محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844378274
شعرهایی برای حوصلهها و دلهای تنگ / گزیده اشعار علی معلم از زبان محمدکاظم کاظمی
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
شعرهایی برای حوصلهها و دلهای تنگ / گزیده اشعار علی معلم از زبان محمدکاظم کاظمی
کاظمی میگوید خواست قلبی ناشر و گردآورنده، این بود که کلیه آثار استاد معلم چاپ شود و چون به همه آثار دسترسی نبود، به این گزیده بسنده شد. به گزارش نامه نیوز به نقل از خبرآنلاین، آنها که شعر امروزایران را به صورت جدی دنبال میکنند، محمدکاظم کاظمی را لایقترین شاعر برای گزینش و گردآوری اشعار علی معلم میدانند. این نکته خود البته بسیار جالب توجه است که یک شاعر حی و حاضر آنقدر نسبت به جمعآوری و چاپ اشعار خود بی رغبت است که دیگران باید زحمت این کار را متقبل شوند.
گزیده اشعار علی معلم را انتشارات سپیده باوران منتشر کرده است، مجموعهای از مثنویها، قصیدهها و ترانهها. در گزیده اشعار علی معلم سه نفر سهم داشتهاند - محمدکاظم کاظمی، سیدابوطالب مظفری و آقای نوراللهی- که به نظر این بنده کمترین، سهم محمد کاظم کاظمی بیش از دیگران است به همین دلیل به سراغ او رفتم.
مقدمه کتاب را شما نوشته اید. ورودی شعرها را آقای ابوطالب مظفری. پاورقی اشعار اغلب از سراینده است و گاهی از شما. یک نفر دیگر هم گاهی برای روشن شدن برخی ابهامات در پاورقی ها حضور دارد. فکر نمی کنید این همه لحن و بیان مختلف در یک کتاب کمی برای مخاطب آزاردهنده است.
بله میپذیرم که اگر هم نشود گفت آزاردهنده، لااقل بر یکدستی کار اثر گذاشته است. ولی ما در این مورد قدری ناگزیر بودیم، چون این یک کار گسترده و دارای بخشهای متفاوت بود که هر بخش از عهده یک نفر برمیآمد. عنوان کتاب گزیده ای از شعرهای علی معلم است اما شما همه مثنوی های بعد از رجعت سرخ ستاره را آورده اید. البته توضیحاتی هم داده اید اما به نظر می رسد کمی از گزینش به معنای معمول و مرسومش فاصله گرفته اید. فیالمثل مثنوی این فصل را با من بخوان، اگرچه فراز های درخشانی دارد اما پرگویی و اطناب و ابیات بی رمق هم کم ندارد. به نظر شما نمی شد این مثنوی را خلاصه تر به مخاطب عرضه کرد.
در واقع این پرسش را باید گردآورنده و ناشر پاسخ بدهند، چون آنها علیالقاعده در انتخاب حد و رسم کتاب اختیار بیشتری داشتند. من فکر میکنم پنج شش مثنوی از این کتاب میشد کنار گذاشته شود، مثل مثنوی «خضر هم از شکن زلف تو در گمراهی است» و مثنوی «صحرا هنوز در نفس باد کافر است» و حتی مثنوی «دهلی خراسان است در چشمم». ولی تعداد شعرهای کنارگذاشتنی زیاد نبود. باز ممکن بود کسی که این همه برای خریدن یک کتاب نسبتاً قطور هزینه کرده است، بخواهد که به آن مثنویها هم دسترسی داشته باشد. پس در نهایت به این نتیجه رسیدیم که حالا که این فرصت به دست آمده و شاید دیگر تکرار نشود، لااقل شعرهای بیشتری از جناب معلم در دسترس خوانندگان باشد به ویژه که بسیاری از این شعرها عملاً در هیچ کتابی چاپ نشده است.
