واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس از بناهای تاریخی زنجان گزارش میدهد
عمارت باشکوه ذوالفقاری زنجان یادگاری به جامانده از دوران قاجاریه
عمارت باشکوه ذوالفقاری یکی از بناهای با ارزش و بینظیر تاریخی و قدیمی به جامانده از دوران قاجاریه در زنجان است که در ایام تعطیلات نوروزی مورد بازدید مسافران نوروزی قرار میگیرد.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، مجموعه تاریخی عمارت ذوالفقاری، در مرکز بافت قدیمی شهر زنجان واقع شده است. این مجموعه شامل ساختمانهای اندرونی و بیرونی است و پیش از احداث خیابان ذوالفقاری از طریق شبکه ارتباطی، طبقه همکف و زیرزمین آن به همدیگر راه داشت. این عمارت که از بناهای تاریخی و با ارزش شهر زنجان است، به سبک بناهای اواخر دوران قاجار ساخته شده است. بنای ذوالفقاری زنجان قبل انقلاب ساختمان مسکونی و اداری حکمران زنجان بوده و از مجموعه بناهای اندرونی و بیرونی و بخشهای مختلفی تشکیل شده بود. از این مجموعه در حال حاضر فقط عمارت بیرونی باقی مانده که به نام عمارت محمود خان ذوالفقاری"معروف است. بنا به روایاتی این خانه توسط سردار اسعدالدوله (پدر محمود خان) در اواخر حکومت قاجار بنا شده و پس از وی محمودخان ذوالفقاری در آن اقامت داشته است.
این مجموعه با پوشش شیروانی در بالای هسته مرکزی بنا، نورگیر زیبایی دارد و به کلاه فرنگی معروف است، این نورگیر هشت ضلعی، با روش گرهسازی به طرز زیبایی همهکوبی شده است. گفتنی است، در گذشته این بخش از شهر زنجان محله اعیان نشین بوده و مجموعه بناهایی در سبک و الگویی همسان همچون خانه وزیری، خانه دیوی، عمارت دارایی و... در این محل ساخته شده بود. بعد از انقلاب اسلامی، عمارت ذوالفقاری مدتها در اختیار یکی از نهادهای انقلابی بود و تا ثبت این بنا در فهرست آثار ملی کشور به دلیل متروک ماندن و عدم مراقبتهای لازم آسیب فراوانی دیده است. در جریان توسعه و تعریض خیابان طالقانی دیوار و سردر ورودی بنا بطور کامل تخریب گردید. در سالهای اخیر نیز با اجرای طرحهای عمران شهری، آسیب زیادی به بنا وارد شده است. از جمله با احداث خیابان زینبیه و عبور آن از داخل حیاط عمارت، قسمتی از عرصه بنا از بین رفته و بخش عمده دیگر به پارک تبدیل شده است.
در سال یک هزار و 379 میراث فرهنگی استان زنجان تصمیم به حفاظت و مرمت عمارت ذوالفقاری گرفت و در این راستا بنای مذکور در چندین مرحله مرمت و باز سازی شده است. طبقه همکف این بنا، در حال حاضر کاربرد اداری دارد که با دو ستون و سقف سرپوشیده به هشتی منتهی است، طبقه دوم دارای دو راهپله و تالار پذیرایی، اتاقهای خواب، اتاقهای نشیمن و سرویس بهداشتی را شامل میشود. هسته مرکزی عمارت به سبک چهار طاقی و با سقف گنبدی ساخته شده و سنگینی سقف را دیوارهای باربر آن، تحمل میکنند. پوشش بیرونی بام این ساختمان، شیروانی است و تا زمان احداث بنا، سابقهای در این شهر نداشت. از میان هنرهای استفاده شده در تزئینات داخل طبقه همکف بنا، میتوان به کاشیکاریهای سبک دوره قاجار اشاره کرد، که طرح معروف نیلوفرآبی (لوتوس) با آن اجرا شده است. تزیینات نمای بنا بسیار جالب توجه است، قرینهسازیهای آن از هنر ایرانی و سبک ستونهای آن، از معماری قرن نوزدهم اروپا، تاثیر گرفته است. پنجرههای این بنا، بیشتر دو لنگه و حاشیه مشبک دارند و با شیشههای رنگین تقارن جالبی را در داخل اتاقها به وجود آوردهاند. بنای ذوالفقاری در دو طبقه و یک سردابه، ساخته شده و طرح ایرانى این عمارت با شماره یکهزار و 852 به ثبت ملی رسیده است. ساختمانهاى جانبى این چهار طاق، با تیرهاى چوبى پوشیده شده و سمت شرقى طبقه همکف بنا، احتمالا گلخانه بوده است. اوج تزئینات بنا در نمای جنوبی تمرکز یافته و سطوح خارجی به صورت یکپارچه مزین به انواع آجرچینی (آجر تراش ساده، نقشدار و آجر مهری) است. عمارت ذوالفقاری، قابل مقایسه با عمارت قوامالسلطنه (موزه آبگینه) است. با وجود اینکه مدتها از ساخت این بنا میگذرد، اما همچنان زیبایی خود را حفظ کرده است. انتهای پیام/2308/
93/01/11 - 08:15
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]