واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس از برداشت بیرویه گیاه «بیلهر» در کهگیلویه و بویراحمد گزارش میدهد
خطر انقراض بیخ گوش گیاه «بیلهر» / مسئولان در خواب زمستانی
گیاه «بیلهر» یکی از گیاهان منحصر بفرد خطه زاگرس و کهگیلویه و بویراحمد به علت برداشت بیرویه در معرض خطر جدی انقراض قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری فارس از یاسوج، با ذوب شدن برفها در اسفند اولین گیاهی که سر از خاک در میآورد تا نوید آمدن بهار را بدهد گیاه بلیهر یا همان کندل کوهی است. این در حالی است که در دهه اخیر بنا به شرایط مختلف، میزان برداشت و تمایل به استفاده از این گیاه به اندازهای زیاد شده که نسل این گیاه را با خطر جدی انقراض مواجه کرده است. بر همین اساس نسل این گیاه در برخی از استانهای زاگرسنشین منقرض شده و این گونه منحصر بفرد که دیرزمانی گونه گیاهی غالب کهگیلویه و بویراحمد بود امروزه تنها در چند منطقه محدود به ارتفاعات و مناطق صعب العبور پناه بره با این حال هنوز آدمیان طماع دست از سر این گونه بر نمیدارند. در سال های اخیر اما حرف و حدیثهای فراوانی درباره بیلهر زده شده و هر کس به گونهای سعی میکند تا از زیر بار مسئولیتی که در قبال بقای نسل این گونه گیاهی در معرض نابودی دارد شانی خالی کند،حرف های که برای خیلیها نان شدند ولی برای بیلهر و بقای نسل آن هیچ سودی نداشت.
بدون شک بخش اعظم جامعه ما، از کسانی که با رفتن به ارتفاعات و دامنه کوهها در خط مقدم ریشهکنی این گیاه قرار دارند گرفته تا مردمانی که دل از خوردن بیلهر نمیکنند و در نهایت مسئولانی که سر خود را زیر برف کرده اند و هیچ اقدام عاجل و برنامه خاصی برای نجات بیلهر ندارند، همه و همه در انقراض نسل این گیاه مقصرند. بازار داغ خرید و فروش بیلهر در شهرهای کهگیلویه و بویراحمد این روزها اگر از مبادی ورودی شهر یاسوج عبور کنید و یا سری با بازار شهر یاسوج بزنید به وضوح به عمق فاجعه پی خواهید برد. جولان فروشندگان بیلهر در مرکز شهر یاسوج و خرید و فروش این گونه در خطر انقراض آن هم در حجم بسیار زیاد آیندهای دردناک را برای بیلهر به ذهن طبیعت دوستان متبادر میکند، آیندهای که در آن هیچ نام و نشانی از بیلهر نخواهد بود. سید محمدرضا جهان آرا در این باره میگوید: متاسفانه به رغم تلاش منابع طبیعی استان برای مبارزه با پدیده شوم ریشه کنی گیاهانی چون بیلهر این موضوع در گوشه و کنار استان در این موقع سال به چشم میخورد. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد افزود: اقدامات زیادی همچون دستگیری عاملان ریشه کنی بیلهر و معدوم کردن بیلهرهای کشف شده در سالهای اخیر انجام شده ولی به علت وسعت مراتع امکان حراست از این مناطق برای ماموران منابع طبیعی وجود ندارد. فعالیت مافیای شوم قاچاق گیاهان خوراکی در کهگیلویه و بویراحمد وی کمبود نیرو را یکی دیگر از عوامل ریشه کنی گیاهان عنوان کرد و اذعان داشت:در بخش زیادی از مناطق ما امکان حضور مداوم ماموران جنگلبانی وجود ندارد. جهان آرا همچنین از وجود مافیای قاچاق گونههای گیاهی در معرض خطر انقراض استان به استانهای مجاور خبر داد و افزود: با ریشهکن شدن نسل برخی از گونههای گیاهی در برخی استان ها دلالانی وجود دارند که با خرید این گیاهان آنها را به استان های مجاور سایر استان ها میفرستند.
جدای از تلاشهای مقطعی منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد که در اکثر موارد رنگ و بوی روزمرگی به خود گرفتهاند، شنیدن صحبتهای فروشندگان و دلالان فروش بیلهر خالی از لطف نیست و اینجاست که ابعاد دیگری از موضوع نمایان میشود. یکی از فروشندگان بیلهر در گفتوگو با فارس میگوید: جایی که ما بیلهر میآوریم هیچ ماموری وجود ندارد و اگر ماموری هم باشد بنا به دلایل مختلف از درگیر شدن و خود را به زحمت انداختن برحذر میکنند و برخی مواقع هم با برداشتن مقداری از بیلهرها ما را به حال خود رها میکنند. بیلهر فروشانی با سابقه 10 ساله در شهر یاسوج/باج بیلهرفروشان به مغازه داران شهر این بیلهر فروش که به گفته خودش بیش از 10 سال است که در این فصل سال در بازار سبزی فروشان یاسوج اقدام به فروش بیلهر میکند، اضافه میکند: برخی مواقع ماموران منابع طبیعی سراغ ما میآیند که ما هم با گذاشتن بیلهرها نزد مغازهداران و دادن مقداری بیلهر به آنها خود را آنها را با خود هماهنگ میکنیم. این بیلهر فروش باسابقه افزود: در بیشتر مواقع هم اگر ماموران میآیند چون با ماشین اداری و لباس فرم میآیند همه با خبر میشوند و پا به فرار میگذارند. وی یادآور شد: در این همه سالی که ما در کار خرید و فروش بیلهر هستیم کمتر پیش آمده کسی دستگیر شود و اگر هم دستگیر شود و به زندان بیفتد چون همه در این استان به نوعی به هم وابستهاند و در کمترین زمان آزاد میشود. ضرورت برخورد قاطع با عملان ریشهکنی گیاه بیلهر به هر ترتیب برای نجات بیلهر راه های زیادی وجود دارد از فرهنگسازی و آگاه سازی مردم و به خصوص اهالی روستاهاه گرفته تا ایجاد زیرساخت هایی برای اشتغالزایی در روستاها، ولی چیزی که در این میان به فراموشی سپرده شده استفاده از قوه قهریه و برخورد قاطع با عاملان تخریب و دلالان فروش بیلهر است، موضوعی که در این مقطع حساس باید با به آن اهمیت بیشتری داد چراکه گمان میرود با وضعیت موجود عمر بیلهر در کهگیلویه و بوراحمد آنقدر کفاف نخواهد کرد که منتظر اثرگذاری کارهای فرهنگی و مقطعی باشیم. "بیو بیلهر ، بیو بیلهر" صدای آشنا و دردناکی است که این روزها و در حالی که مسئولان به خواب زمستانه فرو رفتهاند در گوشه و کنار شهرهای کهگیلویه و بویراحمد به گوش میخورد و دیری نخواهد پایید که با انقراض نسل این گونه گیاهی این صداها نیز خاموش خواهد شد و آن روز پشیمانی دگر سودی نخواهد داشت و صد البته همه در این تراژدی مسئول خواهیم بود... ----------------------------- گزارش از: قاسم خشتزر ----------------------------- انتهای پیام/82008/
92/12/20 - 07:15
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 148]