واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۵ شهريور ۱۳۹۳ (۱۱:۳۱ق.ظ)
رئيس پژوهشکده مطالعات فرهنگي - اجتماعي وزارت علوم: بررسي رويکرد تعاملي علوم اجتماعي و فناوري چنانچه رويکرد ترکيبي و تعاملي بين دو حوزه علوم فناوري و علوم اجتماعي شکل بگيرد، مي تواند ضمن تاثير در توسعه فناوري، زمينه هاي مساعد براي از بين بردن موانع توسعه فناوري و بررسي آينده فناوري در ايران را نيز فراهم کند.
به گزارش خبرگزاري موج، حسين ابراهيم آبادي، رئيس پژوهشکده مطالعات فرهنگي - اجتماعي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در مورد همگرايي و تعامل دو حوزه علوم اجتماعي و علوم فناوري گفت: دست کم دو دهه است که از راه هاي گوناگون تبليغاتي، عملياتي و تحقيقاتي و همچنين با تاکيد رهبري و رئيس جمهور بر توسعه حوزه فناوري کار و تاکيد مي شود، از اين رو فعاليت در زمينه توسعه فناوري، همان طور که لازم و ضروري به نظر مي رسد، اجتناب نا پذير است.
وي با اشاره به اين که شايد بتوان گفت حوزه پوشش معاونت علمي - فناوري بيشتر فناوري هاي سخت است تا نرم، افزود: در همين راستا ستاد هاي چند گانه اي که به موضوع فناوري از زاويه اجتماعي و علوم انساني پرداخته شود، کم تر مي بينيم؛ آن هم در صورتي که دست کم از دهه 90 ميلادي به اين سو، مطالعات در حوزه فناوري و علوم اجتماعي در زمينه هايي نظير "آينده نگري" يا "رسيدن به الگوهاي مفهومي"، اين دو حوزه را بسيار به يکديگر نزديک تر کرده است.
اين استاد روانشناسي تربيتي تاکيد کرد: افزون بر کار و پژوهش هاي مشترک در زمينه هاي"آينده نگري" و "رسيدن به الگوهاي مفهومي"، در حوزه هاي " نفوذ فناوري" و " تاثيراتي که فناوري مي تواند در اجتماع داشته باشد " نيز به اين نتيجه رسيديم که مطالعات فرهنگي و اجتماعي به طور مجزا مي تواند تاثير جدي و موثري داشته باشد.
اين استاد دانشگاه، مراکز رشد، شرکت هاي دانش بنيان، مطالعات علوم انساني و علوم اجتماعي در راستاي تاثير مثبت پديده ها و آورده هاي فناوري و علوم فناوري بر جامعه را بسيار مهم خواند و با بيان اين که، در دنيا رويکرد هاي ميان رشته اي بسيار تقويت شده است، افزود: به عنوان نمونه در جهان معاصر مي بيينيم که علوم هاي گوناگون مهندسي،اجتماعي و روانشناسي روي يک پديده فني به پژوهش مي پردازند.
به عنوان نمونه موضوع تغييرات آب و هوايي و بررسي شرايط اقليمي جهان، يک موضوع جديست که امروزه روي آن کار مي شود. جالب آن جا که اين پديده، هم فني، هم اجتماعي، هم فرهنگي و حتي سياسي هم هست، تا آن جا که چين و امريکا را در اين زمينه با يکديگر همگرا کرده است. اين موضوع نشان مي دهد که در مورد بررسي و حل چنين پديده اي، نه فقط مهندسان يا جامعه شناسان بلکه ترکيبي از متخصصان فني و اجتماعي، بايد همگرا شوند.
ابراهيم آبادي اذعان کرد: با توجه به موضوعات ياد شده، ما فکر مي کنيم اگر اين رويکرد ترکيبي و تعاملي بين دو حوزه علوم فناوري و علوم اجتماعي شکل بگيرد مي تواند ضمن تاثير در توسعه فناوري، زمينه هاي مساعد براي از بين بردن موانع توسعه فناوري و بررسي آينده فناوري در ايران و جهان را نيز فراهم کند.
وي با بيان اين که، گزارش وضعيت کشور و آينده نگري موضوعاتي هستند که مي توانند بهانه اي براي پيوند و تعامل علوم اجتماعي و علوم فناوري باشند، در پاسخ به پرسشي مبني بر اين که نتيجه و ماحصل همگرايي بين اين دو حوزه چه مي تواند باشد، اظهار کرد: هدف ما انجام کار نظري نيست بلکه به دنبال سياستي براي نزديک شدن اين دو حوزه به يکديگر هستيم تا اين دو با همگرايي بتوانند به توسعه علوم فناوري کمک کنند.
رئيس پژوهشکده مطالعات فرهنگي - اجتماعي وزارت علوم، هدف غايي از تعامل دو حوزه ياد شده را کمک علوم اجتماعي به عرصه فناوري عنوان کرد و افزود: ما مي خواهيم گفتگويي بين اين دو شکل بگيرد که از دل آن گفتگو به پژوهش هاي مشترک برسيم تا در نهايت اين پژوهش هاي مشترک بتواند منجر به توسعه فناوري شود.
اين استاد روانشناسي تربيتي در پاسخ به پرسشي مبني بر اين که، چگونه مي توانيم استفاده از فناوري را آموزش دهيم، ما در روانشناسي اجتماعي - کاربردي، روانشناسي اجتماعي - آموزشي و روانشناسي تربيتي، الگوهايي براي آموزش داريم، الگوهايي که بويژه در دو دهه اخير با تغييراتي همراه بوده اند. به عنوان نمونه براي کاهش مصرف انرژي، ديگر تبليغات چندين ساعته پاسخ گو نيست بلکه نيازمند تغيير در سبک آموزشي مان داريم.
ابراهيم آبادي، حرکت از آموزش عمومي به سمت آموزش خصوصي را يکي از راهکار هاي آموزشي خواند و ادامه داد: به عنوان نمونه، آموزش اقتصاد خانواده به اين شکل است که ما به فرزند دوره ابتدايي، راهنمايي و حتي دبيرستاني خود بياموزيم که چگونه مي تواند نه با نگاه سود مندي که از سر وظيفه و کنش اخلاقي پول توجيبي خود را مديريت و به کاهش مصرف انرژي کمک کند.
منتها اين را نيز بايد در نظر داشته باشيم که در آموزش سنتي نمي توان اين مهم را آموزش داد، چون آموزش سنتي، طرف را اسير متن مي کند. بنابراين آموزش ياد شده مي تواند به شکل يک انيميشن يا در قالب چند رسانه اي ارائه شود.
وي درباره اينترنت و استفاده هاي غير اخلاقي از آن با اشاره به اين که البته اين موضوع ديگريست، ادامه داد: ببينيد در دنيا دو نوع پژوهش که امن کردن سويس ها و آموزش اخلاقي باشد در حال شکل گرفتن است. امن کردن سرويس ها بدآن معناست که اگر فرزندي در سايت خاصي رفت، روي موبايل پدر يا مادر او پيغام يا علامت هشدار مي آيد که در واقع اين هشدار، شکل دانش فني کار است. آموزش اخلاقي نيز بدين شکل است که فرد با "خود تنظيمي"، مي تواند خودش را مديريت کند. به هر حال آنچه به نظر مي رسد ما در حوزه استفاده از تکنولوژي و علوم فناوري نيازمند آموزش اخلاقي هستيم.
اين استاد دانشگاه تاکيد کرد: دقت داشته باشيد که در صورت مطالعات اجتماعي در حوزه تکنولوژي به اين پرسش مي رسيم که اگر اينترنت و اين فضاي مجازي را از جوانان بگيريم چه کاري انجام مي دهد و چه عملي مرتکب مي شود؟ يعني اگر اين تکنولوژي نباشد جوانان چه مي کنند؟
وي در ادامه با بيان اين که، يک بخش موضوع ياد شده به شناخت از واقعيت باز مي گردد، تاکيد کرد: اولين کار اين است که برويم ببينيم در درون اينترنت چه خبر است و مناسبات انساني - اجتماعي در چنين فضايي چگونه است.
رئيس پژوهشکده مطالعات فرهنگي - اجتماعي وزارت علوم در پاسخ به اين پرسش که وظيفه دانشگاه نسبت به پديده هاي مثبت - منفي فناوري چيست، کار و وظيفه دانشگاه را توليد ايده و انجام پژوهش خواند و افزود: دانشگاه بايد فارغ از سياست هاي دولت، مسير خودش را برود. به عنوان نمونه در حوزه اخلاق در فضاي سايبر بايد ضمن انجام پژوهش ها، آموزش هايي نيز ارائه دهد.
ابراهيم آبادي در پايان در مورد وظيفه دولت در مواجه با پديده هاي فناوري نيز گفت: دولت دو وظيفه سياست گذاري و حمايت از بخش ها و مناطق کم برخوردار را عهده دار است. البته سياست گذاري هاي آن بايد بعد از انجام مطالعات دقيق علوم انساني باشد، چرا که مطالعه به اتخاذ تصميم خردمندانه آن کمک مي کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]