تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1833778233
بررسی راهکارهای اقتصاد بدون نفت در کتاب «ایران بدون نفت» اگر نتوانیم یک بشکه هم نفت بفروشیم، چه خواهد شد؟
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: بررسی راهکارهای اقتصاد بدون نفت در کتاب «ایران بدون نفت»
اگر نتوانیم یک بشکه هم نفت بفروشیم، چه خواهد شد؟
پاسخ به هشت سؤال اساسی در حوزهی اقتصاد ایران، موضوع کتابی تحت عنوان «ایران بدون نفت و بایستههای اقتصاد مقاومتی» است. محور اصلی این کتاب به این نکته اشاره دارد که روزی نفت تمام میشود، فردای آن روز چه خواهد شد؟
تخصیص بهینهی دریافتیهای نفتی از جمله مهم ترین مسائل اقتصادی در کشورهای صادرکنندهی نفت است. دریافتی نفتی، حاصلضرب دو جزء مقدار فروش و قیمت نفت است. بنابراین ویژگیهای ذاتی دو جزء تشکیل-دهنده به دریافتیهای نفتی نیز منتقل میشوند. نفت برای اقتصاد، یک دارایی و از جهتی یک سرمایهی طبیعی پایانپذیر است. بنابراین دریافتی نفتی نیز دارای دو ماهیت سرمایهای و پایانپذیری است. از طرفی بهواسطهی نااطمینانی موجود در قیمتهای نفت، دریافتی نفتی نیز ماهیت نامطمئن دارد. بنابراین این دریافتیها که بخش اصلی صادرات کشور و درآمدهای دولت را طی دهههای مختلف تشکیل میداده، دارای سه ویژگی ذاتی دارایی (یا در مفهومی دیگر سرمایهای) بودن، پایانپذیری و نااطمینانی است.
عدم توجه به ویژگی اول، یعنی ماهیت دارایی دریافتیهای نفتی و داشتن دیدگاه مصرفی نسبت به آن و رفتار مبتنی بر این دیدگاه، اثرات مهمی مثل بیماری هلندی، اثرات اقتصاد سیاسی از جمله رانتجویی گروههای همسود، ایجاد مشکل فاجعهی عمومی، اثر آزمندی و کاهش پسانداز برای اقتصاد را به همراه دارد.
توجه به ویژگی دوم دریافتیهای نفتی (پایانپذیری) در سیاستهای اقتصادی از این رو ضروری است که نفت یک دارایی پایانپذیر است. بنابراین در هزینه کردن دریافتیهای حاصل از آن، باید مسئلهی توزیع بیننسلی در نظر گرفته شود، زیرا عدم توجه به توزیع بیننسلی در خرج دریافتیهای نفتی، سبب بیعدالتی بیننسلی شده و سهم نسلهای آینده از این دارایی طبیعی را کاهش میدهد. دو راهکار اصلی جهت توجه به توزیع بیننسلی مطرح میشود: اول، استخراج کمتر نفت و دوم، تبدیل دارایی پایانپذیر نفتی به سایر داراییها.
در نهایت، توجه به ویژگی سوم دریافتیهای نفتی، یعنی نااطمینانی نیز ضروری است، زیرا عدم توجه به آن، تقریباً تمامی بخشهای تولیدی کشور را تحت تأثیر قرار میدهد و آثار منفی بر رشد و ثبات اقتصادی، رقابتپذیری، نقدینگی و تورم، ساختار بودجهی عمومی و حجم دولت دارد. خرج بیبرنامه و بدون توجه به نااطمینانی دریافتیهای نفت، اثرات منفی بر بخشهای صنعت و کشاورزی وارد میکند. مثلاً نااطمینانی دریافتیهای نفتی به سرمایهگذاری و رشد بخشهای مختلف اقتصاد مبتنی بر نفت نیز سرایت میکند یا سبب افزایش ناسازگاری زمانی در سیاستگذاریهای اقتصادی دولت میشود.
