تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):برآورد اعمال در شب نوزدهم انجام مى‏گيرد و تصويب آن در شب بيست ويكم و تنفيذ آن در شب بي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834542792




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آیین های ماه مبارک رمضان در بین ترکمن های خراسان شمالی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

آیین های ماه مبارک رمضان در بین ترکمن های خراسان شمالی بجنورد - ایرنا - ماه مبارک رمضان در میان ترکمن های سنی مذهب استان خراسان شمالی با آیین ها و رسوم خاصی همراه است.


به گزارش ایرنا اهل تسنن این خطه دست کم یک هفته قبل از آغاز ماه مبارک رمضان، مقدمات ورود به این ماه را فراهم کرده و به استقبال این ماه پرفیض و برکت می روند.
زنان بیشتر از روزهای معمول به نظافت خانه و حیاط منزل می پردازند و مردان نیز خوار و بار مورد نیاز خانواده خود در این ماه را خریداری کرده و برخی خانواده ها نیز اقدام به قربانی کردن گوسفند می کنند.
رویت هلال ماه رمضان:
رویت هلال ماه رمضان در میان ترکمن ها با هیجان خاصی همراه است و آنان عقیده دارند که هرکس زودتر از بقیه هلال ماه را ببیند، ثواب بیشتری می برد.
به همین خاطر پیر و جوان ترکمن سعی می کنند برای دیدن هلال ماه، که علامت آغاز ماه مبارک رمضان است، به بالای ارتفاعات و پشت بام ها بروند تا زودتر از دیگران آنرا مشاهده کنند.
عصر شب های آخر ماه شعبان، نگاه مردم ترکمن به آسمان دوخته می شود تا شاید هلال ماه را رؤیت کنند و فردی که هلال ماه را می بیند با شادمانی و صدای بلند آنرا به دیگران اعلام می کند تا همه از فرارسیدن ماه مبارک رمضان باخبر شوند.
آشتی کنان:
یکی از سنت های حسنه ترکمن های خراسان شمالی در آستانه ماه مبارک رمضان، آیین آشتی کنان است.
در این آیین ریش سفیدان هر محله و یا خانواده، افرادی را که با هم کدورتی دارند، بدون اطلاع از همدیگر برای صرف چای به خانه ای دعوت می کنند و آنها را با هم آشتی می دهند.
ترکمن ها عقیده دارند که ماه رمضان آنقدر عزیز و گرامی است که کسی نباید در حالی که کدورتی از برادر و خواهر مومن خود در دل دارد، وارد آن شود.
برپایی نماز تراویح و ختم قرآن:
در طول ماه مبارک رمضان، عمده مساجد ترکمن ها پر از جمعیت شده و حال و هوایی دیگر دارد.
اگر در شب های ماه مبارک رمضان در مناطق ترکمن نشین باشی و از گلدسته های مساجد صدای اذان را برای برپایی نماز عشاء بشنوی، پیر و جوان و حتی کودکان را خواهی دید که گروه گروه به سمت مساجد در حرکتند.
در شب های ماه مبارک رمضان، جمعیت زیادی که بیشتر آنها را جوانان، نوجوانان و حتی کودکان تشکیل می دهند برای برپایی نماز عشا و نماز ˈتراویحˈ که پس از آن به جماعت اقامه می شود، وارد مساجد می شوند.
ˈتراویحˈ نمازی 20 ‬رکعتی است که در قالب 10 ‬نماز دو رکعتی، پس از اقامه نماز عشاء به جماعت خوانده می شود به این شکل که امام جماعت پس از خواندن حمد در هر رکعت، یک ‬سوره از سوره های کوتاه قرآن مجید را می خواند.
نماز تراویح در تمامی مساجد مناطق ترکمن نشین برپاست اما در برخی از مساجد اصلی اهل سنت نیز ˈنماز ختمˈ برپا می شود.
