واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آثار تاریخی نقده گردشگران نوروزی را به سوی خود فرامی خواند نقده، مهاباد - ایرنا - شهرستان نقده در جنوب آذربایجان غربی یکی از مناطق مهم تاریخی استان به شمار می رود که آثار تاریخی آن همواره مورد توجه گردشگران و علاقه مندان به ایران شناسی قرار گرفته است.
به گزارش ایرنا، شهرستان نقده در میان شهرستانهای مهاباد، پیرانشهر، اشنویه و ارومیه واقع شده و به عنوان کانون ارتباطی بین این شهرها از نقش مهمی برخوردار است.
شهرستان نقده از شمال به شهرستان ارومیه، از غرب به اشنویه، از شرق به مهاباد و از جنوب به پیرانشهر محدود می شود و دارای آثار باستانی زیادی در قالب تپه های باستانی است که مهمترین آنها در روستای حسنلو در چند کیلومتری غرب نقده است.
نقده در گذر تاریخ خود، مورد استفاده و سکونت آشوری ها، کردها، ماناها و ترکان بوده است و در زمان پادشاهی فتحلی شاه قاجار، ایل قره پاپاق از قفقاز به این سرزمین مهاجرت کرده و در آن به دامداری و کشاورزی پرداخته اند.
عبور رودخانه گدار، وجود اراضی حاصلخیز و موقعیت نظامی آن از علل ایجاد این شهر بوده که سرگذشت پرحادثه ای داشته و آثار متعددی را نیز در خود به یادگار دارد.
نام شهر نقده در گذشته ˈسلدوزˈ بوده است که به معنی سرزمینی که آب همه آن را فرا می گیرد و یا آب با نمک آمده است زیرا به دریاچه شور ارومیه نزدیک است و بر اساس کاوشهای باستان شناسی شکل گیری آن را حدود 7000 سال پیش از میلاد تخمین می زنند.
تپه حسنلو نیز با قدمت شش هزار ساله که به عنوان یکی از رئوس مثلث فرهنگی استان مطرح است در 9 کیلومتری شمال شرقی شهر نقده و 12 کیلومتری جنوب غربی دریاچه ارومیه نمایانگر ارزش باستانی این منطقه است.
در دشت نقده، روستایی به نام نقده وجود داشته که می تواند از دو ریشه باشد نخست از واژه باستانی نقده و دیگری با تلفظ نقیده به معنای آبادی نقی گرفته شده است.
آثار باستانی زیادی در تپه و روستای حسنلو در چند کیلومتری غرب نقده پیدا شده است که گورهای سنگی، سفالهای بسیار مانند قوری و ظروف با نقوش بسیار زیبا و مهمترین آنها جام زرین حسنلو متعلق به 700 سال پیش از میلاد از آن جمله اند.
** تپه حسنلو
تپه حسنلو یک مکان با اهمیت تاریخی است، این محوطه در مجاورت روستایی به همین نام و در غرب شهرستان نقده در دشت معروف به سلدوز قرار دارد، یک دوره کاوش در آن مربوط به سال 1934 میلادی است که توسط ایرانیان به انجام رسید و در سال 1936 ˈسراورل انیشتینˈ باستان شناس معروف چندین گمانه مطالعاتی روی آن زد.
این تپه باستانی سپس توسط دو نفر باستان شناس ایرانی موسوم به راد و علی حاکمی در سال 1947 کاوش شد اما حفرات علمی در این محوطه توسط پروفسور رابرت دایسون از موزه دانشگاه پنسیلوانیا انجام گرفت که بعد از لایه نگاری، عمدتاً در دوره ای که به حسنلو 4 معروف است متمرکز یافت.
حسنلو در این دوره مرکز پادشاهی کوچکی در شمال غرب ایران بود که در سالهای پایانی قرن نهم پیش از میلاد توسط یکی از پادشاهان اورارتو ویران و به آتش کشیده شد.
حمله غافلگیرانه همراه با آتش سوزی اورارتویی باعث ویرانی سریع ساختمانها و دفن بخشی از ثروت پادشاهی در آنجا شد.
در حسنلو معماری سنگی متشکل از دژ با برجهای چهارگوش، معابد متعدد، محوطه های باز برای اجتماعات مذهبی و نیز قربانگاه و من حیث المجموع ترکیبات ساختمانی متعدد متنوعی به دست آمده است.
جام زرین حسنلو مهمترین دستاورد این کاوش محسوب می شود که اهمیت ویژه ای در جهان و باستان شناسی دارد.
جام زرین حسنلو با نقوش بی نظیر آن در سال 1337 از این تپه کشف شده و مربوط به دوره چهارم سکونت ادوار دهگانه در این تپه است که دارای شهرت بین المللی است.
وزن این جام 950 گرم، بلندای آن 21 سانتیمتر، قطر آن 25 سانتیمتر و محیط لبه آن 61 سانتیمتر است و در موزه ایران باستان تهران نگهداری می شود.
** پل ممیند
این پل در انتهای شرق جلگه سلدوز بر روی رودخانه گدار و در کنار روستای ممیند شهرستان نقده قرار دارد و آن را به دوره صفویه و قاجاریه نسبت می دهند.
طول پل 23 متر و عرض آن 30/6 متر و ارتفاع بلندترین نقطه پل 30/8 متر است.
موقعیت پل و بقایای جاده قدیمی حکایت از یک راه باستانی بین مهاباد، نقده و ارومیه می کند که شاهراه ارتباطی خوبی بین این سه شهر بود.
** تپه حاجی فیروز
تپه حاجی فیروز تپه ای تاریخی است که قدمت آن به 5500 قبل از میلاد می رسد این تپه در شهرستان نقده، بخش محمدیار، دهستان حسنلو، روستای حاجی فیروز واقع شده است و طبق حفاری هایی که در این منطقه صورت گرفته دارای 16 دوره تاریخی بوده و 11 مرحله ساختمان سازی را مشخص می کند.
در این تپه بقایای چند ساختمان به چشم می خورد که مستقل از یکدیگرند و نقشه آنها مربع شکل است.
علاوه براین، مکان های مانند تفرجگاه یئددی گوز، موزه نقده، مقبره محمد اوراز، دره سرسبز سلطان یعقوب، چشمه های جوشان و معدنی شیخ معروف و تالابهای بین المللی سیران گولی، یادگارلو، حسنلو و سولدوز گولی از دیگر جاذبه های گردشگری این شهرستان به شمار می روند.
584/581
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]