واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ (۱۷:۲ب.ظ)
بررسي آثار پرداخت يارانه نقدي و حذف يارانه سه دهک خانوارها بر توليد وتوزيع درآمد مرکز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي در گزارشي به بررسي اثر حذف يارانه سه دهک خانوارها بر توليد و توزيع درآمد پرداخت.
به گزارش خبرگزاري موج، مرکز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي در گزارشي به بررسي اثر حذف يارانه سه دهک خانوارها بر توليد و توزيع درآمد پرداخت.
اين گزارش با طرح اين سوال که آيا اصولا هدفمند کردن يارانه ها در مرحله اول و به خصوص پرداخت يارانه نقدي به همه دهک ها باعث کاهش شکاف طبقاتي مي شود يا خير، آثار توزيع درآمدي هدفمندسازي يارانه ها بررسي شده است.
نتايج اين بخش چه با رويکرد ماتريس حسابداري اجتماعي و چه با رويکرد هزينه خانوار نشان ميدهد که پرداخت يارانه برابر، وضع دهک هاي بالاي درآمدي را به ميزان بسيار بيشتري نسبت به دهک هاي پايين درآمدي بهبود مي بخشد. با در نظر گرفتن بهبود اوليه در توزيع درآمد با پرداخت يارانه نقدي برابر، همچنان جاي اين سوال باقي مي ماند که آيا در نهايت هدفمندکردن يارانه ها به بهبود توزيع درآمد منجر شده است؟ با توجه به شواهد ارائه شده در اين گزارش پاسخ مثبت به اين پرسش بسيار دشوار و خود محل سوال است. در نتيجه پرداخت يارانه به شکل کنوني نه تنها کمکي به بهبود توزيع درآمد نمي کند؛ بلکه مي تواند آن را بدتر هم بسازد.
در ادامه به بررسي آثار حذف يارانه سه دهک خانوارها با طرح چندين سناريو پرداخته شده است. نتايج توليدي و توزيع درآمدي اين سناريوها که با استفاده از روش ضرايب فزاينده قيمت ثابت محاسبه شد نشان داد پرداخت به بخش کشاورزي بيشترين تاثير مثبت را بر توليد و درآمد عوامل توليد نسبت به ساير سناريوهاي رقيب (پرداخت به صنعت و... ) دارد.
همچنين بررسي سناريوي حذف يارانه سه دهک خانوارها و پرداخت به بخش سلامت نشان داد که دولت مي تواند با حذف يارانه سه دهک و پرداخت به اين بخش باعث بهبود توزيع درآمد و توليد شود. در اين رابطه مسئله شناسايي خانوارها حائز اهميت بوده و لازم است مورد توجه قرار گيرد. باتوجه به تفاوت خانوارها از نظر دارايي، درآمد و هزينه هاي زندگي ، لازم است نسبت به شناسايي خانوارهايي که بر اساس اين متغيرها نيازمند يارانه نقدي اند اقدام شود. براي احصاي اين موارد لازم است پايگاه هاي اطلاعاتي موجود مورد بررسي قرار گيرد و با يکديگر مرتبط شوند تا ضريب اطمينان بالايي، خانوارهاي هدف شناسايي شوند. برخي از مهمترين اين پايگاه ها عبارتند از: بانک اطلاعاتي مالياتي سازمان امور مالياتي ، بانک اطلاعالت املاک، مستغلات ، بانک اطلاعات ستاد مديريت سوخت و حمل و نقل کشور، بانک جامع اطلاعات کارکنان دولت ، اطلاعات مربوط به دانشجويان، معلولين ، بيماري هاي خاص و... نکته قابل توجه در اين بخش آن است که اطلاعات بانک هاي تصريح شده در بالا هر يک مي تواند وجوهي از مختصات و شرايط اقتصادي خانوار يا سرپرست خانوار را تبيين کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]