واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
کارشناس بی بی سی بیان کرد؛
تاثیر اختلاف سنتی ایران و عربستان بر منطقه
«درنهایت باید بگویم که تناقضها و اختلافهای زیادی بین مواضع آمریکا و عربستان و امارات عربی متحده درباره ایران وجود دارد. کشورهای عربی منطقه با بدبینی شدیدی به سیاست خارجی باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا درباره ایران و حوزه خلیج فارس نگاه می کنند.»
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، شبکه "بی بی سی عربی" گزارش داد که کارشناس عرب، رقابت ایران و عربستان سعودی را عامل تنشهای منطقه ای توصیف کرد.
فواز جرجیس استاد علوم سیاسی و رئیس گروه مطالعات خاورمیانه دانشگاه لندن در گفتگو با این شبکه از رم گفت:«جان کری وزیر امورخارجه آمریکا در سفر به عربستان به دنبال آن است که به مقامات این کشور درباره گفتگوهای هسته ای با ایران اطمینان خاطر بدهد. اما فکر نمی کنم او توانسته باشد چنین اطمینان خاطری را بدهد. بعید می دانم جان کاری توانسته باشد خیال وزرای امورخارجه عربستان و امارات عربی متحده را راحت کند.
وی افزود: اگر به کنفرانس خبری مشترک وزرای امورخارجه آمریکا و عربستان در روز گذشته در ریاض، پایتخت این کشور، نگاه کنیم می بینیم که موارد اختلاف و تنش زیادی در سخنان دو طرف وجود داشت. سعود الفیصل وزیر امورخارجه عربستان، ایران را به حمایت از تروریسم ، اشغال سرزمینها، کنترل عراق ازطریق عملیات تکریت متهم کرده است. وی ایران را متهم کرده که به دنبال کسب هژمونی در منطقه است. جرجس در ادامه بیان کرد که ایران در عملیات آزادسازی شهر تکریت نقش بزرگی ایفا می کند. اما جان کری گفته است که عملیات تکریت با هدایت خود عراقی ها و با مشارکت ایرانی ها است. درنهایت باید بگویم که تناقضها و اختلافهای زیادی بین مواضع آمریکا و عربستان و امارات عربی متحده درباره ایران وجود دارد. کشورهای عربی منطقه با بدبینی شدیدی به سیاست خارجی باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا درباره ایران و حوزه خلیج فارس نگاه می کنند. ریشه اصلی اختلاف نگاه عربستان و آمریکا به ایران، نقش ایران در حوزه امنیتی منطقه و امنیت خود این کشورها ناشی از اقدامات ایران است. وی در ادامه افزود: «کشورهای عربی منطقه به شدت نگران توافق آمریکا با ایران هستند. همانطور که باراک اوباما و جان کری گفته اند پیشرفتهای بزرگی در گفتگوهای هسته ای حاصل شده باآنکه هنوز اختلافها و شکافها به قوت باقی است. قطع نظر از مطالبی که درباره ایران گفته می شود باید توجه داشت باراک اوباما نگاه بسیار بلندپروازانه ای درباره برنامه هسته ای ایران دارد و می خواهد توافقی حاصل شود. این درحالی است که فشارهای زیادی در داخل آمریکا و از جانب آمریکا و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بر دولت اوباما وارد است.
کارشناس عرب افزود: باوجود همه این مسائل، اوباما به حل مسئله ایران به چشم میراث دولت خودش نگاه می کند. این مسئله به اندازه مسئله چین که در زمان ریاست جمهوری ریچارد نیکسون در حوزه تغییر سیاست آمریکا به چین رخ داد، حائز اهمیت است. به همین علت است که اوباما مصمم است این مسیر خاص را پیگیری کند و به گشایشی در این زمینه برسد. این درحالی است که خصومت از بیش از سی سال پیش در داخل ایران، نهادینه شده است. رقابت شدیدی در منطقه خاورمیانه در جریان است. منطقه خاورمیانه ، منطقه ای است که در یک سوی آن، عربستان سنی قرار دارد و در سوی دیگر، ایران شیعی. این رقابت ایران و عربستان در سوریه و عراق و یمن و بحرین و لبنان خودش را نشان داده است. به اعتقاد وی این رقابت سبب تشدید رقابتهای فرقه ای در منطقه شده است. درست به همین علت است که گروه موسوم به دولت اسلامی عراق و شام(داعش) نیز می کوشد سنی ها را به سمت خودش بکشد و بگوید مدافع سنی ها بویژه در عراق و سوریه است تا بتواند از این عنصر فرقه ای نیز بهره بگیرد. با این اوصاف، می بینیم که این رقابت سنتی بین ایران و عربستان ، عواقب جدی برای ثبات منطقه و امنیت کشورهای منطقه دارد. 511
۱۵/۱۲/۱۳۹۳ - ۱۵:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]