واضح آرشیو وب فارسی:مهر: اسناد ملي را بايد از قفسههاي خاك خورده تاريخ بيرون كشيد
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: بيترديد احياي اسناد ملي و بيرون كشيدن آنها از قفسه خاك خورده تاريخ و تبديل آنها به اسناد ديجيتالي طوري كه نه تنها پژوهشگران بلكه همه مردم بتواند از آنها استفاده كنند، در تحقق اهداف ديجيتالي كشور در سند چشمانداز موثر است.
به گزارش خبرنگار مهر، نخستين همايش بين المللي اسناد ايراني همزمان با چهارمين جشنواره هفته پژوهش كتابخانه ملي ايران، صبح امروز دوشنبه 25 آذر با حضور جمعي از سفراي كشورهاي آمريكاي لاتين، روساي آرشيوهاي مل وي نيز رايزنان فرهنگي تعدادي از كشورها در محل كتابخانه ملي ايران برگزار شد.
علي جنتي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در اين برنامه گفت: تاريخ هر ملت مجموعهاي از تجربيات گرانسنگ آن ملت در فراز و فرود رويدادهاي روزگار است و با مستندسازي رويدادها ميتوان گنجينه عظيم و ارزشمند براي نسلهاي بعدي فراهم ساخت.
وزير ارشاد ادامه داد: بيتوجهي و از دست رفتن فرصتهاي عظيم ضمن آن كه ميتواند به تكرار خطاها و اشتباهات گذشته بينجامد، باعث گسستگي نسل امروز با نسلهاي پيشين و آينده خواهد شد. اين تجارب بايد از نسلي به نسل ديگر انتقال پيدا كند و سازمان اسناد و كتابخانه ملي هر كشوري اين وظيفه خطير را بر دوش ميكشد.
جنتي اضافه كرد: ايرانيان از ديرباز به نگهداري و حفاظت از اسناد خود اهتمام ميورزيدند. آنها از دوره مادها و هخامنشيان تا صفويه و قاجاريه و امروز، اين كار را انجام دادهاند تا اينكه مقدمات تشكيل آرشيو ملي ايران قبل از انقلاب فراهم شد و بنابراين ايرانيان به توصيه پيامبر اسلام (ص) كه قيد علم را به نوشتن آن دانستهاند، جامه عمل پوشاندند.
وي ادامه داد: با وجود كوششهاي شايستهاي كه براي نگهداشت اسناد ملي صورت گرفته است، هنوز راهي طولاني تا رسيدن به وضعيت آرماني باقي است ما بايد اسناد ملي راز غربت در آوريم و جامعه را با اهميت بنيادين آن در توسعه زيرساختهاي فكري و فرهنگي كشور آشنا كنيم.
جنتي خواستار راهاندازي نهضت ديجيتالسازي اسناد ايراني شد و گفت: بايد ميراث فرهنگي، علمي و فكري را به زبان امروزي تبديل كنيم تا دنيا بداند كه فهرستهاي نسخ خطي ما به زبانهاي فارسي چه اهميتي دارند. لذا بايد به پژوهشگران در منزل و محل كارشان خدمات اسنادي ارايه كنيم.
وزير ارشاد با بيان اينكه نگهداري از بيش از 1.5 ميليون سند در آرشيو ملي ايران مايه مباهات است، در عين حال تاكيد كرد: بايد به اين سو حركت كنيم كه تمام اين محتوا با در نظر گرفتن حق مالكيت معنوي، به صورت نرمافزاري قابل دسترس باشد و حتي مردم هم به اين اسناد دسترسي داشته باشند.
وي لزوم راهاندازي رشته صنعت پژوهي در دانشگاههاي كشور و در مقاطع مختلف را يادآور شد و پيوند همايش اسناد ايراني با چهارمين جشنواره هفته پژوهش در كتابخانه ملي را به فال نيك گرفت و گفت: پژوهش راهي براي گسترش مرزهاي دانش و گشودن افقهاي تازه براي آيندگان است. پژوهش در حوزه اسناد ملي ما را به داشتههاي خودمان واقف ميكند.
جنتي همچنين گفت: بيترديد احياي اسناد ملي و بيرون كشيدن آنها از قفسههاي خاك خورده تاريخ و ارايه آنها در قالب اسناد ديجيتالي ميتواند جهشي در راستاي تحقق اهداف ديجيتالي كشور در سند چشمانداز باشد.
وي همچنين با بيان اينكه همگان بايد تاكيد مقام معظم رهبري در مورد اهميت بحث پژوهش مدنظر داشته باشند، يادآور شد: دولت تدبير و اميد توجه ويژهاي به امر پژوهش و فناوري داشته و در بودجه سال 1393 تنها در حوزه فناوري، اعتبارات مربوطه را 20 برابر نسبت به سال 92 افزايش داد.
وزير ارشاد ضرورت همكاري سازمان اسناد و كتابخانه ملي را با مراكز مشابه در كشورهاي همسايه و به ويژه كشورهايي كه در حوزه فرهنگ و تمدن باستاني ايران قرار ميگيرند و نيز همكاري آن با كتابخانههاي بزرگي مانند كتابخانه مجلس شوراي اسلامي، كتابخانه آيت الله مرعشي نجفي و نيز نهاد كتابخانههاي عمومي را خواستار شد و گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي آماده ارايه هرگونه همكاري در زمينه وظايف، مسئوليتها و فعاليتهاي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران و ساير كتابخانههاي بزرگ كشور است و شخصاً اعلام ميكنم كه وزارت ارشاد در خدمت اهدافي است كه كتابخانه ملي و ساير كتابخانهها به دنبال آن هستند.
وي در پايان سخناش از آنچه تلاشهاي ارزنده اسحاق صلاحي، رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران در دو سال گذشته ناميد، قدرداني كرد و گفت: خوشحالم كه ايشان و همكارانشان نگاه راهبردي و آيندهنگر و برنامه محوري را دارند دنبال ميكنند.
در اين برنامه پس از امضاي تفاهمنامه همكاري ميان روساي كتابخانه ملي و دانشگاه صنعتي امير كبير، 7 عنوان كتاب از جمله اصطلاحنامه سه زبانه، اسناد ملي، كارنامه پژوهشي كتابخانه ملي، روابط ايران و يونسكو و قوانين و مقررات اسناد با حضور وزير ارشاد و مسئولان كتابخانه ملي رونمايي شد.
در اين برنامه همچنين از برگزيدگان پژوهشگران، مولفان و اساتيد برتر حوزه كتابداري و اطلاع رساني در قالب چهارمين جشنواره هفته پژوهش كتابخانه ملي به شرح زير قدرداني شد:
بخش پژوهشگران: علي صادقزاده، عليمحمد طرفداري و صديقه احمدي
بخش كتاب، مولف و مترجم برتر: يعقوب نوروزي، قاسمي و مهدي عليپور حافظي
بخش پاياننامه: مريم كراري، ليلا منجمي و ربابه معتقدي
بخش هيئت عملي، فرزانه شادان پور، ميترا صميمي، علي اكبر صفي پور، فرحناز افضلي عالي و محبوبه شمشيرگرها.
كد خبر: 2196829
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۵ - ۱۵:۰۳
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]