تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 29 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):زكات عقل تحمّل نادانان است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

کشتی تفریحی کیش

تور نوروز خارجی

خرید اسکرابر صنعتی

طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وب‌سایت

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

زومکشت

فرش آشپزخانه

خرید عسل

قرص بلک اسلیم پلاس

کاشت تخصصی ابرو در مشهد

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1860411330




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

هيچ فقيهي شهادت زن را ارشادي نمي‌داند


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: هيچ فقيهي شهادت زن را ارشادي نمي‌داند
گروه حوزه‌هاي علميه: رئيس مركز مطالعات و تحقيقات زنان حوزه علميه با بيان اين كه شهادت زنان در محكمه جزء احكام ارشادي نيست، گفت: اگر كسي اين مبحث را در دايره احكام ارشادي تعريف كرده، قطعا ناشي از تامل نكردن او در متون فقهي بوده است.


حجت‎الاسلام والمسلمين محمدرضا زيبايي‌نژاد، رئيس مركز مطالعات و تحقيقات زنان حوزه علميه در گفت‌گو با خبرگزاري بين‎المللي قرآن(ايكنا) در پاسخ به شبهه تبعيض جنسي اسلام در مورد شهادت زنان، نسبت به مردان گفت: اينكه قرآن كريم در باب نسبت شهادت زنان و مردان، تمايز قائل شده است، امري بديهي است ولي نبايد آن را به تبعيض و تضييع حقوق زنان تعبير كرد.

وي با اشاره به آيه شريفه «وَاسْتَشْهِدُواْ شَهِيدَيْنِ من رِّجَالِكُمْ فَإِن لَّمْ يَكُونَا رَجُلَيْنِ فَرَجُلٌ وَامْرَأَتَانِ مِمَّن تَرْضَوْنَ مِنَ الشُّهَدَاء أَن تَضِلَّ إْحْدَاهُمَا فَتُذَكِّرَ إِحْدَاهُمَا الأُخْرَى» بيان كرد: خداوند در اين آيه تصريح مي‎كند كه شهادت دو زن معادل شهادت يك مرد است؛ به دليل اينكه احتمال خطاي زنان در مباحث مالي بيش از مردان است كه البته در اينجا برخي از مفسران تعبيرات خاصي از جمله تفاوت قدرت حافظه و تحليل زنان و مردان را ارائه كرده‎اند.

تشريح شهادت زن از منظر فقهي

مدير مركز مطالعات و تحقيقات زنان حوزه علميه يادآور شد: از نظر فقهي هيچ ترديدي وجود ندارد كه به حكم قرآن در برخي موارد، شهادت دو زن با يك مرد مساوي است؛ در بعضي از موارد همچون شهادت در مورد زنا، شهادت دو زن در مقابل يك مرد از سوي فقها عنوان شده است؛ مثلا برخي فقها عنوان كرده‎اند كه در اينجا شهادت چهار مرد عادل لازم است ولي اگر چهار شاهد زن در اينجا حضور داشته باشند، شهادت دو مرد هم لازم است كه جمعا به شش نفر مي‎رسد.

وي گفت: در روايات ما هم به اين مسئله اشاره شده است؛ مثلا در روايتي از امام رضا (ع) عنوان شده كه در بحث رويت هلال ماه و طلاق شهادت زن پذيرفته نيست؛ البته در كنار اين مباحث، در برخي امور ديگر تنها شهادت زن پذيرفته است كه از آن جمله مي‎توان به شهادت زن باردار در مورد بارداري‎اش اشاره كرد كه از نظر فقهي شهادت زن كافي است؛ البته در برخي اوقات موارد اختلافي نيز وجود دارد.

مدير مركز مطالعات و تحقيقات زنان حوزه علميه يادآور شد: در برخي از موارد كه آيه قرآن دلالت مستقيم بر متفاوت بودن حق زن و مرد دارد، بايد به برداشت‎هاي مختلف ناظر به جهانبيني‎هاي مختلف از اين مسئله اشاره كرد.

وي ادامه داد: اين تفاوت جهانبيني است كه باعث مي‏شود فردي با نگاه به اين احكام، آن را كاملا درست بداند و يا گروهي ديگر، آن را تبعيض و عملي ضد حقوق بشر تعبير كنند؛ اگر بر طبق ادبيات فمنيستي و ليبراليستي به اين آيات و مباحث فقهي نگريسته شود، اين مطلب، امري ناروا و تبعيضي عليه حقوق جنسيتي زنان به شمار مي‎‏رود.

اسلام اعطاي امتياز به مرد را ظلم در حق زن نمي‌داند

زيبايي‌نژاد اظهار كرد: نكته اصلي در مورد پذيرفتن شهادت زن در اسلام طرح بحث عدالت و ظلم است؛ در واقع اگر عنوان شود كه تساوي يا عدم تساوي در اعطاي يك حق و امتياز به زن و مرد، ظلم در حق ديگري است، از نظر اسلام پذيرفته شدني نيست.

حكمت الهي علت برخي تمايزات جنسيتي در احكام اسلامي است

مدير مركز مطالعات و تحقيقات زنان حوزه علميه ادامه داد: اين تمايزات در احكام اسلامي بنا به حكمت الهي گنجانده شده است؛ مثل اينكه مرد سرپرست خانوار است و زن نيست و موارد ديگر؛ پس تمايز حقوقي بين زن و مرد از منظر اسلامي و قرآني مصداق بي‌عدالتي نيست.