میدانید؟ ما آنقدر در عطش انتشار شعرهای جناب معلم بودهایم که شاید همین فرصت را هم غنیمت دانستهایم. اگر همه شعرهای ایشان در مجموعههای مختلفی منتشر شده بود، شاید ما گزیدة کمحجمتری منتشر میکردیم. حتی شاید بتوانم بگویم که خواست قلبی ناشر و گردآورنده، این بود که کلیه آثار استاد معلم چاپ شود و چون به همه آثار دسترسی نبود، به این گزیده بسنده شد. نمی دانم چه قدر به ترانه یا شعر محاوره تعلق خاطر دارید اما من به عنوان مخاطب این مجموعه گمان می کنم چنان که شاید و باید این حوزه را جدی نمی گیرید. ترانه ها برخلاف دیگر قوالبی که در این کتاب آمده است حتی ورودیه ندارد. یعنی بدون هیچ توضیحی صرفا منتشر شده اند. آن ها که با ترانه و یا شعر محاوره آشنایی دارند خوب می دانند که کار آقای علی معلم در این حوزه کم از مثنوی سرایی ایشان نیست. و اصلا جدا از ضعف و قوت آثار ایشان، نحوه مواجهه شاعر با این قالب ادبی خود جای بحث فراوان دارد. در ضمن یکی از آثار شنیدنی شاعر در این حوزه تصنیف گل همیشه بهار با صدای شهرام ناظری و آهنگسازی هوشنگ کامکار است که حقیقتا جای آن در این مجموعه خالی است.
خوب من در این موقعیت باید چه بگویم؟ چون در واقع شما نقدی که تا حدود زیادی درست هم هست بر قسمت ترانهها وارد کردهاید و دلایلش را هم گفتهاید. من فقط میتوانم بگویم بله درست میفرمایید. چند غلط چاپی در کتاب دیدم که برایم خیلی عجیب بود. حضرتعالی را همواره به وسواس و دقت می شناختم. اغلاط چاپی در این سرزمین امری معمول و مرسوم است. به ویژه اگر ناشر از مخلصین و مومنین باشد نباید چندان توقعی داشت! و یک بی دقتی عجیب در صفحه 411 که حقیقتا از شما بعید است. وسط شعر آمده است به پاورقی مراجعه شود. با همان فونتی که شعر چاپ شده. چرا؟
خوب اگر غلط چاپی در این سرزمین مرسوم و معمول است، ما هم در این سرزمین زندگی میکنیم دیگر. پس وجود چند غلط در کتاب نباید خیلی عجیب باشد. یعنی اگر هم عجیب باشد، از این منظر باشد که کتابی پانصد صفحهای از آثار یکی از دشوارسرایان روزگار که همهاش هم از منابع مختلف و گاه مغلوط فراهم آمده، فقط چند غلط تایپی داشته باشد.
من البته حتی یک غلط تایپی در یک کتاب را هم قابل اغماض نمیدانم، ولی تجربهام به من میگوید که اگر در کتابی در هر پنجاه صفحه حداکثر یک غلط تایپی رخ داده باشد، میشود گفت کار کمغلط است و قابل تحسین.
اگر تعداد غلطهایی که شما یافتهاید، برای این کتاب پانصد صفحهای بیش از ده تاست، به نظرم نگرانکننده است. اگر کمتر است من از کارم راضی هستم.
و درباره آنچه در صفحه 411 رخ داده است که یادداشتی که من برای ملاحظه دوستان نوشته بودم در چاپ آمده است، این را باید به پای بازبینیها و بازخوانیها و یادداشتگذاریهای مکرر برای این کتاب بگذارید. یادداشتهای بسیاری در متن گذاشته شد و میان دوستان در مورد آنها همفکری شد. شاید اینها صدها مورد بود. فقط یکی از اینها در چاپ هم آمده است. من در این بیست سالی که در کار ویرایش و تدوین کتاب هستم، کتابی کار نکردهام که تا این اندازه بازبینی و بازنگری و اصلاح شده باشد. اینها مخصوصاً وقتی توسط یک گروه چندنفری رخ دهد، خالی از عارضههایی از این قبیل هم نیست. ولی باید دید که کتاب با این بازبینیها چقدر متحول و تکمیل شده است. این را ما حس میکنیم، چون کار را در مراحل مختلف دیدهایم. گاهی اوقات برای بعضی چیزهای ساده در پاورقی توضیح آورده اید و گاه از کنار بعضی چیزهایی که واقعا نیاز به توضیح دارند گذشته اید. باز هم چرا؟
ببینید، وقتی که برای کتابی شرح و توضیح مینویسد، همیشه با این دشواری روبهرویید که از کجا تشخیص دهید که چه چیزی برای کدام گروه از مخاطبان نیازمند توضیح است. ممکن است چیزی برای یک گروه بسیار پیش پا افتاده باشد، ولی برای گروهی دیگر دشوار. ما نمیتوانستیم متن کتاب را به همه کسانی که آن را خواهند خرید عرضه کنیم و نیاز آنها را به توضیحات دریابیم. پس تا حدود زیادی به تشخیص خودمان متکی بودیم. تنها کاری که میتوانستیم بکنیم این بود که کتاب را چند نفری بررسی کنیم و هر کس واژگانی را که نیاز به توضیح دارند، مشخص کند.
