واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
خانههای تاریخی زنجان موزههایی زیبا برای گردشگران
خانههای تاریخی شهر زنجان موزههایی زیبا برای گردشگران است که چشم هر بازدیدکنندهای را مینوازد.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، شهر زنجان دارای قدمتی تاریخی است که خانههای بسیار زیبا و قدیمی در این شهر قرار گرفته و در کنار آپارتمان های سر به فلک کشیده و برجهای زیبای مصنوعی، خانههای قدیمی با همان بافت و ساخت قدیمی در شهر زنجان وجود دارد که با دیدن آنها باید لحظهای تامل کرده و تاریخ را در این خانههای قدیمی جستجو کرد. خانههای قدیمی شهر زنجان جزو آثار تاریخی محسوب میشوند که برخی از آنها زیر نظر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بوده و برخی هم به دلیل کم بودن سنشان هنوز به آثار تاریخی نپیوستهاند، اما قدمت بالای آنها از آنها آثاری جاوید و زیبا ساخته است. *خانه معین اثر تاریخی ارزشمند زنجان خانه و باغ معین یکی از خانههای تاریخی شهر زنجان است که در ضلع جنوب غربی زنجان و در مجاورت شمال رودخانه زنجانرود و غرب پل سردار واقع شده است. این اثر زیبای تاریخی مربوط به اواخر دوران قاجاریه بوده و توسط حاج محسن معینالتجار یکی از معتمدین و متمولین شهر زنجان احداث شده است، این اثر تاریخی ارزشمند در زیباترین بخش زنجان قرار گرفته و اطراف خانه نیز دارای سرسبزی و طراوت منحصر به فردی است،این اثر تاریخی از دو قسمت خانه و باغ تشکیل شده که لمبهکوبیهای زیبای سقف و سر ستونهای منقوش از تزئینات شاخص این بنا محسوب میشود. خانه معین در وسط باغی پر از درخت قرار گرفته میهمانان در زیر سایه درختهای این باغ زیبا چند ساعتی را از قیل و قال دنیا فارغ میشوند، یک حوض نیز با چند جوی انشعابی، آب را به نقاط مختلف باغ هدایت میکند، وجود این حوض زیبایی خاصی به این مجموعه بخشیده و صدای آب روان به انسان آرامش میبخشد. *خانه شیخالاسلام، خانه یکی از علمای بزرگ زنجان خانه شیخالاسلام یکی دیگر از خانههای تاریخی شهر زنجان است که در ضلع شمالی به خیابان امام و در جنوب کمربندی خیام قرار گرفته است، این بنا در مجموعه حریم بازار واقع شده و در ضلع شرقی آن خیابان فردوسی و در ضلع شمالی آن مجموعه بازار تاریخی و خیابان ضیائی قرار دارد، ضلع غربی این خانه به کوچه شیخالاسلام و در ضلع جنوبی آن نیز بافت قدیمی و کوچه حسینیه قرار گرفته است. با توجه به تحقیقات انجام شده خانه شیخالاسلامی در سال 1136 هجری به دستور مرحوم شیخالاسلام یکی از علمای بزرگ زنجان برای سکونت ساخته شده است، این بنا به سبک خانههای قدیمی زنجان و با مصالح سنگ، آجر و ملاط در یک طبقه کار شده و ورودی در ضلع غربی و اتاقها برگرد حیاطی مشجر واقع شده است.
تالار اصلی در ضلع شمالی بنا با تزئینات گچبری و سقف لمبهکاری شده وجود دارد و در ضلع جنوبی حیاط تالار این خانه در حال حاضر به صورت انباری مورد استفاده قرار میگیرد، این تالار نیز دارای گچبری بسیار زیبا با نقوش گیاهی و حیوانی و مقرنس بنا به صورت مسطح با تیرهای چوبی و پوشش ملاط کاهگل بوده و در سالهای اخیر با پوششی از آسفالت ایزولاسیون شده است، این خانه تاریخی مسکونی است و مورد استفاده قرار میگیرد. خانه شیخالاسلام از جمله ابینه قدیمی و یک نمونه کامل از تزئینات خانههای قدیمی استان زنجان است که گچبریهای بسیار زیبا مزین به نقوش حیوانی و گیاهی دارد، تالارهای ضلع شمالی و جنوبی، لمبهکاری سقف، وجود اتاقهایی گرد حیاط، نقاشی ستونهای تالار، زیبایی خاصی به این بنا بخشیده و آن را زیباتر کرده است. در حال حاضر این بنا در مالکیت ورثه مرحوم شیخالاسلام بوده و با توجه به قدیمی بودن آن ضروری است به عنوان یکی از آثار تاریخی و میراث فرهنگی استان زنجان ثبت شود. *خانه توفیقی بنایی تاریخی و مشهور خانه توفیقی یکی دیگر از خانه قدیمی و آثار تاریخی شهر زنجان است که متعلق به نخستین شهردار زنجان بوده و در بافت قدیمی شهر زنجان در محله معروف به غریبیه بالا که به محله خرابه رجی نیز مشهور است احداث شده است، این بنا از شمال غرب نزدیک به دروازه رشت و از جنوب نزدیک به دروازه رشت و از جنوب نزدیک به دروازه قزوین است.
با توجه به نوع معماری به کار رفته در آن، این بنای تاریخی از جمله بناهای اواخر دوران قاجار و اوایل پهلوی است، از نظر سبک معماری و سیاق تزئینی این بنا از مصادیق الگوی متقارن معمول و رایج در اواخر قاجار و اوائل پهلوی است، این تقارن در شیوه معماری داخلی و سبک تزئینی در نمای خارجی به نقطه اوج میرسد، لمبهکاریهای انجام شده با طرحها و رنگهای زیبا در نمای داخلی و سقف و همچنین بخشهای آجر کاری شده در طرحها و موتیفهای تزئینی متعدد، از جمله شاخصهای معماری و شیوه تزئینی این اثر تاریخی است. خانه توفیقی از اهمیت ویژهای برای مردم زنجان برخوردار است چرا که اغلب مردم از خدمات توفیقی شهردار زنجان آگاه بوده و از او به عنوان رئیس بلدیهای که اقدامات مهم و عامالمنفعه بسیاری در زنجان انجام داده است، خاطرات خوشی دارند، در حال حاضر این بنا به عنوان موزه شهدای استان زنجان زیر نظر بنیاد شهید و امور ایثارگران استان زنجان است. بنای توفیقی تا چند سال اخیر به صورت منزل شخصی فعال و قابل استفاده بوده و بعدها به عنوان موزه شهدای استان تغییر کاربرد داده است این اثر به شماره 2664 در تاریخ 25 اسفنده ماه سال 78 به ثبت رسیده است. انتهای پیام/73003/
93/01/11 - 08:19
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]