اين مدير حوزوي يادآور شد: تفاوت گفتمان ديني با ليبراليستي در خصوص بررسي احكام ديني، نمود و جلوه بيشتري پيدا مي‎كند؛ در گفتمان ليبراليستي مساوي بودن شهادت دو زن در برابر يك مرد، تبعيض و ظلمي مسلم در حق زنان است ولي در پارادايم اسلامي، عنوان مي‎شود كه خداوند صلاح بشر را بهتر از او درك كرده و بهترين نسخه را براي زندگي بشر پيچيده است، پس در مورد مسلمات ديني و قرآني تبعيت، بهترين كار ممكن است.

شهادت زنان در حوزه احكام ارشادي نيست

وي در پاسخ به اين سوال كه آيا شهادت زنان در حوزه احكام ارشادي است يا خير، گفت: اگر كسي اين مبحث را در دايره احكام ارشادي تعريف كرده است، قطعا ناشي از عدم تامل او در متون فقهي بوده است چون هيچ فقيهي اين سخن را مطرح نمي‎كند.

زيبايي‌نژاد افزود: امور ارشادي در جايي است كه حكم قطعي عقلي وجود دارد؛ يعني اگر هيچ كس حكمي هم نداده باشد عقل مكلف به راحتي بتواند پاسخ را بيابد؛ مثلا اگر حكمي از جانب خداوند هم در قرآن وجود نداشته باشد، احترام به پدر و مادر يا كسي كه به ما نيكي كرده است، كار پسنديده‎اي است؛ ولي اگر شرع عنوان كند كه از كسي كه به شما خدمتي كرده سپاسگذاري كنيد، اين امر در حدود امور يا احكام ارشادي قرار مي‎گيرد، يعني شرع يك حكم عقلي بديهي را تاييد كرده و به نوعي آن را امضا كرده است؛ ليكن در مسايلي چون نماز و روزه و ... كه حكم قطعي عقلي وجود ندارد، احكام امري، دستوري و تشريعي تلقي شده و بر مكلفان واجب است كه آن را انجام دهند.

حكم عقلي در مورد شهادت زن وجود ندارد

وي عنوان كرد: در بحث شهادت زن نيز حكم عقلي قطعي وجود ندارد؛ مگر عقل ما چقدر مي‎‏تواند به زواياي پيدا و پنهان ذهن و روح و ادراكات زن و مرد دست يابد كه تشخيص دهد شهادت كدام يك از آنها بر ديگري ارجح است؟ البته امروزه به تازگي مطالعات پيچيده و آزمايشات روانشناسي توانسته به برخي از اين لايه‎ها دست پيدا كند كه قطعا تا رسيدن به حد كمال راه بسيار درازي در پيش است.

نظام سرمايه‌داري خواهان تساوي امتيازات و حقوق زن و مرد است

مدير مركز مطالعات و تحقيقات زنان حوزه علميه قم يادآور شد: در دنياي امروز دو جريان يافته‎هاي علمي و سياسي اجتماعي فعال هستند؛ سرنخ جريان سياسي و اجتماعي نيز در دست نظام سرمايه‎داري است و اين جريان به اين سمت تمايل دارد كه تمايزي بين زنان و مردان از حيث امتيازات و حقوق وجود نداشته باشد و خانواده نيز در حاشيه قرار بگيرد؛ زيرا اين جريان سرمايه‌داري نيازمند نيروي كار ارزان و بدون دغدغه خانوادگي است؛ پس در جريان زندگي بشر بايد اين نياز نظام سرمايه‎داري اشباع شود.

زنان حتي در مسايل علمي نيز احساسات خود را به همراه دارند

وي بيان كرد: در كنار جريان سرمايه‌داري، جريان علمي وجود دارد كه در اين جريان و به طور خاص روانشناسان جنيستي يافته‎هاي جديدي را در خصوص نحوه عملكرد مغز و سيستم ادراكي و رفتاري زنان و مردان كشف كرده‎اند كه مويد نگاه اسلام است؛ پس از دهه 90 و ساخت دستگاه‎هاي سي تي اسكن، و قدرت يافتن بشر براي مشاهده، اندازه‌گيري و شكل حركت خون در مغز، اين نتيجه حاصل شد كه نيم كره احساسي زن حتي در مسايل رياضي هم تقويت مي‎شود ولي نيم كره احساسي مغز مرد در اين گونه موارد جريان داده نمي‎شود؛ از اين آزمايش مي‎توان ثابت كرد كه زنان حتي در مسايل خشك علمي نيز احساسات خود را به همراه دارند؛ نكته ديگر آنكه اين جريان تنها بخشي از يافته‎هاي علمي است و در آينده زواياي ناشناخته اين جريان نيز كشف خواهد شد.

ترجيح امر خداوند بر فهم بشري؛ معناي بندگي

زيبايي‌نژاد عنوان كرد: حرف آخر اسلام آن است كه خداوند عالم مطلق است و محيط و مختصات انسان را بهتر از ما مي‎داند؛ خداوند ما را از اين تمايزات با خبر كرده و به رعايت اين قوانين امر كرده است؛ افتخار مسلمانان نيز رعايت اين حدود الهي است و شك هم نداريم كه بشر روزي به حقيقت اين احكام و همچنين ضعف خود در شناخت از محيط پي خواهد برد؛ معناي بندگي خداوند هم همين است كه امر خداوند را بر فهم خود مسلط كنيم ولي با وجود اينكه جريان سياسي و فرهنگي مسلط در جهان بر خلاف اين مسير حركت مي‎كنند، مسلمانان بايد به راه خود در بندگي خدا ادامه دهند.

چهارشنبه 4 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن