واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /گزارش/ يلدا بهانه اي براي يك دقيقه بيشتر كنار هم بودن
به عقيده بزرگترها آوردن ميوههاي مختلف از جمله خشك، تر و ميوههاي سرخ فام زمستان پر بركتي را نويد ميدهد.
ايرانيان نزديك به چند هزار سال است كه شب يلدا آخرين شب پاييز را كه درازترين و تاريك ترين شب در طول سال است تا سپيده دم بيدار ميمانند و در كنار يكديگر خود را سرگرم ميكنند تا اندوه غيبت خورشيد، تاريكي و سردي روحيهٔ آنان را تضعيف نكند و با به روشنايي گراييدن آسمان به خواب روند و لختي بياسايند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه مازندران، خانوادهها در شب يلدا دور هم جمع ميشوند و تا پاسي از شب با هم شب نشيني ميكنند.
حافظ خواني جزء جدانشدني مراسم اين شب است در اين شب همه مردم به خانه بزرگترها رفته و ضمن دور هم نشيني و خواندن فال حافظ به خوردن تنقلات و ميوهها به خصوص انار، هندوانه و ازگيل مشغول مي شوند با خوردن، نوشيدن، شنيدن صحبتها و داستانهاي بزرگترها شب را به صبح مي رسانند و معتقدند كه صبح بعد از يلدا روز پيروزي خورشيد بر سياهي و تاريكيهاست.
به عقيده بزرگترها آوردن ميوههاي مختلف خشك، تر و ميوههاي سرخ فام كه به «شب چره» معروف است، همراه با ساير خوراكيها شگون داشته و زمستان پر بركتي را نويد ميدهد.
مريم اوصانلو سرپرست پژوهش مردم شناسي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه مازندران، اظهارداشت: نكتهاي در خصوص دو ميوه هندوانه و انار وجود دارد آن است كه اين دو ميوه گرد و سرخ فام نمادهايي از خورشيد هستند.
وي با بيان اينكه شب چله، شب زايش خورشيد و آغاز سال نو ميترايي است اظهارداشت: يلدا يا شب چله، شب اول زمستان و طولاني ترين شب سال است و فرداي آن با دميدن خورشيد روزها بزرگتر شده و تابش نور ايزدي فزوني مييابد اين بود كه ايرانيان باستان آخر پاييز و اول زمستان را شب زايش مهر يا خورشيد ميخواندند و به اين مناسبت جشن بزرگي برپا مي كردند.
اوصانلو ادامه داد: اين جشن در ماه پارسي، دي قرار دارد جشني كه در اين شب برگزار مي شود يك سنت باستاني است.
وي يادآور شد: يلدا يك جشن آريايي است و پيروان ميترائيسم آن را از هزاران سال پيش در ايران برگزار ميكردند.
سرپرست پژوهش مردم شناسي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران با بيان اينكه يلدا شب تولد ميترا يا مهر است گفت: اين جشن به اندازه زماني كه مردم فصول را تعيين كردند كهن است در اين شب براي در امان ماندن از خطر اهريمن همه دور هم جمع مي شوند.
اوصانلو ادامه داد: از آيين شب يلدا يا شب چله خوردن آجيل مخصوص، هندوانه، انار، شيريني و ميوههاي گوناگون است كه همه جنبه نمادي دارند و نشانه بركت و تندرستي فراواني و شادكامي هستند.
وي افزود: نكتهاي در خصوص دو ميوه هندوانه و انار وجود دارد آن است كه اين دو ميوه گرد و سرخ فام نمادهايي از خورشيد هستند.
سرپرست پژوهش مردم شناسي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران تصريح كرد: در اين شب نيز مانند جشن تيرگان فال گرفتن مرسوم است كه به حافظ تفال ميزنند و يا حاضران با انتخاب و شكستن گردو نيز پوكي و پري آن، آينده گويي مي كنند.
اوصانلو اظهارداشت: آيينهاي خاصي كه در شب يلدا وجود دارد نشان دهنده آن بوده كه سرزمين ايران داراي فرهنگي غني است كه مردمانش با ذوق، سليقه و طبيعت منطقهاي كه در آن زندگي ميكنند و براي برگزاري سنتهاي كهن آداب خاص خود را دارند.
