واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
مسجد و مدرسه «خانم» زنجان جلوهای از معماری قاجار
مسجد و مدرسه خانم یکی از بناهای تاریخی شهر زنجان محسوب میشود که به خوبی گویای سبک معماری قاجار است.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، استان زنجان با توجه به قدمتی که دارد آثار معماری بسیار زیادی را در دل خود جای داده است. این آثار تاریخی و فرهنگی که شناسنامه و هویت هر منطقهای به شمار میرود همواره مورد توجه بسیاری از گردشگران و مسافران قرار میگیرد.
با ورود اسلام به ایران و استان زنجان، بناهای مختلفی نیز با توجه به نیاز آن دوران احداث شده است که از جمله آنها میتوان به مساجد، کاروانسراها، حمامها و ... اشاره کرد. مساجد از جمله بناهایی است که پس از اسلام و با توجه به اهمیت و ارزش آن، احداث این بناهای مذهبی رونق بسیار زیادی در نقاط مختلف ایران گرفت. در استان زنجان نیز با گذشت سالها هنوز برخی از مساجد اولیه و آثاری از مساجد تاریخی وجود دارد. در طول سالیان مختلف مساجد با سبکهای معماری مختلفی احداث شده است و هر یک نماد دوره خود به شمار میروند.
*مسجد و مدرسه خانم مسجد و مدرسه خانم نیز یکی از بناهای استوار و از یادگاران هنرمندان دوره قاجار بوده که از نظر تاریخی و فرهنگی از اهمیت بالایی برخوردار است. این مسجد و مدرسه از جمله بناهای مذهبی و تاریخی شهر زنجان است که در محله قدیمی معروف به فخیمالدوله در بافت تاریخی شهر قرار دارد. *احداث مسجد خانم به سفارش یک بانوی متمکن این بنا توسط استاد اسماعیل بنا و به سفارش یکی از بانوان متمکن در اواخر دوره قاجار ساخته شده است. مسجد و مدرسه خانم از نظر سبک معماری و شیوه و تکنیک تزئینی به بهترین شکلی گویای معماری دوره قاجار است. وجود منارههای قطور و کوتاه بر فراز سر در زیبا که دارای تزئینات بدیع آجری و کاشی است، قابل مقایسه با منارههای مدرسه سپهسالاران تهران است. تزئینات پر کار بخش اعظم درگاه ورودی مسجد و مدرسه خانم به نقوش مختلفی مزین شده است.
*جلوهگری رنگآمیزی قاجار در مسجد خانم نقوش هندسی مسجد و مدرسه خانم شهر زنجان، گل و بوته که عموما با رنگهای رایج در دوره قاجار یعنی رنگهای زرد، نارنجی، سیاه و سفید و صورتی رنگآمیزی شده است. *مسجد خانم یادگار هنرمندان قاجار در زنجان این مسجد و مدرسه تاریخی واقع در بافت تاریخی شهر زنجان منحصرا نمایانگر معماری قاجاری است. تاریخ ساخت این بنا به استناد کتیبه سردر، به سال 1322 هجری قمری باز می گردد که به درخواست جمیله خانم دختر حسین قلیخان ذوالفقاری نظامالدوله خواهر ذوالفقار خان اسعدالدوله ساخته شده است. همچنین به موجب وقفنامه آن که در 22 محرم سال 1326 هجری قمری تنظیم شده، این بانو قبل از اتمام و انجام ساخت بنا وفات کرد و دختر خود به نام قمر تاج خانم را بعنوان اولین و نخستین متولی آنجا برگزید. میان سرای مسجد خانم هشت ضلعی است که در ضلعهای شرقی، غربی و شمالی آن 12 حجره برای سکونت طلاب علوم دینی ساخته شده است. ............................... گزارش از: فاطمه حیدری ............................... انتهای پیام/73006/
92/12/25 - 07:08
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]