البته یک نکته را هم بیفزایم و در واقع به این اعتراف بکنم که گاهی آدم در این امور اسیر آگاهی خودش هم میشود. یعنی مثلاً در مورد یک کلمه، نکتهای به نظرت رسیده که حس میکنی میتواند مخاطب را در این مورد که تو این نکته را کشف کردهای به تحسین وادارد. یعنی انگار کشفی کردهای که میخواهی به دیگران اعلام کنی، هرچند ممکن است برای دیگران پیش پا افتاده هم باشد. این را هم نباید از نظر دور داشت. توضیحات آقای نوراللهی-علی رغم زحمات بسیاری که کشیده اند- در اغلب موارد جالب نیست. این که از فلانی شنیدم که از یوسفعلی میرشکاک شنیده بود که معنای این بیت چنین است و چنان، کمی خنده دار به نظر می رسد. متن متعلق به قرن پنجم که نیست. شاعر حاضر است و کسانی که بتوانند برخی از ابهامات را نیز توضیح بدهند نیزحاضر. در ضمن در پاره ای موارد اصلا نیاز به توضیح هم احساس نمی شود. گاهی اوقات توضیحات بی ربط هم به نظر می رسند و گاه صرفا ذوقی. فی المثل توضیحی که در صفحه 315 در باره مصراع دنیای ما دوتاست دو دنیاست در زمین، آمده است.
باز این چیزی است که ایشان باید از آن دفاع کند. من فقط میتوانم بگویم که با قید «در اغلب موارد» موافق نیستم. این کتاب بیش از هزار پاورقی دارد که شاید حدود پانصدتایش را ایشان نوشته باشد. بسیاری از اینها از خود استاد معلم است و بعضی را نیز من به عنوان ویراستار کتاب افزودهام و البته با هماهنگی با آقای نورالهی. در این میان ممکن است تعدادی از پاورقیهای ایشان یا ما را قابل نقد بدانیم که به نظر من خیلی زیاد نیست. ولی میپذیرم که موارد قابل توجهی هست و ما در مراحل تدوین کتاب هم گاه با هم مباحث مفصلی داشتیم که غالباً به بهبود کار منجر شد. ولی به هر حال به عنوان یک همکار که حدود سه سال با ایشان در کار این کتاب همراه بودم، میتوانم بگویم که ایشان بسیار پرتلاش و پرمطالعه است. برای روشن شدن یک واژه یا یک مصراع شعر، ممکن است دهها منبع را ورق بزند. به فرهنگهای لغت به زبانهای مختلف و حتی کتابهایی در علوم و دانشهای گوناگون سر بزند. این را من واقعاً تحسین میکنم، ولی این را اضافه میکنم که ایشان را قدری جزمانگار یافتم. یعنی گاهی اعتماد به نفسی دارد که سبب میشود به سختی بتوان نظر ایشان را تغییر داد.
و به عنوان کلام آخر، این را هم باید بگویم که دشواری کار را هم فراموش نکنید. این گزیده اشعار مرحوم شهریار یا مرحوم عماد خراسانی نیست. این گزیده اشعار علی معلم است، کسی که شاید اگر ده شاعر بزرگ دشوارسرا در طول تاریخ شعر فارسی سراغ بگیریم، یکی از آن ده نفر، علی معلم باشد. شرح دادن شعر دشوار، هم دلیری بسیار میخواهد و هم باید شرحدهنده خطر رخ دادن خطاها را بپذیرد. ما متأسفانه کار دیگری مشابه این کتاب سراغ نداریم که بتوانیم این را با آن مقایسه کنیم. ولی میتوانم بگویم که کسان دیگری که به سراغ شعر معلم رفتهاند هم حتی اگر کارشان فقط انتشار ساده شعرها بوده است، کار بینقصی نتوانستهاند ارائه دهند.
