واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
فایننشنال تایمز؛ عراق و افزایش عدم اطمینان بازار جهانی نفت در بلندمدت تهران - ایرنا - روزنامه آمریکایی فایننشنال تایمز نوشت: همزمان با اینکه شورشیان سنی پیشروی های خود را متوقف کردند، ترس از آسیب دیدن تولید نفت عراق کاهش یافت و قیمت نفت به جای اول خود بازگشت. اما نگرانی ها از بین نرفته است.
به گزارش ایرنا و به نقل از این نشریه، با کاهش دیروز (سه شنبه) قیمت نفت برنت دریای شمال در بازار لندن و رسیدن آن به کمتر از 110 دلار در هر بشکه، قیمت نفت خام از اواسط ژوئن (اواخر خرداد) پنج دلار کاهش یافته است.
لیکن نگرانی ها در مورد تولید نفت عراق به طور کامل از بین نرفته است.
نگرانی ها از کوتاه مدت به بلندمدت منتقل شدن و به جای تاثیر کوتاه مدت خشونت ها و درگیریهای فرقه ای، اکنون تاثیر بلندمدت تر این عوامل بر آینده صنعت نفت این کشور مطرح است.
اد موریس رییس جهانی تحقیقات نفت در بانک آمریکایی سیتی گفت: حقایق موجود تغییر نکرده است؛ تولید نفت عراق اندکی کاهش داشته است. نگرانی ها به جای تاثیرات کوتاه مدت، بر تاثیرات میان مدت و بلندمدت متمرکز است و بیشترین نگرانی مربوط به تعادل عرضه و تقاضای جهانی نفت در سال 2020 است.
** اهمیت عراق برای بازار نفت
عراق به عنوان دومین تولیدکننده نفت اوپک، برای بازار جهانی نفت از اهمیت والایی برخوردار است و این اغراق نیست.
عراق با ذخایر اثبات شده 140 تا 150 میلیارد بشکه نفت که به اعتقاد تحلیلگران به لحاظ هزینه استخراج، جزو ارزانترین نفت های کره زمین محسوب می شود، هفتمین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان است.
شرکت مشاوره ای ابعاد انرژی واقع در لندن گفت: وقتی که عراق به این پتانسیل می رسد که در عرض پنج تا 10 سال تولید خود را به طور چشمگیری افزایش دهد، یعنی عراق برای بازار نفت اهمیت بالایی دارد.
عراق با تولید 3.6 میلیون بشکه در روز در فوریه گذشته (بهمن 92) که در 35 سال اخیر بی سابقه بوده، به عنوان یک منبع حیاتی نفت، ظهوری دوباره در بازار انرژی داشته است.
آژانس بین المللی انرژی پیش بینی می کند از حالا تا سال 2019، 60 درصد توسعه ظرفیت تولید اوپک مربوط به عراق باشد.
به هر حال به دلیل زیرساخت های ضعیف، مساله آب و کمبود کارگر؛ همیشه در مورد توانایی عراق برای محقق ساختن این اهداف بلندپروازانه نگرانی وجود داشته است.
حتی قبل از درگیری های فرقه ای در این کشور که در سال های اخیر تشدید شده، تحلیلگران کمی بر این باور بودند که عراق تولید هدف 8.5 تا 9 میلیون بشکه نفت در سال 2020 را محقق خواهد کرد.
تحلیلگران می گویند، این درگیری ها تنها مشکلات عراق را بیشتر کرده و مسایل جدیدی با تاثیر طولانی تر و ماندگارتر ایجاد کرده است.
بدتر شدن اوضاع امنیتی در عراق شرکت هایی مانند اکسون و بریتیش پترولیوم را مجبور کرده از کارگران خارجی استفاده کنند، این در حالی است که وقفه های کاغذ بازی و اداری مربوط به استفاده از کارگران خارجی افزایش یافته و پروژه های زیربنایی به دلیل اینکه دولت عراق با شورشیان در حال جنگ است، از اولویت خارج شده اند.
برغم اینکه تولید حجم عظیم نفت (حدود 2.5 میلیون بشکه در روز) در جنوب عراق که در زمان حاضر از دست شورشیان در امان مانده، محقق گردیده است، زیرساخت های شمال این کشور در معرض خطر هستند.
هر آسیب جدی که به پالایشگاه بیجی (بزرگترین پالایشگاه عراق) وارد شود می تواند طول دوره قطع نفت در شمال این کشور را تداوم بخشد و منجر به کمبود داخلی انرژی در بغداد و مناطق اطراف آن شود، اتفاقی که علایم آن از اکنون قابل مشاهده است.
خط لوله کرکوک - سیحون که تقریبا به طور کامل در منطقه ای قرار دارد که تحت تسلط دولت اسلامی عراق و شرق مدیترانه است به خاطر بمب گذاری ها همچنان خاموش باقی می ماند و پیش بینی اینکه چگونه این خط لوله تعمیر خواهد شد، سخت است.
بنابراین زمانی که آژانس بین المللی انرژی سطح انتظار خود از تولید نفت عراق را ماه گذشته تقریبا 500 هزار بشکه در روز کاهش داد این موارد قابل پیش بینی بود. آژانس بین المللی انرژی اکنون انتظار دارد عراق تا سال 2019 فقط 4.5 میلیون بشکه در روز نفت تولید کند.
به هر حال، موضوع ظرفیت در مورد خط لوله صادرات نفت کردستان و تداوم مخالفت بغداد با فروش نفت از این منطقه عوامل هستند که می توانند مانع صادرات نفت این کشور باشد.
دورنمای توانا بودن عراق در تحصیل یک سیستم قابل اعتماد برای تقویت سرعت تولید نفت آن در آخر این دهه به دلایل منطقه ای، مذهبی و اختلافات ذاتی که حل آنها وقت گیر و نیازمند سیاست است، از اطمینان برخوردار نیست.
این بی ثباتی های سیاسی در عراق می تواند بدتر شود یا حتی مانع سرمایه گذاری خارجی در این کشور گردد چیزی که سبب عقبگرد تولید نفت و توسعه زیرساخت های این کشور می شود.
اقتصام(6)1063**1558
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
18/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]