واضح آرشیو وب فارسی:فارس: کتاب «لحظهها جا میمانند» نقد شد
سرشار: در داستانهای انقلاب، نقش دانشجویان مورد غفلت واقع شده است
نویسنده کتاب «آنک آن یتیم نظر کرده» گفت: در داستانهای انقلاب، نقش دانشجویان و روشنفکران اسلامی مورد غفلت و کم لطفی واقع شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، محمد رضا سرشار (رضا رهگذر) نویسنده ، پژوهشگر و منتقد ادبی، در جلسه نقد «لحظهها جا میمانند»، نوشته یوسف قوجق که با حضور نویسنده داستان، دست اندرکاران نشر شهرستان ادب، اعضای کارگاه نقد روزهای سه شنبه در30 دی در سالن کنفرانس معاونت پژوهش حوزه هنری برگزار شد، با بیان اینکه داستان بلند «لحظهها جا میمانند» مضمون ارزشمندی دارد، اظهار داشت: نویسندهای که در ضبط و ثبت هنری رویدادهای انقلاب اسلامی نقش دارد، کار ارزشمندی انجام داده است و باید از او تشکر و قدردانی کرد. *انقلاب و دفاع مقدس باید با ابزار هنری به نسل بعد منتقل شود
وی افزود : انقلاب اسلامی و دفاع مقدس فرازهای مهم تاریخی در کشور ما هستند که باید بوسیله داستان، فیلم، نمایش و دیگر قالبهای روایی به نسلهای بعد منتقل شود.
محمدرضا سرشار با برشمردن ویژگیهای رمان و اینکه از مشروطه به این طرف بیش از ده رمان بیشتر نداریم، داستان ششصد صفحهای «لحظهها جا میمانند» را یک داستان بلند عنوان کرد.
وی با بیان اینکه داستان محورش انسان است نه رویداد و مانند آن، و انقلاب اسلامی و دفاع مقدس میتواند برای داستان بستر اصلی باشد نه مرکز ثقل، افزود: ازجمله اشکالات ساختاری این داستان آن است که مرکز ثقل ندارد که حوادث بر حول محور آن شکل بگیرند و به پیش بروند و فقط سلسله حوادثی با رشته نازکی به هم پیوند میخورند و این داستان رابه پیش میبرند. *داستانهای جدی با مایه طنز تلطیف شود محمدرضا سرشار اظهار داشت: لازم است که در داستانهای جدی (عقیدتی و سیاسی) با مایه طنز و شوخ طبعی فضای داستان را برای خواننده تلطیف کرد.
محمدرضا سرشار، دیدگاه نویسنده در داستان بلند «لحظهها جا میمانند» را یک دیدگاه مثبت نسبت به انقلاب اسلامی دانست و گفت: نویسنده به خوبی توانسته است رویدادهای انقلاب در گرگان را در قالب داستانی با نثر روان و جذاب و خوانش خوب به خواننده ارائه دهد. *در داستانهای انقلاب، نقش دانشجویان مورد غفلت واقع شده است
این پژوهشگر با بیان اینکه در یکی دو سال اخیر در داستانهای انقلاب اسلامی شخصیتهای مطرود جامعه در جریان انقلاب نقش موثری ایفا میکنند و در بستر داستان متحول میشود، افزود: واقعیت انقلاب اصلا این نبود که این قبیل افراد چنین نقشهای مهم و موثری در آن داشته باشند؛ و در داستانهای انقلاب، نقش دانشجویان و روشنفکران اسلامی مورد غفلت و کم لطفی واقع شده است.
وی با اشاره به اینکه مطلبی که در داستان واقعیتگرا مطرح میشود به کل جامعه تعمیم داده میشود، به شخصیت شاهین سارق که در داستان در جریان انقلاب متحول میشود اشاره کرد و افزود: من نتوانستم با این شخصیت غیر واقعی همذات پنداری کنم.
در پایان این جلسه یوسف قوجق نویسنده داستان بلند «لحظهها جا میمانند»، با اظهار گلهمندی از بعضی دوستان که در فضای مجازی، گل به دروازه خودی زدهاند، اظهار داشت، من در نوشتن این داستان، مصاحبهها و تحقیقات میدانی زیادی انجام دادهام و به مهتمرین آنها در مقدمه کتاب نیز اشاره کردهام . *در نوشتن رمان ذکر منبع مرسوم نیست وی با اشاره به اینکه در نوشتن رمان و داستان که از اطلاعات عمومی استفاده میشود، نیازی به ذکر منبع در پایان داستان نیست، تاکید کرد: بعضی از دوستان در فضای مجازی گلهمند بودند که چرا منابع تاریخی مورد نظر آنها در نوشتن این داستان را ذکر نکردهام. در حالی که مجموعه منابع، مصاحبهها و تحقیقات میدانی که در این زمینه انجام دادهام، مطالب بسیار غنی و معتبری در اختیارم گذاشت، حال اگر بنا بود ذکر کنم بایستی به همه این منابع اشاره میکردم. در حالی که اصلا در نوشتن داستان و رمان این مسئله مرسوم نیست، اما در نوشتن مقالات علمی اگر مطلب و تعریف خاصی از منبعی استفاده شود، ذکر منبع در مقاله لازم و ضروری است.
وی افزود : ذکر جزوه شصت صفحهای مورد مطالعه که برای داستانم استفاده کردهام در مقدمه کتاب، به این دلیل بود که بهترین و معتبرترین روزنگاشت انقلاب گرگان را که کاملا شخصی هم بود در اختیار بنده گذاشته بود. انتهای پیام/و
93/11/01 - 15:07
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]