واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
بازار شمس السلطنه نراق میهمانهای نوروزی را به سوی خود می خواند خمین- ایرنا - یکی از جاذبه های تاریخی و گردشگری شهر نراقˈ بازار شمس السلطنهˈ است که مجموعه بازار و کاروانسرا زیباترین آثار معماری عصر قاجاریه محسوب می شود که مهمانان نوروزی را به سوی خود می خواند.
ˈبازار شمس السلطنه ˈبهترین دلیل و گواه بر رونق کسب و تجارت در سالهای گذشته شهر نراق است .
نراق یکی از شهرهای مسیر جاده ابریشم است و به لحاظ قرار گرفتن در مسیر شهرهای بزرگی چون کاشان ، اصفهان ، اراک و همدان در گذشته یکی از کانون های تجارت در منطقه محسوب می شده است.
قدمت این جاذبه گردشگری و تاریخی بیش از 150 سال است و بانی این اثر تاریخی فردی است به نام ˈمحمد نراقی ˈ که از رجال عهد قاجار و از تمکن مالی بالایی برخوردار بوده است .
حاج ˈمحمد نراقیˈ برای کسب سود و منفعت از این مزیت شهر توسط یکی از کارگزاران خود در شهر نراق توانست این مجموعه زیبا و دیدنی را به همراه خانه فعلی مرحومˈ تقی خان رئوفی ˈ احداث کند.
بعد از فوت حاج محمد نراقی بابت سهم ارث به شمس السلطنه دختر ایشان واگذار و در نهایت ورثه ایشان درآمد ،بنا را وقف برای تحصیل فرزندان خانواده های کم درآمد شهر می کند .
در مجموعه بازار و کاروانسرا زیباترین آثار معماری عصر قاجار به چشم می خورد و درب های گره کاری شده مجموعه تاجرسرا که از زیبا ترین قسمتهای این بخش چشم هر بیننده ای را مشغول کرده و به اعماق تاریخ و تمدن مردم این دیار می برد.
مجموعه کاروانسرا از دو طبقه تشکیل شده است ، طبقه اول محل نگهداری چار پایان و طبقه فوقانی به استراحتگاه تجار اختصاص داشته است .
در جنب این مجموعه محل های خاصی برای نگهداری شتر کاروان ها وجود داشته که به اصطلاح محلی آنها را ˈعصارخان ˈمی نامند.
تعداد زیادی از مردم شهر نراق از راه خدمات رسانی به کاروانیان امرار معاش کرده و نقل است که در100 سال گذشته 15 باب نانوایی در کار تهیه نان برای کاروان های تجاری فعال بوده اند و این خود بهترین شاهد بر رونق تجارت شهر نراق می باشد.
این مجموعه شامل یک راسته بازار ، چهار سوق ، تاجر سرا و کاروانسرا می باشد.
طول تقریبی بازار 200 متر و در جهت خیابان اصلی شهر شرقی ، غربی احداث شده است و مصالح این بنا ازآجر و سنگ و در برخی جاها از خشت خام می باشد .
در سقف راسته بازار و چهار سوق کاشی کاری معقلی و رسمی بنده به چشم می خورد. طاق چار سوق دارای شمسه با کاشی هایی به رنگ فیروزه و سرمه ایی است.
بخش تاجر سرای بازار را سرای معاون الممالک می نامند که بهترین نقطه تجاری یک بازار به عنوان حجره اصلی متعلق به رئیس التجار بود تا هر رهگذری از این طریق رتبه و جایگاه تجار را دریابد .
این بازار در جوار خود یک آب انبارهم دارد که به آب انبار بازار معروف است و به نظر می رسد همزمان با ساخت بازار احداث شده باشد که متاسفانه در حال حاضر مخزن آن تخریب و با خاک پر شده است و تنها از آن سر دربی به جای مانده که آن هم بر اثر بی توجهی آسیب های زیادی دیده است .
با این وجود که بخش های دیدنی این مجموعه تاریخی وباارزش وجود درب های بسیار زیبا و گره کاری شده است که نشان از اوج هنر استادکاران نجار نراقی است متاسفانه در راسته بازار به طور کامل از بین رفته و در تاجر سرا هم بخش زیادی از آن در معرض تهدید و خطر پوسیدگی و تخریب است.
این درب ها ی زیبا نیاز به توجه و مراقبت دارد تا آثار تاریخی و هنری بجامانده از بشر که از طریق آنها می توان گذشته پر رمز و رازهر دیار رصد شود.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری وصنایع دستی استان مرکزی می گوید: این مجموعه که یکی از زیباترین اماکن تاریخی شهر نراق است متعلق به دوران قاجار می باشد.
سید محسن رحمتی افزود: بازار شمس السطنه نراق بیشترین بازدید کنندگان را در شهر نراق ودلیجان در ایام نوروز هر سال را دارد .
رحمتی بیان کرد: این شهر با قدمتی دو هزارساله قابلیت جذب گردشگران مختلف و با سلیقه های متفاوت را دارد به طوری که نراق با داشتن آثار و بناهای تاریخی، خانه های قدیمی و همچنین چندین امامزاده و در کنار این ها آب و هوا و مناظر طبیعی کوهستانی، قابلیت تبدیل به منطقه ای گردشگری را دارد.
وی بیان داشت: بر پایی سفره هفت سین ، راهنمای مسافران نوروزی از طریق ایستگاه صلواتی واهدای بسته های فرهنگی از تمهیدات وبرنامه های تدارک دیده برای میهمانهای نوروزی در شهر نراق است .
رحمتی یادآورشد: مجموعه بازار و کاروانسرای شمس السلطنه به شماره 1645 در فهرست اثار ملی به ثبت رسیده است.ک/4
7276/555
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]