1393/4/11
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]
صفحات پیشنهادی
گفتوگوی فارس با کامران شرفشاهی درباره علی معلم اعتراض معلم به نقدهای آتشین شاعران/با زبان محاوره هم میتوان و
گفتوگوی فارس با کامران شرفشاهی درباره علی معلماعتراض معلم به نقدهای آتشین شاعران با زبان محاوره هم میتوان وارد دنیای حماسه شداستاد معلم به هر شاعری از جنبهای تذکر میدادند و یک مرتبه حجم نقدها آوار نمیشد که موجب خجالتزدگی و دلزدگی شاعر بشود در هر شعر به چند نکته اشاره میکرعلی شریعتی،معلم شهید+ تصاویر
علی شریعتی معلم شهید تصاویربه مناسبت سالگرد در گذشت دکتر علی شریعتی علی شریعتی مزینانی مشهور به دکتر علی شریعتی ۲ آذر ۱۳۱۲ روستای کاهک سبزوار – ۲۹ خرداد ۱۳۵۶ ساوتهمپتون انگلیس نویسنده جامعهشناس تاریخشناس پژوهشگر دینی اهل ایران از مبارزان ومحمدعلی مجاهدی در گفتوگو با فارس: ریالی به دبیرخانه شعر آیینی اختصاص ندادهاند/اشعار آیینی بدون نظارت چاپ می
محمدعلی مجاهدی در گفتوگو با فارس ریالی به دبیرخانه شعر آیینی اختصاص ندادهاند اشعار آیینی بدون نظارت چاپ میشود و وهابیت به آن استناد میکندمحمدعلی مجاهدی گفت دو سال است حکم تشکیل دبیرخانه شعرآیینی برای من صادر شده اما برای اعتبارش هنوز یک ریال تخصیص ندادهاند و نتوانستیم دبیردو هزار سایت فارسی زبان علیه تشیع تبلیغ می کنند
امام جمعه زنجان دو هزار سایت فارسی زبان علیه تشیع تبلیغ می کنند زنجان- ایرنا - نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه زنجان گفت دو هزار سایت و شبکه فارسی زبان علیه مبانی تشیع و برای تضعیف بنیان خانواده تبلیغ می کنند به گزارش ایرنا آیت الله علی خاتمی روز یکشنبه در همایش طلایه دادل علیرضا افخمی برای ساخت سریال رمضان تنگ شده است
یکشنبه ۱ تیر ۱۳۹۳ - ۰۰ ۳۱ علیرضا افخمی که تاکنون تجربه ساخت و نگارش سریالهای ماورایی زیادی را در مناسبت ماه رمضان برای تلویزیون داشته اکنون میگوید دلش خیلی برای کار در ماه رمضان تنگ شده است و دوست دارد دوباره سریال رمضانی بسازد این کارگردان و نویسنده در گفتوگو با خبرنگار سرآموزش 150 هزار نوآموز در مناطق دو زبانه / نارضایتی معلمان از آموزشهای دوره پش دبستانی
اجتماعی آموزش و پرورش آموزش 150 هزار نوآموز در مناطق دو زبانه نارضایتی معلمان از آموزشهای دوره پش دبستانی مدیر کل دفتر پیش دبستانی آموزش و پرورش با تشریح اقدامات انجام شده در حوزه پیش دبستانی گفت مهمترین ماموریت ما آموزش پبش دبستانی در مناطق دو زبانه و حمایت از این دوره در معلی شریعتی؛ معلمِ شهید، ما متهمیم!
دکتر علی شریعتی آموزگارِ عصیان علیه خود علی شریعتی معلمِ شهید ما متهمیم علی شریعتی مزینانی مشهور به دکتر علی شریعتی در تاریخ ۲ آذر سال ۱۳۱۲ خورشیدی در روستای کاهک در سبزوار به دنیا آمد و در تاریخ ۲۹ خرداد در سال ۱۳۵۶ د ساوتهمپتون در کشور انگلیس دیده از جهان بست &nbsافرادی که در اولین کنگره سرلشکر شهید علی هاشمی نبودند جای خالی میزبان در میهمانی
افرادی که در اولین کنگره سرلشکر شهید علی هاشمی نبودندجای خالی میزبان در میهمانیعدم حضور همرزمان شناخته شده شهید هاشمی در مراسم بزرگداشت وی به قدری به چشم آمد که برادر شهید گفت بدا به حال آنانکه که ادعای یاری و همرزمی شهید را داشتند اما هیچکدام اینجا حضور نداشتند به گزارش گروه حنامه علی لاریجانی به حسن روحانی از زبان بی بی سی
نامه علی لاریجانی به حسن روحانی از زبان بی بی سی علی لاریجانی رئیس مجلس ایران مصوبه هیات وزیران درباره قیمت گاز فروختهشده به شرکتهای پتروشیمی ایرانی را به همراه چهار مصوبه دیگر غیرقانونی اعلام کرد به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز بی بی سی فارسی نوشتچرایی در نظر گرفتن فوقالعاده شغل برای معلمان ابتدایی از زبان یک مسوول
سهشنبه ۳ تیر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۳۳ معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش ضمن تاکید بر اینکه باید در کوتاه مدت و به فوریت قبل از اجرای نظام رتبهبندی افزایش فوقالعاده شغل معلمان ابتدایی به همان میزان 20 درصد قبل از اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری و همچنین افزایش حق سختی کار آنها را مدنفرمانده سپاه نوشهر مطرح کرد فعالیت 165 شبکه ماهوارهای فارسی زبان علیه ایران
فرمانده سپاه نوشهر مطرح کردفعالیت 165 شبکه ماهوارهای فارسی زبان علیه ایرانفرمانده سپاه ناحیه شهرستان نوشهر گفت 165 شبکه ماهوارهای فارسی زبان علیه فرهنگ کشور فعالیت میکنند به گزارش خبرگزاری فارس از نوشهر حکمت داجلری بعد از ظهر امروز در دیدار با اعضای کانون بسیج هنرمندان اینخطر گسترش خشونت پنهان معلمان علیه شاگردان با توسعه تکنولوژی!
