واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: جنتي در همايش اسناد ايراني: تأسيس رشته سندشناسي در دانشگاهها ضروريست
وزير ارشاد در همايش بينالمللي اسناد ايراني بر تأسيس رشته سندشناسي در دانشگاهها تأكيد كرد. جنتي در همايش اسناد ايراني: تأسيس رشته سندشناسي در دانشگاهها ضروريست
ايلنا: علي جنتي در همايش بينالللي اسناد ايراني كه همزمان با چرمين جشنواره هفته پژوهش در مركز همايشهاي كتابخانه ملي برگزار شد؛ ضمن تبريك به مناسبت هفت پژوهش عنوان كرد: تاريخ هر ملت مجموعهاي از تجربيات گرانسنگ يك ملت است و فراز و فرودهايي را به همراه داشته كه با گردآوري اسناد ميتوان گنجينهاي بزرگ براي نسلهاي بعدي فراهم كرد.
به گزارش ايلنا، وي با بيان اينكه بيتجربگي و از بين رفتن سرمايهها ميتواند باعث گسستگي نسل امروز و آينده شود، افزود: اين تجارب بايد از نسلي به نسلي ديگر انتقال يابد و با همين هدف سازمان اسناد ملي اين وظيفه را به دوش ميكشد و چون پل ارتباطي بين نسل امروز و آينده عمل ميكند.
جنتي در ادامه اظهار كرد: ميراث مستند حافظه ملي ملتي است كه درمييابد پيشينيان ما به چه ميانديشند، از اين روست كه ايرانيان از ديرباز به نگهداري اسناد خود اهتمام ميورزند چنانكه ما شاهد نگهداري اسناد از دوره مادها، هخامنشيان تا عصر صفويه و همچنين گردآوري اسناد در دوره قاجار ميباشيم كه در دوره قاجار اداره بيوتات تشكيل شد و در سال ۱۳۴۸ به منظور پاسداشت فرهنگ، مقدمات تشكيل آرشيو ملي فراهم گرديد، بنابراين ايرانيان همواره به توصيه پيامبر اعظم (ص) جامه عمل پوشانيدند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در ادامه با اشاره به كوششهاي شايستهاي كه براي جمعآوري اسناد صورت ميگيرد، يادآور شد: براي رسيدن به جايگاه شايسته و آرماني راه زيادي مانده است، بايد اسناد ملي را از غربت درآوريم و جامعه را با آن آشنا كنيم، اگر سده بيستم را عصر اطلاعات دانستهاند بايد سده بيست و يكم را عصر شكوفايي سايبري و ديجيتال خواند، بنابراين ما نيز با تاكيد بر مقوله پژوهش تلاش ميكنيم نامي شايسته به مثابه نام ايرانزمين داشته باشيم.
وي با بيان اينكه امروزه بايد با نهضت ديجيتالسازي اسناد را در اختيار همه پژوهشگران قرار دهيم، عنوان كرد: بايد ميراث فرنگي خودمان را به زبان امروز تبديل كنيم و دنيا بداند فهرست نسخ فارسي چه ارزشي دارد و چه اسنادي در آن نهفته است. امروز نزديك به يك و نيم ميليون كتاب و بسياري از اسناد از طريق ديجيتال قابل جستوجوست اما بايد همه اسناد از اين طريق در اختيار پژوهشگران قرار گيرد.
جنتي اسناد مكتوب را ميراث معنوي هر كشور خواند و اظهار كرد: طبق اين اسناد اصالت و استحكام ميآورد و گستردگي مرزهاي تاريخي و جغرافيايي و سياسي ايرانزمين به پراكندگي اين اسناد انجاميده است و همايشهايي كه از اين رهگذر برگزار ميشود فرصت مناسبي براي پژوهندگان اسناد فارسي ايراني و حتي كساني كه با آنها مبادله فرهنگي داشتهايم، خواهد بود.
