واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
یادی از آیینهای کهن مردم آستارا در ماه مبارک رمضان آستارا - ایرنا - رسوم قدیمی هر شهر نشانگر فرهنگ و تمدن آن منطقه در یک برهه از زمان است که مستندسازی و بیان آن می تواند علاوه بر یادآوری آیینهای گذشته ، به عنوان الگویی رفتاری برای آیندگان و به ویژه نسل جوان قلمداد شود .
با وجود اینکه زندگی امروزی دچار پیچیدگی های خاص خود شده و فراهم کردن شرایط زندگی همراه با رفاه نسبی در مقایسه با دهه های گذشته آسان تر شده ، ولی هنوز مردم حسرت سالهای گذشته را می خورند و خاطرات و آثاری از رسوم و آیینهای قدیمی ماه پر فضیلت رمضان را که کمرنگ تر شده است ، با آب و تاب بیشتر نقل می کنند .
اهالی مرزنشین شهرستان آستارا در دهه ها و سده های گذشته با آیین و رسوم خاصی به استقبال ماه مبارک رمضان می رفتند که امروزه دیگر از این آیینها در این شهرستان خبری نیست و آثار واضحی از آن دیده نمی شود .
مردم شمالغرب گیلان در دهه های گذشته با رسوم محلی مطابق با فرهنگ منطقه به پیشواز ماه ضیافت الهی می رفتند که آگاهی به این آیینهای گذشته خالی از لطف نیست .
اهالی دیندار و مذهبی آستارا در دوران گذشته برای نشستن پای سفره سحری و نیز سفره افطار از غذاهای محلی استفاده می کردند و در طول روز نیز با انجام کارهای مختلف و حضور در مراسم معنوی و پرفیض این ماه حال و هوای خاصی را به وجود می آوردند .
یکی از ساکنان قدیمی این شهرستان ، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا حال و هوای آن دوران را این چنین توصیف کرد : ˈ در آن زمان ، وقتی در آستانه ماه مبارک رمضان قرار می گرفتم ، حس عجیبی به من دست می داد و با وجود سن کم خود احساس می کردم که یک عید بزرگ را در پیش دارم .ˈ
زهرا درخشان افزود : نه تنها من بلکه تمام بچه های محل نیز با حلول ماه مبارک رمضان یک ذوق و شوق خاصی را پیدا می کردند که این حس تا پایان این ماه الهی مشهود بود .
وی بیان کرد : در شب اول ماه رمضان من به همراه خواهر و برادر بزرگتر از خودم شب را زودتر سر به بالین می گذاشیم تا بتوانیم قبل از اذان صبح از حضور در سفره سحری جا نمانیم .
وی با اشاره به غذاهای محلی آن دوران که توسط مادران مومن در سفره پرکت افطار و سحری چیده می شد ، افزود : شیر برنج ، کشمش پلو ، رشته پلو و قیسی از جمله غذاهایی بود که در سفره سحری دیده می شد .
این بانوی پا به سن گذاشته آستارایی همچنین گفت : در 50 سال قبل به علت نبود امکانات مخابراتی رسم بر این بود که هر کس زودتر از دیگران در محله خود هنگام سحر بیدار می شد ، زنگ دیگر همسایه های خود را می زد و آنها را برای سحری بیدار می کرد تا از خوردن سحری و عبادت در این ماه باز نمانند .
سیده سادات موسوی از دیگر ساکنان محله فارابی شهرستان آستارا نیز در این رابطه برپایی رسوم ویژه ماه مبارک رمضان را در سالهای گذشته متفاوت با زمان حال دانست و به خبرنگار ایرنا گفت : در آن دوران زمانی که تمام اعضای خانواده برای نشستن در پای سفره سحری بیدار می شدند ، تمام چراغ خانه های شهر روشن بود و همه برای عبادت و خوردن سحری حضور داشتند در حالی که امروز چنین چیزی کمتر دیده می شود .
این شهروند آستارایی افزود : در گذشته بزرگترهای خانواده نیمه شب برای آماده کردن سحری ، دم کردن پلو و غذاهای دیگر از چراغهای شعله یا سه فتیله برای آماده کردن آن استفاده می کردند و سه ساعت مانده به اذان صبح این غذاها را تهیه می کردند اما در حال حاضر چنین چیزی دیده نمی شود و غذاها در اجاقهای غذاپزی زمان دار آماده می شود .
وی گفت : در آن دوران تمام اعضای خانواده سر سفره سحری و افطاری جمع می شدند و اگر کسی هم روزه نمی گرفت ، به احترام حرمت این ماه مبارک در کنار سفره حضور پیدا می کرد .
میرمحمد موسوی از کسبه های آستاریی نیز که نزدیک 60 سال سن دارد ، در این خصوص بیان کرد : اگر برای حضور در کنار سفره سحری پدر و مادرمان ما را بیدار نمی کردند ، وقت صبح از بزرگترها گله می کردیم که چرا وقت سحر بیدارمان نکردید؟
وی با اشاره به تنوع غذاهای محلی در سفره افطار در سالهای دور افزود : حلوا ، ترکه ( شیرین پلو) ، کشمش پلو ، رشته پلو ، فیرینی و کاکا از جمله غذاهایی بود که بر سر سفره افطاری فراهم می شد و مادر خانواده با استفاده از تنور خانگی اقدام به پخت نان لواش می کرد و با چیدن سبزی حیاط منزل ، طراوت را به همراه معنویت بر سفره افطاری می نهاد .
وی در ادامه اضافه کرد : در آن سالها تمام کسبه محل به هنگام افطار مغازه های خود را می بستند تا در کنار سفره افطار در کنار خانواده خود ، مهمان خالق خود باشند و پس از نماز مغرب و عشاء مغازه های خود را تا نیمه شب باز می کردند که این رسم همچنان ادامه دارد .
وی افزود : در دهه های گذشته بزرگترهای خانواده دست بچه ها را می گرفتند و پس از انجام فرایض واجب اقامه نماز مغرب و عشاء و حضور در مجالس و جلسات احکام و قرآن ، به دید و بازدید از فامیلهای خانواده اقدام می کردند .
شهرستان آستارا با 85 هزار جمعیت در شمال گیلان و همسایگی جمهوری آذربایجان قرار دارد . ک/4
535/604
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
08/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]