واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: پاسخي به پرسش بهرام بيضايي در سالروز تولدش
بهرام بيضايي 5 دي ماه امسال هم همچون سه سال گذشته شمعهاي تولدش را دور از وطن روشن ميكند.
به گزارش خبرنگار بخش تئاتر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دوستداران بيضايي كه در تمامي اين سالها آرزوي بازگشت او را داشتهاند، زمستان سردي را به ياد دارند كه بيضايي به دليل تعميرات تئاتر شهر نتوانست آخرين نمايشش را در تالار اصلي اين مجموعه به صحنه ببرد و عليرغم ميل باطنياش پذيرفت تا طلسم اجراي «افرا» در تالار وحدت شكسته شود؛ هرچند اين تالار را مناسب اجراي نمايش خود نميدانست.
او كه مدتها براي اجراي «افرا» انتظار كشيد، در آن سالهاي انتظار، متنهاي ديگري اجرا كرد؛ «شب هزار و يكم» و «مجلس شبيه در ذكر مصايب استاد نويد ماكان و همسرش مهندس رخشيد فرزين» اما وسوسه اجراي «افرا» همچنان با او بود و سرانجام در زمستان سال 86 «افرا» به صحنه رفت اما كام بيضايي آنچنانكه بايد، از اين اجرا شيرين نشد. حالا در سالروز تولد بيضايي، ايسنا پرسشي را يادآوري ميكند كه بيضايي شش سال پيش در جستجوي پاسخ آن بود.
محمد بهرامي مدير روابط عمومي پيشين تئاتر شهر كه در تمام آن سالها، شاهد پيگيريهاي بيضايي براي اجراي نمايش بود، دستنوشتهاي از اين هنرمند را در اختيار ايسنا ميگذارد.
بيضايي دراين يادداشت كوتاه چنين نوشته است:
«براي محمد بهرامي، فقط وقتهايي كه سيگار نميكشد!
اميدوارم به عنوان مدير روابط عمومي كل تاريخ تئاتر جهان روزي به ما بگويد چرا نمايش«افرا» در سال 1380 اجرا نشد؟ چرا همه رؤسا ناپديد شدند و درها را به روي ما بستند و گوشيهايشان را بر نداشتند؛ و او چرا گوشهايش درد گرفته بود و صداي مرا و فقط مرا؟ از پشت تلفن نميشنيد؟ خب، در مهربانياش كه جاي حرف نيست؛ پس اين امضا براي او.
ارادت كيش. بهرام بيضايي»
از محمد بهرامي خواستيم بعد از شش سال به پرسش بيضايي پاسخ دهد و او با به ياد آوردن خاطرات آن روزها به ايسنا گفت: «آقاي بيضايي در دورهاي كه مجيد شريفخدايي به طور همزمان مدير مركز هنرهاي نمايشي و تئاتر شهر بود، نمايشنامه «افرا» را ارايه كرد و شريفخدايي از ايشان خواست نمايشنامه را به شوراي نظارت و ارشيابي آن زمان ارايه دهد اما اين شورا هرگز به او پاسخ نداد و پيگيريهايشان به نتيجه نرسيد. پيش از اجراي «مجلس شبيه ...» هم بار ديگر «افرا» را ارايه كرد اما دوباره اين متن بدون دليل رد شد تا اينكه نهايتا سال 86 در تالار وحدت اجرا شد.استنباط شخصي من اين است كه از اين نمايشنامه برداشتهاي سياسي كردند يا اينكه متن را درك نكردند به هر حال اين نمايشنامه چندين سال براي اجرا در انتظار ماند.»
بيضايي «افرا» را به صحنه برد اما اين آخرين حضور او بر صحنه تئاتر ايران بود و حالا دوستداران او دلخوش كردهاند به اجراي نمايش «آرش ساد» محمد رحمانيان؛ نمايشي كه تلفيقي است از «آرش» بيضايي و «ماراساد» پتر وايس. قرار است اين نمايش بهمن ماه امسال در تالار وحدت به صحنه برود.
بيضايي، مردي كه عاشق درختها است، در دوره نوجواني، زمانيكه دانشآموزي دبيرستاني بود، برخواني «آرش» را نوشت تا يكي از ماندگارترين هنرمندان تئاتر و سينماي ايران وارد دنياي هنر شود.
بهرام بيضايي مردي كه دوستدار سينما و تئاتر و دلبسته اسطورههاست، اين روزها مشغول تدريس در دانشگاه استفورد آمريكاست.او نمايش«جانا و بلا دور» را هم فرسنگها دوراز وطن اجرا كرده است.
او در تازهترين گفتگوي خود گفته است:«خيال نميكنم به واسطه ترك ايران امكان مهمي داشتهام كه از دست دادهام. فيلم و صحنه بله، اگر راهي به دلخواهي بود، ولي پيشيزي نميارزد به از دست دادن آنچه من از دست دادم؛ به عمري در نوبت نه شنيدن، از كارهاي ديگري ماندن! استراحتي دادم به كساني كه در واقع هم كاري جز استراحت نداشتند و آمدم پي شغلي جاي ديگري از جهان و درست 30 سال پس از آن كه از دانشگاه بيرونم گذاشتند به دانشگاه برگشتم.»
بهرام بيضايي شايد فقط 10 فيلم ساخته باشد. تعداد نمايشهايي هم كه به صحنه برده است، خيلي بيش از اين نيست اما با نگارش نمايشنامههايي همچون«پهلوان اكبر ميميرد»، «مرگ يزدگرد»،«فتح نامه كلات»،«هشتمين سفر سندباد»،«ندبه»،«سهراب كشي»،«سلطان مار»،«كارنامه بنداربيدخش»،«چهار صندوق»،«مجلس قرباني سنمار»،«مجلس ضربت زدن»،«طرب نامه»،«جنگ نامه غلامان»،«خاطرات هنرپيشه نقش دوم»،«تاراج نامه» و ... ساخت فيلمهايي چون«عمو سبيلو»،«كلاغ»،«غربيه و مه»،«رگبار»،«چريكه تارا»،«باشو غريبه كوچك»،«شايد وقتي ديگر»،«مسافران»،«سگكشي»،«وقتي همه خوابيم» و ...يكي از تاثيرگذارترين هنرمندان ماست.
هنرمندي كه سه سال گذشته دور از ايران زيسته اما ميگويد: «همچنان نمايشنامه مينويسم به اميد اجرا و انتشار در ايران و مثل همه اين سالها در انتظار باز شدن آسمان تهرانم و به اميد باد و باراني كه هر هواي آلودهاي را بشويد.»
نوشته بهرام بيضايي براي محمد بهرامي
انتهاي پيام
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]