برای برطرف کردن تضاد و شکاف میان آنچه در زمینهی دریافتیهای نفتی عمل شده و آنچه باید عمل میشد، تجزیهوتحلیل در سه زمینه ضروری است. مرحلهی اول تعیین میزان بهینهی تولید نفت با توجه به منافع نسلهای فعلی و آینده، مرحلهی دوم تعیین سطح بهینهی مخارج دولت از دریافتیهای نفتی (با توجه به ماهیت دارایی بودن این دریافتیها و با لحاظ سهم نسلهای آینده و پسانداز احتیاطی جهت پوشش نااطمینانی موجود در این دریافتیها) و مرحله سوم نحوهی مدیریت پسانداز انجامشده از محل دریافتی-های نفتی (مدیریت پرتفولیو) است. متأسفانه در سالهای فراوانی دریافتیهای نفتی، به دلیل توهم استغنای دائمی این دریافتی و بالا بودن رجحان زمانی مصرف مسئولین اجرایی، توجهی به این موارد نشد. در حال حاضر که به جبر تحریم فروش نفت در کنار کاهش قیمت آن دریافتیهای نفتی بهشدت کاهش یافته، لزوم توجه به ماهیت دریافتیهای نفتی دوچندان شده و راهگشایی برای اقتصاد ایران بدون نفت اهمیت اساسی پیدا کرده است.
کتاب «ایران بدون نفت» جهت شناسایی اثرات قطع دریافتیهای نفتی و شناسایی راهکارهای امکانپذیر مقابله با آن، با تلاش و اهتمام جناب آقای مهدی مهرپور و نظرات 58 کارشناس اقتصادی کشور، تدوین شده که انتشارات رایحهی تسنیم این مجموعه را در 468 صفحه به چاپ رسانده است. در این کتاب، هشت سؤال مهم از کارشناسان اقتصادی کشور، شامل کارشناسان علمی و اجرایی، در حوزهی اقتصاد پرسیده شده است که عبارتاند از:
1. فرض کنید از ابتدای سالهای فرضی 95-94 محدودیتهای خارجی ایران بیشتر شود؛ بهگونهای که حتی نتوانیم یک بشکه نفت نیز به خارج صادر کنیم. چالشهای احتمالی و راهکارهای مقابله با این اتفاق چیست؟
2. راهکارهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت برای عملیاتی شدن اقتصاد بدون نفت چیست؟
3. چرا بهرغم تلاش دولتها، بهخصوص دولتهای پس از جنگ، سهم نفت در بودجههای سالانه افزایش یافته است؟ برای کاهش سهم نفت در بودجههای سالانه، چه اقداماتی لازم است؟
4. کشورهایی مانند کرهی جنوبی، ژاپن، چین و حتی نروژ که دارای منابع غنی نفتی هستند، چگونه توانستند بدون استفاده از منابع نفتی، به قدرتهای بزرگ اقتصادی جهان تبدیل شوند؟
5. آیا شرایط کنونی برای افزایش سهم مالیات مناسب است؟ موانع افزایش سهم مالیات در بودجههای سالانه چیست؟ آیا ظرفیت و پتانسیل افزایش سهم مالیاتها در ایران وجود دارد؟
6. ادبیات اقتصاد مقاومتی چگونه میتواند اقتصاد ایران را از شرایط نابسامان کنونی خارج کند؟ چه راهبردها و توصیههایی میتوان دربارهی عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی در کشور ارائه داد؟
7. مهم ترین اولویتهای ساختاری داخلی، در جهت خنثیسازی تحریمها و مردمیسازی اقتصاد چیست؟ اگر تحریمهای خارجی ادامهدار باشد و حالا حالاها برداشته نشود، چه اصلاحاتی و در کدام حوزهها نیاز است؟
8. مهم ترین دلیل نابسامانیهای اقتصادی سالهای اخیر چیست؟ تحریمهای خارجی یا سوءمدیریت؟ آیا با کاهش یا لغو تحریمهای خارجی، تمام مشکلات اقتصادی کشور حل میشود؟
نظرات ارائهشده در پاسخ به این سؤالات، از زوایای مختلف بوده است. از این جنبه، پاسخهای ارائهشده در کتاب، همهجانبه و جامع و در کل ارزشمند و کمنظیر است. در ادامه، جمعبندی برخی نظرات ارائهشده در کتاب بیان میشود.