وي تصريح كرد: امروز سندپژوهي به عنوان شاخصه علمي است كه سندها را به وسيله آن طبقهبندي ميكند. سندپژوهي موجود زندهاي است كه بايد حركت كند، بالنده شود و زايا باشد و از برخي از حوزههاي دانش تاثير بپذيرد.
وي خاطرنشان كرد: اگر سندپژوهي نتواند اين ويژگيها را داشته باشد ايستا ميشود و ميپژمرد؛ سندپژوهشي حوزهاي ميانرشتهاي است كه از نظر زبان با باستانشناسي، تاريخ و از نظر شكل با كتابداري در ارتباط است. امروز جاي خالي رشتهاي با عنوان سندشناسي در دانشگاهها به شدت احساس ميشود.
وي تصريح كرد: سندپژوهي افزون بر ويژگيهاي تاريخي و جغرافيايي در هفت سند به مسايل مختلف توجه دارد، از اين رو براي درستي و نادرستي هر سند نيازمند پژوهش هستيم. پيوند بين اسناد ملي و مقوله پژوهش در اين زمينه رخ مينمايد.
وي تصريح كرد: هدف از مستندسازي مصرف اطلاعات و هدف از پژوهش توليد اطلاعات است كه افقهاي تازهاي را پيشروي ما ميگشايد.
وي با بيان اينكه دسترسي به منابع اسناد موجب افزايش دانش بشري ميشود، عنوان كرد: پژوهش گشودن افقهاي تازهاي براي آيندگان است و ما را به مسايل ملي و بومي خودمان رهنمون ميكند، بنابراين به جاي اينكه چشم به دانش ديگران بدوزيم بهتر است خودمان آستين بالا بزنيم و دريابيم كه بر نياكان ما چه گذشته و در حال حاضر در كجا ايستادهايم و مسير آينده را چگونه بايد طي كنيم و اينها تنها از رهگذر پژوهش اسناد ملي و بيرونكشيدن آنها و ارايه آنها امكانپذير ميباشد كه در اين زمينه ديجيتالسازي ميتواند كمك ارزندهاي به ما كند.
وي سپس عنوان كرد: پژوهش نقشه علمي بنيانگذاريشده است و ما با تأكيد ويژه بر اين امر ميكوشيم كه در اين زمينه به جايگاه شايستهاي دست يابيم و در اينباره مهمترين وظيفه بر دوش مسئولان امر ميباشد.
وي به فرمايشات مقام معظم رهبري با تأكيد بر اينكه اگر پژوهش نباشد در جا زدن و بيگانهشدن اتفاق ميافتد، اضافه كرد: بايد گامهايي در اينباره برداشته شود و مسئوليت اصلي و ويژه متوجه مراكز پژوهشي و دانشگاههاست.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي سپس خاطرنشان كرد: دولت تدبير و اميد توجه ويژهاي به امر پژوهش داشته است و در بودجه سال ۹۳ تنها در حوزه فناوري اعتبارات را ۲۰ برابر سال ۹۲ قرار داده است.
در ادامه، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به ضرورت ارتباط بيشتر سازمان اسناد و كتابخانه ملي با سازمان اسناد كشورهاي همسايه اشاره كرد و گفت: كشورهايي كه در حوزه فرهنگ و تمدن ايران قرار دارند كشورهايي هستند كه ما ميتوانيم با آنها ارتباط نزديك داشته باشيم، اينها كشورهايي هستند كه گنجينههاي عظيمي از ادب فارسي را در خود دارند و ما با استفاده از تجربيات نسخهبرداري آنها ميتوانيم به اسناد خودمان غنا ببخشيم.
وي همچنين به همكاري بين كتابخانهها و مراكز اسناد داخلي تأكيد كرد و يادآور شد: كتابخانههاي بزرگي مثل آستان قدس رضوي، كتابخانه آيتالله مرعشي ميتوانند با ساير نهادها مانند كتابخانهها و نهادهاي عمومي همكاري داشته باشد و وزارت فرهنگ نيز براي هرگونه همكاري در اين زمينه با سازمان اسناد و كتابخانه ملي اعلام آمادگي بيشتر ميكند.
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]