واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
چرای دام در عرصه های منابع طبیعی خراسان شمالی، 50 درصد بیش از ظرفیت بجنورد - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: اکنون وضعیت چرای دام در عرصه های منابع طبیعی این استان 50 درصد بیش از ظرفیت مراتع است.
مهندس ˈموسی صابریˈ روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: یک میلیون و 850 هزار هکتار عرصه منابع طبیعی ممیزی شده در استان وجود دارد که در شرایط عادی تنها یک میلیون و 50 هزار راس دام مجاز به تعلیف در این سطح هستند.
وی افزود: این در حالی است که در سال های خشکسالی ظرفیت مراتع برای پذیرش دام 15 درصد کاهش می یابد.
وی بر فرهنگ سازی برای استفاده درست از عرصه های طبیعی تاکید کرد و گفت: حضور دام در عرصه های مراتع فقیر به ضرر خود دامدار تمام می شود چرا که دام باید برای یافتن علوفه مساحت زیادی را طی کند که این امر خود موجب لاغری دام می شود.
صابری افزود: باید در شرایطی که مراتع غنای کافی ندارند دامدار به صورت دستی علوفه مورد نیاز دام را تامین کرده و یا از بقایای گیاهان کشتزارها برای تعلیف آنها استفاده کند. وی گفت: هم اکنون باید مراتع به خود دامداران سپرده شود و آنان از مراتع خود حفاظت کنند و حتی در شرایطی که سودجویان از مراتع بیش از ظرفیت استفاده کنند می توانند به مراجع قضایی شکایت کنند.
وی افزود: زمانی که مدیریت مراتع به دامداران واگذار شود می توان با قرق کردن و بذرپاشی در فصل زمستان پوشش گیاهی را تقویت کرد که این امر نیز موجب تشویق آنان برای نگهداری و قرق خواهد شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی بر ایجاد تعاونی های مرتعداری تاکید کرد و گفت: متاسفانه در این استان وضعیت تعاون در این خصوص ضعیف است و حال آنکه روستاییان می توانند با تشکیل تعاونی به صورت اصولی از مراتع بهره برداری کنند.
وی گفت: دیمزارهای کم بازده باید به یونجه زار تبدیل شود تا صرفه اقتصادی بیشتری داشته باشد چرا که گندم و جو در فصول کم باران محصولی ندارد.
وی افزود: سال گذشته هزار هکتار از دیمزارهای کم بازده این استان به یونجه زار تبدیل شد که تا هفت سال می توان از یونجه آن بهره برداری کرد.
صابری با اشاره به اینکه 10 هزار هکتار از دیمزارهای کم بازده خراسان شمالی زیر کشت یونجه رفته، افزود: یونجه خاک را غنی سازی می کند و می توان در سال های پرباران دوباره زمین آنرا زیر کشت گندم و جو برد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: کاهش باران و خشکسالی تولید علوفه در عرصه های منابع طبیعی این استان را 15 درصد کاهش داده است.
صابری اظهار کرد: سالانه در عرصه های منابع طبیعی این استان 130 هزار تن علوفه تولید می شد که با توجه به خشکسالی سالیان اخیر، پیش بینی می شود امسال 103 هزار تن علوفه در این سطوح تولید شود.
وی با تاکید بر ضرورت بهره برداری اصولی از سرمایه منابع طبیعی گفت: با توجه به خشکسالی و کمبود بارش باران باید روند دامداری ها به سمت صنعتی و نیمه صنعتی برود.
اکنون دو میلیون راس دام سبک در استان خراسان شمالی نگهداری می شوند.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی دو میلیون و 33 هزار و 36 هکتار است که از این وسعت یک میلیون و 400 هزار هکتار مرتع، بیش از 183 هزار هکتار بیابان و 434 هزار و 550 هکتار جنگل است. ک/3
7184/626
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
15/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]