در خصوص سؤال اول در زمینهی اثر صفر شدن صادرات نفت بر اقتصاد ایران، اگر چه عمدتاً صفر شدن صادرات نفت از نظر پاسخدهندگان محال فرض شده است، ولی در صورت تحقق آن، عمدهی جوابها بیانگر اثر منفی شدید آن در کوتاهمدت بر اقتصاد ایران از جنبههای مختلفی چون ایجاد تورم، رکود، افزایش قیمت ارز، کاهش سرمایهگذاری دولتی و خصوصی و... است. راهکارهای ارائهشدهی مقابله با این مشکل نیز در کتاب متعدد است که از جمله مهم ترین آنها توجه اساسی دولت به بخش خصوصی و مردمیسازی اقتصاد است. البته برخی اقتصاددانان معتقدند صفر شدن صادرات نفت در بلندمدت سبب از بین رفتن اثرات منفی ورود دریافتیهای نفتی به اقتصاد کشور (از جمله بیماری هلندی یا اثر آزمندی و...) خواهد شد، زیرا تجربهی چند دههای ورود نفت به اقتصاد ایران، نشان داده است ارادهی مدیریت صحیح این نعمت به دلایل مختلف در مسئولین اجرایی کشور وجود ندارد و حذف اجباری نعمتی که به دلیل مدیریت غلط به نعمت تبدیل شده، در بلندمدت به نفع اقتصاد کشور است و کاری که ارادهی درونی برای انجام آن نبوده، بهاجبار خارجی قابل تحقق است.
در خصوص سؤال دوم مبتنی بر ارائهی راهکار برای عملیاتی شدن ایران بدون نفت، راهکارهای کوتاهمدت و بلندمدتی از زوایای مختلف ارائه شده است؛ از جمله قطع واردات کالاهای لوکس در کوتاهمدت تا بهبود فضای کسب و کار در بلندمدت. قابل ذکر است که از این جنبه نیز در کتاب، مجموعهای غنی از راهکارهای تحقق اقتصاد بدون نفت ارائه شده است.
سؤال سوم کتاب در خصوص دلایل نفتیتر شدن اقتصاد ایران در گذر زمان با وجود تمایل برنامهریزان اقتصادی کشور به کاهش وابستگی به نفت بهگواه اهداف برنامههای مختلف توسعهی کشور است. در این زمینه، دلایل متعددی در کتاب ارائه شده است، از جمله بالا بودن رجحان زمانی دولتمردان در مصرف دریافتیهای نفتی، سهمخواهی گروهها و دستگاههای مختلف، سوءمدیریت، ضعف در استفاده از روشهای علمی در برنامهریزی و...
در پاسخ به سؤال چهارم، بخشی از پاسخها به این مطلب تأکید دارند که عامل موفقیت کشورهای نامبرده در سؤال، محوریت ساختار رقابتی و اولویت بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی در این کشورهاست که این ساختار در اقتصاد ایران محوریت اصلی را ندارد و به دلایلی از جمله مدیریت نامناسب دریافتیهای نفتی، به دست دولت، ساختار رقابتی در اقتصاد ایران تضعیف شده است.
در فصل پنجم نیز مکانیسمهای افزایش سهم مالیات مورد پرسش قرار گرفته و این سؤال مطرح شده است که آیا میتوان سهم مالیات را افزایش داد؟ چگونه؟ کارشناسان در این فصل، با ارائهی راهکارهایی نشان دادهاند که چگونه و با چه ابزارهایی میتوان سهم مالیاتها را در بودجه بالا برد.
فصل ششم کتاب نیز به رابطهی اقتصاد مقاومتی و چگونگی راهکارهایی برای حل شدن مشکلات اقتصادی کشور میپردازد. در کتاب مذکور، ارکان اقتصاد مقاومتی از منظر اقتصاددانان بررسی و تشریح شده است. در این کتاب، کارشناسان با تعابیری نو از ادبیات اقتصاد مقاومتی، آن را تعریف کرده و این آموزهها را در سایر کشورها بررسی کردهاند. در نهایت نیز با ارائهی راهکارهایی به این سؤال پاسخ دادهاند که راهکار اقتصاد مقاومتی برای حل مشکلات ساختاری و غیرساختاری اقتصاد ایران چیست؟
فصل هفتم کتاب «ایران بدون نفت» نیز به این پرسش که مهم ترین اولویتهای اصلاح ساختاری در اقتصاد ایران چه باید باشد، پاسخ میدهد. در این فصل، کارشناسان بهصورت تفصیلی ساختارهای ناسالم اقتصاد کشور را بررسی کرده و پس از بیان موانع، راهکارهایی را برای اصلاح آنان بیان میدارند.
در سؤال هشتم نیز کارشناسان به این سؤال پاسخ میدهند که آیا تنها لغو تحریمها، مشکلات را حل میکند یا مدیریت داخلی در اقتصاد، در حل شدن چالشهای اقتصادی مؤثر است؟ کارشناسان اقتصادی در این فصل، با برشمردن اشتباهات اقتصادی دولتهای مختلف، بهخصوص دولتهای نهم، دهم و یازدهم، به تشریح راهکارهایی برای جبران اشتباهات گذشتهی دولتهای مختلف پرداختهاند.
در انتهای متن، قابل ذکر است که مطالب بیانشده در اینجا، جمعبندی تمامی پاسخها نیست، چون مجال این کار در این نوشتهی کوتاه وجود ندارد. البته بهترین منبع برای مطالعهی پاسخهای کارشناسان مختلف اقتصادی به سؤالات هشت-گانه ی مطرحشده، خود کتاب است. دکتر روحاله شهنازی
منبع: برهان انتهای متن/
93/10/15 - 02:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]
صفحات پیشنهادی
عضو هیأت مدیره انجمن فولاد در گفتوگو با فارس: بازارسازی لازمه افزایش صادرات فولاد و حرکت به سمت اقتصاد بدون ن
عضو هیأت مدیره انجمن فولاد در گفتوگو با فارس بازارسازی لازمه افزایش صادرات فولاد و حرکت به سمت اقتصاد بدون نفتعضو هیأت مدیره انجمن فولاد بازارسازی و بازارشناسی صنعت فولاد را لازمه افزایش صادرات این صنعت و حرکت به سمت اقتصاد بدون نفت دانست احمد دنیانور در گفتوگو با خبرنگار اقگاردین: قیمت بالای نفت فرصت از دست رفته کشورهای تولیدکننده برای ساختن اقتصادی قوی/ الگوگیری از کشورهای بدون من
گاردین قیمت بالای نفت فرصت از دست رفته کشورهای تولیدکننده برای ساختن اقتصادی قوی الگوگیری از کشورهای بدون منابع طبیعیروزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی نوشت بسیاری از کشورهای تولیدکننده نفت نظیر عربستان کویت و ونزوئلا در زمان بالا بودن قیمت نفت شانس خود برای ساخت اقتصادی قوی وگامهایی برای رسیدن به اقتصاد بدون نفت آیا ایران بدون نفت امکانپذیر است؟
گامهایی برای رسیدن به اقتصاد بدون نفتآیا ایران بدون نفت امکانپذیر است به طور معمول کشورهای نفتی دارای مسائل و مشکلات اقتصادی هستند که در اکثر این کشورها مشابه است چرا کشورهای نفتی با وجود برخورداری از منابع عظیم به طور معمول رشدهای اقتصادی پایین و شرایط نامناسب اقتصادی راکارشناس صنعت در گفتوگو با فارس: ارائه تسهیلات به قراردادهای صادراتی زمینه رسیدن به اقتصاد بدون نفت/پیمان سپار
