واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بچههاي ما قهرمان خود را در حوزه فكر و فرهنگ نميشناسند
مراسم نكوداشت عليمحمد مؤدب شاعر انقلاب اسلامي در قالب سيزدهمين برنامه شب شاعر برگزار شد.
مراسم نكوداشت عليمحمد مؤدب شاعر انقلاب اسلامي در قالب سيزدهمين برنامه شب شاعر برگزار شد.
به گزارش«جوان»، در ابتداي مراسم بزرگداشت محمدعلي مؤدب، حسين قرايي شاعر و دبير برگزاري جلسات شب شاعر در سخناني اظهار داشت: روزي از قيصر امينپور پرسيدم كوچه آفتاب كه ميگويي كجاست؟ و او پاسخ داد: انقلاب اسلامي. به اعتقاد من آقاي مؤدب هم دفتر شعرش را در كوچه آفتاب پيدا كرده است و در آن رو به جلو در حال حركت است. مؤدب 38 ساله است اما عمر شعرياش بيش از 50 سال است و فكر نميكنم در اين وضعيت توجه به جواناني مانند او كار ناشايستي باشد.
وي افزود: ما در برنامه شب شاعر به دنبال وفاق ميان شاعران انقلاب اسلامي هستيم و شعر انقلاب اسلامي است كه در آن براي ما اهميت پيدا ميكند. همانطور كه امين شعر انقلاب همواره براي رصد حتي گعدههاي كوچك شعري در كشور وقت دارند ما نيز سعي داريم كه صف ارباب وفا از هم نگسلد. قرايي ادامه داد: مؤدب هميشه خود را بدهكار مردم و انقلاب اسلامي ميدانسته و ميداند. در شعر او هم هميشه صحبت از مردم است. او تنها شعر دفاع مقدس و انقلاب اسلامي ندارد و به نظرم عاشقانههاي او را بايد بيشتر و بهتر ديد. مؤدب شاعري است موضعمند كه در بزنگاهها ارزشها را ميبيند و براي آنها كار ميكند و هميشه نيز خود را وامدار شهدا ميداند.
نسلي كه انقلاب و آرمانهايش را تنها نگذاشت
وحيد جليلي، مدير دفتر مطالعات جبهه فرهنگي انقلاب اسلامي ديگر سخنران اين مراسم با بيان اينكه از همان روزهاي آغاز انقلاب اسلامي بسياري از جوانان برآمده از انقلاب به عرصههاي هنري روي آوردند و خلأ انقلاب در حوزه رسانه و فرهنگ را پر كردند، گفت: بر همين اساس نسلي كه در اواخر دهه 50 و اوايل دهه 60 به عنوان نسل اول هنر انقلاب اسلامي شكل گرفت، نسلي طلايي شد. اين نسل افتخارات زيادي در كارنامه خود به ثبت رساند و در جريان روشنفكري كه حس ميكرد اگر انقلاب و آرمانهايش را تنها بگذارد آنها نميتوانند به شكوفايي برسند، ظهور درخشاني داشت. گرچه امروز بسياري از چهرههاي درخشان نسل اول ميان ما نيستند اما روحيه و همت و تلاش امثال هراتي و امينپور و حسيني مبدأ الهام جدي براي نسل بعد از آنها بوده است.
جليلي در ادامه به موضوع هويت جرياني شعر انقلاب اسلامي اشاره كرد و گفت: اين شعر نسبتهاي جدي با صحنههاي انقلاب اسلامي از جمله دفاع مقدس پيدا كرده است. اين هويت در دهههاي 70 و 80 كمرنگ و وضعيت استحاله شد و حتي برخي فكر كردند كه شعر انقلاب در شعريت خود مستحيل و انقلابيت آن روز به روز كمتر شده است. بعضي چهرهها حتي ترجيح دادند هويت جرياني را انكار كنند اما از اوايل دهه 80 رويشهاي جديد در هنر انقلاب رخ داد كه نشان داد هويت جرياني آن پابرجاست و نسبت وسيعي هم با انقلاب دارد.
