تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 28 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس به خدا توكل كند، دشوارى ها براى او آسان مى شود و اسباب برايش فراهم مى گردد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

خرید نهال سیب سبز

خرید اقساطی خودرو

امداد خودرو ارومیه

ایمپلنت دندان سعادت آباد

موسسه خیریه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1806875326




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

8 درسي كه ماندلا به جهان عرب داد


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: "8 درسي كه ماندلا به جهان عرب داد"
"انسان‌هاي خيلي كمي هستند كه دشمنانشان پيش از دوستانشان آنها را ستايش و مدح كنند و نلسون ماندلا يكي از اين انسان‌هاست. پيش از ماندلا نيز ماهاتما گاندي و مارتين لوتركينگ، فعال سياهپوست آمريكايي چنين بودند. همه اين افراد در برابر دشمنشان همچون كوهي استوار ايستادند و در نهايت اين دشمنانشان بودند كه مجبور شدند ‌آنها را مدح كنند. اما آنچه اهميت دارد اين است كه اين افراد چه هدفي را از مبارزاتشان داشتند و چه درس هايي را مي‌توان از آن‌ها آموخت؟"

به گزارش ايسنا، روزنامه فرامنطقه‌اي القدس العربي، به مناسبت مراسم تدفين نلسون ماندلا، مبارز ضدآپارتايد آفريقاي جنوبي در تحليلي تحت عنوان "هشت درسي كه ماندلا به جهان عرب داد" چنين مي‌نويسد: "رهبران آمريكا و انگليس پس از آزادي ماندلا در سال 1990 از وي با آغوشي باز استقبال كردند و همين‌ها كساني هستند كه دهه‌ها و سال‌ها از نظام نژادپرستي و آپارتايد از لحاظ سياسي و امنيتي حمايت مي‌كردند. همه اين رهبران چشم از جهان فرو بستند اما هيچ كس قطره اشكي براي آنها نريخت و نامشان جز در ليست سياه طاغوتيان و حاميانشان ثبت نشد. امروز پس از آنكه نظام آپارتايد به پايان رسيده سخنراني درباره حمد و رثاي ماندلا حتي از سوي زندانبانان او و از جاي جاي جهان برخواسته است.

شايد ماندلا پس از سقوط نظام نژادپرستانه آفريقاي جنوبي و پيروزي‌اش در كسب كرسي رياست اولين نظام دموكراتيك و تعددگرا در آفريقاي جنوبي از سه قرن گذشته، توانست بخشي از زواياي قدرت شخصيتي‌اش را كسب كند. اما سال‌هاي مبارزات ماندلا و پايداري‌هاي 27 ساله او در پشت ميله‌هاي زندان دليل اصلي شهرت، اهميت و تاريخ قهرمانانه‌اي است كه ماندلا در جهان بر جاي گذاشت. مخالفان استبداد و ظلم كساني هستند كه تاريخ به خاطر مبارزاتشان در راه حق آنها را جاودان مي‌كند و جهان نيز هرگز استيو پيكو،‌ مبارز آفريقاي جنوبي را كه نظام نژادپرستانه اين كشور در سپتامبر 1977 به زندگي وي پايان داد يا محمد الدوره كه صهيونيست‌ها در سال 2001 وي را با كودكش به قتل رساندند از ياد نخواهد برد اما چه كسي امروز آريل شارون، شاه ايران يا آگوستو پينوشه را به ياد دارد؟

مبارزه براي ‌آزادي و حقوق ديگران و جنگ در برابر استبداد و رويارويي با طغيان همان چيزي است كه شخصيت صاحبان ‌آن را جلا بخشيده و نامشان را جاودان مي‌كند و آنها را به مكتب و منبع الهامي براي نسل‌هاي بعد تبديل مي‌كند و شايد بههمين دليل است كه ماندلا امروز نمونه پيشگامان آزادي در كشورهاي عرب شده و نام وي به برخي از مبارزان راه آزادي در زندان‌ها اطلاق مي‌شود.

در اوت گذشته رئيس‌جمهوري سابق مالي و رئيس هيات كميته سران آفريقا، محمد مرسي را "نلسون ماندلاي مصر" خواند و تاكيد كرد كه اتحاديه آ‌فريقا موضع خود در مخالفت با "كودتاي مصر" را تغيير نخواهد داد.

