واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
دولت فشار مالیاتی را با افزایش نرخ مالیات اشتباه نگیرد این استاد دانشگاه گفت: دولت حتی باید خیلی از واحدهای تولیدی را از پرداخت مالیات معاف کند. درعین حال باید فشار مالیاتی یا الحاق مالیاتی باید از واحدها و بخش هایی که تاکنون از مالیات فرار می کرده اند، وارد کند. اگر اینکار را انجام دهد خوب است وگرنه دچار اشتباه بنیادی شده است
به گزارش فرهنگ نیوز ، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه کل کشور سال ۹۴ از مصوبه امروز این کمیسیون برای افزایش ۲۲ درصدی مالیات بر مشاغل در سال ۹۴ خبر داده است و از سویی دیگر نرخ مالیات بر ارزش افزوده در سال آینده ۹ درصد تعیین شده که ۱درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است .
از سویی دیگر نرخ تورم کاهش یافته است اما رکود همچنان برقرار است. حتی به اذعان برخی از کارشناسان کاهش نرخ تورم بیش از آنکه ناشی از اقدامات و تدبیر دولت باشد به خاطر عمیق تر شدن رکود بوده است. اکنون قانونگذاران و مجریان کشور دست به دست هم داده اند تا برای جبران کاهش درآمدهای کشور در سال آینده ، آن هم در شرایط رکودی، مالیات را افزایش دهند. طبق اصول علم اقتصاد در شرایط رکودی، برای بازگشت رونق به اقتصاد به جای افزایش نرخ مالیات، تصمیم گیرندگان کشور سیاست های انبساطی نظیر کاهش نرخ مالیات را اجرایی می کنند.
در گفتگویی با دکتر محمد خوش چهره، یکی از صاحب نظران اقتصادی کشور، از «خوب یا بد» افزایش مالیات با توجه به شرایط رکودی اقتصاد ایران می پرسیم. وی تاکید می کند: «یک طرف ماجرا این است که در شرایط رکودی نباید فشار مالیاتی باشد. این حرفیست که منطق تئوریک و تجربی دارد اما آنچه واقعیت اقتصادی ایران است بحث ظرفیت های خالی است که از آنها مالیات گرفته نمی شود. به عبارتی دیگر دولت نباید اشتباه کند و افزایش مالیات در بودجه را با فشار مالیاتی اشتباه بگیرد. کسانی که در بخش های مولد، تولیدی و حقوق بگیران و غیره مالیات می دهنداینها در یک شرایط سخت اقتصادی به سر می برند بنابراین فشار مالیاتی به تولیدکننده ای که درحال حاضرمالیات می دهد و افزایش پایه مالیاتی برای او، منطقی ندارد. ولی اگر دولت بتواند ظرفیت های خالی مالیاتی و ظرفیت های فراری از مالیات خوب است.»
وی در تشریح ظرفیت های خالی مالیاتی می گوید: «منظور از ظرفیت های خالی و فراری از مالیاتی آن بخشی از اقتصاد است که بعضی ها آن را بالغ بر ۵۵درصد اقتصاد می دانند. در حقیقت بخش مالیاتی کشور را کمتر از ۵۰درصد برآورد می کنند و دولت تنها کمتر از ۵۰درصد از حوزه هایی که مشومل مالیات می شوند، مالیات می گیرد. بنابراین اخذ مالیات از حوزه هایی که در فرار مالیاتی هستند و از پرداخت مالیات به علت ضعف دولت و یا توانمندی خودشان، با فشار مالیاتی فرق می کند.»
خوش چهره در ادامه می افزاید: «در اقتصاد ایران بیش ازنیمی از ظرفیت اقتصاد ایران از پرداخت مالیات در امان است مخصوصا بخش های دلالی و سوداگری. به طور مثال یک کشتی از اقلام وارداتی روی دریا چند دست گردش می کند و بعد به فروش می رسد که افزایش این گردش ها روی قیمت تمام شده آن تاثیر دارد و متعاقبا واسطه ها در نهایت مالیاتی نیز پرداخت نمی کنند. یا بخش اشرافی گری در ایران که دارای درآمدهای بادآورده آنچنانی هستند. زندگی اشرافی گری تخریب اجتماعی هم دارد. یعنی از مصادیق بارز تبعیض طبقاتی و درآمدی است. گروهی در فقر به سر می برند اما در مقابل برخی دیگر دارای زندگی رویایی و اشرافی گری هستند. در این نوع اشرافیت تجربه نشان داده است که عموما دارای فرار مالیاتی هستند.»
این صاحب نظر اقتصادی معتقد است: « به عبارتی دیگر نظام جمهوری اسلامی نتوانسته است هزینه اشرافی گری را از اشرافیت بگیرد. در دنیا زندگی افسانه ای و تجملاتی وجود دارد و دولت هم نفی نمی کند اما مالیات های بالایی از این زندگی گرفته می شود و آنها خودشان این پرداخت را طبیعی می دانند گرچه ممکن است راضی به آن نباشند. اما در ایران صاحبان این درآمدهای افسانه ای از قبیل سوداگری بر روی زمین، دلالی و واسطه گری که دارای سودهای آنچنانی هستند از پرداخت مالیات معافند و بخش تولید و حقوق بگیر زیرفشار مالیاتی هستند.»
وی بار دیگر با تاکید بر اینکه «دولت نباید افزایش نرخ مالیات را با فشار مالیاتی اشتباه بگیرد» به دولت پیشنهاد می دهد: « دولت باید با یافتن حوزه هایی را که به علت جهل خودش یا زرنگی طرف مقابل از پرداخت مالیات معاف بوده است، مطالبه خودش را از مالیات به نفع تولید ملی بگیرد.»
خوش چهره معتقد است: « در شرایط رکود تورمی ابزارهای اصلی دولت سیاست های پولی و مالیاتی است در کنار سایر سیاست ها. پس بنابراین به کارگیری صحیح این ابزارها مهم است. آنچه مهم است دولت نباید افزایش مالیات را با فشار مالیاتی اشتباه بگیرد و از کسانی که درحال حاضر مالیات می دهند، مالیات بیشتری اخذ کند. حتی باید به خاطر شرایط رکودی برای بخش هایی که هم اکنون مالیات می دهند، بخشودگی مالیاتی هم داشته باشد و خیلی از واحدهای تولیدی را از پرداخت مالیات معاف کند. درعین حال باید فشار مالیاتی یا الحاق مالیاتی باید از واحدها و بخش هایی که تاکنون از مالیات فرار می کرده اند، وارد کند. اگر اینکار را انجام دهد خوب است وگرنه دچار اشتباه بنیادی شده است.»
منبع: افکار نیوز
93/11/25 - 14:14 - 2015-2-14 14:14:03
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]