واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: وزیر اقتصاد در همایش تبیین سیاستهای اقتصادی دولت:
اعلام سه عامل مهم در بروز شرایط رکود تورمی کشور/ وابستگی به در آمد نفتی یکی از سه عامل رکود
طیب نیا گفت: می توان سه عامل مهم را در پیدایش شرایط رکود تورمی کشور دخیل دانست.
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، علی طیب نیا، وزیر اقتصاد و امور دارایی در همایش اقتصادی دولت برای خروج از رکود اظهار داشت: یکسالگی دولت هم یک رخداد خوشایند و هم یک هشدار از این جهت که یکسال پیش در چنین روزهایی بود که مردم در آرامش و تدبیر صحنههای بهتر رای دادند و هشدار از این جهت که بعد از یکسال مردم انتظار نتایج ملموس و مشخص را دارند که این امر وظیفه ما را بسیار سنگین تر و نیاز به همفکری را افزونتر میکند.
وی با بیان اینکه جلسه امروز با هدف تبیین بسته سیاستی خروج غیر تورمی از رکود و برای مشارکت با صاحب نظران اقتصادی مطرح شده است گفت: قبل از ورود به بسته سیاستی و تشریح عناصر کلی لازم است به صورت مختصر بخشی را در خصوص ماهیت و علل بروز رکود تورمی در اقتصاد ایران مطرح کنند.
طیب نیا به سه عامل مهم در پیدایش شرایط رکود تورمی کنونی اشاره کرد و افزود: در ساختارهای اقتصادی نامتوازن، ناسالم و تک محصولی وابسته به تولید و صادرات نفت، که خود در وابستگی دولت به بودجههای نفتی و درآمدهای نفتی از درآمدهای ارز، وابستگی بنگاههای تولید و مصرف خانوارها از واردات و نهایتا سهم پایین بهره وری در رشد اقتصاد و منبع محور بودن برآیند رشد در ایران را نشان میدهد.
وزیر اقتصاد به عامل دوم اشاره کردو افزود: سیاستهای دولت طی سالهای اخیرو شروع طرحهای غیر کارشناسی، مشکلات ساختاری را تشدید کرد.
وی ادامه داد: طی این دوره سیاستهای اقتصادی دولت با دیپلماسی خارجی همسو نبود و در شرایطی که تحریمها قابل پیش بینی بودند وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی تشدید شد.
به گفته طیب نیا افزایش وابستگی نظام اقتصادی به تکانه های خارجی، تشدید تحریم، ثبات نرخ اسمی ارز، کاهش نرخ واقعی ارز
،کاهش قدرت رقابت پذیری محصولات که زمینه را برای واردات گسترده فراهم کرد و کاهش نرخ حقیقی سود که وابستگی بنگاههای مالی را به سیستم بانکی افزایش داد از جمله ویژگیهای اقتصاد ما در سالهای اخیر بود.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه در چنین شرایطی در اواخر سال 90 تحریمها در حوزه بانکی، تجارت و نفت بر ما اعمال شد گفت: صادرات نفت حدود یک میلیون بشکه در روز کاهش و در نتیجه تولید درآمدهای ارزی نفت کاهش یافت که این مسئله همراه با تحریمهای مالی و تجاری باعث شد دولت به ارز ناشی از واردات دست نیابد.
وی افزود: در نتیجه درآمدهای دولت کاهش و بودجه عمرانی دولت در سال 91 به نصف سال 90 کاهش یافت.
طیب نیا با بیان اینکه همچنین واردات مواد اولیه مکانهای واسطهای کم شد و ارزش افزوده بخشهای تولیدی کاهش یافت ادامه داد تحریم ها و التهابات در بازار ارز عدم اطمینانها را افزایش داد و موجب کاهش سرمایه گذاری ها خارجی و داخلی شد.
وی افزود: نرخ اسمی ارز که علی رغم تورم برای چندین سال ثابت مانده بود افزایش یافت و فشار هزینههای تولید برای دستگاهها تشدید و نیاز به نقدینگی نیز افزایش پیدا کرد.
وی تصریح کرد: عدم اطمینانها ناشی التهابات در بازار ارز و پول همچنین موجب کاهش سرمایه گذاری بخش خصوصی نیز شد.
وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه اگر ساختار اقتصاد ایران مقاوم و پایدار بود این تکانه نمیتوانست چنین ضربهای به اقتصاد وارد کند اظهار داشت ریشه اصلی مساله در ساختار اقتصاد بیمار ایران و نه صرف تحریم ها است.
خبر در حال تکمیل است...
تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]