محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832729121
رکود و تورم ایران ربطی به هم ندارد |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: رکود و تورم ایران ربطی به هم ندارد
در دهه گذشته سیاستهای نادرست، عدم امنیت سرمایه، دولتی کردن بسیاری فعالیتها، دخالت دولت در اقتصاد، و قانونها و مقررات دستوپاگیر زیانهای بزرگ و باورنکردنی به اقتصاد ایران وارد آورده است.
کد خبر: ۴۳۴۵۰۳
تاریخ انتشار: ۲۴ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۰ - 15 September 2014
کامران مویددادخواه، استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه نورثایسترن در بوستون آمریکاست که تحصیلات تکمیلی خود در اقتصاد را از دانشگاه تهران آغاز کرده است. او همچنین اقتصاددان ارشد شرکت ABT در ایالت ماساچوست بوده است. موید دادخواه در پاسخ به پرسشهای «فرهیختگان» توصیههایی برای برونرفت از وضعیت اقتصادی کنونی در ایران به دولت روحانی دارد. او با ابراز نگرانی از «فساد و رانت» شکل گرفته طی هشت سال گذشته که عمده آن را به دلیل تشدید تحریمها میداند معتقد است «دولت آقای روحانی باید مبارزه با فساد را در اولویت خود بگذارد.»
اقتصاد ایران پس از یک دوره تشدید تحریمها و تجربه کردن عدد تورم بالای 40 درصد، حال به شرایطی پای گذاشته که با وجود پایین آوردن نرخ تورم تا سطح 20 درصد، از رکود فعالیتهای اقتصادی رنج میبرد. بیشترین تمرکز دولت آقای روحانی در شرایط فعلی، کاهش نرخ تورم به سطح زیر 20 درصد است. در این صورت، با انتخاب ناگزیر میان تورم و رکود، به نظر میرسد رکود تورمی موجود تا پایان سال عمیقتر شود. چنین تحلیلی از نظر شما تا چه حد درست است؟
به نظر من بین رکود و تورم در ایران رابطهای وجود ندارد. یعنی رکود تورمی ایران از نوع رکود تورمی آمریکا در پایان دهه 1960 یا آنچه در برخی کشورهای دیگر واقع شد نیست، برای آنکه منشا رکود و تورم یکی نیست. در آمریکا افزایش شدید مخارج دولت و تقاضای کل، تولید ناخالص داخلی را به حد اشتغال کامل عوامل تولید رساند. یعنی نرخ بیکاری 5/ 3 درصد شد که پایینتر از نرخ طبیعی بیکاری (اصطلاح میلتن فریدمن) بود. وقتی تولید به بیش از حد امکان طبیعی اقتصاد رسید، تورم شروع به افزایش کرد. از آنسو انتظارات تورمی موجب بالارفتن دستمزدها و در نتیجه بیکاری شد. ولی این افزایش نرخ بیکاری را بیش از دو سه درصد بالا نبرد. نرخ رشد هم تنها در سه دوره سهماهه غیرمتصل منفی بود و نرخ رشد سالانه تا 1974 مثبت باقی ماند. در ایران تورم مانند همهجا ناشی از افزایش بیرویه نقدینگی است. ولی رکود در ایران ساختاری و ناشی از سیاستهای نادرست دولت است. بنابراین دولت باید با کنترل نقدینگی تورم را پایین بیاورد. اما برای رشد و اشتغال درخور، ساختار اقتصاد ایران باید تغییر کند.