توكل كرمان،‌ فعال حقوق بشر يمن و برنده جايزه صلح نوبل نيز مرسي را به نلسون ماندلا تشبيه كرده و گفت هر دوي اينها از سوي نظام مستبد محاصره شده و در قفس اتهام قرار گرفتند. همچنين برخي فعالان بحريني نيز نبيل رجب، فعال حقوق بشر بحرين را "ماندلاي بحرين" توصيف كردند. تومان فريدمن، روزنامه‌نگار آمريكايي نيز در مه گذشته عبد ربه منصور هادي، رئيس‌جمهوري يمن را "ماندلاي يمن" خواند و اعلام كرد كه اسلوب منصور هادي در تعامل با بحراني كه در يمن حاكم است مشابه اساليبي است كه ماندلا در طول حياتش به كار برد.

برخي از رهبران غرب به رغم شعارهايشان عليه خشونت و تروريسم همه مجبور شدند با اين مرد(ماندلا) كنار بيايند و درباره وي سخنان مثبت بگويند. در حالي كه همه اين‌ها سخنان ماندلا را در دادگاه تاريخي‌اش و در برابر قاضي نژادپرست آفريقايي جنوبي در 20 آوريل 1964 شنيدند كه در ‌آن به استفاده از شيوه‌هاي خرابكارانه اعتراف كرده بود

در اين سخنراني ماندلا گفت: "برخي از چيزهايي كه در اين دادگاه گفته شد درست است و بعضي نادرست اما من انكار نمي‌كنم كه براي خرابكاري نقشه كشيدم من اين كارها را به خاطر اغتشاش‌گري يا علاقه‌ام به خشونت انجام ندادم." اين اعتراف ماندلا بدون شك او را در فهرست تروريست‌هايي كه سياستمداران غربي كه در ظاهر تظاهر به جنگ با تروريسم و خشونت دارند برايشان احترام قائل نيستند. براي همين انگليسي‌ها تا زماني كه ماندلا در سال 1994 به عنوان رئيس‌جمهور ‌آفريقاي جنوبي انتخاب شود وي را در فهرست تروريستي قرار دادند و آمريكايي‌ها تا سال 2008 نام ماندلا را از اين فهرست پاك نكردند. بيداري وجدان جامعه جهاني باعث شد كه اين افراد نقش ماندلا را درك كنند و آن احساس همدردي با هم‌نوعانش بود و فريادي در مقابل نظام نژادپرستي و حاميان ‌آن بود كه نه صداي آه محرومان و قربانيان نژادپرستي سفيدپوست‌ها را مي‌شنيدند و نه وجدانشان به درد مي‌آمد. ماندلا توانست از زنداني در جزيره روبين كه 27 سال در آن زندگي كرد به جهاني بزرگ پا بگذارد و حتي زندانبانان و حاميانشان در انگليس و ‌آمريكا را به زانو درآورد. اما اين فرصت هرگز براي رهبراي چون ياسر عرفات فراهم نشد.

دليل عظمت و جاودانگي مبارزان راه آزادي چيست؟

سوالي كه مطرح مي‌شود اين است كه چرا اين افراد چنين جاودان مي‌شوند و چرا سياستمداران و مخالفان براي تملق اين مرد مبارز سياهپوستي كه عمرش را براي تحقق برخي از اهدافش از جمله آزادي گذاشت با هم رقابت مي‌كنند. ماندلا آرزوي پايه‌گذاري نظامي در آفريقاي جنوبي را داشت كه بتواند همه شهروندان آفريقايي را از نظام نژادپرستانه و زنداني كه حاميان آپارتايد برايشان ساخته بودند برهاند و برادري و تفاهم را جايگزين نژادپرستي كند و مفهوم بخشش را به جاي منطق انتقام بنشاند. به رغم موفقيت ماندلا در پشت سر گذاشتن چالش‌ها براي تاسيس نظام دموكراتيك كه همچنان درگيري‌هاي داخلي در آفريقاي جنوبي ادامه دارد و طولي نكشيد كه به چشمش ديد سياه‌ها در برابر يكديگر سلاح مي‌كشند. اين چيزي بود كه دائما ماندلا از آن رنج مي‌برد و به رغم پيروزي‌هاي ماندلا هنوز دشمنان آزادي و توطئه‌چين‌ها دست از خشونت نكشيده‌اند.

كما اين كه گاندي پس از استقلال هند و جنگ داخلي كه باعث اختلافات ديني و طايفه‌اي شد نزديك بود از خشم و عصبانيت منفجر شود و مشابه اين رنج‌ها را ياسر عرفات را نيز تحمل كرد. جهان امروز عرب و اسلام نيز به خاطر اختلافات طايفه‌اي دچار مشكلات بزرگي است كه گاهي اين مشكلات نتيجه ناداني و فقدان ارزش‌ها و گاهي توطئه براي انقلاب معكوس مشابه مصر است. جهان عرب امروز نياز به تغييراتي ريشه‌اي و نظام سياسي خود با رهبري كساني چون ماندلا كه به خاطر پايداريشان شناخته شده هستند نياز دارد. شكي نيست كه مرسي ماندلا نيست اما مرسي اگر اين شجاعت اين مواضع را داشت و به صراحت از قدرت‌هايي كه عليه‌ وي توطئه كردند صحبت مي‌كرد بدون شك مي‌توانست جايگاهي عالي در سياست مثل ماندلا به دست آورد.

امروز رهبران غرب براي مدح ماندلا پس از مرگش با هم مسابقه گذاشته‌اند چنانكه وقتي 23 سال قبل از زندان آزاد شد در استقبال از وي و دعوت از او براي سفر به كشورهايشان يا ديدار با ماندلا در ژوهانسبورگ رقابت مي‌كردند و براي ماندلا تمثال‌هايي در ميدان‌هاي اصلي شهر بنا كردند. باراك اوباما، رئيس‌جمهوري آمريكا در مراسم بزرگداشت ماندلا درباره وي گفت: "ماندلا بسيار بيشتر از آنچه كه از يك مبارز انتظار مي‌رفت را انجام داد و ما با از دست دادن ماندلا ضرر بزرگي كرديم". اوباما هم مي‌تواند مرد تاريخي باشد به شرطي كه راه ماندلا را برود و با جهان آشتي كند و سياست آمريكا را از جنگ و خشونت تغيير داده و به گسترش آزادي و دموكراسي به ويژه در جهان عرب سوق دهد.

آنگلا مركل، صدراعظم آلمان نيز در خصوص ماندلا گفت: "نلسون ماندلا نمونه‌اي درخشان در تاريخ است و ميراث وي مبارزه بدون خشونت در راه آزادي است. ماندلا منبع الهام براي همه ملت‌هاي جهان در طول زندگي‌ و مبارزاتش بود."

ديگر رهبران جهان از انگليس و فرانسه و ديگر كشورها نيز اظهاراتي درباره ماندلا ايراد كردند كه اين اظهارات نه به خاطر آنكه ماندلا رئيس‌جمهور بود بلكه به خاطر اينكه او مبارزي استوار بود و به خاطر مخالفتش با زانو زدن در برابر استبدادگران ايراد شد.

حرف‌هاي زيادي در مدح اين رهبر مبارزه آفريقاي جنوبي گفته مي‌شود اما مهمتر از همه اينها اين است كه از زندگي ماندلا درس‌هايي براي شكست دادن نظام‌هاي استبدادگر و نژاد پرست به ويژه در جهان اسلام و عرب گرفته شود. با توجه به وجود برخي از مبارزان راه آزادي در زندان‌ها و فشارهايي كه به آنها براي دست كشيدن از آرمان‌هايشان وارد مي‌شود نهادينه كردن مواضع تاريخي ماندلا در جهان عرب و اسلام امري ضروري است. به ويژه اين سخن مشهور ماندلا كه "هر كس آزاد نباشد نمي‌تواند حرف بزند".

هشت درسي كه ماندلا به انقلاب‌هاي بهار عربي داد:

درس اول: اشتباه است زندانيان آزادي بيان مذاكره با زندانبانان خود را بپذيرند در حالي كه در قيد و بند هستند بلكه بايد اين مذاكرات بر پايه مساوات و به دور از هرگونه فشار يا تهديد به شكنجه باشد. احمد كاترادا، يكي از رقباي هم بند نلسون ماندلا مي‌گويد: "زماني كه در زندان بوديم تصميم گرفتيم چيزهايي كه عزت ما را خدشه‌دار مي‌كند از جمله سازش يا كوتاه آمدن از آرمان‌ها و خواسته‌هايمان را نپذيريم."

درس دوم: عدم اظهار ضعف در برابر استبدادگران و ممانعت از پذيرش توافق‌هايي است كه براي تحقق اهداف شخصي پيشنهاد مي‌شود. مثل زماني كه ماندلا با پيشنهاد آزادي در برابر عدم دخالت در سياست مخالفت كرد و گفت:" من عاشق آزادي‌ام هستم اما آزادي مردم كشورم برايم مهم‌تر است."

درس سوم: عدم پذيرش راهكارهايي است كه دروغين هستند و يا وعده‌هاي توخالي است چرا كه اين شيوه ديكتاتورها براي تضعيف مخالفانشان و ايجاد اختلاف در صفوف آنها جهت وقت‌كشي است و پذيرش اين پيشنهادها و راهكارها انقلاب‌ها را شكست داده و مشكلات لاينهل زيادي را در راه آزادي و دموكراسي به وجود مي‌آورد.

