واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش مكتوب ... تلاش براي بهره وري بيشتر از معادن استان يزد
يزد / واحد مركزي خبر/ اقتصادي
گزارش مكتوب ... تلاش براي بهره وري بيشتر از معادن استان يزد
استان يزد شامل شهرستانهاي معدنخيز در پهنه ساختاري ايران مركزي به واسطه منابع و ذخاير معدني فراوان و توان معدني بالا از مناطق مستعد كشور است كه اكتشاف و بهره برداري از معادن آن بسيار مورد توجه قرار گرفته است .
ذخاير معدني استان يزد را ميتوان به سه گروه فلزي ، غير فلزي و سنگهاي تزئيني و نما تقسيم كرد .
معادن بزرگ آهن چادرملو ، معدن آهن بافق ، معدن سرب و روي كوشك ، معدن سرب و روي مهديآباد ، معدن اورانيوم ساغند و… از جمله منابع معدني فلزي استان هستند.
اين استان به لحاظ تنوع مواد معدني رتبه سوم و به لحاظ شمار معادن رتبه هفتم كشور را دارد .
رئيس صنعت و معدن استان يزد مي گويد : حدود 28 نوع سنگ گرانيت از انواع سنگهاي تزئيني در معادن اين استان وجود دارد .
زارع اشاره كرد : اين تنوع در كشور بي نظير است بطوريكه سنگ گرانيت درجه يك در بين استانهاي كشور فقط در معادن استان يزد استخراج و فرآوري ميشود .
وي گفت : استان يزد به لحاظ دارا بودن معادن فراوان سنگ تزئيني رتبه خوبي دارد ، بر اساس نمودار توزيع فراواني معادن در استان يزد ، معادن مصالح ساختماني از فراواني بيشتري نسبت به ساير معادن برخوردار هستند و معادن سنگ تزئيني موجود شامل انواع تراورتن ، چيني ،مرمريت، گرانيت است كه بيشترين تعداد متعلق به گرانيت و مرمريت است .
زارع افزود : وجود منابع غني معدني در استان يزد انتظارها را براي توسعهيافتگي اين منطقه افزايش داده است و صنايع معدني اين استان رو به رشد است .
زارع رئيس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان يزد هم در مورد ظرفيت هاي صادرات اين بخش مي گويد : بيش از يك ميليون تن انواع سنگ هاي تزييني اين استان پارسال به كشورهاي عراق ، تركيه و جمهوري آذربايجان صادر شد .
وي با بيان اينكه استان يزد يكي از قطب هاي سنگ تزئيني در كشور است گفت : ارزش صادرات اين سنگ هاي تزئيني نزديك به 120 ميليون دلار است كه سهم قابل توجهي از صادرات محصولات غيرنفتي استان يزد را به خود اختصاص داده است .
معاون امور معادن سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان يزد هم گفت : از مجموع 68 ماده معدني شناخته شده در كشور 39 نوع آن در استان يزد كشف شده است.
مهندس ظهري افزود : هماكنون 340 معدن ، پروانه بهره برداري دريافت كرده اند و 31 معدن هم در حال كشف در سراسر اين استان وجود دارد كه مهمترين آنها شامل سنگهاي تزئيني مثل گرانيت و دولوميت باريت ، فلدسپات ، كسنگ نقره است .
حسين تفكري يك معدندار گفت : هزينه استخراج و اكتشاف مواد معدني زياد است وبا امكانات فعلي تلاش مضاعفي مي خواهد تا توسعه يابد .
مهندس محبي هم افزود : يك معدندار ابتدا نسبت به اكتشاف در يك محدوده اقدام ميكند و همه هزينههاي اكتشاف بر عهده وي است و ممكن است اكتشاف در يك منطقه موفقيتآميز باشد يا نباشد ؛ همچنين هزينه هاي جانبي سوخت و هزينه كارگر نيز سبب افزايش هزينه استخراج پس از مرحله اكتشاف ميشود .
حسين دهقان معدنكار ديگري مي گويد : يك معدنكار براي ورود به بازار كارآمد به اطلاعات دقيقي در خصوص قيمت و كيفيت مواد معدني دسترسي ندارد مثلاً يك معدندار بايد حداقل از وضعيت بازار 15سال آينده يك ماده معدني مطلع باشد تا بتواند با ريسك كمتري نسبت به اكتشاف و استخراج اقدام كند .
عبداللهي از عرضـه كنندگان سنگ در يزد مي گويد : فناوري استخـراج و فراوري سنگ در استان يزد ، قديمي و به دور از استانداردهاي جهاني است ؛ از اين رو صادرات گرانيت هاي موجود در بازار و كسب درآمدهاي ارزي از دست مي رود .
وي اظهار داشت : فراوري سنگ هاي تزئيني هزينه زيادي دارد بطوريكه راه اندازي يك واحد مجهز سنگ بري به سرمايه زيادي نيـاز دارد كه اين امـر ، سرمايه گـذاري در حوزه سنگ استـان را با چالش مواجه كرده است .
در اين ميان طرح هايي براي بهره برداري از مزيت هاي كم نظير منابع سنگ هاي تزييني استان يزد به مرحله عملياتي رسيده است و برخي هم در حال اجراء است كه با پايان اين اقدامات افق روشني فراروي صنعت سنگ استان خواهد بود و تنگناهاي توسعه صنعت سنگ اين استان رفع و روبه رشد خواهد شد.
ظهري معاون امور معدني سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان يزد گفت : در مجهزترين كارخانه فرآوري سنگهاي معدني استان يزد كه بخشي از آن احداث وبخشي در دست احداث است ، سالانه 20 هزار تن انواع سنگهاي تزئيني به روش كاملا مكانيزه و استاندارد ، فرآوري و به بازارهاي داخلي و خارجي عرضه خواهد شد .
كارشناسان صنعت ومعدن معتقدند كه با مديريت تنوع مواد معدني در استان يزد در راستاي ايجاد ارزشافزوده بيشتر و توسعه صادرات ، استفاده از تكنولوژي پيشرفته در برداشت مواد معدني ، تمركز بر فرآوري مواد و محصولات معدني و اجتناب از صدور مواد خام و توسعه و متحولسازي فناوري در بخش معدن ، ميتوان گامهاي اساسي را در پيشرفت بخش معدن برداشت .
0002
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]