واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: متون ديني عدد «اربعين» را چگونه تعبير كرده اند؟
يكي از تعبيرهاي رايج عددي، تعبير اربعين است كه در بسياري از موارد به كار رفته است. يك نمونه آن كه سن رسول خدا(صلي الله عليه و آله) در زمان بعثت، چهل بوده است.
به گزارش خيمه گاه باشگاه خبرنگاران؛ يكي از تعبيرهاي رايج عددي، تعبير اربعين است كه در بسياري از موارد به كار رفته است. يك نمونه آن كه سن رسول خدا(صلي الله عليه و آله) در زمان بعثت، چهل بوده است. گفته شده است كه عدد چهل در سن انسانها، نشانه بلوغ و رشد فكري است. گفتني است، برخي از انبيا در سنين كودكي به نبوت رسيدهاند.
در قرآن آمده است «ميقات» موسي با پروردگارش در چهل روز حاصل شده است. در نقل است كه، حضرت آدم چهل شبانه روز بر روي كوه صفا در حال سجده بود.درباره بني اسرائيل هم آمده كه براي استجابت دعاي خود چهل شبانه روز ناله و ضجه ميكردند.
اعتبار حفظ چهل حديث كه در روايات فراوان ديگر آمده، سبب تأليف صدها اثر با عنوان اربعين در انتخاب چهل حديث و شرح و بسط آنها شده است. در اين نقلها آمده است كه اگر كسي از امت من، چهل حديث حفظ كند كه در امر دينيش از آنها بهره برد، خداوند در روز قيامت او را فقيه و عالم محشور خواهد كرد. در نقل ديگري آمده است كه اميرمومنان(عليهالسلام) فرمودند: اگر چهل مرد با من بيعت ميكردند، در برابر دشمنانم ميايستادم.
مرحوم كفعمي نوشته است: زمين از يك قطب، چهار نفر از اوتاد و چهل نفر از ابدال و هفتاد نفر نجيب، هيچگاه خالي نميشود.
درباره نطفه هم تصور بر اين بوده كه بعد از چهل روز علقه ميشود. همين عدد در تحولات بعدي علقه به مضغه تا تولد در نقلهاي كهن به كار رفته است، گويي كه عدد چهل مبدأ يك تحول دانسته شده است.
در روايات ائمه عليهم السلام، مضامين مختلفي ناظر بر اين مطلب آمده است همانند: «كسي كه شرابخواري كند، نمازش تا چهل روز قبول نميشود»، «كه كسي كه چهل روز گوشت نخورد، خلقش تند ميشود»، «كسي كه چهل روز طعام حلال بخورد، خداوند قلبش را نوراني ميكند». و نيز رسول خدا(صلي الله عليه و آله) فرمود: «كسي كه لقمه حرامي بخورد، تا چهل روز دعايش مستجاب نميشود».
اينها نمونهاي از نقلهايي بود كه عدد اربعين در آنها به كار رفته است.
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]