درس چهارم: دوري از سياست انتقام‌گيري از حاميان سياست‌ها و ايدئولوژي‌هاي مختلف درست مثل آنكه ماندلا مي‌خواست نظام نژادپرستي را به نظامي تبديل كند كه ميان شهروندان برابري قائل است و بر اساس اصل هر شهروندي حق راي و بيان عقيده دارد استوار باشد. اين چيزي است كه معمولا استبدادگران با ‌آن مخالفند چنانكه در جهان عرب در كشوري چون بحرين شاهد آن هستيم.

درس پنجم: اگر مبارزان راه ‌آزادي پايداري بوده و مشكلات اين راه را متحمل شوند خواسته‌هايشان محقق مي‌شود آنطور كه ماندلا اعلام كرد قيد و بندها نمي‌تواند اراده انساني را در هم بشكند. اين حرف ماندلا شبيه حرف ابوقاسم الشابي، شاعر عرب است كه مي‌گويد:" اگر مردم روزي بخواهند زندگي كنند روزگار هم نمي‌تواند پاسخگوي آنها باشد". همان روحيه مبارزه طلبانه‌اي كه در آفريقاي جنوبي نظام نژادپرستانه را برانداخت در مصر حسني مبارك، در تونس زين العابدين بن علي، در ليبي معمر قذافي و در يمن علي عبدالله صالح را از اريكه قدرت به پايان كشاند.

درس ششم: اگر مبارزان راه آزادي پايدار و استوار باشند دايره اعتراضات گسترش يافته و زندانياني كه به خاطر آزادي بيان پشت ميله‌هاي زندان هستند دو برابر مي‌شوند و اين در نهايت باعث بسته شدن تمام درها به روي نظام‌هاي ديكتاتوري مي‌شود.

درس هفتم: زندان انفرادي شخصيت انسان مبارز را جلا مي‌بخشد و پايداري او را بيشتر مي‌كند و اگر زمينه و پيشينه ايدئولوژيك فرد مبارز محكم باشد نظام استبدادگر نيز نمي‌تواند اراده وي را در هم بشكند. زندان انفرادي عقل و خرد انسان مبارز و روح و جان وي را صيقل داده و اين انديشه را در وجودش نهادينه مي‌كند كه قبول هرگونه سازش در نهايت به شكست طرح بركناري ديكتاتورها و استبدادگران مي‌انجامد.

درس هشتم: اصولي كه ماندلا به آن اعتقاد داشت باعث شد كه او حتي پس از رسيدن به قدرت هم در پاسخ به دشمنان خود و زندانبانانش بهترين جواب را انتخاب كند ماندلا با قطع رابطه با كشورهايي كه به نظام آپارتايد در طول سال‌هاي مبارزات وي كمك كرده بودند مخالفت كرد و پل ارتباط با ايران را در زماني كه غربي‌هاي مخالف اين بودند بنا كرد چرا كه جمهوري اسلامي ايران به محض پيروزي انقلاب كمك‌هاي نفتي به نظام نژادپرست آفريقاي جنوبي و رژيم اشغالگر اسرائيل در فلسطين را قطع كرد و تا به امروز به حمايت از مساله فلسطين ادامه داد. ماندلا همواره از مساله فلسطين تا آخرين روز زندگي‌اش ادامه داد چنانكه نتانياهو نيز به بهانه هزينه بالا از حضور در مراسم بزرگداشت ماندلا ممانعت كرد.

كشورهاي غربي در طول 20 سال پس از آزادي ماندلا از زندان در تاثيرگذاري در دولت آفريقاي جنوبي ناتوان بودند و تلاش كردند تا با ايجاد ارتباط بتوانند بر ماندلا نفوذ كنند اما هرگز در تحقق اين روياي خود موفق نبودند.

بيشترين درسي كه از تجربه آفريقاي جنوبي در طول حكومت نظام نژادپرستانه و نقش نلسون ماندلا در تغيير كامل اين نظام مي‌توان گرفت پافشاري‌هاي او براي ادامه مبارزاتش تا آزادي مردم كشورش بود چنانكه در سخنراني خود در محاكمه مشهورش نيز اعلام كرد حتي به قيمت جانش دست از مبارزه نمي‌كشد. از ديگر درس‌هايي كه ماندلا به همه داد تسامح و گذشت از دشمنانش بود. پژواك اين تجربه تا ابد در كشورهاي بهار عربي ادامه خواهد داشت و اين درس‌هاي است كه بايد از يك مبارز جاودان آموخت و حاصل تجربياتي است كه مبارزي موفق در راه آزادي آنها را كسب كرد و توانست بين دوستان و دشمنانش محبوب شود."

يکشنبه 24 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن