واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: سري كه درد نميكند...
در ماه اخير و در حالي كه بتدريج آثار راه يافته به بخشهاي مختلف جشنواره بينالمللي تئاترفجر از سوي دبيرخانه اين رويداد معرفي ميشوند، كمتر هفتهاي بوده كه اثر يا آثاري از حضور در اين رويداد انصراف ندهد.
در واقع با آن كه انتظار مي رود در ماه هاي نزديك به برگزاري مهم ترين رويداد هنرهاي نمايشي، بر شور و شوق و تلاش گروه ها براي حضور هر چه پرشورتر در اين آوردگاه بين المللي افزوده شود، مسيري خلاف اين ديده مي شود و روند آماده شدن گروه ها بعضا به توقف فعاليت دست اندركاران منجر شده است.
افزون براين كه كاهش اشتياق هنرمندان براي حضور موثر در اين جشنواره ملي نگران كننده و جاي تامل و بررسي دارد، نكته نگران كننده ديگر اين كه در بين گروه هايي كه تاكنون ازمشاركت در جشنواره منصرف شده اند، از اغلب نسل هاي تئاتر ديده مي شوند.
در واقع برخلاف آن كه تلاش مي شود كناره گيري اهالي تئاتر به مسائل داخلي هر گروه ارتباط داده شود، اما توجه بيشتر، خلاف اين موضوع را نشان مي دهد. به عبارت ديگر به نظر مي رسد تئاتر كشور از مشكلاتي رنج مي برد كه بين تمام نسل ها معتنابه است؛ به طوري كه همچون موانعي بر طرف نشدني سدُّ راه اغلب قريب به اتفاق هنرمندان اين عرصه شده و متاسفانه تجربه نشان مي دهد اراده اي براي رفع آن نيز ديده نمي شود.
با دقت در دلايلي كه از سوي گروه هاي انصرافي اعلام شده برخي مشكلات گروه ها را مي توان چنين برشمرد:
1ـ نبود مكان مناسب براي تمرين و آماده سازي نمايش
در واقع برخلاف روند رو به رشد كميت گروه هاي نمايشي، نه فقط مكاني براي اين كارافزوده نشده، بلكه بعضا با كاهش چنين الزامي روبه رو شده ايم.
در حالي كه مسئولان اداره كل هنرهاي نمايشي و بخصوص دبيرخانه جشنواره بين المللي تئاتر فجر كه در طول سال نيز فعاليت دارد، مي توانند و به نوعي بايد، با رصد دقيق امكانات مراكزي همچون فرهنگسراها، خانه هاي فرهنگ، مناطق آموزش و پرورش، دانشگاه ها و... با گسترش دامنه تعاملات بين دستگاهي، فضايي به وجود بياورند كه به اراده اي ملي در برگزاري هر چه باشكوه تر مهم ترين رويداد بين المللي تئاتر در كشورمان منجر شود، متاسفانه پس از سي و چند دوره برگزاري جشنواره همچنان غفلت مي كنند و موجب شده اند كه اغلب متقاضيان براي تهيه مكان تمرين و آماده سازي با مشكلات عديده مواجه شوند.
2ـ افق نامعلوم حضور در جشنواره
از ديگر موضوعاتي كه بعضا موجب دلسردي گروه هاي تئاتري متقاضي شركت در جشنواره شده و مي شود، نامشخص بودن پيامد حضور و اجراي آثارشان است. در واقع اغلب شركت كنندگاني كه با گذر از انواع و اقسام مرارت ها امكان حضور در جشنواره را يافته و خواهند يافت، به وضوح نمي دانند پس از يك يا دو اجرا در اين رويداد چه سرانجامي خواهند داشت و مثلا نمي دانند پس از جشنواره امكان اجراي عمومي خواهند داشت يا بايد ماه ها و بعضا سال ها در بلاتكليفي بمانند؟
بويژه بارها پيش آمده كه مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با وجود وعده ها و اعلاميه هاي مكرر، از ايجاد امكان براي اجراي عمومي آثار سرباز زده اند.
3ـ نبود حمايت هاي مادي
اغلب قريب به اتفاق نمايش هاي متقاضي حضور در جشنواره فجر، براي تهيه ملزومات ضروري، همچون دكور، لباس، نور، گريم و... نياز به بودجه دارند، اما متاسفانه با وجود اين كه برخي كارها در روند گذار از مراحل مختلف انتخاب، بارها كارشناسي مي شوند، اما بعضا كمك هزينه هايي به اين نمايش ها اختصاص داده مي شود كه به هيچ وجه تامين كننده هزينه هاي ضروري آثار نيست.با اين مشكلات بديهي است كه گروه هاي نمايشي، از نسل هاي مختلف، عطاي حضور در جشنواره بين المللي تئاتر فجر را به لقايش ببخشند تا در مرحله قبل از اجرا، يا در حين آن و همين طور پس از آن دچار مشكلات عديده نشوند. به قول معروف سري كه درد نمي كند دستمال نمي بندند.اينها در حالي است كه مسئولان اداره كل هنرهاي نمايشي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي بايد براي برگزاري هر چه باشكوه تر رويدادي كه مزين به نام متبرك فجر است، نهايت تلاش را مبذول كنند تا رويدادي به فراخور «دهه مبارك فجر» به مردم ارائه شود.
عليرضا غنچي - نمايشنامه نويس و كارگردان
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]