تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خداوند از آدم بد اخلاق توبه نمى‏پذيرد. عرض شد: اى رسول خدا، چرا؟ فرمودند: چون ه...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830983609




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

کوچ عشایر خراسان شمالی، ییلاق و قشلاق مرارت ها


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

کوچ عشایر خراسان شمالی، ییلاق و قشلاق مرارت ها بجنورد - ایرنا - کوچ عشایر شاید از چشمی دوربین عکاسان زیبا جلوه کند و چشم اندازهای آن در قاب تصاویر دل انگیز بنماید، اما اگر پای سفره پردرد و رنج دل عشایر بنشینی، این همه رنگ خواهد باخت.


به گزارش ایرنا، حرکت عشایر از ییلاق به قشلاق و از قشلاق به ییلاق، کوچ از زندگی پرمرارتی است به شرایط دشواری دیگر و پناه بردن از وضعیتی نابسامان به روزگار تلخی دیگر.
این روزها پنج هزار خانوار عشایری خراسان شمالی با جمعیتی حدود 30 هزار نفر، در حال کوچاندن بهاره 800 هزار راس دام خود از مناطق قشلاقی غرب این استان و شرق استان گلستان به سوی مراتع ییلاقی دامنه های شمالی و شرقی خراسان شمالی هستند.
عشایر خراسان شمالی سال های سال است که به این شیوه زندگی می کنند، پاییز که آغاز شود از ییلاق به قشلاق می روند و فصل گرما که برسد از قشلاق به ییلاق کوچ می کنند و در این مسیر سختی های زیادی را به جان می خرند.
علاوه بر مشکلاتی که عشایر در هنگام استقرار در نواحی ییلاقی و یا قشلاقی تحمل می کنند، سختی های مسیر کوچ، آزار دهنده تر از هر مساله ای آنان را زجر می دهد و در طول سالیان سال کوچ، به دغدغه همیشگی آنان تبدیل شده است.
یکی از عشایر کوچنده خراسان شمالی می گوید: کشاورزان، بخشی از راه های کوچ ایل را کشت کرده یا باغ ساخته اند و همه اینها کوچ را با مشکل مواجه می کند.
ˈمحمدعلی رحیمیˈ به سختی های راه اشاره می کند و می افزاید: ناامنی جاده و نبود علف در مسیرهای کوچ، رمق عشایر را برای جابجایی دامها می گیرد.
یکی دیگر از عشایر این استان خرابی ایلراه ها، تصرف و تعرض راه های مسیر کوچ، از بین رفتن مراتع میانبندها و تخریب چراگاه های دام توسط روستاییان را از مشکلات اصلی عشایر عنوان می کند.
ˈولی محمدیˈ می افزاید: ضروری است که ایلراه های عشایر همانند راه های روستایی تثبیت و شناسنامه دار شوند و روستاییان راه های عشایری را به رسمیت شناخته و هر سال اقدام به تعرض به این راه ها نکنند.
وی گفت: از بین رفتن برخی از ایلراه ها، مشکلات حمل و نقل، فقر مراتع، دست اندازی روستاییان به محدوده های مراتع عشایری، حوادث و سوانح جاده ای و طبیعی باعث شده تا قشر عشایر هرساله با مشکلاتی در این مسیر دست و پنجه نرم کنند.
وی اظهار کرد: تصرف ایلراه های عشایر موجب شده تا ما دامهای خود را بناگزیر از حاشیه جاده های شلوغ و پرترافیک و یا مسیرهای سخت گذر عبور دهیم که در این گذر علاوه بر این که جان خودمان به خطر می افتد دام هایمان هم تلف می شوند.
یکی دیگر از عشایر گفت: روستاییان کشتزارهای خود را تا مرز آسفالت جاده ها گسترش داده و حتی شانه خاکی جاده ها را نیز زیر کشت برده اند.
ˈپرویز قدرتیˈ با اشاره به اینکه عشایر برخی اوقات هنگام کوچ از کنار جاده ها تردد دارند گفت: این وضعیت آنان را با مشکلات زیادی مواجه و گاه حتی موجب درگیری آنان با روستاییان می شود.
وی مشکل اصلی عشایر خراسان شمالی بخصوص در فصل کوچ را خرابی و نابسامانی ایلراه ها ذکر کرد.
او افزود: آنان به همین دلیل گاه مجبور می شوند در زمان کوچ وسایل و ادوات زندگی خود را با تراکتور و کامیون تا مکانی حمل کرده و بعد با کامیون عازم مناطق قشلاقی شوند که این مستلزم هزینه زیادی است.
یکی از عشایر بخش مانه نیز گفت: راه های عشایری شهرستان مانه وسملقان سخت گذر است و بیشتر راه ها نیز به رودخانه منتهی می شود که گذشتن از رودخانه مشکلاتی را به دنبال دارد.
ˈشیرمحمد کاوانلوییˈ افزود: سالها است که عشایر از ایلراه ها استفاده می کنند اما روستاییان بدون توجه به این امر، ایلراه ها و مراتع مورد استفاده آنان را تصرف کرده و زیر کشت برده اند.
وی افزود: عشایر باید دام های خود را در ایلراه ها تغذیه کنند اما وقتی روستاییان مانع از استفاده آنان از مراتع و بعضا حتی آب می شوند، عرصه بر آنان تنگ می شود.
وی معتقد است قشر عشایر به تنهایی قادر به رفع این مشکلات نیستند و این مشکلات باید با حمایت و اقدام مسوولان برطرف شود.
وی اظهار کرد: رفع یکطرفه مشکلاتی که عشایر با روستاییان دارند تنها منجر به درگیری آنان با روستاییان، ایجاد تنش و بعضا افزایش مشکلات آنان می شود.
مدیرکل اداره عشایر خراسان شمالی، خرابی ایلراه ها و عدم شن ریزی بیشتر این مسیرها را از مشکلات عشایر این استان خواند و گفت: بارندگی های نوروز امسال در مناطق قشلاقی و از سویی سردی هوا در مناطق ییلاقی موجب تاخیر در آغاز کوچ بهاره عشایر به مراتع ییلاقی شد.
ˈجلیل رمضانیˈ در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: بیشتر عشایر این استان دام خود را با پای پیاده به مناطق ییلاقی کوچ می دهند تا مراتع برای چرای دام آماده شود و انتقال دام نیز هزینه کمتری برای آنان بردارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: عشایر در کوچ بهاره باید از انتقال دام خود به وسیله کامیون به مراتع ییلاقی استان خودداری کنند.
ˈموسی صابریˈ در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: بر اساس تقویم کوچ؛ دام عشایر باید مدتی در حدود 1.5 تا 2 ماه را در میانبندهای مسیر کوچ چرا کند تا فرصت رویش از گیاهان مراتع ییلاقی گرفته نشود.
وی افزود: اگر دام عشایر زودتر از تقویم کوچ وارد مناطق ییلاقی شود به دلیل اینکه گیاهان مرتعی هنوز به گل ننشسته اند، به مراتع خسارت زیادی وارد خواهد شد.
وی گفت: از سویی خروج دیرهنگام دام از مناطق گرمسیری نیز به مراتع میزبان در مناطق قشلاقی آسیب خواهد رساند که تنها راه جلوگیری از این دو آسیب، چرای دامها در مراتع حدفاصل مناطق قشلاقی و ییلاقی است.
وی اظهار کرد: بر اساس برنامه، خروج دام عشایر این استان از مناطق قشلاقی باید 10 تا 20 فروردین آغاز شده و آنان اوایل خرداد وارد مناطق ییلاقی شوند تا در این فاصله پوشش گیاهی مراتع مناطق سردسیری قابلیت چرای دامها را پیدا کند.
رییس نمایندگی امور عشایر خراسان شمالی، مستقر در منطقه قشلاقی ˈمراوه تپهˈ در استان گلستان گفت: عمده ایلراه های عشایر خراسان شمالی از بین رفته است.
ˈتیمور شعبانیˈ در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: عشایر خراسان شمالی سه ایلراه دارند که متاسفانه هر سه مسیر توسط روستاییان و ساکنان حواشی به تصرف درآمده و تخریب شده است.
وی افزود: ایلراه های خراسان شمالی از سه مسیر اصلی تشکیل شده که ایلراه شمالی از شمال شهرستان های قوچان، فاروج، شیروان، گیفان، راز و جرگلان و مراوه تپه می گذرد.
وی گفت: ایلراه جنوبی در مسیر جنوبی نواحی قوچان، فاروج، شیروان، اسفراین، جنوب بجنورد، قوری میدان و مراوه تپه است و ایلراه میانی نیز از قوچان تا مانه و سملقان ادامه دارد که در حاشیه رودخانه اترک، کالی مانی و مراوه تپه امتداد دارد.
وی افزود: هر کدام از مسیرهای فوق بیش از ‎ 400کیلومتر طول دارند.
شعبانی اظهار کرد: عشایر در فصل کوچ با بزرگترین مشکل خود که تصرف ایلراه ها از سوی افراد محلی و نبود مرتع در مسیر کوچ است روبه رو می شوند.
وی گفت: عشایر برای رسیدن به مناطق قشلاقی حدود 35 روز باید مسیر ایلراه ها را طی کنند و دام نیز از مرتع استفاده کند اما متاسفانه به علت از بین رفتن مراتع و حتی نبود و تخریب ایلراه ها، مجبورند که دام خود را در مدت کوچ به صورت دستی تغذیه کنند.
وی خواستار توجه جدی مسوولان به ایلراه های عشایری این استان شد و افزود: طبق نقشه باید مسیر کوچ عشایر از متصرفان بازپس گرفته شود تا این قشر در زمان کوچ با مشکل مواجه نشوند.
وی گفت: برخی اوقات عشایر مجبور می شوند دام های خود را از کنار جاده عبور دهند که این امر مشکلاتی برای آنان ایجاد خواهد کرد.
وی افزود: خوشبختانه توسط نیروی انتظامی، پاسگاه ها و بسیج در مسیر کوچ امنیت لازم برقرار است و توسط اداره کل امور عشایر آبرسانی سیار به این قشر انجام می شود.
عشایر خراسان شمالی همه ساله بهار و تابستان را در چراگاه های ییلاقی دامنه کوه های شاه جهان، گلیل و سرانی شیروان، ارتفاعات فاروج، سالوک و آلاداغ سپری می کنند.
مناطق قشلاقی عشایر این استان نیز ˈمراوه تپه، گنبد و کلالهˈ در استان گلستان و نیز مناطق مانه و سملقان، راز و جرگلان، جاجرم، کالیمانی، میاندشت در غرب و جنوب غربی استان خراسان شمالی است.
هم اکنون پنج هزار خانوار عشایر در قالب سه ایل با جمعیتی در حدود 30 هزار نفر که به شیوه ها ی سنتی کوچرو و نیمه کوچرو با داشتن حدود 800 هزار راس دام در خراسان شمالی کوچروی می کنند. ک/4
7184/626
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




24/02/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن