تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):شيطان به سپاهيانش مى گويد: ميان مردم حسد و تجاوزگرى بياندازيد چون اين دو، نزد خدا بر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831532436




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دور باطل نفت در خام فروشي


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: دور باطل نفت در خام فروشي
ارزش افزوده؛ يكي از مهم‌ترين محورهاي سياست‌هاي ابلاغي اقتصاد مقاومتي است كه بي‌توجهي به آن طي 16 سال گذشته كشور را در بحران‌هاي بسياري قرار داده و هم اكنون نيز حركتي لاك پشتي را به تماشا نشسته است.


ارزش افزوده؛ يكي از مهم‌ترين محورهاي سياست‌هاي ابلاغي اقتصاد مقاومتي است كه بي‌توجهي به آن طي 16 سال گذشته كشور را در بحران‌هاي بسياري قرار داده و هم اكنون نيز حركتي لاك پشتي را به تماشا نشسته است.
به گزارش «جوان» پالايشگاه‌سازي و تبديل نفت به فرآورده‌هاي نفتي و با ارزش‌تر يكي از استراتژي‌هاي كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه براي تبديل به كشوري با اقتصادي پوياست اما نگاهي گذرا به اين استراتژي در ايران نشان مي‌دهد متأسفانه «خواب خرگوشي» دامان اقتصاد را گرفته است كه مهم‌ترين دليل آن، نوع نگاه به درآمد نفت خام و هزينه آن در كشور است.
اين نگاه در حالي در ايران و ساير كشورهاي توسعه نيافته نفتي ديده مي‌شود كه كشورهاي فاقد نفت و دور از منابع نفتي، با زيركي خاصي قدرت پالايشي جهان را در دست گرفته‌اند و هر يك يگانه صادركننده فرآورده‌هاي نفتي به اين كشورها شده‌اند.
امريكا و اروپا به تنهايي 50 درصد ظرفيت پالايشي جهان را دارا هستند در حالي كه اين رقم در منطقه خاورميانه به عنوان قطب اصلي توليد نفت جهان كمتر از 8 درصد است. البته كشورهاي عربستان و كويت با تأسيس شركت‌هاي پالايشي در كشورهاي پر مصرف، نفت خود را به اين كشورها رسانده و با پالايش آن، نه تنها بازار و ميزان فروش خود را تثبيت مي‌كنند بلكه با تبديل آن به ارزش افزوده، سودهاي كلاني را كسب مي‌نمايند.
نگاهي گذرا به آخرين جدول ميزان ذخاير و توليد نفت به خوبي نشان مي‌دهد كشورهاي در حال توسعه و عقب افتاده همچنان به خام فروشي ادامه مي‌دهند هر چند كه برخي از اين كشورها در خارج كشورشان پالايشگاه دارند.
جالب آنجاست كه از نفت خام 160 فرآورده توليد مي‌شود كه اين فرآورده‌ها با قيمت گران به كشورهاي توليد‌كننده نفت خام فروخته مي‌شود از جمله ايران كه صنعت پالايش آن، بسيار عقب‌تر از آن چيزي است كه مي‌توان متصور شد.
اين جدول به خوبي نشان مي‌دهد كشورهايي كه ذخاير اندكي دارند بيشترين مصرف‌كننده نفت خام هستند؛ آنها به خوبي به كاربري‌هاي بسيار نفت خام پي برده‌اند اما كشورهاي نفتي بدون توجه به شراكت در فعاليت‌هاي پايين دست تنها و تنها به صادرات نفت مي‌پردازند و خام فروشي مي‌كنند مانند چند كشور نفتي كه پالايشگاه‌هاي خود را در مقاصد مصرفي تأسيس كرده‌اند و تا حدودي توانسته‌اند مانع از خام فروشي شوند.
اوپك با دارا بودن 75 درصد ذخاير نفت جهان، 43 درصد توليد و عرضه نفت جهان را بر عهده دارد در حالي كه سازمان همكاري‌هاي اقتصادي با دارا بودن 1/7 درصد ذخاير جهاني 24 درصد توليد نفت جهان را در اختيار دارد، 60 درصد نفت جهان را مصرف مي‌كند.
 
 ضد استراتژي
ايران به عنوان دومين توليد‌كننده نفت اوپك، با ظرفيت پالايشي زير 2 ميليون بشكه، بيش از 50 درصد توليد نفت خود را درشرايط غيرتحريمي، صادر مي‌كند و با توجيهاتي مانند غير اقتصادي بودن ساخت پالايشگاه‌ها، اقدام به واردات بنزين مي‌كند كه حتي كشورهاي عقب مانده نيز به آن چنگ نمي‌زنند.
اين نگاه در دوره اصلاحات به اوج خود رسيد به طوري كه وزارت نفت در آن سال‌ها، مقابل همه كارشناسان ايستاد و از موضع خود در خصوص واردات نفت و خام فروشي كوتاه نيامد. بيشترين بي‌توجهي به صنعت پالايشي در آن برهه از تاريخ اقتصادي كشور رخ داد كه به نظر مي‌رسد هم اكنون نيز ادامه دارد.
سؤال اينجاست چرا دولت اصلاحات نسبت به ساخت پالايشگاه هيچ اقدامي نكرد و واردات بنزين را در دستور كار قرار داد؟ بيژن نامدار زنگنه وزير وقت نفت همواره از مخالفت خود با ساخت پالايشگاه به نيكي ياد مي‌كند و مي‌گويد ساخت پالايشگاه به هيچ عنوان صرفه اقتصادي نداشت در حالي كه در آن ايام، پالايشگاه‌سازي در جهان رونق داشت و كشورهاي مختلف توليدكننده و مصرف‌كننده نفت، پالايشگاه‌هايي در سرتاسر دنيا احداث مي‌كردند اما وزارت نفت تصميم گرفت بدون توجه به اين استراتژي، واردات بنزين را پي بگيرد كه حواشي جالبي را به همراه داشت.
بي توجهي دولت‌هاي هفتم و هشتم به پالايشگاه‌سازي موجب شد تا سال ۱۳۸۵، روزانه5/27 ميليون ليتر بنزين به كشور وارد شود كه هزينه آن 5 ميليارد دلار در سال مي‌شد در حالي كه هزينه ساخت پالايشگاه 5/1 ميليارد دلار بود!
مديرعامل سابق شركت ملي پخش درباره فضاي آن روزهاي سوختي كشور مي‌گويد: در آن زمان تقاضاهاي فاينانس براي ساخت پالايشگاه وجود داشت؛ به طور نمونه شركت ژاپني «تومن» درخواست ساخت پالايشگاه را به مديران نفتي آن دوره داد. اين شركت ژاپني اعلام كرد براي ساخت اين پالايشگاه از وام كم بهره استفاده خواهد كرد و نيازي به تضمين بانك مركزي ايران ندارد. همچنين دولت ژاپن حاضر شد منابع مالي طرح را تأمين كند اما درخواست‌هايي از اين دست به دليل اينكه برخي معتقد بودند ساخت پالايشگاه اقتصادي نيست رد شد. اين در حالي است كه آنها درخواست فاينانس خودگردان داده بودند يعني اينكه از محل درآمد فروش محصولات پالايشگاه هزينه سرمايه‌گذاري بازپرداخت شود و اين به معناي اقتصادي بودن ساخت پالايشگاه در كشور است.‌
انگليس و امريكا به عنوان قديمي‌ترين كشورهاي نفتي و دارنده شركت‌هاي پرشمار نفتي و پالايشي روز به روز شرايط را براي ساخت پالايشگاه و صادرات فرآورده‌هاي نفتي آماده مي‌كنند اما در ايران نه تنها نگاه خام فروشي نهادينه شده است بلكه سعي مي‌شود نيازهاي كشور از طريق واردات تأمين ‌شود كه اين كار در هيچ كجاي دنيا حتي در ونزوئلا ديده نمي‌شود.
علل عقب ماندگي اقتصادي ايران با وجود ذخاير طلايي زير زميني همواره محل چالش كارشناسان و اجتماع بوده است كه به طور قطع مي‌توان يكي از دلايل آن را بي‌توجهي به زنجيره ارزش افزوده و اتكاي بي‌حساب به درآمدهاي نفتي و اقتصاد مبتني بر واردات دانست.


نویسنده : وحيد حاجي‌پور 
منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: 31 فروردين 1393 - 17:45





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن