تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):صدقه بلا را برطرف مى كند و مؤثرترينِ داروست. همچنين، قضاى حتمى را برمى گرداند و...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831226788




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نگاهی به آیین های ماه رمضان اقوام ساکن در شرق گلستان


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

نگاهی به آیین های ماه رمضان اقوام ساکن در شرق گلستان گنبدکاووس - ایرنا - مردم ایران به مناسبت های مختلف دینی و ملی، آیین های گوناگونی را برگزار می کنند؛ در این میان ماه مبارک رمضان مهم ترین ماه سال با ویژگی های خاص در هر منطقه و نزد اقوام و مذاهب مسلمانان از جایگاه ویژه ای برخوردار است.


به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرستان های شرق استان گلستان متشکل از اقوام گوناگونی است و به عبارتی می توان این منطقه را گلچینی از اقوام مختلف کشور ذکر کرد.
ترکمن، ترک ، سیستانی و بلوچ، فارس، کرد و شاهرودی ها از عمده ترین اقوام ساکن در این خطه هستند که هر یک نیز آداب و رسوم خاص خود را در این ماه گرامی برگزار می کنند.
یکی از آیین های مشترک در نزد همه اقوام مسلمان ایران، گرفتن روزه در آخرین روزهای ماه شعبان است که از آن با عنوان ˈپیشواز رفتن ˈ یاد می شود.
از آنجا که ماه رمضان ماه میهمانی الهی است، مسلمانان نیز با روزه گرفتن ایام پایانی ماه شعبان به استقبال این ماه گرامی می روند.
یکی دیگر از آیین هایی که در میان همه مسلمانان مشترک است، نظافت و غبار روبی از مساجد قبل از فرا رسیدن ماه رمضان است که البته در سال های اخیر با برنامه ریزی سازمان تبلیغات اسلامی و همیاری مراکز بهداشت به صورت منسجم انجام می شود.
دادن افطاری به اقوام، همسایگان و آشنایان یکی دیگر از آیین های مشترک است که همه تلاش دارند به فراخور امکان در این ثواب شریک شوند.
ˈ مهم ترین آیین های ماه رمضان در نزد ترکمن ها ˈ
در میان ترکمن ها نیز آیین غبار روبی مساجد و تزیین آنها با فرش های مخصوص نماز که اغلب توسط بانوان انجام می شود، سابقه کهنی دارد.
برگزاری آیین های آشتی کنان قبل از فرا رسیدن ماه رمضان از دیگر آیین های ترکمن ها است که در آن یکی از بزرگان که به ˈیاش اولیˈ هم معروف هستند ، افرادی را که نسبت به هم کدورتی دارند، بدون اطلاع آنها به خانه اش دعوت کرده و آنها را به رفع کدورت و آشتی فرامی خواند.
دیدن هلال ماه رمضان نیز از آیین هایی که معمولا در بین همه اقوام مسلمان از جایگاه والایی برخوردار است.
در میان ترکمن ها نیز دیدن هلال ماه رمضان اهمیت دارد بطوری که هرکس بتواند آن را مشاهده کند از ثواب بیشتری برخوردار می شود که برای این منظور غروب آخرین روز ماه شعبان با رفتن به بلندی برای دیدن ماه تلاش می کنند.
خواندن نمازˈ تراویحˈ از دیگر عباداتی است که شب های ماه رمضان و پس از برگزاری نماز عشا در مساجد با شور و شوق فراوانی انجام می شود.
نماز تراویح 20 رکعت است که به صورت جماعت و در قالب نماز های دو رکعتی برگزار می شود و در فاصله هر چهار رکعت دعای مخصوص قرائت می شود.
برگزاری مراسمˈ یا رمضانˈ در نیمه این ماه مبارک از دیگر آیین های ترکمن هاست.
این آیین در شب چهاردهم ماه رمضان پس از اقامه نماز عشا و تراویح انجام می شود که در آن، گروه هایی در هر محله تشکیل می شود که با خواندن سرودهای مذهبی به در منازل رفته و از صاحبخانه به اندازه توان مالی اش نذوراتی را تحویل می گیرند.
پس از پایان این مراسم اموال جمع آوری شده بین افراد نیازمند همان محل تقسیم می شد البته این رسم در سال های اخیر کمرنگ شده است.
برگزاری آیین های شب قدر از دیگر مراسم مشترک در میان همه مسلمانان است.
براساس روایات، شب قدر دقیقا معلوم نیست چه شبی است اما ترکمن ها در شب بیست و هفتم آیین شب قدر را برگزار می کنند و در آن شب به عبادت و راز و نیازبا خدا و ادای نماز نافله مشغول می شوند.
