واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
"دوران عاشقی" و خیانت های مثلثی اینکه شوهر با قرار گرفتن در معرض لغزشهای نفسانی به خانواده خود پشت پا زده وزندگی تازهای را انتخاب کند و هر موقع دلزده شد به سراغ خانه وزندگیاش بازگردد ،واقعیتی تلخ اما نمایش دادنش بهمراتب تلختر است.
گروه سینما و هنر فرهنگ نیوز ، شادی رستمی: دوران عاشقی بهنوعی منسجمترین اثر علیرضا رییسیان بهحساب میآید که امسال در جشنواره فیلم فجر تا حد زیادی نظرها را به خود جلب کرده و سروشکلی قابلقبول و بازیهایی یکدست و روان دارد.
دوران عاشقی راوی یک درام خانوادگی است که در یک بستر اجتماعی روز اتفاق میافتد.زنی(لیلا حاتمی) که وکیل است به ناگهان و اجباراً با پروندهی یکی از موکلینش درگیر میشود و با پی بردن به خیانت همسر، زندگیاش در معرض فروپاشی قرار میگیرد.
تا چند سال قبل پرداختن به موضوعی اینچنینی خط قرمز محسوب میشد.اما امروز که مردم جامعه از انواع سریالهای ترکی بهرهمند شدهاند و پردازش چنین واقعهی تلخی کاملاً راحت شده و جای خود را درزمینهٔ ی ادبی هم بازکرده است ،عدم بیاعتنایی به آن میتواند کارگردان را فاقد معلومات اجتماعی نشان دهد.به این دلیل اکثر کارگردانان ما در کارنامههایشان حداقل یک فیلم با موضوع خیانت و زن دوم دارند.اینکه شوهر با قرار گرفتن در معرض لغزشهای نفسانی به خانواده خود پشت پا زده وزندگی تازهای را انتخاب کند و هر موقع دلزده شد به سراغ خانه وزندگیاش بازگردد ،واقعیتی تلخ اما نمایش دادنش بهمراتب تلختر است.
رؤیا محقق در مقام نویسندهی فیلمنامه و علیرضا رییسیان کارگردان با خلق چنین اثری کوشیده اندبیشتر جزییات روابط خانوادگی را به تصویر بکشند و به تبعات و بازخوردهای آن بپردازند. رییسیان پیشازاین در چهلسالگی نشان داده بود که به چنین موضوعی علاقه دارد و داستانی از ناهید طباطبایی به همین نام را دستمایه قرار داده بود.در چهلسالگی اقبال زن به عشق قدیمیاش را به تصویر کشیده بود و این بار بهنقد ازدواج دوم پرداخته ولی به آن را رسمی و موجه جلوه داده و برای همسر صیغهای حقی همپای همسر عقدی قرار داده است.چنین محتوا و دور نمایهای گرچه قرار بوده ازدواج موقت را بکوبد اما بهطور ضمنی برایش تبلیغ کرده و به رسمی کردن چنین پیوندی پرداخته است. شاید که هدف دفاع از تکهمسری بوده اما حاصل کار نتیجهای معکوس داشته است.
دوران عاشقی به لحاظ روایی فیلم موفقی است.داستان پیوسته و فلش بکهای مؤثر و دیالوگهای بهجا کاملاً در خدمت فیلم هستند و باهم ترکیب مخاطب پسندی میسازند. گرههای داستان در جای درست مطرح و بهتناسب گشوده میگردند،فرازوفرودها همگی درست تنظیمشدهاند،بار دراماتیک داستان بهخوبی تقسیمشده و کاراکترها در جای خود قرار دارند .نه وراج هستند و نه کم گو.همهچیز بهاندازهای است که بهکل کار صدمهای نمیزند و عناصر فیلم همگی هماهنگ هستند.گرچه نویسنده از درونیات کاراکترها سخنی به میان نمیآورد و بهنوعی از روی آن گذر میکند .بیننده نیاز دارد پی به هدف و انگیزهی کاراکترها ببرد و تکلیفش را با آنها روشن کند.
با حدس و گمان نمیتوان هم ذات پنداری کرد. علیرغم مقایسهای که بین این فیلم و لیلا داریوش مهرجویی میشود نمیتوان یک نقطهی مشترک واقعی برایشان برشمرد.در لیلا دغدغهها و تردید و انگیزهی لیلا برای مخاطب روشن بود درحالیکه در این فیلم بیتا،قهرمان زن و نقش اول گاه منفعل میشود و با اتکا به میمیک چهره بیننده نمیتواند پی به خواسته و تصمیمش ببرد.تنها کسی که در این میداند چه میخواهد زندی(فرهاد اصلانی)است و برای دیگران هم تصمیم میگیرد.فیلم گاه شعار هم میدهد،موکلین بیتا افرادی از این قبیل هستند: دختری که بیهدف ازدواجکرده و شوهرش او را کتک میزند ،زنی که با رییس خود ارتباط داشته و اکنون بی شغل و همسر سرگردان است،مردی که قصد تغییر جنسیت دارد و... بهاضافهی پدرش(پرویز پور حسینی) که مرتب او را نصیحت میکند و بهنوعی اهرم بازدارندهاش محسوب میشود.با حذف او هیچ تغییری در داستان رخ نمیدهد،همانطور که مادر بیتا نقش مؤثری در پیشبرد قصه ندارد و بهجز چند جملهی کوتاه چیز دیگری از او نمیشنویم.پایانبندی فیلم خیلی خوب نیست و به عبارتی پادرهوا رها کردن داستان و راهحل موقتی مانند ازدواج موقت چندان به مذاق بیننده خوش نمیآید.نمیتوان دریافت که زن دوم موفق میشود ادعایش را اثبات کند و به دفاع از شرافتش برخیزد یا نه و اینکه آیا در اصل او گناهکار بوده؟پایان باز بیشک به درد این قبیل آثار نمیخورند و به کلیت داستان لطمه میزنند.چگونه مخاطبی که نمیتواند ذهن و قلب کاراکتر را بخواند، سرنوشت او را حدس بزند.
رییسیان موفق شده از بازیگرانش بازیهایی خوب و قابلقبول دریافت کند.لیلا حاتمی با بازی درونگرا و کنترلشدهاش کاملاً برای این نقش مناسب است،شهاب حسینی در حد نقشهای قبلیاش نیست و بیشتر سراسیمه و نگران جلوه میکند تاکسی که مهمترین عمل داستان به او بازمیگردد.درنهایت هم که تصمیم او را نمیبینیم و به امان خدا رها میشود،فرهاد اصلانی اما عالی است،او بهخوبی از عهدهی نقشش برمیآید و در ادای دیالوگها و اکت، شفاف و بیرودربایستی عمل کرده است.بیشک حضور او یکی از نقاط قوت اثر است.مینا وحید که بازیگر تازهواردی است با اعتمادبهنفس کافی در مقابل هنرمندان مطرح نقشآفرینی میکند و نوید حضور یک بازیگر خوب را به سینمای ایران میدهد.
فیلمبرداری دوران عاشقی قشنگ است و هنرمندانه و اکستریم کلوز آپ ابتدایی وانتهایی فیلم به دل مینشیند و مفهوم دارد .نماهای دلانگیز،رنگ پردازیهای هنرمندانه و طراحی صحنهی خوب از ویژگیهای مثبت فیلم هستند .همچنین موسیقی کار از ستار اورکی که در خدمت تم و متن داستان قرار دارد ، بر کلیت فیلم نشسته است.
علیرضا رییسیان کارگردان کمکار و گزیده کاری است. او هرچند سال یکبار فیلم میسازد و نشان میدهد در خلق دنیای آدمها و به تصویر کشیدن موضوعات بهظاهر معمولی اما مهم توانا و زبردست است.همچنین نشان داده در 2 فیلم اخیرش علاقهی خاصی به موضوع خیانت پیداکرده و در بالغ کردن چنین دستمایهای نهایت تلاش را میکند .امید است که آثارش اسیر بیانیههای فمینیستی نشوند.
93/11/27 - 09:46 - 2015-2-16 09:46:21
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]