واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس چگونه فارس شد (۱۳)
از تلاش عده ای برای مخالف نشان دادن خبرگزاری فارس با دولت تا حضور مهمانان خاص
نخستین مدیرعامل خبرگزاری فارس از روزهایی گفته است که عده ای تلاش می کردند این خبرگزاری را مخالف دولت نشان دهند در حالی که خبرگزاری فارس، وظیفه اولیه خود را حمایت از دولت می داند چون برای نظام جمهوری اسلامی است.
خبرگزاری فارس - گروه جامعه: مهدی فضائلی، نخستین مدیرعامل فارس در تشریح تجربیات رسانه ای خود در این خبرگزاری تاکنون از شرایط سیاسی زمان تأسیس فارس در سال 81، امکانات خبرگزاری، انتخاب نام «فارس»، شیوه تربیت خبرنگاران چند منظوره، کسب تجربه سایر خبرگزاری ها، نحوه طراحی لوگو و گرافیک فارس، شرایط آغاز به کار رسمی خبرگزاری، نحوه گزینش و به کارگیری خبرنگاران از طیف های مختلف سیاسی، نحوه کار با خبرنگارانی از سلایق سیاسی متنوع و روابط صمیمانه در کنار سخت گیری هایی تا حد اخراج گفته است. در بخش های قبلی این سلسله مصاحبه ها فضائلی به تشریح دلایل موفقیت این خبرگزاری، وضعیت حقوق دریافتی خبرنگاران، اسپانسر مالی، وجود اتاق فکر در خبرگزاری، پیامدهای موفقیت فارس،ماجرای رفتن بعضی از خبرنگاران و عکاسان این رسانه به خارج از کشور و... پرداخته است. در قسمت های پیشین، اتفاقاتی که تجربه موقعیت های خاص خبری را برای خبرگزاری ایجاد می کرد نیز مرور شد، بخش سیزدهم از این مصاحبه پیش روی شماست: فارس: آقای فضائلی یکی از اقداماتی که در دوره مدیریت شما در خبرگزاری انجام می شد و همچنان در دوره مدیران بعدی هم ادامه یافته است موضوع بازدیدهای مسئولان و شخصیت ها از خبرگزاری است، فلسفه این کار را هم توضیح می دهید؟ فضائلی: شروع این بازدیدها از فارس در دوره اصلاحات بود، دولتمردان دولت هشتم، خبرگزاری فارس را خبرگزاری مخالف و نه منتقد دولت ارزیابی می کردند. ما هم موضعمان این بود که چون دولت را دولت نظام اسلامی می دانسنیم، وظیفه اولیه خودمان را حمایت از آن می دانستیم ولی نگاه انتقادیمان را هم داشتیم و جاهایی که انتقادی بود و کم هم نبود انجام می دادیم و به رعایت اصول اخلاقی هم پایبند بودیم؛ در عین حال ما تلاش می کردیم فضای خبرگزاری و دولتمردان، فضای تقابل نباشد. خیلی ها تلاش می کردند که بگویند فارس مقابل دولت است. یکی از راههایی که ما به ذهنمان رسیده بود تا اجازه تقویت این ذهنیت را ندهیم تدارک انجام بازدیدها از خبرگزاری بود. البته یک سری از مشاوران دولتمردان هم وسوسههایی داشتند که این بازدیدها انجام نشود اما مجموعه شرایط به ویژه جایگاه خبرگزاری خیلی اجازه مقاومت به دولتمردان را نمی داد و آن جایگاه به علاوه رایزنی ها، نهایتاً مقاومت ها را می شکست و آنها احساس می کردند که نمی توانند نیایند؛ به خصوص با بعضی از شعارها، نیامدنشان هزینههایی را داشت. لذا ما تلاش می کردیم با حفظ موضع،روابط صمیمانهای را داشته باشیم که در آن دوره منجر به رفت و آمد و بازدید دولتمردان دولت اصلاحات از فارس شد. ابطحی، رئیس دفتر آقای خاتمی که به خبرگزاری آمد وقتی که بازدید کرد گفت که اصلا" فکر نمی کردم اینجا این طوری باشد فکر می کردیم بیقولهای باشد اما حالا می بینم که چقدر بچهها اینجا بانشاط و با انگیزه هستند و چقدر مجموعه پیشرفته است. روابط تعریف شده در مجموعه خیلی برایش جلب توجه کرده بود.
