محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843525217
فرار ۱۵۰۰۰۰ ميليارد توماني از مالیات! |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: فرار ۱۵۰۰۰۰ ميليارد توماني از مالیات!
فعاليت در اقتصاد زيرزميني با پولشويي همراه است و عايدات غيرقانوني ناشي از جرم و تخلف عمدتا بهصورت عايدات قانوني جلوه داده شده كه به آن پولشويي (شستوشوي پول كثيف) گفته ميشود. عمدهترين حجم اقتصاد زيرزميني مربوط به فرار مالياتي است
کد خبر: ۴۳۴۷۶۳
تاریخ انتشار: ۲۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۶:۵۱ - 16 September 2014
برخي از تحليلگران اقتصاد ايران معتقدند که ما در حال حاضر بين صد تا 150 هزار ميليارد تومان فرار مالياتي داريم. موضوعي که به خوبي نشان دهنده وجود نوعي اقتصاد زير زميني در ايران است. مالياتي که دولت از درآمدهاي شهروندان ميگيرد، بايد جايگزين درآمدهاي نفتي شود تا اقتصاد کشور از تک محصولي بودن و تکيه بر اين منبع تمام شدني و تجديدناپذير رها شود.
به نوشته ابتکار، درآمد نفتي ايران در سال 90 در حدود آن 118 ميليارد و 200 ميليون دلار بوده است که اين درآمد در سال بعد يعني سال91 به کمتر از 63 ميليارد دلار رسيده است، اين کاهش درآمد به معني وجود نوسان 50 درصدي در منابع مالي کشور در عرض يک سال است که علت آن اعمال تحريمهاي يک جانبه در فروش نفت ايران بود اما به هر حال تکيه بودجه سالانه کشور به درآمدهاي نفتي، موجب شد تا اين نوسان 50 درصدي در کليت اقتصاد ايران اثر منفي بر جاي بگذارد.هم اکنون نزديک به نيمي از بودجه و درآمد کشور به فروش نفت وابسته است و ميتوان گفت که کاهش 50 درصدي اين درآمد در سال 91، تقريبا 25 درصد کل اقتصاد کشور را تحت تاثير خود قرار داده و يا از بين برده است.بنابراين فوريت گذار از درآمدهاي تک محصولي در سطح گستردهاي احساس ميشود. براي اين گذار معمولا دو استراتژي وجود دارد، يکي توسعه توليدات و صادرات غيرنفتي است و ديگري تکيه بر چرخش اقتصادي داخل کشور و تأمين هزينههاي اداره کشور از منبع ماليات.
ماليات در بودجه نويسي کشورهاي توسعه يافته
بر اساس اعلام آمارهاي اقتصادي ارائه شده از سوي مراکز و نهادهاي جهاني از جمله بانک جهاني و صندوق بينالمللي پول، ميتوان چنين گفت که بيش از 85 درصد درآمدهاي اکثرکشورهاي دنيا به غير از چند کشور نفت خيز منطقه خاورميانه، حتي آمريکا،روسيه وبلژيک هم که نفت دارند، از طريق ماليات تامين ميشود. براي مثال سهم ماليات از بودجه آلمان بيش از 93 درصد و مالزي 81 درصد است.
با اين وجود در تمامي لوايح بودجه دولت در سالهاي گذشته تا امروز معمولا کمتر از 30 و حتي 20 درصد بوده و اين در حالي است که همين رقم پيش بيني شده نيز محقق نشده است.افزايش سهم ماليات در بودجه درآمدي کشور، به اين دليل که معمولا تحقق 100 رقم پيش بيني شده يک امر غيرممکن است معمولا با انتقادهاي گسترده اقتصاددانان مواجه بوده و تجربه نشان داده است هرگاه سهم ماليات در بودجه سالانه کشور افزايش داشته، ميزان تحقق پذيري آن کاهشي بوده است.
افزايش سهم ماليات در بخش درآمدي بودجه سالهاي پايان دولت دهم، موجب اعتراض بسياري از نمايندگان اقتصادي مجلس شد؛ سيدقسيم عثماني، عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات، يکي از اين نمايندگان بود که اعتقاد داشت دولت وقت براي درآمدهاي مالياتي نداشته، خرج تراشيده و در يک اقدام فرماليته، ارقام وابستگي بودجه به درآمدهاي نفتي را کاهش داده است.
به هر حال نکته قابل توجه در اين گزارش عدم تحقق درآمدهاي مالياتي بودجه سالانه و يا به عبارتي سادهتر «فرار مالياتي» است.عمده درآمدهاي مالياتي کشور از دو منبع مستقيم ماليات بر درآمد و ماليات بر واردات تأمين ميشود. در چند سال گذشته بر اساس آمارهاي رسمي اعلام شده در رسانهها از سوي سازمان امور مالياتي کشور، نرخ تحقق پذيري ماليات بر واردات حتي به بيش 90 درصد هم رسيده است اما نرخ تحقق پذيري ماليات بردرآمد اين درصد بالا را هميشه کاهش داده است.اين امر نشاندهنده فرار بسياري از بنگاههاي اقتصادي کشور و شهروندان از پرداخت ماليات به دولت است.
اقتصاد زيرزميني (بازار سياه)
اقتصاد زيرزميني كه از آن تعابير مختلفي چون اقتصاد سياه، غير رسمي، سايهاي، نامنظم، گزارش نشده، پنهان، اقتصاد دوم و... شده است به آن بخش از محيط كسبوكار و توليد ثروت اطلاق ميشود كه بهعلت غيرقانوني بودن فعاليت يا پيامدهايي كه شفافسازي كسبوكار قانوني براي فعالان اين بخش بههمراه دارد دور از ديد مقامات قانوني انجام ميپذيرد. فعاليت در اقتصاد زيرزميني با پولشويي همراه است و عايدات غيرقانوني ناشي از جرم و تخلف عمدتا بهصورت عايدات قانوني جلوه داده شده كه به آن پولشويي (شستوشوي پول كثيف) گفته ميشود. عمدهترين حجم اقتصاد زيرزميني مربوط به فرار مالياتي است. فعاليت اقتصادي قانوني بهمنظور فرار از ماليات با روشهاي پيچيده مالي و حسابداري در زمره اقتصاد زيرزميني قرار گرفته و در كشور ما بهعنوان اقتصاد متخلفانه تلقي ميشوند. فرار از ماليات از جمله مباحث مورد بحث در علم اقتصاد است و عمده مدلهاي ساخته شده در خصوص فرار از ماليات بهصورت فرار ماليات از درآمد بوده است.
محاسبات آماري بر اساس نماگرهاي بانک مرکزي نشان ميدهند که در سال 86 نزديک به 67 درصد از ماليات واقعي محقق نشده و در واقع 67 درصد از فعالان اقتصادي ماليات خود را به هر دليل پرداخت نکردهاند و اين به معناي وجود نزديک به 67 درصد اقتصاد زيرزميني در سال 86 است. محاسبات نشان ميدهد در سالهاي 84 و 85 نيز حجم اقتصاد زيرزميني به ترتيب 5 /63 و 4 /66 درصد بوده است. آمار نشان ميدهد با افزايش درآمدهاي نفتي طي سالهاي اخير ميزان عدم تحقق درآمدهاي مالياتي واقعي افزايش يافته است. کارشناسان نيز حجم اقتصاد زيرزميني در کشور را حدود 65 درصد تخمين ميزنند.
وحيد شقاقي شهري، عضو هيات علمي دانشگاه علوم اقتصادي، در همين رابطه با بيان اينکه نسبت ماليات به توليد در کشور ما حدود شش درصد است، تصريح کرد: اين رقم در دنيا 15 درصد و در کشورهاي پيشرفته 20 درصد است. در حالي که ما در حال حاضر بين صد تا 150 هزار ميليارد تومان فرار مالياتي داريم.افزون بر اين پدرام سلطاني، نايب رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران نيز پيش از اين تاکيد کرده بود: به نظر ميرسد تا زماني که نظام جامع اطلاعاتي در رابطه با فعل و انفعالات اقتصادي کشور و درآمد نفت وجود نداشته باشد، شناسايي فعاليتهاي اقتصادي و درآمدها کار مشکلي است و به اين جهت است که بين 40 درصد تا دوسوم فعاليتهاي اقتصادي در کشور، ماليات پرداخت نميکنند.عدم پرداخت ماليات از سوي دو سوم نگاههاي اقتصادي و شهروندان نشان دهنده عدم تبيين امر مهم اداره کشور از طريق ماليات در ميان لايههاي اجتماعي کشور است.
راه فرار از فرار مالياتي
بديهي است که فرار مالياتي در شرايطي امکان وقوع دارد که مناسبات و فعاليتهاي اقتصادي در يک کشور از سوي نهادهاي ناظر و به ويژه دولت، قابل رصد و نظارت نباشد.در واقع حرکت به سوي تحقق دولت الکترونيک، شفافسازي مناسبات اقتصادي وقانون مند و ضابطه مند کردن فعاليتهاي فعالان اقتصادي در کنار خصوصي سازي و... از جمله مهمترين استراتژيهاي مبارزه با اقتصاي زير زميني و فرار مالياتي است. زيرا همانطور که رفت فرار حداقل 100 هزار ميليارد توماني بنگاهها و شهروندان از پرداخت ماليات هزينهها و خسارات مالي سنگيني را بر اقتصاد کشور تحميل ميکند.
بيژن عبدي، کارشناس اقتصادي و استاد دانشگاه در اين باره ميگويد:حجم اقتصاد زيرزميني ما به صورت قاچاق يا به روشهاي غيرشفاف ديگر رقمهاي وحشتناکي است که از يک سوم تا نيمي ازکل اقتصاد را در برمي گيرد. اين رقم کمي نيست. اين همان شبکه اي است که نميخواهد اقتصاد شفاف شود. فساد اقتصادي مخل هرگونه اصلاح اقتصادي و از جمله موانع بزرگ تحقق اقتصاد مقاومتي است. در يک فضاي شفاف و روشن است که سرمايه ميل به آمدن و ماندگاري دارد. شما در يک فضاي تاريک راه نميرويد، چون راهتان روشن نيست و نميدانيد به کجا ختم ميشود. پس براي تحقق اقتصاد مقاومتي بايد فضا را شفاف کرد تا همه بيايند.
وي گفت: اين شفاف سازي اول اراده ميخواهد. دوم بانکهاي اطلاعاتي که مردم به آن اطلاعات دسترسي داشته باشند. مثال عرض ميکنم. ببينيد آيا ما بانک اطلاعات داريم که چه تعداد قطعه ساز در کشور وجود دارد و توانمندي هايشان چيست؟ آيا فقط ميتوانند قطعات خودرو بسازند يا قطعات ديگر هم ميتوانند بسازند؟ آيا ميدانيم چه تعداد نيروي انساني متخصص در حوزههاي مختلف ـ که ميتوانند فعاليتهاي مختلف کنند ـ در کشور داريم؟ بعد از اين که بانکهاي اطلاعاتي درست و به هم وصل شد و اطلاعاتش در اختيار متقاضيان قرار گرفت، خيلي کمک ميشود به شکستن انحصارها و در نهايت فساد. اطلاعات شفاف قاتل فساد است منتها اين امر اراده ميخواهد. اين شبکههاي انحصاري کنوني ميدانند که اگر اطلاعات وارد بازار شود، عملا شما امکان انحصار را گرفته ايد و لذا به شما اجازه نميدهند اين کارها شکل بگيرد. همکار بازنشسته ما در نمايشگاههايي که اينجا ميزنند، با يک نفر آشنا شده که کاغذ را از سنگ ميسازد. تا حالا شنيده ايد طي يک فرآيندي سنگ را ميسايند و از آن کاغذ درست ميکنند؟ سنگي که در هر گوشه و کناري وجود دارد، اختراعي کرده است؛ ولي در اينجا سرمايه گذاري روي آن نکرده اند و رفته کارخانه را در چين ساخته است. اين مشکل ماست.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]
صفحات پیشنهادی
جریمه 80 میلیارد تومانی یک بانک متخلف |اخبار ایران و جهان
جریمه 80 میلیارد تومانی یک بانک متخلف تا کنون با 6 بانک خاطی برخورد شده است و یک بانک هم جریمه 80 میلیارد تومانی شده است کد خبر ۴۳۲۵۶۹ تاریخ انتشار ۱۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۱ ۳۹ - 06 September 2014 تا کنون با 6 بانک خاطی برخورد شده است و یک بانک هم جریمه 80 میلیارد تومانی شده است معااین رانت چند صد میلیارد تومانی نصیب چه کسی میشود؟ |اخبار ایران و جهان
