واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کاهش تصدی گری دولت؛ راه حل خروج موسسات غیرانتفاعی از رکود تهران- ایرنا- یکی از راهکارهای خروج از رکود موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی کاهش تصدی گری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حوزه آموزش عالی با تاکید بر نظارت است .
به گزارش روز شنبه خبرنگار حوزه دانشگاه ایرنا، طی 10 سال گذشته موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و غیردولتی رشدی عجیب وچشمگیر داشته اند که این امر باعث شده امروز بسیاری از صندلی های این موسسات خالی بماند.
بنا به گفته رضا فرجی دانا وزیر سابق علوم، تعداد دانشگاه های غیرانتفاعی در سال 1384 ، 71 دانشگاه بوده اما این تعداد در سال 1392 به 357 دانشگاه رسیده است.
«کارن ابری نیا» مدیرکل دفتر آموزش عالی غیردولتی وزارت علوم در گفت و گو با ایرنا می گوید: یکی از سیاست های این وزارتخانه برای جلوگیری از ضرر و زیان اقتصادی، ساماندهی و ارتقای کیفیت موسسات آموزش عالی غیردولتی «ادغام و تجمیع» این واحدها است .
براساس سیاست تجمیع، چندین موسسه غیرانتفاعی می توانند با یکدیگر زمین بزرگی را خریداری کرده و هریک ضمن حفظ هویت مستقل خویش، مسوولیت یکی از دانشکده های این پردیس دانشگاهی را برعهده گیرند ولی رشته های موازی را برگزار نمی کنند.
ابری نیا تعداد موسساتی را که با ضرر و زیان های مالی روبه رو هستند 157 موسسه اعلام کرد و افزود: این موسسات به طور حتم در ماه های آینده با مشکلات متعددی روبه رو خواهند شد.
در همین حال «علی آهون منش» دبیر اتحادیه دانشگاه های غیرانتفاعی نیز در گفت و گو با ایرنا، مهم ترین ویژگی سیاست تجمیع را کاستن هزینه های موسسات غیرانتفاعی عنوان کرد.
آهون منش می گوید این موسسات می توانند خوابگاه، غذا، مسجد، مرکز رایانه ای و ... مشترکی داشته باشند که از این راه، هزینه های آنها کاهش خواهد یافت.
با این حال وی مهم ترین اشکال و ایراد در موضوع ادغام موسسات غیرانتفاعی را «نبود آینده روشن» عنوان می کند و می گوید دلیل اصلی عدم استقبال از سیاست «ادغام» وزارت علوم، آینده مبهمی پیش روی این موسسات است که برای فائق آمدن بر آن باید آیین نامه مشترکی بین اتحادیه دانشگاه های غیرانتفاعی و وزارت علوم امضا شود.
این اتحادیه معتقد است سیاست ادغام موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی تنها با اعطای مشوق های لازم از سوی وزارت علوم مانند تضمین اعطای تسهیلات کم بهره دراز مدت به میزان دو تا چهار برابر آورده هریک موسسات جلو خواهد رفت.
با این حال یکی از پیچیده ترین مسائل، وضعیت حقوقی این موسسات بعد از ادغام یا تجمیع خواهد بود زیرا هریک از آنها شخصیت حقوقی مستقلی دارند و ممکن است وضعیت جدید برای آنها به بحث های حقوقی پیچیده ای منجر شود.
«کارن ابری نیا» در این رابطه می گوید: مجوز موسسات خواهان تجمیع یا ادغام تغییری نخواهد کرد زیرا از آنجایی که وزارت علوم سیاستگذار است، باید کاری کند موسسات تشویق شوند و برای این منظور مجوزها باقی خواهند ماند.
** کاهش تعداد دانشجویان؟
کمبود دانشجو در سال های اخیر باعث شده تا ظرفیت های خالی فراوانی برای دانشگاه های غیرانتفاعی به ویژه موسساتی که ظرفیت دانشجویان آنها کمتر از 500 یا یک هزار دانشجوست، ایجاد شود.
بنابر اعلام مسوولین سازمان سنجش آموزش کشور بعد از ثبت نام از داوطلبین آزمون سراسری سال 1393، نه تنها ظرفیت برای تمامی داوطلبین گروه آزمایشی ریاضی و فنی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی وجود دارد بلکه 64 هزار صندلی نیز خالی می ماند!
باید توجه داشت که دانشگاه آزاد اسلامی نیز در حال حاضر بیش از یک میلیون و 600 هزار دانشجو داردو هرساله ظرفیت جذب بیش از 400 هزار دانشجو را داراست.
«علی آهون منش» با این حال کاهش تعداد داوطلبین آزمون سراسری را رد می کند و می گوید سال گذشته 45 درصد و در سال جاری 53 از دانشجویان جدید الورود در دانشگاه پیام نور پذیرش شده اند.
براساس دیدگاه وی، میزان بودجه امسال دانشگاه پیام نور یک هزار میلیارد تومان است ولی دانشجویان می توانند با هزینه بسیار کمتر و کیفیت بالاتر در دانشگاه های غیرانتفاعی ادامه تحصیل دهند.
دانشگاه پیام نور 25 سال پیش و به دلیل پاسخ به فشار اجتماعی ناشی از پشت کنکور ماندن جوانان ایجاد شد. در حال حاضر 850 هزار دانشجو در دانشگاه پیام نور مشغول به تحصیل هستند که نزدیک به 30 درصد از کل دانشجویان کشور می شود.
رییس اتحادیه دانشگاه های غیرانتفاعی می گوید این اتحادیه پیشنهاد تعطیلی دانشگاه پیام نور را به وزارت علوم داده است هرچند که ممکن است این پیشنهاد باعث ناراحتی برخی افراد در کشور شود.
با این حال به نظر می رسد که یکی از راه های فائق آمدن بر زیان دهی اقتصادی دانشگاه های غیرانتفاعی، کاهش تصدی گری دولت در بخش آموزش عالی و واگذاری این مساله به بخش خصوصی است.
وزارت علوم می تواند در این زمینه تنها به سیاستگذاری و نظارت بر دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی بپردازد ولی آموزش برعهده بخش خصوصی باشد.
فراهنگ(5)**9129**1601**
22/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]