وي يادآور شد: در گذشته آئينهايي در اين هنگام برگزار مي شده كه يكي از آنها جشني شبانه و بيداري تا بامداد و تماشاي طلوع خورشيد تازه متولد شده بوده جشني كه از لازمههاي آن حضور كهنسالان و بزرگان خانواده به نماد كهنسالي خورشيد در پايان پاييز بوده است.
سرپرست پژوهش مردم شناسي اداره كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري مازندران خاطرنشان كرد: در گذشته عقيده بر اين بود افراد خانه ضمن جشن و سرور براي در امان ماندن محصولات از سرما دعا كنند و آتشي بايد در تمام شب بسوزد تا اهريمن مغلوب شود.
اوصانلو با اشاره به اينكه ايرانيان بر اين باور بودند كه در شب 30 آذر ماه خورشيد با آنها قهر ميكند گفت: به دليل اينكه خورشيد را مظهر همه چيز مي دانستند تا صبح به شب زنده داري مي پرداختند تا شايد خورشيد با آنها آشتي كنند و نحس بودن اين شب از بين برود و باور داشتند كه خورشيد مظهر قدرت است ميتواند در شب يلدا پيروز شود تا يك سال اقتدار خورشيد پايدار است و به همين دليل شب يلدا را با شكوهي خاص و با استفاده از ميوههايي كه درون سرخ دارند به دليل سرخي خورشيد سپري ميكردند و تا صبح بيدار مي ماندند تا خورشيد غلبه كند.
وي افزود: در اين شب خوردن تنقلاتي از جمله آجيل و ازگيل خام، سوهان كنجدي مرسوم است.
سرپرست پژوهش مردم شناسي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران با بيان اينكه شب يلدا در گويش مازندراني گت چله معروف است گفت: از باورهاي اين شب خوردن هنداونه است كه سبب ميشود مردم در طول زمستان احساس سرما نكنند.
اوصانلو اظهارداشت: در اين شب دختران دم بخت با پوشاندن صورت خود از 7 خانه چيزي ميگرفتند و بر اين باور بودند اگر كسي آنها را نبيند و نشناسد حتماً به آنچه نيت كردهاند خواهند رسيد.
سميه صمدي متخصص تغذيه و مشاورز رژيم درماني در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) منطقه مازندران، اظهارداشت: از خصلتهاي شيرين ايرانيان دور هم نشيني به بهانههاي مختلف از جمله نوروز و شب يلدا است كه هر قوم با توجه به فرهنگ خود سفره متنوعي براي اين شب ميگستراند.
وي با بيان اينكه شب يلدا در همه جاي دنيا وجوه مشتركي دارد گفت: ميوهها، آجيلها و انواع تنقلات از وجوه مشترك و مخصوص شب يلدا است.
متخصص تغذيه و مشاورز رژيم درماني يادآور شد: پيشنهاد ما به افراد اين است كه بيشتر از انواع ميوهها استفاده شود كه در انتهاي شب معده افراد به دليل خوردن آجيل و تنقلات سنگين نشود تا خواب راحت تري داشته باشند.
صمدي ادامه داد: سعي كنيد شام را سبك ميل كنيد در غير اين صورت حتماً به همراه غذا از سبزي و سالاد استفاده شود.
وي با اشاره به اينكه خوردن ميوهها، آجيلها و انواع تنقلات به خصوص در بيماران ديابتي اهميت زيادي دارد افزود: استفاده از فيبر به همراه غذا براي بيماران سرعت افزايش قند خون را آهسته تر ميكند.
متخصص تغذيه و مشاورز رژيم درماني خاطرنشان كرد: بيماران ديابتي در شب يلدا سعي كنند از خوردن تنقلات خودداري كرده و در خوردن ميوهها نيز تعادل را رعايت كنند.
صمدي اظهارداشت: بيماران ديابتي ميتوانند به اندازه دو قاشق از مخلوط انواع آجيل ميل كنند.
وي افزود: يادتان باشد كه ديابت همه جا با شماست حتماً در مهمانيها سعي كنيد بيشتر از دور هم نشيني شب يلدا لذت ببريد و از پرخوري پرهيز شود.
گزارش از زهرا طاهري خبرنگار ايسناي مازندران
انتهاي پيام
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]