برای گرامیداشت این شب، زنان ترکمن شیرینی و خوراکی های خانگی نظیر ˈپشمهˈ ، ˈبورکˈ نان برنجی و فرنی می پزند و انجام دید و بازدید همسایه ها و خویشاوندان از دیگر آیین های این شب است.
آیین مشایعت ماه رمضان در شب های پایانی این ماه با سردادن آوای ˈ الوادع و الفراق یا شهر رمضان ˈ در مساجد از سوی روزه داران با اندوه تمام برگزار می شود.
پرداخت فطریه در بین همه اقوام مسلمان منطقه مرسوم است معمولا روز آخر ماه مبارک رمضان تا قبل از نماز عید انجام می شود.
به اعتقاد علمای اهل سنت منطقه پرداخت فطریه با آغاز ماه مبارک رمضان جایز است و وقت واجب برای پرداخت آن قبل از ادای نماز عید فطر است.
استقبال از عید فطر نیز از سوی ترکمن ها با خرید لباس نو برای کودکان و نیز تهیه انواع شیرینی های خانگی انجام می شود.
برگزاری باشکوه نماز عید فطر و گوش دادن به سخنان علما و انجام دید و بازدید خانواده ها هم ازآیین هایی است که نزد ترکمن ها و دیگر اقوام مسلمان مشترک است.
سیستانی ها از دیگر طوایف ایرانی ساکن در شهرستان گنبدکاووس هستند که جمعیت قابل ملاحظه ای را نیز به خود اختصاص داده اند.
اگر چه بسیاری از آیین های ماه مبارک رمضان نزد سیستانی ها و دیگر اقوام مسلمان شیعه مشترک است، با این همه برخی آداب خاص نیز از سوی سیستانی ها برگزار می شود.
ˈرمضان خوانیˈ که سیستانی ها از آن به ˈرمضونیکهˈ نیز یاد می کنند از جمله این آداب خاص است که به گفته کارشناسان از گذشته تاریخی نیز برخوردار است.
چگونگی اجرای آیین رمضان خوانی سیستانی ها به این گونه است که شب های 14تا 19 ماه مبارک رمضان، گروهی از مردم با خواندن اشعار مخصوص به در منازل مراجعه و از صاحب خانه هدایا و نذوراتی را دریافت می کنند.
در پایان این آیین، اموال و نذورات جمع آوری شده بین نیازمندان و یتیمان تقسیم می شود.
برخی ریشه این آیین را در تاریخ مردم سیستان و عیاری و فتوت آنها می دانند که این امر به واقعیت نیز نزدیک است.
اگر رستم و دیگر پهلوانان زابلی شاهنامه را ساخته ذهن فردوسی بزرگ بدانیم، تاریخ بر وجود دیگر قهرمانان این خطه نظیر ˈیعقوب لیث صفاریˈ که علیه حاکمان جور زمان خود قیام کرد، گواهی داده است.
البته این رسم رنگ و بوی مذهبی نیز به خود گرفته است، زیرا آغاز اجرای این آیین با ولادت کریم اهل بیت (ع) امام حسن مجتبی (ع) مقارن است و پایان آن نیز با شب ضربت خوردن امام علی(ع) مصادف است که رسیدگی به ایتام و بینوایان از سوی آن حضرت زبانزد است.
یکی دیگر از اقوام ساکن در شرق گلستان که در بخش اعظمی از شهرستان های مینودشت و رامیان و نیز تعداد زیادی از روستاهای این منطقه ساکن هستند، ترکان ˈ قزلباش ˈ نام دارند که آنان نیز آیین های خاص خود را در ماه مبارک رمضان دارند.
قزلباشان بخش اصلی سپاهیان دولت صفوی بودند که به منظور دفاع از مرزهای این دولت و حمایت از شیعیان ساکن به این منطقه کوچانده شدند.
یکی از آیین های قدیمی در نزد قزلباش ها، تلاش برای دیدن هلال این ماه در غروب آخرین روز ماه شعبان بوده است.
به این منظور جمعی از بزرگترها که کودکان زیادی نیز آنها را همراهی می کنند به بیرون از روستا یا شهر و بر بلندی کوه یا تپه ای رفته و به افق نگاه می کنند.
تهیه انواع شیرینی محلی نظیر حلوا برنجی، انواع نان و توزیع آن بین همسایگان و بستگان از دیگر آیین های خاص این مردم است.
افطاری دادن اگر چه در اسلام بسیار ستایش شده و همه مسلمانان در حد وسع اقدام بدان می کنند اما در نزد قزلباش ها به آن بیشتر تاکید می شود.
البته بسیاری از آداب و رسوم مطرح شده در نزد اقوام ساکن در شرق گلستان به مرور زمان در حال کم رنگ شدن است.
اگر در گذشته تلاش برای دیدن هلال ماه به ثواب نزدیک بود، امروزه اغلب چشم و گوش به رادیو و تلویزیون دارند تا اخبار مربوطه را اعلام کند.
/600/622/508

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




12/04/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن