واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از نخستين همايش «اسناد ملي»/1جنتي: اسناد ملي را بايد از غربت درآوريم
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با بيان اينكه معتقدم بايد اسناد ملي را از غربت درآورده و جامعه را با اهميت بنيادي آن آشنا سازيم، گفت: احياي اسناد ملي در تقويت جنبش نرم افزاري بسيار تأثيرگذار است.
به گزارش خبرنگار كتاب و ادبيات باشگاه خبري فارس توانا، نخستين همايش بينالمللي اسناد ايراني و چهارمين جشنواره هفته پژوهش دقايقي پيش با حضور علي جنتي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي اسحاق سلاحي رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي، رجبي رئيس موزه، كتابخانه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي و سفرا، رايزنان فرهنگي و روساي آرشيو ملي و كتابخانه ملي 25 كشور جهان در سالن همايشهاي كتابخانه ملي ايران برگزار شد.
در اين مراسم علي جنتي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي بيان داشت تاريخ هر كشوري مجموعهاي گرانسنگ از تلاش مردم آن كشور است كه مستندسازي آن ميتواند گنجينهاي عظيم از كردار و منش گذشتگان را فراهم آورد.
وي اضافه كرد: بيتوجهي به دستاوردهاي بشر علاوه بر اينكه ميتواند به تكرار خطاها و اشتباهها بينجامد باعث گسستن نسل امروز و نسلهاي گذشته خواهد شد در حالي كه تجارب بايد از نسلهاي گذشته به نسلهاي كنوني و آينده منتقل شود.
جنتي ادامه داد: ايرانيان از گذشته در حفظ و نگهداري اسناد از تجربه خوبي برخوردار بودند حتي وقتي تاريخ را مرور ميكنيم درمييابيم كه از دوره مادها و هخامنشيان تا عصر كنوني كه ما صاحب آرشيو ملي هستيم اهتمام به اين مسائل يعني حفظ و نگهداري اسناد و تجربه ايرانيان در اين مهم وجود داشته است.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي معتقد است با راهاندازي نهضت ديجيتال سازي اسناد وضعيت سند در كشور به ترتيبي پيش خواهد رفت كه همه آحاد مردم و به ويژه پژوهشگران بتوانند به سهولت به اين اسناد دسترسي داشته باشند.
وي اضافه كرد: معتقدم ديجيتال كردن منابع و به ويژه اسناد ملي ميتواند باعث شناخته شدن فرهنگ و تاريخ كشور به ساير كشورهاي جهان شود به گونهاي كه اين مهم ميتواند دستاوردها و گذشته درخشان ما را به جهانيان معرفي و بشناساند.
جنتي بيان كرد: وجود ميليونها برگ سند و منابع اطلاعاتي در سازمان اسناد و كتابخانه ايران مايه مباهات كشور است و برگزاري نخستين همايش بينالمللي اسناد ايراني در ابعاد بينالمللي امري ضروري و بسيار مهم است چرا كه برگزاري اين همايش در سطح بينالمللي فرصت مناسبي براي پژوهشگران و محققان خواهد بود كه با اسناد گذشته كشورشان به خوبي آشنا شوند.
اين مقام مسئول با بيان اينكه پژوهشگران با برپايي همايش اسناد ايراني ميتوانند با اسناد گذشته و كشورهايي كه داراي پيوند سياسي، فرهنگي و اقتصادي با ايران هستند آشنا شوند، گفت: مبادله فرهنگي و اسنادي يكي از كارهاي مهمي است كه كتابخانه ملي بايد به اين مهم توجه بسيار داشته باشد.
به گفته وي معتقدم اسناد ملي را بايد از غربت درآوريم و جامعه را با اهميت بنيادي آن آشنا كنيم حتي اكنون جاي خالي رشته سندشناسي در دانشگاههاي كشور نيز مشاهده ميشود.
جنتي عنوان كرد: سندپژوهي بايد رو به جلو سوق داده و پويا و بالنده باشد، همچنين احياي اسناد ملي و بيرون كشيدن اسناد از قفسهها، راهكار مناسبي براي تقويت جنبش نرمافزاري است.
اين مقام مسئول ادامه داد: دولت جمهوري اسلامي ايران يا همان دولت تدبير و اميد توجه بسياري به فناوري و پژوهش دارد به همين منظور در بودجه 93 تنها در حوزه فناوري اعتبارات را 20 برابر بيشتر از بودجه سال 92 افزايش داده و به مجلس تقديم كرده است.
جنتي در پايان گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با تمام توان و همه امكانات در خدمت اهدافي است كه كتابخانه ملي ايران و ساير كتابخانهها به دنبال آن هستند.
صلاحي: براي برطرف كردن مشكلات نشر و كتاب در كشور بايد به سمت ايبوك حركت كرد
در ادامه اين مراسم اسحاق صلاحي رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران بيان داشت: كتابخانه ملي ايران در تلاش است تا به سبك مطالبات مقام معظم رهبري و فرهنگ گذشته ايرانيان دست يابد.
وي اضافه كرد: اين كتابخانه افتخار دارد كه صدور فيپاي خود را از دو هفته به يك تا 4 روز كاهش دهد كه اين مهم در هيچ يك از كتابخانههاي دنيا مشاهده نميشود حتي در گذشته عضويت الكترونيكي ناشران بيش از سه هزار بود اما اكنون اين عضويت 8200 ناشر فعال شده است.
صلاحي ادامه داد: كتابخانه ملي ايران تلاش دارد به عنوان هاب ملي دانش كشور تبديل شده و همه منابع و اسناد خود را به صورت ديجيتالي در اختيار پژوهشگران و محققان قرار دهد.
رئيس كتابخانه ملي ايران در پايان، گفت: براي اينكه بتوانيم مشكلات حوزه نشر و كتاب را مرتفع كنيم بايد به سمت ايبوك برويم و از توانمندي وزارت ارشاد به عنوان سكاندار فرهنگي كشور و كتابخانههاي كشور استفاده كنيم.
*وانلي اوغلو: بيش از 3 هزار سند با موضوع ايران در آرشيو مختلف تركيه وجود دارد
در ادامه اين مراسم تفرشي تاريخنگار و سندپژوه درباره دانستهها و نادانستههاي آرشيو ملي بريتانيا به سخنراني پرداخت و سپس محمد وانلي اوغلو رئيس آرشيو دولتي كشور تركيه بيان داشت: ايران در دوران شكوفايي تمدنهاي مختلف واحد تمدن شناخته شده است، همچنين معتقديم بررسي اسناد و روابط ميان دولتها و ملتها محدود به يك منطقه جغرافيايي است و ايران و كشور تركيه نيز از گذشته تاريخي مشترك و مناسبات خوبي با يكديگر داشتند.
اوغلو ادامه داد: 25 هزار پرونده با موضوع مسائل ايران در آرشيو عثماني و 3 هزار پرونده در آرشيو كشور تركيه وجود دارد كه به طور كل حدود 30 هزار سند كه تعداد كمي از آنها به زبان فارسي است، در اين كشور وجود دارد.
به گفته وي يكصد ميليون برگ سند در آرشيو مراكز تركيه وجود دارد كه از اين تعداد 10 ميليون برگ سند اسكن و در اختيار محققان و پژوهشگران قرار گرفته است.
انتهاي پيام/و
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]