کارشناس صنعت در گفتوگو با فارس ارائه تسهیلات به قراردادهای صادراتی زمینه رسیدن به اقتصاد بدون نفت پیمان سپاری ارزی بر صادرات اثر منفی داردیک کارشناس صنعت ارائه تسهیلات با نرخ سود ۷ تا ۹ درصد به قراردادهای صادراتی را راهی برای افزایش صادرات و دستیابی به اقتصاد بدون نفت عنوان کردنوبخت: بدون نفت هم ميتوانيم كشور را اداره كنيم
نوبخت بدون نفت هم ميتوانيم كشور را اداره كنيم در حالي كه روز گذشته مركز پژوهشهاي مجلس مدعي شده با نفت 70 دلاري هم 32 هزار ميليارد تومان كسري بودجه داريم و نفت هم در محدوده 60 دلار در نوسان است سخنگوي دولت گفت قاطعانه ميگويم منابع داخلي ما آنقدر هست كه حتي اگر نفت را از اقتصدر گفتوگوی تفصیلی فارس با یک کارشناس اقتصاد تأکید شد توجه به تولید و مبارزه با فساد شاهکلید عبور از اقتصاد ن
در گفتوگوی تفصیلی فارس با یک کارشناس اقتصاد تأکید شدتوجه به تولید و مبارزه با فساد شاهکلید عبور از اقتصاد نفتی اگر به راهکارها توجه میشد کاهش قیمت نفت فرصت بود نه تهدید7 سرفصل مهم برای کاهش اتکا به درآمدهای نفتی وجود دارد که شعار اکثر دولتها بوده است ولی در هر یک از این بخشهصنعت نفت بدون مشارکت سازندگان داخلی تکمیل نمی شود/ ایجاد سامانه الکترونیکی برای وندولیست واحد
حسینی در مجمع عمومی سازندگان تجهیزات صنعت نفت صنعت نفت بدون مشارکت سازندگان داخلی تکمیل نمی شود ایجاد سامانه الکترونیکی برای وندولیست واحد معاون وزیر نفت در امور مهندسی و ساخت با تاکید براینکه اقدامات بسیاری در زمینه حمایت از ساخت داخل از سوی وزارت نفت انجام شده است گفت در حابدون نفت هم میتوانیم کشور را اداره کنیم
نوبخت اعلام کرد بدون نفت هم میتوانیم کشور را اداره کنیم سخنگوی دولت با بیان اینکه اگر نفت را از اقتصاد کشور جدا کنيم کشور قابل اداره است گفت تعدادی از مراکز تحقیقاتی در عرصه بازار نفت پیش بینی کرده اند که سال آینده قیمت نفت 82 یا 83 دلار باشد به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوزمعاون روحانی: بدون نفت کشور اداره می شود
معاون روحانی بدون نفت کشور اداره می شود سخنگوی دولت با بیان اینکه اگر نفت را از اقتصاد کشور جدا کنيم کشور قابل اداره است گفت تعدادی از مراکز تحقیقاتی در عرصه بازار نفت پیش بینی کرده اند که سال آینده قیمت نفت 82 یا 83 دلار باشد خبرگزاری مهر سخنگوی دولت با بیان اینکه اگرراهکارهایی برای مدیریت اقتصاد در زمان سقوط نفت
آیا کاهش قیمت نفت در شرایط کنونی به نفع اقتصاد ایران است راهکارهایی برای مدیریت اقتصاد در زمان سقوط نفت کاهش قیمت نفت در کوتاهمدت اثرات منفی زیادی بر اقتصاد ایران دارد یک اثر فوری ایجاد کسری بودجه دولت است که چون معمولاً از طریق کاهش بودجه عمرانی جبران میشود سبب رکود اقتصاسخنگوی دولت در پاسخ به فارس: دولت بدون نفت هم میتواند کشور را اداره کند/ پیشبینی نفت ۸۲ دلاری در سال ۹۴
سخنگوی دولت در پاسخ به فارس دولت بدون نفت هم میتواند کشور را اداره کند پیشبینی نفت ۸۲ دلاری در سال ۹۴سخنگوی دولت با اشاره به کاهش وابستگی بودجه جاری به نفت به یکسوم در سال ۹۴ گفت دولت بدون نفت هم میتواند کشور را اداره کند به گزار خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس محمدرضبررسی تأثیر نوسانات قیمت نفت بر اقتصاد کشور آیا اوپک نوسانات نفت را مدیریت کرده است؟
بررسی تأثیر نوسانات قیمت نفت بر اقتصاد کشورآیا اوپک نوسانات نفت را مدیریت کرده است در مقاطع مختلف تاریخی که قیمت نفت رو به کاهش بوده اوپک نتوانسته نقشی ذاتی خود را ایفا کند و به جای تأمین منافع خود در جهت منافع مصرفکنندگان عمل کرده است دلیل عمدهی این اتفاق کارشکنیهای سیارئیس اتاق اصناف ایران در گفتوگو با فارس: شناسایی 850 هزار واحد صنفی بدون پروانه/ حمایت از بنگاههای تولیدی و
رئیس اتاق اصناف ایران در گفتوگو با فارس شناسایی 850 هزار واحد صنفی بدون پروانه حمایت از بنگاههای تولیدی و دریافت مالیات راه کاهش اتکا به نفترئیس اتاق اصناف ایران از شناسایی 850 هزار واحد صنفی بدون پروانه خبرداد و گفت راهکار افزایش درآمد غیرنفتی و کاهش اتکا به نفت در حمایت ازدر گفتوگوی تفصیلی فارس با کارشناس اقتصاد بررسی شد ۱۴ صنعت مهم و اثرگذار کشور برای جایگزینی درآمد نفتی/ کاهش ح
در گفتوگوی تفصیلی فارس با کارشناس اقتصاد بررسی شد۱۴ صنعت مهم و اثرگذار کشور برای جایگزینی درآمد نفتی کاهش حجم و مخارج جاری دولت نقش ۲ بازار مکمل پول و سرمایه در اقتصاد پویالزوم توجه به سیاست اقتصاد مقاومتی توان ۱۴ صنعت غیرنفتی صادراتمحور استفاده از ابزار بازارهای مکمل پولکاهش قیمت نفت عامدانه است/ برگزاری اجلاس اوپک بدون نتیجه باعث سقوط قیمت نفت میشود
زنگنه در اولین کنفرانس اقتصاد ایران کاهش قیمت نفت عامدانه است برگزاری اجلاس اوپک بدون نتیجه باعث سقوط قیمت نفت میشود وزیر نفت گفت کاهش قیمت نفت در شرایط فعلی عامدانه و مدیریت شده است و برگزاری اجلاس اوپک در صورتی که نتیجهای در پی نداشته باشد باعث سقوط قیمت نفت خواهد شد بهنوبخت: بدون نفت هم میتوانیم کشور را اداره کنیم |اخبار ایران و جهان
نوبخت بدون نفت هم میتوانیم کشور را اداره کنیم سخنگوی دولت با بیان اینکه اگر نفت را از اقتصاد کشور جدا کنيم کشور قابل اداره است گفت تعدادی از مراکز تحقیقاتی در عرصه بازار نفت پیش بینی کرده اند که سال آینده قیمت نفت 82 یا 83 دلار باشد کد خبر ۴۵۸۷۸۸ تاریخ انتشار ۲۵ آذر ۱۳۹۳ -چکیده اخبار اقتصادی امروز تمدید مهلت واریز ۱۲میلیون تومانی مسکن مهر پردیس/ نقض اساسنامه صندوق توسعه در لایحه ب
چکیده اخبار اقتصادی امروزتمدید مهلت واریز ۱۲میلیون تومانی مسکن مهر پردیس نقض اساسنامه صندوق توسعه در لایحه بودجه ۹۴ واگذاری نیمی از اختیارات دولت به نفت با بند قافافزایش تولید نفت روسیه در سال 2014 بعد از فروپاشی اتحاد شوروی گزارش فارس از تخریب پاساژ علاءالدین در نیمه شب پنجش-
اقتصادی
پربازدیدترینها