یکی از عواملی که بهعنوان مشکلات فعلی اقتصاد ایران روی آن تاکید میشود، وجود ساختار تحریمهاست. سوال این است که در صورت برطرف شدن تمام تحریمها علیه ایران که قطعا موضوع زمانبری نیز خواهد بود، اولویت اول اقتصاد ایران برای بهبود روند رشد اقتصادی باید چه فعالیتهایی باشد؟
با برداشتهشدن تحریمها اولویت نخست آزادسازی اقتصادی و پیوستن ایران به اقتصاد جهانی است. در چنین فضایی بخش خصوصی و کارآفرینان میتوانند بر پایه تواناییهای کشور و تقاضای جهانی فعالیتهای سودآور را تعیین کنند. اما اگر بخواهیم روی یک نوع فعالیت دست بگذاریم باید بگویم نفت و گاز به کمک سرمایهگذاری خارجی. در چند دهه گذشته صنعت نفت ایران از نظر سرمایهگذاری، تکنولوژی و نگهداری چاههای نفت بسیار عقب افتاده، در حالی که تکنولوژی در این صنعت از اساس دگرگون شده است. کشورهای رقیب از این موقعیت استفاده کرده و سهم ایران را در بازارهای جهانی در دست گرفتهاند. در مورد گاز هم ایران نتوانسته از سهم خود در خلیج فارس بهرهبرداری کند. در مورد سرمایهگذاری در پالایشگاهها هم برای مصرف داخلی نیازی به گفتن نیست.
دولت آقای روحانی معتقد است که ساختار تحریمها شکسته شده و دیگر قابل بازگشت نیست. اما فعالان بخشهای مختلف از نقل و انتقال پول بهعنوان اصلیترین مانع تجارت خارجی ایران سخن میگویند. اگر این موضوع را بهعنوان باقی ماندن ساختار تحریمها بپذیریم، آیا میتوان امیدوار به مثبت شدن نرخ رشد اقتصادی ایران پس از نزدیک به دو سال بود؟
تحریمهای مالی معمولا کارساز هستند. در این مورد پارسال کتابی به نام «جنگهای خزانهداری: آغاز دوران نوین جنگهای مالی» در آمریکا منتشر شد. اگر تحریمهای مالی برداشته نشوند اقتصاد ایران شکوفا نخواهد شد و پتانسیل رشد و توسعه خود را به دست نخواهد آورد. آقای روحانی چند روز پیش اعلام کرد که براساس آمار در سه ماهه نخست امسال ایران با رشد دو درصدی از رکود بیرون آمده است. بیگمان این میزان رشد نه با امکانات و نه با نیازهای ایران منطبق نیست. تحریمها بهویژه تحریمهای نفت و تحریمهای مالی باید برداشته شود. همینطور باید اصلاحات بنیادی و آزادسازی در اقتصاد ایران صورت گیرد. اگر چه دولت آقای روحانی حرفهای خوبی زده، سرعت عمل بیشتری برای برونرفت از بحران اقتصادی لازم است.
در صورت لغو تحریمهای ایران، بخشهای زیادی مثل پتروشیمی، نفت و صنایع مرتبط و... آماده حضور سرمایهگذاران خارجی هستند. آیا ساختار اقتصادی ایران که طی هشت سال به دلیل وجود تحریمها، رانت و فساد در آن افزایش پیدا کرده است، توانایی جذب سرمایهگذاران خارجی را دارد؟
ایران امکان جذب سرمایهگذاری خارجی را دارد. از یکسو امکانات طبیعی و منابع زیرزمینی، نیروی کار درسخوانده، امکانات جغرافیایی و سوقالجیشی و این واقعیت که ایران سالهاست سرمایهگذاری قابل ملاحظه را تجربه نکرده است، کشور را محیطی بسیار جذاب برای سرمایهگذاران خارجی میکند. اما آنچه در مورد افزایش رانت و فساد در اقتصاد ایران اشاره کردید موجب نگرانی است. چون در چنین شرایطی کسانی که میخواهند سرمایهگذاری تولیدی بلندمدت کنند به ایران نخواهند آمد. شرکتهایی پا پیش میگذارند که یا قصد سودجویی آنی دارند یا خودشان در پی فساد و رانتخواری هستند. بنابراین یک اولویت دولت باید مبارزه با فساد و رانتخواری باشد.
فعالان اقتصادی در ایران میگویند تحریمهای اقتصادی غرب علیه ایران، تاثیر به مراتب کمتری از آن چیزی دارد که آنها تحریم داخلی مینامند و مشتمل بر بوروکراسی و دستورالعملهای متعدد و دست و پاگیری است که راه سرمایهگذاری و تولید را با موانعی روبهرو میکند. این تحلیل را چقدر قبول دارید و اساسا همراهی دولت با زیربخشهای اقتصادی تا چه حد میتواند اثرات تحریم را خنثی کند؟
این حرف درستی است. در دهه گذشته سیاستهای نادرست، عدم امنیت سرمایه، دولتی کردن بسیاری فعالیتها، دخالت دولت در اقتصاد، و قانونها و مقررات دستوپاگیر زیانهای بزرگ و باورنکردنی به اقتصاد ایران وارد آورده است. در نتیجه، نوآوری، سرمایهگذاری و کارآفرینی به کمترین میزان کاهش یافتهاند. البته برآورد دقیق آثار این سیاستها در مقایسه با تحریمها نیازمند بررسی همهجانبهای است که تاکنون انجام نشده است. اما بر حسب شواهد و قرائن میتوانیم بگوییم سهم این سیاستها در ناکارآمدی اقتصاد ایران ٧٠ درصد و سهم تحریمها ٣٠ درصد بوده است. ایران باید مسائلش را با دنیا حل کند و اقتصاد ایران به اقتصاد جهانی بپیوندد. ایران امکانات بسیاری دارد که از آنها استفاده نشده است.
چه توصیهای برای سیاستگذاران پولی و مالی ایران در شرایط فعلی دارید؟ برای انتخاب یک نیروی «پیشران» رشد اقتصادی، چه اولویتهایی در اقتصاد ایران را پیشنهاد میکنید؟
از نظر سیاست پولی دولت باید استقلال بانک مرکزی را اعلام کند و وظیفه آن را نظارت بر سیستم بانکی و حفظ ارزش داخلی ریال تعیین کند. به این ترتیب که رشد نقدینگی از پنج یا شش درصد در سال بیشتر نباشد. تعیین نرخ ارز نیز باید به بازار واگذار شود. در مورد سیاست مالی دولت باید سازمان مدیریت و برنامهریزی (من عنوان سازمان برنامه و بودجه را بیشتر میپسندم) را احیا کند. این سازمان با کادر کارآمد خود میتواند برنامهای برای آزادسازی اقتصاد و پیوستن آن به سازمان تجارت جهانی فراهم کند. افزون بر این برنامهای برای آنکه به تدریج درآمد نفت فقط صرف سرمایهگذاریهای زیربنایی شود و مازاد در صندوق ذخیره ارزی بماند فراهم کند. بودجه جاری دولت هم درحد معقولی کنترل شود.
از نقطهنظر پیشران اقتصادی، کارآفرینی و نوآوری باید تشویق شود. ولی با توجه به وضعیت اقتصاد ایران، بهترین گزینه سرمایهگذاری خارجی در نفت و گاز و برخی صنایع دیگر است. در این راه نیز نباید به سوی کشورهایی رفت که نشان دادهاند یک پروژه را به دلایل سیاسی چند دهه به درازا میکشانند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]
صفحات پیشنهادی
کاهش تورم تولیدکننده در تیرماه |اخبار ایران و جهان
کاهش تورم تولیدکننده در تیرماه تورم تولیدکننده در تیرماه سال جاری با کاهش بیش از دو درصدی نسبت به ماه قبل به 24 9 درصد رسید کد خبر ۴۳۲۱۳۴ تاریخ انتشار ۱۴ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۵ ۱۷ - 05 September 2014 تورم تولیدکننده در تیرماه سال جاری با کاهش بیش از دو درصدی نسبت به ماه قبل به 24ركود مسكن در ماه آخر تابستان پايان یافت؟ |اخبار ایران و جهان
ركود مسكن در ماه آخر تابستان پايان یافت سرانجام رکود و آرامش بازارمسکن به پایان رسید و در روزهای پایانی تابستان شاهد رونق خرید و فروش در بازار مسکن هستیم کد خبر ۴۳۴۴۸۶ تاریخ انتشار ۲۴ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷ ۱۶ - 15 September 2014 سرانجام رکود و آرامش بازارمسکن به پایان رسید و در روتاجگردون: مهار رکود به معنای رسیدن به رونق نیست |اخبار ایران و جهان
تاجگردون مهار رکود به معنای رسیدن به رونق نیست کد خبر ۴۳۳۳۴۵ تاریخ انتشار ۱۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰ ۳۳ - 10 September 2014 رییس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت اینکه نرخ رشد اقتصادی از منفی 6 به منفی یک رسیده نشان دهنده مهار رکود اقتصادی است البته این به ایمصباحی مقدم : پیشنهاد دولت تورم زا است |اخبار ایران و جهان
مصباحی مقدم پیشنهاد دولت تورم زا است عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه مجلس مخالف پرداخت بدهی دولت از مجلس تسعیر ارز است گفت تصویب پیشنهاد ۴۰ هزار میلیارد تومانی دولت برای تهاتر بدهیهای دولت با درآمد حاصل از تسعیر نرخ ارز موجب افزایش نرخ تورم میشود کد خبر ۴۳۴بررسی لایحه خروج از رکود در مجمع تشخیص |اخبار ایران و جهان
بررسی لایحه خروج از رکود در مجمع تشخیص دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان این که لایحه خروج از رکود در مجمع بررسی می شود گفت پس از رسیدگی به این لایحه همخوانی آن با اقتصاد مقاومتی نیز بررسی و اعلام نظر می شود کد خبر ۴۳۴۴۴۴ تاریخ انتشار ۲۳ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۸ ۲۸ - 14 September 2پور ابراهیمی: آمار حکایت از خروج از رکود ندارد |اخبار ایران و جهان
پور ابراهیمی آمار حکایت از خروج از رکود ندارد نائب رئیس کمیسیون مشترک بررسی لایحه خروج از رکود مجلس شورای اسلامی گفت زمانی می توانیم ادعا داشته باشیم که از رکود عبور کرده ایم که اقتصاد علائم رونق خود را بروز دهد اما آمار و ارقام فعلی حکایت از آن دارد که کشور از نظر اقتصادی وضعیوزیر اقتصاد: دولت به دنبال خروج از رکود است |اخبار ایران و جهان
وزیر اقتصاد دولت به دنبال خروج از رکود است وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت دولت با ارایه بسته سیاستی خود به دنبال خروج کشور از رکود می باشد و اصلاح ساختاری اقتصاد کشور پس از این مهم اجرا خواهد شد کد خبر ۴۳۰۹۲۴ تاریخ انتشار ۱۰ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷ ۱۵ - 01 September 2014 وزیر اموراعلام جزئیات اقدامات دولت برای خروج از رکود |اخبار ایران و جهان
اعلام جزئیات اقدامات دولت برای خروج از رکود وزیر امور اقتصادی و دارایی با اعلام اقدامات دولت برای خروج از رکود در حداقل زمان ممکن گفت خروج از رکود آغاز شده است و معرفی ابزارهای جدید از طریق بازار سرمایه میتواند از راهکارهای ایجاد رونق در بازار ثانویه باشد کد خبر ۴۳۰۴۹۹ تاریختصویب بندهایی از لایحه ضد رکود در کمیسیون مشترک |اخبار ایران و جهان
تصویب بندهایی از لایحه ضد رکود در کمیسیون مشترک کد خبر ۴۳۳۳۵۱ تاریخ انتشار ۱۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰ ۳۷ - 10 September 2014 سخنگوی کمیسیون مشترک رسیدگی به لایحه ضد رکودی از بررسی جزییات این لایحه در جلسه امروز کمیسیون متبوعش خبر داد به گزارش ایسنا جعفر قادری با اشاره به جلسه کمیسیوعواقب حرفهای قشنگ در ماجرای تورم |اخبار ایران و جهان