این رانت چند صد میلیارد تومانی نصیب چه کسی میشود در ادامه اخبار مربوط به آشفته بازار خودرو عزتالله یوسفیانملا نماینده آمل و عضو ناظر مجلس در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی در حالی موضوع احتکار ۸ هزار دستگاه خودرو توسط خودروسازان را مطرح کرده است که فاصله قیمت بازار و کارخانهوام 80 میلیون تومانی مسکن نهایی نشده |اخبار ایران و جهان
وام 80 میلیون تومانی مسکن نهایی نشده رییس کل بانک مرکزی درباره توافق اخیر بانک مرکزی و وزارت راه برای افزایش توان وام خرید مسکن گفت همکاران وزارت راه فکر می کنند که می توان سقف وام خرید مسکن را تا 80 میلیون تومان افزایش داد اما هنوز کار کارشناسی بانک مرکزی در این خصوص نهایی نشدر دوران جنگ کشور با ۶ میلیارد دلار اداره میشد |اخبار ایران و جهان
در دوران جنگ کشور با ۶ میلیارد دلار اداره میشد اقتصاد کشور برای مواجهه با جنگ ناچار به تنظیم استراتژیهای مشخص بود در این فضا کشور سه استراتژی مهم داشت استراتژی اول استراتژی بقا بود یعنی حالا که جنگ بر ما تحمیل شده و سرمایهها در حال ازبینرفتن است ما باید باقی بمانیم تا بتتوافق 10 میلیارد دلاری برقی تهران- مسکو |اخبار ایران و جهان
توافق 10 میلیارد دلاری برقی تهران- مسکو وزیر نیرو با تشریح توافق مقدماتی 10 میلیارد دلاری برقی جمهوری اسلامی ایران و روسیه از ساخت 8 نیروگاه برق توسط شرکتهای روسی در ایران خبر داد و اعلام کرد 2 واحد جدید نیروگاهی با مشارکت روس ها در طبس ساخته میشود کد خبر ۴۳۴۲۴۷ تاریخ انتشاربازار 16 هزار میلیاردی حجاب در ایران |اخبار ایران و جهان
بازار 16 هزار میلیاردی حجاب در ایران جمعیت زنان طبق آخرین سرشماری در سال 1390 مرکز آمار بیش از 37 میلیون نفر اعلام شده که این زنان برای رعایت حجاب خود بر اساس قوانین اسلامی پوششهایی نظیر چادر مانتو روسری یا شال یا مقنعه و شلوار را برای خود انتخاب میکنند کد خبر ۴۳۲۸۳۵ تاریخبازار چند صد میلیاردی قاچاق آدامس به کشور |اخبار ایران و جهان
بازار چند صد میلیاردی قاچاق آدامس به کشور در حالی ارزش بازار آدامس ایران بالغ بر چند صد میلیارد تومان برآورد میشود که بررسی آمارها حاکی از آن است که طی سالهای اخیر واردات قانونی آدامس به کشور به شدت کاهش یافته و در عوض قاچاق این محصول رونق چشمگیری پیدا کرده است در همین حال تول18 هزار میلیارد تومان سند بانکی برگشت خورد |اخبار ایران و جهان
18 هزار میلیارد تومان سند بانکی برگشت خورد در چهار ماه ابتدایی سال جاری بالغ بر 387 هزار میلیارد تومان سند بانکی در اتاق پایاپای تهران مبادله شد که حدود 18 هزار میلیارد تومان سند برگشت داده شده است کد خبر ۴۳۰۹۶۶ تاریخ انتشار ۱۰ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰ ۲۰ - 01 September 2014 در چهار مچند صد میلیارد تومان رانت در پنج ماه نصیب چه کسی شد؟ |اخبار ایران و جهان
چند صد میلیارد تومان رانت در پنج ماه نصیب چه کسی شد در ادامه اخبار مربوط به آشفته بازار خودرو عزتالله یوسفیانملا نماینده آمل و عضو ناظر مجلس در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی در حالی موضوع احتکار ۸ هزار دستگاه خودرو توسط خودروسازان را مطرح کرده است که فاصله قیمت بازار و کارخاهزینه 10 هزار میلیارد تومانی سیگار در ایران |اخبار ایران و جهان
هزینه 10 هزار میلیارد تومانی سیگار در ایران عضو جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران تخمین زد سالانه 10 هزار میلیارد تومان برای خرید سیگار و درمان بیماری های ناشی از آن در ایران هزینه می شود کد خبر ۴۳۱۹۴۷ تاریخ انتشار ۱۳ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۹ ۲۰ - 04 September 2014 عضو جمعیت مبارمنافع افراد خاص در واردات تجهیزات صنایع دریایی |اخبار ایران و جهان
منافع افراد خاص در واردات تجهیزات صنایع دریایی کد خبر ۴۳۳۸۹۸ تاریخ انتشار ۲۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۴ ۵۷ - 12 September 2014 عضو هیات رئیسه فراکسیون توسعه بنادر و صنایع دریایی با انتقاد از منافع و نفوذ افراد خاص در واردات تجهیزات صنایع دریایی گفت در واردات منافع افراد خاصی وجود دارداحتکار هشت هزار خودرو توسط خودروسازها |اخبار ایران و جهان
احتکار هشت هزار خودرو توسط خودروسازها عضو ناظر مجلس در ستاد مبارزه با مفاسد اقصادی گفت اگر شورای رقابت به وظایف خود عمل نکند با لایحهای فوریتی ماموریتش را سلب و به هیأتی دیگر خواهیم داد و شورا را عوض میکنیم کد خبر ۴۳۰۷۷۸ تاریخ انتشار ۰۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۳ ۱۳ - 31 August 2014جدیدترین قیمت طلا و سکه در بازار + ریزقیمت |اخبار ایران و جهان
جدیدترین قیمت طلا و سکه در بازار ریزقیمت کد خبر ۴۳۱۷۴۱ تاریخ انتشار ۱۲ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۵ ۲۱ - 03 September 2014 در بازار امروز - چهارشنبه - هر گرم طلای 18 عیار به قیمت 96 هزار و 866 تومان سکه تمام و نیم سکه به ترتیب 947 هزار و 500 تومان و 475 هزار و500 تومان داد و ستد میشوداعلام اسامی بدهکاران بانکی به مراجع ذیصلاح |اخبار ایران و جهان
اعلام اسامی بدهکاران بانکی به مراجع ذیصلاح معاون نظارتی بانک مرکزی از اعلام اسامی بدهکاران بانکی به مراجع ذیصلاح خبر داد و گفت هر چند تحریم ها تولیدکنندگان را با محدودیت هایی مواجه کرده است اما در کنار آن برخی ها هم سوء استفاده کردند و منابع را به بانک ها برگشت ندادند کد خبرتوافق ایران و ترکیه بر سر قیمت گاز صادراتی |اخبار ایران و جهان
توافق ایران و ترکیه بر سر قیمت گاز صادراتی وزیر انرژی ترکیه گفت تهران و آنکارا تا پایان سال ٢٠١٤ در باره قیمت گاز صادراتی ایران به توافق می رسند کد خبر ۴۳۳۸۹۷ تاریخ انتشار ۲۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۴ ۵۱ - 12 September 2014 وزیر انرژی ترکیه گفت تهران و آنکارا تا پایان سال ٢٠١٤ در باروعده بانکی نعمتزاده به صنعتگران |اخبار ایران و جهان
وعده بانکی نعمتزاده به صنعتگران انتقادات از بنگاهداری بانکها و تبدیل نظام بانکی کشور به رقیب بخش خصوصی در حوزههای مختلف از جمله تولید و صنعت در حالی شدت گرفته که وزیر صنعت معدن و تجارت اخیرا خبر داد که بانکها مکلف شدهاند 60 درصد از کل تسهیلات پرداختی خود را به تامین سرمایه درنوبخت: دولت با افزایش قیمت خودرو موافق نیست |اخبار ایران و جهان
نوبخت دولت با افزایش قیمت خودرو موافق نیست سخنگوی دولت تصریح کرد که نسبت به تردد خودروهای گرانقیمت و غیرمتعارف که در جامعه وجود دارد موافقتی نداریم کد خبر ۴۳۳۴۵۵ تاریخ انتشار ۱۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۵ ۳۲ - 10 September 2014 سخنگوی دولت تصریح کرد که نسبت به تردد خودروهای گرانقیمت-
اقتصادی
پربازدیدترینها