در نماز ختم، امام جماعت که معمولا حافظ قرآن است در هر رکعت از نمازهای دو رکعتی، به جای قرائت سوره های کوتاه پس از حمد، از نخستین سوره ابتدای قرآن آغاز می کند و در هر رکعت بخشی از قرآن را می خواند و در رکعت های بعدی ادامه آن را می خواند و به این ترتیب در طول یک هفته، قرآن را به جماعت و در قالب این نماز، ختم می کنند.
هر چند این نمازهای 20 رکعتی هر شب دو تا سه ساعت به طول می انجامد، اما ترکمن ها شرکت در آن ها را از مستحبات می دانند و سعی می کنند که در آن شرکت جسته و از ثواب آن بهره مند شوند.
آیین ˈیارمضانˈ:
آیین ˈیا رمضانˈ از دیگر آداب و رسوم ترکمن های استان خراسان شمالی است که گفته می شود مختص اهل سنت این خطه است.
در این آیین که در شبهای سوم، چهاردهم و بیست و هفتم ماه مبارک رمضان برگزار می شود تعدادی از جوانان بعد از صرف افطار دور هم جمع شده و با انتخاب یک نفر از جمع خود به عنوان سرگروه، اشعاری را در وصف ماه مبارک رمضان و روزه داری به زبان ترکمنی قرائت می کنند که هدایایی از سوی روزه داران به آنان داده می شود.
در پایان سه شب برگزاری این آیین، جوانانی که در برپایی این مراسم شرکت داشته اند هدایای دریافتی را بین یکدیگر تقسیم کرده و یا آن را برای تدارک یک افطار و یا سحری دسته جمعی مورد استفاده قرار می دهند.
افطاری دادن:
افطاری دادن در ماه مبارک رمضان نزد ترکمن های اهل سنت خراسان شمالی یک افتخار بزرگ به شمار می رود و به همین دلیل در این ماه هر کس با هر بضاعتی، سعی می کند به این آیین عمل کند.
از سویی در مساجد ترکمن های اهل سنت همواره به روی افراد مستمند و تنگدست برای صرف افطاری باز است.
افطاری دادن نوعی سنت حسنه از حضرت رسول اکرم(ص) نزد اهل سنت محسوب می شود و به همین دلیل هر کس دوست دارد در این سنت حسنه نقشی هرچند کوچک ایفا کند.
ادای فطریه در میان اهل سنت:
ادای فطریه در میان اهل سنت رسم دیگری است که در ماه مبارک رمضان و معمولا در چند روز آخر ماه رمضان، قبل از نماز عید سعید فطر انجام می شود.
ادای فطریه اهمیت خاصی در بین ترکمن ها دارد، طبق اعلام نظر روحانیان ترکمن برای هر فرد خانواده، مبلغی تعیین و به افراد نیازمند پرداخت می شود و در فقه اهل سنت پرداخت فطریه واجب است.
در بین ترکمن ها مبنای پرداخت فطریه گندم است که مبلغ ریالی آن توسط علما تعیین و اعلام می شود.
عید سعید فطر:
شهروندان ترکمن اهل سنت خراسان شمالی در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان پس از یک ماه عبادت و روزه داری با انجام آیین های ویژه این ماه پر برکت، خرید لباس نو و تهیه انواع شیرینی به استقبال عید فطر می روند.
با فرارسیدن روز عید، مردان پیر و جوان گروه گروه با در دست داشتن سجاده عازم عیدگاه هر شهر شده و با حضور در اجتماع روزه داران با گوش سپردن به مواعظ علما و بهره مندی از ارشادات دینی و مذهبی، نماز عید فطر را بجا می آورند.
امام جمعه اهل تسنن شهرستان مرزی راز و جرگلان می گوید: ماه مبارک رمضان، ماه نزول قرآن، رحمت، برکت و از شریف ترین ماه های سال برای عموم اهل سنت است.
آخوند ˈرحیم صمدیˈ در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: مهم ترین وظیفه اهل سنت در این ماه صدقه دادن به فقیران، احترام به سالخوردگان، مهربانی با یتیمان، عبادت و فرستادن صلوات است.