وي افزود: فتنه 88 به اعتقاد من نشان داد كه انقلاب اسلامي محتاج و درمانده هيچ تشكل و گروهي نيست و همچون چشمه جوشاني نو به نو در درون آن چهرههاي تازه ميجوشند و معرفي ميشوند. آقاي مؤدب هم به نظر من نماد نسل نو شعر انقلاب اسلامي است كه جدا از ترديد نداشتن در شعريتش، اين توفيق را داشته در صحنههايي حاضر باشد كه بسياري در آن نبودند. او با شجاعت در چنين صحنههايي ايستاد و علمداري كرد و به همراه عده معدود ديگري از دوستان نشان دادند كه هنر انقلاب يك تجربه مطلع است.
شاعر متعهد مهمتر از شاعر انقلابي
مهدي قزلي، مديرعامل بنياد شعر و ادبيات داستاني نيز مؤدب را مجموعه جوشاني از شاعرانگي دانست و گفت: اما به نظر من در روزگار ما مهمتر از شاعر انقلابي بودن، متعهد بودن است. به نظر من آنچه بر انقلابي بودن سايه مياندازد، تعهد است. ظرفيت تعهد را فرقان يا همان قدرت تشخيص خوب و بد ايجاد ميكند و اين حاصل پختگي و گذر سن است با اين حال آقاي مؤدب اين صفت را در جواني كسب كرده است.
وي ادامه داد: هنر امروز دچار آفت نشستگي است. برخي در آن زخم خوردهاند و البته برخي در آن زخم شير دارند و برخي زخم مواضع كه بسياري از آنها را هم نميشود نشان داد. من خوشحالم كه در اين ميان جلسه امروز به احترام كسي برپا شده است كه با همه اين سختيها ايستاده است.
سعيد حداديان، شاعر و مداح اهلبيت نيز در ادامه اين نشست براي سخنراني دعوت شد. حداديان با بيان اينكه براي وي شخصيت آقاي مؤدب در كنار توان او اهميت دارد، گفت: همه شما وقتي در ادارهاي به اتاق يك مدير وارد ميشويد به چيزهايي دقت ميكنيد، به تابلوهاي ديوار يا مبلمان اتاق يا ادب آقاي مدير يا حتي لباس و عطر او، اما اول كساني كه در اتاق آقايان مدير مدنظر امثال مؤدبها قرار ميگيرند، كساني هستند كه روبهرويش استكان چاي را ميگذارند. به نظر من فقدان اين نوع نگاه در ميان روشنفكران مذهبي ما يك بيماري است.
وي ادامه داد: نگاه آقاي مؤدب و توجه وي به زندگي دردكشيدگان روزگار در ميان همه ما گم شده است. كساني كه از من بزرگتر هستند ميدانند كه در نگاه و قلم روشنفكران اوايل انقلاب فقرگرايي و دوري از تجمل به روشني ديده ميشد اما خب برخي از آنها با وجود اين نگاه، ماركسيست شدند با اينكه نماز هم ميخواندند. در واقع جسمشان بسته بود كه جذب
سمت و سوي ديگري شدند.
حداديان افزود: نگاه آقاي مؤدب به فقر و مستضعفين گمشده من است و پرهيز او از غربزدگي هميشه برايم ستودني بوده است.
قهرمانان گمنام حوزه فكر و فرهنگ
در ادامه اين مراسم محمدعلي مؤدب سخنراني كرد. وي گفت: آشيانه شعر عشق است و در اين آشيانه است كه جلوههاي ديگري هم پرورش پيدا ميكنند. شاعر را اگر ميگذاشتند در عشق ميماند، زندگيميكرد و ميمرد اما طبيعت زندگي است كه درد و. . . را به آن وارد ميكند و شاعر ناچار است كه چون پرندهاي براي شعر دائماً بال بال بزند. وي افزود: دغدغه اين روزهايم اين است كه ما چرا در توليد فكر و فرهنگ اينقدر كمكار شدهايم. چرا دوربين خبرساز، كتاب سال و... براي توليد فكر و فرهنگ نداريم. گناه بچههاي ما چيست كه قهرمان خود را در حوزه فكر و فرهنگ نميشناسند اما در كار ورزش قهرمان فلان شهركهاي آلمان را هم ميشناسند.
مؤدب همچنين اظهار اميدواري كرد كه در سال جاري شاهد پخش مستقيم جشنواره شعر فجر و كتاب سال باشيم تا بچههاي ما بيشتر از قبل به هويت خود پي ببرند.
مراسم بزرگداشت محمدعلي مؤدب، عصر سهشنبه به همت مؤسسه فرهنگي اوج برگزار شد.
نویسنده : هادي عسگري
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۰:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]