واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سیر صعودی اقتصاد ایران به دور از توافق هسته ای تهران - ایرنا - منتقدان دولت یازدهم با تکرار این ترجیع بند که تمرکز برنامه های اقتصادی دولت بر حل مساله هسته ای است، اصرار دارند که بگویند در یکسال گذشته اتفاق قابل توجهی در اقتصاد کشور رخ نداده است.
بیش از یکسال از آغاز به کار دولت یازدهم گذشته است و منتقدان حوزه اقتصاد اما در همه ماه های گذشته هر وقت که خواسته اند دولت یازدهم را نقد کنند، گفته اند که رئیس جمهور و مردان اقتصادی و سیاست خارجی دولت همه برنامه های اقتصادی خود را بر حل موضوع هسته ای و امیدواری برای رفع تحریم ها متمرکز کرده اند.
اما هم بیشتر کارشناسان اقتصادی داخل و خارج کشور، هم دولتمردان و هم شاخص های اقتصادی و شواهد عینی و حتی گفتار مردم کوچه و بازار چیز دیگری می گوید.
سیر صعودی رشد اقتصادی، آمارهای واردات و صادرات، وضعیت فروش نفت، تحرک بخش صنعت، خروج بسیاری از بازارهای داخلی از رکود تورمی، تثبیت بازار ارز، رونق محسوس همه بازارها و ترافیک رفت و آمد تجار و سرمایه گذاران خارجی در مسیر تهران و غرب همگی از رونق اقتصاد ایران در یکسال گذشته حکایت دارد.
این همه در حالی است که هنوز گشایش قابل توجهی در پرونده هسته ای هم به وجود نیامده و هنوز اکثر قریب به اتفاق تحریم ها نیز برقرار است.
یک کارشناس اقتصادی درباره اینکه دستاوردهای اقتصادی دولت در یکسال گذشته تا چه حد به مذاکرات هسته ای وابسته بوده است، می گوید: شکی نیست که یکی از ریشه های مشکلات و بحران های کشور ناشی از تحریم ها و مساله هسته ای است چرا که اگر تحریم ها نبود فضای اشتغال و امور اجتماعی کشور پر رونق تر هم می شد.
عباسعلی نورا در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، اظهار داشت: با این حال نمی توان همه مسائل و مشکلات را به تحریم ها ربط داد بلکه بسیاری از مشکلات کشور حاصل نبود مدیریت درست بوده است.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال عدم نظارت بر بازارهای مرزی و واردات و صادرات کالاهای غیر ضروری و همچنین ساماندهی مناطق آزاد و نظام بانکی و پولی کشور ربطی به موضوع تحریم ها ندارد بلکه داخلی و مدیریتی است.
وی گفت: با وجود پابرجا بودن موضوع تحریم ها اما دولت یازدهم در یکسال گذشته دستاوردهای بسیار مناسبی در حوزه های مختلف اقتصاد از جمله کنترل شاخص تورم و میزان نقدینگی داشته است.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: با وجود تحریم ها اما روند پیشبرد مذاکرات هسته ای از سوی دولت یک آرامشی را به نظام و مردم هدیه کرد به طوری که در یکسال گذشته بسیاری از شاخص های اقتصادی باثبات و یا حتی کنترل شده است.
نورا اضافه کرد: در یک سال گذشته شاخص ارزش پول ملی ثابت شده، نرخ تورم کاهش یافته و صادرات بخصوص در حوزه نفتی افزایش و اشتغال هم روند بهتری را طی می کند ضمن اینکه فرهنگ گفتمان هم در کشور بهتر شده همه اینها در صورتی است که هنوز تحریم ها هم به طور کامل رفع نشده است.
وی گفت: با این حال نباید توجه به گفتمان هسته ای بیشتر از مسایل داخلی باشد و این تصور در دولت ایجاد شود که اگر مشکل هسته ای را برطرف کند به راحتی از عهده بقیه مشکلات هم برمی آید.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه مدیریت و ساماندهی در دولت یازدهم باید فعال شود، تصریح کرد: قدم های بزرگی در دولت یازدهم در زمینه اقتصاد برداشته شده است به طوری که اگر این دولت با شکست مواجه شود اقتصاد ما هم دچار چالش بسیار بزرگی خواهد شد و این همه نشان از اهمیت دولت روحانی در حوزه اقتصاد دارد.
وی با بیان آنکه انتقاد باید در جهت برنامه ریزی باشد، اظهار داشت: کسانی که مخالف دولت و سیاست های آن هستند نباید از انتقاد برای کوبیدن دولت استفاده کنند بلکه باید با انتقاد به دولت هشدار دهند تا نظارت ها افزایش یافته و مدیریت ها نیز اصلاح شود.
عضو سابق کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی افزود: با همه این مسائل اما با گذشت بیش از یکسال از دولت یازدهم هنوز هم در برخی حوزه ها مدیریت و ساماندهی مناسبی وجود ندارد.
نورا اضافه کرد: درست است که بانک مرکزی ما تحریم است و اگر تحریم ها نبود این بانک می توانست عملکردهای بهتری داشته باشد اما نظام نظارتی بانک مرکزی بر بانک های خصوصی ربطی به تحریم ها نداشته و بسیار ضعیف است به طوری که بانک های خصوصی عملا توجهی به بخشنامه های بانک مرکزی ندارند.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: در صورتی که بخواهیم ار رکود خارج شویم مهم ترین کار اصلاح ساختار بانکی و مدیریت درست سرمایه هاست. اگر مدیریت در سرمایه ها نداشته باشیم دولت هم با چالش مواجه خواهد شد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: درست است که مسائل هسته ای برای اقتصاد ما بسیار حائز اهمیت است اما توجه به مسائل داخلی مانند همین مدیریت صحیح در اقتصاد هم بسیار لازم است، ضمن آنکه توجه به وعده هایی که نمی توانند جنبه اجرایی داشته باشند و باعث ایجاد تناقض در گفتمان ها هم می شود مانند موضوع یارانه ها و وعده شناسایی و حذف برخی از یارانه بگیران هم باید مورد توجه قرار گیرد.
نورا گفت: معتقدم که تحریم ها مشکلات بسیاری را برای اقتصاد ما ایجاد کرده اما همه مسائل کشور به تحریم ها وابسته نیست.
از: سکینه محقق
اقتصام(5)1558
09/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]