وی برگزاری کلاس های آموزشی قرائت و تلاوت قرآن توسط روحانیون اهل سنت را از دیگر آداب اهل سنت این منطقه دانست و افزود: برگزاری کلاس های آموزش قرآن برای اقشار مختلف مردم انجام می شود.
امام جمعه اهل سنت جرگلان گفت: نماز تراویح نیز از دیگر آداب اهل تسنن است که بعد از نماز عشا خوانده می شوند و ترکمنان علاقه مند در ماه مبارک رمضان همراه با این نماز چندین مرتبه قرآن را ختم می کنند.
وی افزود: اهالی ترکمن در ماه مبارک رمضان به صورت دسته جمعی نیز در مساجد قرآن قرائت می کنند و در این ماه سه الی چهار مرتبه قرآن را ختم می کنند.
وی افزود: در آیین ختم قرآن مجید، تعدادی از قاریان و حافظان معروف ترکمن با حضور سایر روزه داران در مدت زمان معینی در چند شب متوالی قرآن را ختم می کنند.
آخوند صمدی گفت: هر بار ختم قرآن توسط ترکمنان با مراسم ویژه ای مانند پخش میوه و شیرینی همراه است.
وی افزود: در روز عید فطر نیز در خانه ترکمن ها سفره ای پهن است و بر روی سفره ها نان های سنتی و شیرینی و شکلات چیده می شود.
وی گفت: روزه داران ترکمن پس از برپایی نماز عید فطر به صورت جماعت، برای دید و بازدید به سراغ همسایگان و هم کیشان روزه دار خود می روند.
وی در خصوص آیین شب قدر نیز گفت: ترکمن ها شب قدر را، به عنوان شب نزول قرآن در شب 27 ماه رمضان برگزار می کنند و افراد جوان و مسن، به طور دسته جمعی بعد از نماز عشاء و تراویح در یکی از خانه های محل جمع شده و راز و نیاز می کنند و قرآن می خوانند تا هرچه بیشتر از ثواب این ماه، خصوصا شب نزول قرآن فیض ببرند.
یکی از زنان ترکمن ساکن در روستای ˈگرکزˈ از توابع بخش مرزی جرگلان نیز گفت: زنان قبل از ماه مبارک رمضان با خانه تکانی و شست و شوی فرش و پتو برای میهمانی خدا در این ماه آماده می شوند.
ˈصاحب جمال رحیمیˈ افزود: مردان و پسران برای خواندن نماز واجب و مستحبی و همچنین دعا و مناجات به مسجد محله می روند اما بانوان به صوت فردی و یا همراه دوستان آشنایان در خانه به ادای واجبات خود می پردازند.
وی گفت: زنان ترکمن در ماه مبارک رمضان غذاهای مخصوصی از جمله ˈقایشˈ تهیه می کنند که در آن خمیر را برش داده و در آب جوش ریخته و بعد از پخته شدن وارد آبکش می کنند و سپس سسی مخصوص که مخلوطی از پیاز، روغن، گوجه فرنگی، سیب زمینی و ادویه های مخصوص است بر روی این خمیرها می ریزند و میل می کنند.
وی گفت: همچنین در این ماه زنان ترکمن آش رشته، انواع فتیر و نان خانگی، کلوچه، شیرینی تهیه می کنند و بعد از صرف غذا و خوراکی به دعا و نیایش می پردازند.
وی افزود: همچنین در بین ترکمن ها رسم بر این است که هر روز هر کدام از خانه های یک محله، غذایی درست می کنند و آن را به مسجد محله می فرستند تا نمازگزاران با آن افطار کنند.
10 درصد از جمعیت 867 هزار نفری استان خراسان شمالی را ترکمن های سنی مذهب تشکیل می دهند که در شهرستان های بجنورد، راز و جرگلان و مانه و سملقان سکونت دارند. ک/4
7184/626

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




10/04/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن