تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 27 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):اگر نزد خداوند عبادتى بهتر از شكرگزارى در همه حال بود كه بندگان مخلصش با آن عبادتش ك...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

خرید نهال سیب سبز

خرید اقساطی خودرو

امداد خودرو ارومیه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1806654972




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

حلقه مفقوده فولادسازی در بافق کجاست؟


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: حلقه مفقوده فولادسازی در بافق کجاست؟ یزد - ایرنا - وب سایت ˈبافق نیوزˈ در یادداشتی با عنوان حلقه مفقوده فولادسازی در بافق کجاست؟ ازˈحمید رضا رنجبر بافقیˈ به بررسی این موضوع پرداخت.


گزارش ایرنا از بافق نیوز حاکی است: همانگونه که بارها گفته شد عمده فولاد دنیا به دو روش احیای مستقیم و کوره بلند تولید می شود.
رنجبر بافقی می افزاید: در روش کوره بلند سنگ آهن ریزدانه در واحدهای آگلومراسیون به صورت کلوخه در آمده و به همراه سنگ آهن درشت دانه و کک در واحدهای کوره بلند شارژ شده و چدن خارج شده از آن در مراحل بعدی به شمش فولاد (فولاد خام) تبدیل می شود.
عمده فولاد ایران به این روش توسط ذوب آهن با ظرفیت تقریبی سه میلیون تن در سال تولید می شود و (نظر به اینکه ایران منابع زغال سنگ با کیفیتی در اختیار ندارد و همین منابع نیز در صورت انجام نشدن اکتشاف در سال های نه چندان دور به پایان می رسد ) ناچار به واردات زغال سنگ با کیفیت می باشیم.
در بخشی از این یادداشت آمده است:بد نیست بدانیم تنها شرکت ذوب آهن به واسطه حمایت های بی حد و حصر دولت در این چهل سال گذشته توانسته است سرپا بماند و عموم واحدهایی که به روش هایی مشابه این روش شروع به کار کرده اند پس از مدتی محکوم به ورشکستگی شده و یا حال و روز خوبی ندارند. (فولاد میبد و فولاد زاگرس- قروه همدان)
روش دیگری که در مقیاس بزرگ در دنیا منجر به تولید فولاد می شود روش احیای مستقیم است.
در این روش کنسانتره سنگ آهن در واحدهای گندله سازی به گندله (کلوخه) تبدیل می شود و در واحدهای احیای مستقیم با گاز احیایی حاصل از شکست گاز طبیعی گندله به آهن اسفنجی و در واحد ریخته گری مداوم آهن اسفنجی به فولاد خام یا همان شمش فولاد تبدیل می شود .
نظر به ذخایر عظیم و بسیار ارزان گاز طبیعی در ایران تمام واحدهایی که با این روش در ایران به تولید فولاد می پردازند اوضاع خوبی دارند و این سال ها به مشکل اساسی بر نخواهند خورد.
نکته قابل ذکر دیگر اینکه تنها معدن سنگ آهنی که برای تولید سنگ آهن دانه بندی در تناژ بالا در ایران وجود داشته چغارت بافق بوده که عمر آن در کمتر از 10 سال آینده به پایان خواهد رسید.
معدن دیگری توان تامین خوراک واحدهای کوره بلند را نخواهد داشت (حال سئوال مطرح شده اینکه چرا تنها مجوز اخذ شده سنگ آهن مرکزی با شراکت بخش خصوصی برای تولید فولاد احداث واحد کوره بلند است؟)
و استفاده از گندله در واحد کوره بلند به جای سنگ آهن دانه بندی هزینه های واحد کوره بلند را به شدت افزایش می دهد و از توان رقابت پذیری آن می کاهد .
در حال حاضر با توجه به کم شدن توان تولید سنگ آهن دانه درشت در معدن چغارت سالانه حدود 35 درصد خوراک ذوب آهن اصفهان را به صورت هبه برای آن شرکت تامین می کند و طی چهل سال گذشته نیز این چنین بوده است .
با توجه به منابع غنی سنگ آهن در بافق که در فضای رقابتی به شدت بازدهی واحدهای فولادی را بالا می برد تا به حال هیچ مجوز احیای مستقیم و ریخته گری مداوم جدی در این شهر صادر نشده است.
در یادداشت رنجبر بافقی گفته شد که تنها واحد 800 هزار تنی به این روش برای تعطیلی و رکود در سال 90 از بخش دولتی جدا شد.
که با سرنوشت نامعلومی به همراه کارشکنی مسئولان برای معطل ماندن به بخش خصوصی ناتوانی واگذار شد با گذشت بیش از چهل ماه از واگذاری این شائبه را به یقین تبدیل کرد .
ایران کشور غنی در زمینه سنگ آهن به حساب نمی آید (رتبه 11 در جهان،میزان ذخیره چهار و یک دهم درصد ذخیره جهانی) و دیر یا زود ذخیره سنگ آهن آن به پایان می رسد.
در صورت تکمیل چرخه تولید فولاد در بافق در حال حاضر که به واسطه همجواری به معادن آهن می تواند فولاد ارزانتری نسبت به رقبا (خراسان ،خوزستان ، اصفهان حتی اردکان) تولید کند.
در آینده نیز به واسطه نزدیک تر بودن به آب های آزاد از مزیت رقابتی برخوردار خواهد بود به همین دلایل شاید کسانی که در زبان عامه به آنها مافیای فولاد و در علم مدیریتی سازمان های درون سازمانی می گویند هیچ دوست ندارند واحد فولادی در شهری مثل بافق که مسئول ذی نفوذی ندارد احداث شود .
**در این میان راه حل چیست؟
قبل از اینکه ذخیره معادن سنگ آهن بلوک بافق در محدوده شهر بافق (همچون چغارت ،سه چاهون ،چاه گز،نوزده دی، میشدوان،لکه سیاه و ...)به اتمام رسد حداقل دو واحد فولادی احیای مستقیم احداث شود.
یکی توسط خریدار فولاد بافق (800 هزار تنی) و دیگری "مگا مدول" احیای مستقیم با ظرفیت 5/1میلیون تن توسط صاحبان سهام شرکت سنگ آهن مرکزی به هر نحو با منابع داخلی(نه به امید فاینانس و ...)به سرعت در کمتر از سه سال به بهره برداری برسد در غیر اینصورت در کمتر از چند دهه آینده شهر بافق به روستای بزرگ بدون سکنه تبدیل خواهد شد. ک1
2047/616


25/06/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن