واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نمكدوست: طرح فعلي نظام جامع رسانهها هيچ نسبتي با انديشههاي معتمدنژاد ندارد
حسن نمكدوست تهراني استاد رشته علوم ارتباطات اجتماعي معتقد است: آنچه تحت عنوان نظام جامع رسانهها در دستور كار مجلس و ساير نهادها قرار گرفته، تنها از كليدواژههاي مورد استفاده معتمدنژاد بهره برده و هيچ نسبتي با انديشه او ندارد.
به گزارش خبرنگار مهر، مراسم يادبود مرحوم پروفسور كاظم معتمدنژاد پدر علم ارتباطات در ايران بعد از ظهر روز شنبه 23 آذر در تالار شهيد مطهري دانشكده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبايي برگزار شد و پس از سخنراني مدعوين و پخش دو كليپ درباره معتمدنژاد، سه پنل تخصصي در حوزه ارتباطات و روزنامهنگاري برگزار شد كه تا ساعاتي از شب ادامه داشت اما دانشجويان و اساتيد اين رشته كماكان در سالن حضور داشتند.
در پنل دوم از اين نشست كه با عنوان مطبوعات برگزار شد، محمدمهدي فرقاني، يونس شكرخواه، حسن نمكدوست و سيدفريد قاسمي سخنراني كردند.
فرقاني: سرنوشت چهار سند دكتر معتمدنژاد درباره اصول اخلاق حرفهاي مطبوعات، نامشخص است
در ابتداي اين نشست محمدمهدي فرقاني در سخناني اظهار داشت: تزديك به 180 سال از انتشار نخستين روزنامه در ايران ميگذرد، اما هنوز بنا بر دلايلي ساختار روزنامهنگاري حرفهاي نداريم. در نيمه دوم قرن 19 در اروپا تحولي در حوزه مطبوعات رخ داد و قانوني در حمايت از آن به تصويب رسيد و ما با اقتباس از آن، 50 سال بعد از تصويبش در دوران مشروطه قانون حمايت مطبوعات را تصويب كرديم. البته تحول ديگري هم سالهاي بعد در اروپا رخ داد و قانوني در حمايت از روزنامهنگاران مصوب شد كه البته ما هيچگاه ديگر به دنبال اقتباس از آن نرفتيم.
وي تاكيد كرد: مطبوعات ايران امروز به شدت نيازمند اخلاق حرفهاي مطبوعات هستند كه دكتر معتمدنژاد سعي كرد اصولش را در چهار سند مكتوب كند و بر پايه آن در سال 86 آئيننامه كار حرفهاي روزنامهنگاري بازنگري و تدوين شد كه روزنامهنگار بر اساس آن از يك كارمند دولت به يك صاحب منشور حقوقي ارتقاء پيدا ميكرد. اما سرنوشت اين چهار سند هنوز روشن نيست.
شكرخواه: معتمدنژاد به درستي باور داشت كه روزنامهنگاري خبري غربي براي شرايط حكومتهاي سرمايهداري مناسب است نه ما
در ادامه اين مراسم يونس شكرخواه در سخناني با بيان اينكه معتمدنژاد با نوعي آسيبشناسي تاريخي به روزنامهنگاري معاصر نگاه ميكرد گفت: او آنقدر ساده لوح نبود كه حس كند قرار است با چهار سند شرايط تغيير كند. او نگاهي منتقدانه از ليبرال دموكراسي غرب داشت و تفكرات چپش نيز ناشي از همان بود. او به روزنامهنگاري main stream (جريان اصلي) اعتقادي نداشت اما روزنامهنگاري مجيزگوي قدرت و هوچيگر را هم نميپسنديد و باور داشت بايد نگرش و منش حرفهاي كار مطبوعاتي ما تغيير كند.
شكرخواه افزود: معتمد نژاد با هوشياري ميگفت كه در ايران روزنامهنگاري تحليلي نياز داريم. باور داشت كه روزنامهنگاري خبري غربي براي شرايط حكومتهاي سرمايهدار مناسب است نه براي ما ولي ما هنوز به اين باور نرسيدهايم و نتيجهاش اين ميشود كه خبر اول خبرگزاريهاي ما درباره افغانستان، كپي از خبر رويترز و آسوشيتد پرس است.
وي ادامه داد: ما روزنامهنگاري توسعه و تحليلي را امروز در ايران و از او ياد گرفتهايم. نميشود راديكاليزم كاري معتمدنژاد را به غرغر زدن تشبيه كنيم چرا كه او روزنامهنگار را يك محقق ميپنداشت.
نكدوست: آنچه امروز بر نظام جامع رسانهاي ايران ميرود، بَزَك پيشپاافتادهاي از طرح معتمدنژاد است و نسبتي با آن ندارد
حسن نمكدوست ديگر سخنران اين نشست نيز گفت: من افتخار همراهي با دكتتر معتمدنژاد را براي تدوين دو سند در حوزه حقوق مطبوعات داشتم. در جريان تدوبن اين دو سند ديدم كه ايشان همواره دوست دارد تا اگر اختلاف نظري با او وجود دارد، با آزادي مطرح شود.
وي در ادامه تاكيد كرد: آنچه تحت عنوان نظام جامع رسانهها در دستور كار مجلس و ساير نهادها قرار گرفته تنها از كليدواژههاي مورد استفاده دكتر معتمدنژاد بهره برده است اما هيچ نسبتي با انديشه او ندارد. از منظومه زيبايي كه او خلق كرد، تنها برخي كلمات وام گرفته شده و چيزي دروغين را به كشوري كه دكتر به آن عشق ميورزد، نسبت ميدهند. بايد بگويم آنچه امروز بر نظام جامع رسانهاي ايران ميرود، يك بَزَك پيش پا افتاده از طرح دكتر است كه با آن نسبتي ندارد.
وي همچنين با ذكر خاطرهاي مرحوم معتمد نژاد گفت: در سه نوبت ستاد چهرههاي ماندگار خواست تا ايشان را به عنوان چهه ماندگار عرصه علم ارتباطات تجليل كند اما ايشان نپذيرفتند.
قاسمي: معتمدنژاد مظهر پايداري و بيآزاري بود
سيد فريد قاسمي ديگر سخنران اين مراسم نيز در سخناني گفت: دكتر معتمدنژاد را ميشود با عدد و رقم معرفي كرد. ميشود گفت 79 سال داشت و 17 كتاب و 37 جزوه و 5 مقدمه و 30 مقاله و... اما به نظرم اين جفاست. او را بايد در دو كلمه مظهر پايداري و بيآزاري دانست. اما پايداري يعني چه؟ يعني اينكه ما 200 سال است پيشينه دانشجويي در ايران داريم اما تنها 75 سال است كه آموزش گسسته روزنامهنگاري داريم.
وي افزود: ما تقريباً دويست و اندي سال است كه در حال اعزام محصل به خارج از كشور هستيم اما چقدر از اين محصلين به ايران بازگشتهاند و در كار آموزش روزنامهنگاران مشغول شدهاند؟ اگر اينها را كنار هم بگذاريم آن وقت ميشود فهميد تفاوت كار معتمدنژاد حتي با نفر دوم بعد از خودش چقدر است.
قاسمي افزود: سرنوشت معتمدنژاد سرنوشت علم در كشور است هر چند كه او خوششناسترين مدرس دوران خودش بود كه آبرويش را كف دست گرفت و كارهايي كرد اين رشته بتواند در ايران باقي بماند.
كد خبر: 2195679
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۴ - ۱۰:۴۴
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]