واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
معماری زیبای پل «میربهاءالدین» زنجان یادگاری از دوره قاجار
پل «میر بهاءالدین» یکی از آثار تاریخی شهر زنجان، دارای تزئینات زیبایی است که چشم هر بینندهای را نوازش میدهد.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، استان زنجان با مساحت 22 هزار و 164 کیلومتر مربع از جمله مناطق زیبا و تاریخی ایران است. این استان از دو ناحیه کوهستانی و جلگهای تشکیل شده و دارای آب و هوای کوهستانی سرد و آب هوای معتدل و نیمه مرطوب است. زنجان همچون بسیاری از استانهای کشورمان جاذبههای طبیعی و پرجذبهای را در خود جای داده است. زنجان دارای آثار تاریخی و باستانی بسیاری است که در نقاط مختلف استان واقع شده است. گذشتگان با ذوق و هنر خود آثار مختلفی از خود بر جای گذاشتهاند که امروز پس از گذشت سالها مردمان بر زیباییهای این آثار میبالند و سالانه گردشگران بسیاری برای بازدید به این آثار و مکانها مراجعه میکنند. وجود آثار تاریخی و کهن در زنجان ذوق و هنر گذشتگان را نشان میدهد که با جان و دل آثار زیبایی را از خود به یادگار گذاشتهاند. این آثار زیبا در جای جای کشورمان قرار دارد و هنرمندان استان زنجان نیز در کنار دیگر هنرمندان کشورمان آثار منحصر به فردی از خود بر جای گذشتهاند. پلها گذرگاههایی هستند که بر روی رودها و درهها به منظور تسهیل در رفت و آمد و کنترل طغیان آب رودخانههای غیر قابل کنترل ساخته شده است. فرآیند ساخت پل زمانی آغاز شد که بشر برای تسهیل تردد خود از روی نهرها، درهها و دسترسی آسان به این اماکن به فکر قرار دادن تنه درختان و سنگریزهها بر روی رودخانهها به منظور مهار آب و مشخص کردن مسیر جریان آنها افتاد. از معروفترین پلهای استان زنجان میتوان به پل «میر بهاءالدین، سردار و پل حاج سید محمد» اشاره کرد که همچنان پا برجا هستند.
*پل «حاج میربهاءالدین» پل «حاج میربهاءالدین» معروف به پل کهنه یکی از پلهای قدیمی و دیرینه استان زنجان است. این پل زیبا در جنوب شهر زنجان و مسیر ارتباطی زنجان- کردستان بر روی زنجانرود احداث شده است. پل حاج میر بهاءالدین از آثار زیبای دوره قاجاریه است که هنرمندان آن روزگار با خلاقیت هر چه تمامتر این پل تاریخی و زیبا را خلق کردهاند. این پل در دوره ناصرالدین شاه قاجار و سال 1312 هجری قمری توسط حاج میربهاءالدین زنجانی ساخته شده است. پل حاج میربهاءالدین به طول 106 متر و ارتفاع 10.9 متر احداث شده است. این پل زیبا و خاص توسط معاونت امور عمرانی استانداری و اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری تعمیر و به ثبت رسیده است. پروژه چای باغی ضمن ساماندهی حاشیه زنجانرود در کنار آن در حال اجرا است که به نوبه خود زمینههای اشتغال در بخش ارائه خدمات گردشگری از جمله رستوران، پارک بازی و ... را برای جویندگان کار فراهم کرده و زمینههای سرمایه گذاری بخش خصوصی را نیز فراهم خواهد کرد. تزئینات و معماری زیبای پل میر بهاءالدین، هنر سازندگان این پل تاریخی را نشان میدهد که از دیرباز در زنجان ماندگار شده است. مسافران و گردشگران نوروزی میتوانند با حضور در محور ارتباطی زنجان به کردستان از این اثر زیبا بازدید کنند و در کنار تفریح و شادی از زیباییهای این هنر دیرینه بهرهمند شوند.
*پل «حاج سید محمد» پل «حاج سید محمد» در امتداد پل حاج میر بهاءالدین بر روی زنجانرود توسط سید محمد موسوی از روحانیون عصر مشروطیت احداث شده است. این پل زیبا با معماری بینظیر خود از دیرباز چشم هر بینندهای را نوازش و تاریخ این مرز و بوم را به نمایش میگذارد. پل حاج سید محمد با هزینه «حاج یوسف ارباب» از تجار مشهور زنجان در سال 1300 هجری قمری ساخته شده است. طول این پل 195 متر و ارتفاع آن 6.5 متر است و این ارتفاع سبب شده زیبایی این پل از دور چشم هر بینندهای را مجذوب خود کند. پل حاج سید محمد به دلیل همجواری با روستای قره تپه به پل «قره تپه» نیز معروف است. این پل نیز توسط اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری تعمیر شده و پس از تکمیل طرح ساماندهی حاشیه زنجانرود محل مناسبی برای بازدید گردشگران و گذراندن اوقات فراغت شده است.
*پل «سردار» پل تاریخی «سردار» در سال 1333 هجری قمری توسط «سردار اسعد الدوله» پسر «حسینقلی خان نظام الدوله» احداث شده است. به روایت دیگر این پل در دوره قاجار توسط «حاجیه قمر تاج خانم» ساخته شده است. پل سردار در محور جنوب غربی شهر زنجان بر روی رودخانه زنجانرود و در امتداد پلهای حاج سید محمد و میر بهاءالدین ساخته شده است. به لحاظ تزئینات پل سردار نسبت به دو پل حاج سید محمد و میر بهاءالدین متمایز است. این پل به خاطر نزدیکی به دروازه جنوبی شهر در قدیم به پل «دروازه قلتوق» معروف بوده است. طول پل سردار 79.5 متر، ارتفاع آن 12 متر و عرض آن 4.6 متر است. پلهای نامبرده از آثار تاریخی و زیبای زنجان است که با عظمت خود زیباییهای استان زنجان را دو چندان کرده است. وجود آثار تاریخی دیرینه و کهن در سرزمینمان سالانه گردشگران بسیاری را از داخل و خارج کشورمان به این مناطق جذب میکند. زنجان نیز جزو استانهایی است که به همت، ذوق و هنر گذشتگان آثار تاریخی بسیاری را در خود جای داده است که تعدادی از این آثار برای معرفی و نمایش همت مسئولان را میطلبد. امروز نسل جوان وظیفه دارند که همه تلاش خود را برای حفظ و بازسازی این آثار تاریخی و هنر زیبای گذشتگان به کار گیرند تا نسلهای بعدی نیز این زیباییها را به یادگار داشته باشند. مسافران و گردشگران نوروزی میتوانند با حضور در استان زنجان از آثار تاریخی و زیبایهای این استان بهرهمند شوند. انتهای پیام/73008/
93/01/09 - 07:09
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]