آقای رمضانزاده سخنگوی دولت هم یکی از میهمانان خبرگزاری بود. مدتی بود که دنبال میکردیم ایشان به خبرگزاری بیاید اما نمیآمد تا اینکه مرحوم آقای افشاری خبرنگار حوزه دولت یک مقطعی که جلسات سخنگو تعطیل شده بود خبری از متوقف شدن این جلسات منتشر کرد، بعد از آن خبر به من گفتند آقای رمضانزاده میخواهد با بنده صحبتی داشته باشد. دیدم خیلی ناراحت است، آن ایام ایشان کسالت هم داشت، گفت آقای فضائلی انتظار نداشتم، این چه خبری بود که زدید؟ من احساس کردم که خود ایشان خبر را ندیده است و از نوع "گفته اند" بود! (مثل همین مورد مستند "من روحانی هستم" که بعضی از دولتمردانی که علیه آن موضع گرفتند اصلا" خودشان ندیده و بر اساس گفته دیگران اظهار نظر کردند!) گفتم شما خودتان خبر را دیدهاید؟ گفت نه، گفتم اجازه میدهید برای شما خبر را بخوانم؟ مطلب را که خواندم کاملا" سکوت کرد و متوجه شد که اشتباه کرده است. به محض اینکه شروع به عذرخواهی کردن کرد دیگر اجازه ندادم ادامه دهد و بحث را تغییر دادم وگفتم که خوب شد با من صحبت کردید. حالا کی قرار است به خبرگزاری بیایید؟ فردای آن روز به خبرگزاری آمد. آقای موسوی لاری، حجتالاسلام سید حسن خمینی، آقای کروبی و ... از جمله شخصیتهایی بودند که از خبرگزاری فارس بازدید کردند. آقای زنگنه در آن زمان وقتی جشنواره نفت و رسانه برگزار شد و خبرگزاری فارس هم جزء برگزیدگان اعلام شد به من گفت درست است که ما همدیگر را قبول نداریم ولی نمیتوانم اعتراف نکنم که انصافا خبرنگار شما بسیار خوب عمل میکند و جزء بهترین خبرنگارها است، آن زمان آقای پژم خبرنگار فارس در حوزه نفت بود،آقای زنگنه میگفت هر وقت تلفن را روشن میکنم اولین زنگی که میخورد خبرنگار شماست. اینها اعترافاتی بود که همه داشتند. فارس: ارزیابی های مختلفی از سوی مسئولان یا شخصیت ها و افراد با گرایش های متنوع درباره عملکرد خبرگزاری فارس صورت می گرفت آیا این اتفاق افتاد که خود خبرگزاری، ارزیابی از عملکردش داشته باشد؟ فضائلی: بله، سال سوم یا چهارم کار خبرگزاری بود، تصمیم گرفتیم مطالعهای روی کارمان داشته باشیم، بخش پژوهش و تحقیق خبرگزاری را مأموریت دادیم چند موضوع را بررسی کنند، یکی بحث ساعت مفید در خبرگزاری بود، یکی هم تاریخنگاری و مستند کردن مراحل تأسیس خبرگزاری که علاقمند بودم مکتوب شود و دوستانی که بعدا میآیند در اختیارشان قرار گیرد که این کار هم انجام شد. بخش نظرخواهی و ارزیابی از نقاط قوت و ضعف خبرگزاری بود، اصرار داشتیم دیدگاههای مختلف را داشته باشیم، پرسشنامههایی تهیه شد و بعضی از مصاحبهها هم حضوری انجام شد، تعداد قابل توجهی از کسانی که در جناح رقیب بودند اذعان داشتند که توانمندیها، سرعت عمل، دقت و اخلاق در خبرگزاری قابل توجه است. حتی کسانی که دیدگاهشان با ما همراه نبود نمیتوانستند خبرگزاری را به لحاظ حرفهای تأیید نکنند. در پژوهشی که درباره ساعت کار مفید انجام شد نتیجه این بود که بیش از 6 ساعت کار مفید در خبرگزاری انجام میشود که این خیلی مهم بود. در کشور ما زمان کار مفید 20 دقیقه است این نشان میدهد افرادی که میآمدند در خبرگزاری وارد یک محیط پر تحرک و با نشاط میشدند و واقعا" وقت پرت در خبرگزاری نداشتیم.
فارس: یکی از نکاتی که همواره خبرنگاران و کارکنان فارس از دوره مدیریت شما یاد میکنند برکت پول فارس است این برکت، حاصل چه اقداماتی بود؟ فضائلی: دلایل متعددی را میتوان برای آن ذکر کرد. یک بخش آن سلامت مالی است. خیلی مقید بودیم پول فارس پاک باشد، پول حلال باشد و منشأ درستی داشته باشد. نکته دوم به خود بچهها برمیگشت. البته حقوق آن زمان در خبرگزاری جزء حقوقهای متوسط خوب بین رسانه ها بود، اصرار داشتیم که همکارانمان به لحاظ معیشتی تأمین باشند، برای امور رفاهی جانبی آنها به فکر بودیم ودو مهمانسرا در مشهد و دوویلا در شمال تدارک دیده بودیم. وام سفرهای زیارتی میدادیم، کمک میکردیم که بچههای حتیالمقدور معیشتشان تأمین باشد و اگر با مشکلی برمیخوردند در چارچوب توان خبرگزاری مشکلگشایی میکردیم. در بودجه سالیانه مواردی را دیده بودیم برای کمک به همکاران در مواقع لزوم، آن بودجه کمک میکرد به حل و فصل مشکلات بچهها در مقاطع مختلف که خیلی مهم بود. از این طرف به لحاظ کاری شرایط را طوری تعریف کرده بودیم که هم زمینه آلودگی مالی کاهش پیدا کند و هم کسی وقتش را نمیتوانست به هدر دهد. فارس: یادم هست در در دوره مدیریت شما در خبرگزاری فارس، محدودیتهایی هم در استفاده از اینترنت، اعمال میشد مثلا به روز کردن وبلاگ در آن مقطع که تب راه اندازی وبلاگ داغ بود ممنوع اعلام شد یا ممنوعیت چت و ... درباره این موارد هم توضیح می دهید؟ فضائلی: مواردی که فکر میکردیم مزاحم وقت خبرنگار است و موجب حواس پرتی او میشود ممنوع میکردیم. یکی از این موارد این بود که خبرنگاران حق نداشتند به جز فارس برای رسانه دیگری کار کنند به شدت این را مراقبت میکردیم و اگر متوجه میشدیم جلوی آن را میگرفتیم. کسی حق نداشت در ستادهای خبری کار کند، بحث وبلاگنویسی را که آن موقع تازه شروع شده بود ممنوع کردیم چون می توانست حاشیه هایی برای خبرگزاری به وجود آورد. البته در بحث اینترنت آزادی کامل داشتیم و هیچ سایتی در خبرگزاری فیلتر نبود. در خبرگزاری چت را ممنوع کرده بودیم و در مجموع فضا به گونهای بود که به لحاظ فیزیکی طراحی تحریریه اجازه نمیداد که کسی بیکار بچرخد. از آن طرف فضای کاری و از طرف دیگر پشتیبانی روحی و فکری داشتیم تا انگیزهها تقویت شود که همه اینها دست به دست هم میداد تا محیط کار با انگیزه شود. من همیشه میگفتم ساعتی که همکاران اینجا هستند شاید بیشتر از ساعتی باشد که در کنار خانوادههایشان سپری میکنند. نباید کارکنان خبرگزاری با ناراحتی کار کنند، باید با «بهبه» بیایند نه آه و ناله. تصورم این بود که این محیط در خبرگزاری ایجاد شده بود. ادامه دارد... انتهای پیام/
93/04/07 - 01:56
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]