عواقب حرفهای قشنگ در ماجرای تورم اگر قیمتها ارزان شود برای همه چیز میشود هم آنچه میخریم و هم آنچه میفروشیم در اقتصاد باید از موضع من خارج شد و از موضع دیگران هم نگاه کرد و این سهل نیست کد خبر ۴۳۲۶۰۲ تاریخ انتشار ۱۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷ ۰۱ - 07 September 2014 دكتر پويا ناظراهزینه ایجاد هر شغل 300میلیون تومان! |اخبار ایران و جهان
هزینه ایجاد هر شغل 300میلیون تومان معاون توسعه اشتغال و کارآفرینی وزیر کار متوسط هزینه ایجاد یک شغل را 300 میلیون تومان ذکر کرد و از اجرای دستور العمل طرح کارورزی از مهرماه سال جاری خبرداد کد خبر ۴۳۰۷۳۸ تاریخ انتشار ۰۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲ ۱۴ - 31 August 2014 معاون توسعه اشتغال واعلام زمان حذف صفرها از پول ملی |اخبار ایران و جهان
اعلام زمان حذف صفرها از پول ملی کد خبر ۴۳۱۱۵۴ تاریخ انتشار ۱۰ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۰ ۰۰ - 01 September 2014 رئیس کل بانک مرکزی از اجرایی شدن حذف ۳ تا ۴ صفر پول ملی پس از تک رقمی شدن نرخ تورم خبر داد و گفت برخی استانها در ارائه لیست تولیدکنندگان نیازمند تاخیر دارند به گزارش تسنیم وممنوعیت واردات خودروهای بالای 2500 سی سی |اخبار ایران و جهان
ممنوعیت واردات خودروهای بالای 2500 سی سی سخنگوی دولت گفت واردات خودروهای سواری با حجم موتور بالای 2500 سی سی با تصویب امروز چهارشنبه هیات دولت ممنوع شد کد خبر ۴۳۳۴۲۳ تاریخ انتشار ۱۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۳ ۴۱ - 10 September 2014 سخنگوی دولت گفت واردات خودروهای سواری با حجم موتوربرآورد هزینه سنگین طرح خانه اولیها |اخبار ایران و جهان
برآورد هزینه سنگین طرح خانه اولیها کد خبر ۴۳۱۷۶۹ تاریخ انتشار ۱۲ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۶ ۰۷ - 03 September 2014 عضو کمیسیون عمران مجلس گفت در راستای طرح وزیر راه و شهرسازی که قرار است طی پنج سال ۱ ۵ میلیون فقره تسهیلات ۸۰ میلیون تومانی خرید مسکن به خانه اولی ها پرداخت شود در مجموعمجلس متقاضی بودجه انبساطی نیست |اخبار ایران و جهان
مجلس متقاضی بودجه انبساطی نیست کد خبر ۴۳۲۵۰۲ تاریخ انتشار ۱۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۸ ۰۸ - 06 September 2014 عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت مجلس به هیچ وجه تقاضای بودجه انبساطی از دولت را ندارد چرا که هم با شرایط سیاسی و هم آداب بودجه نویسی و واقعیتهایی که این دولت دنبالش است در تضاد قرمصباحیمقدم تسویه بدهی دولت را غیرقانونی دانست |اخبار ایران و جهان
مصباحیمقدم تسویه بدهی دولت را غیرقانونی دانست کد خبر ۴۳۲۵۰۰ تاریخ انتشار ۱۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۸ ۰۳ - 06 September 2014 عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تأکید بر اینکه تسویه بدهی دولت به بانک مرکزی از ۷۴ هزار میلیارد به ۴۰ هزار میلیارد با تسعیر نرخ ارز غیرقانونی است گفت بدهی ددلایل افزایش قیمت اوراق تسهیلات مسکن |اخبار ایران و جهان
دلایل افزایش قیمت اوراق تسهیلات مسکن رئیس سازمان بورس اوراق بهادار تهران تاکید کرد که تقاضای موجود در بخش مسکن واقعی است کد خبر ۴۳۲۰۹۸ تاریخ انتشار ۱۴ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲ ۳۰ - 05 September 2014 رئیس سازمان بورس اوراق بهادار تهران تاکید کرد که تقاضای موجود در بخش مسکن واقعی است عل-
اقتصادی
پربازدیدترینها