خطر گسترش خشونت پنهان معلمان علیه شاگردان با توسعه تکنولوژی آیا راه دور شدن از آفت هایی چون تنبیه های بدنی و گاه تعرض و تجاوز به دانش آموزان در مدارس از آموزش همین اصول و پرداختن به خشونت های پنهان نمیگذرد که این قدر نسبت به آن بی تفاوت هستیم و گاهی به سادگی هرچه تمام تر به آنعلي مروي جاي ميرکاظمي را در رياست کميسيون انرژي گرفت
۲۷ خرداد ۱۳۹۳ ۱۵ ۳۰ب ظ در انتخابات کميسيون انرژي علي مروي جاي ميرکاظمي را در رياست کميسيون انرژي گرفت در انتخابات هيات رئيسه کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي علي مروي به عنوان رئيس و محمدسعيد انصاري و عبدالله تميمي به عنوان نواب اول و دوم اين کمسيون انتخاب شدند به گزارش خبرگزاتحلیل فارس از آخرین وضعیت میدانی و سیاسی عقب نشینی آمریکا در قبال دولت مالکی/ آغاز سیاست مشت آهنین علیه داعش و
تحلیل فارس از آخرین وضعیت میدانی و سیاسیعقب نشینی آمریکا در قبال دولت مالکی آغاز سیاست مشت آهنین علیه داعش و بعث کاظمی یک بامداد دولت نوری المالکی بحران امنیتی اخیر در شمال غرب این کشور را فرصتی مغتنم برای ریشه کنی گروههای تروریستی از عراق می داتد و در نظر دارد استراتژی مشت آهنیآخرین وضعیت صادقیان و علیعسگر از زبان پزشک تیم/ پرسپولیسیها پرتابگر شدند!
آخرین وضعیت صادقیان و علیعسگر از زبان پزشک تیم پرسپولیسیها پرتابگر شدند پزشک تیم فوتبال پرسپولیس آخرین وضعیت حمید علیعسگر و پیام صادقیان را تشریح کرد به گزارش فارس تمرینات تیم فوتبال پرسپولیس صبح امروز در سرعین اردبیل دنبال شد پس از این تمرین بازیکنان به مدت 20 دقیقآستان قدس رضوی میزبان زائران حرم علی ابن موسی الرضا (ع) در پارک باباامان خواهد بود
شهرداربجنوردخبرداد آستان قدس رضوی میزبان زائران حرم علی ابن موسی الرضا ع در پارک باباامان خواهد بود خبرگزاری پانا شهرداربجنورد گفت سالیانه مسافران زیادی از این شهر برای زیارت حرم امام رضا ع از بجنورد تردد می کنند که بخشی اعظم آن درمحل پارک باباامان اقامت و اسکان می کنند ۱۳آثار و برکات امام حسين عليه السلام در دنیا
كتاب نيستان منتشر كرد آثار و برکات امام حسين عليه السلام در دنیا این کتاب از آثار سترگ مفسر و اندیشمند بزرگ جهان تشيع السید الهاشم الناجی الموسوی الجزایری است که به بررسی برکتهای وجودی تولد حیات و شهادت امام حسین ع پرداخته است به گزارش حوزه ادبیات باشگاه خبرنگاران ا-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها