واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس از بلاتكليفي خبرنگاران گزارش ميدهد«سمان» دريچهاي بيبهره براي اصحاب قلم/زمزمههاي خداحافظي«سمان» به گوش ميرسد
حدود سه سال از آغاز فعاليت سامانه «سمان» ميگذرد، در حالي كه فعاليت اين سامانه با خروجي قابل توجهي همراه نبوده و سرگرداني خبرنگاران از جمله نتايج آن بوده است، اكنون نيز زمزمههاي خداحافظي اين پايگاه اينترنتي شنيده ميشود.
به گزارش خبرنگار جامعه فارس، سامانه «سمان» يك پايگاه اينترنتي است كه خبرنگاران از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي موظف شدهاند اطلاعات خود را آنجا ثبت كنند كه اعطاي وام مسكن و هديه خبرنگاران اين پايگاه اينترنتي را براي خبرنگاران جدي كرد.
اين سامانه از ابتداي سال 90 (حدود سه سال) فعاليت خود را به صورت رسمي آغاز كرده است و از خبرنگاران خواسته تا اطلاعات اعم از سابقه فعاليت، آثار و برخي ديگر از اطلاعات شخصي خود را در اين سامانه ثبت كنند.
در ابتداي امر، هر روز خبرنگاران به دلايل مختلف از جمله اخذ برگه عدم سوء پيشينه و مواردي از اين دست مجبور بودند ساعات طولاني را صرف تكميل پرونده خود كنند.
احسان قاضي زاده مدير كل مطبوعات و خبرگزاريهاي داخلي وقت در اين باره گفته بود كه خبرنگاران تمام پايگاههاي خبري ثبت شده در پايگاه الكترونيك samandehi.ir ميتوانند اطلاعات خود را براي تشكيل پرونده مربوط با استفاده از تسهيلات خبرنگاران، در سيستم جامع مستندسازي سوابق و آثار خبرنگاران كشور «سمان» ثبت كنند.
وي همچنين يادآور شده بود كه خبرنگاران فعال، كارت خبرنگاري وزارت ارشاد دريافت ميكنند، بهطوريكه هر خبرنگاري كه در اين سامانه پذيرفته شود و عنوان «فعال» دريافت كند، ميتواند كارت خبرنگاري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در داخل كشور را مطالبه كند.
قاضيزاده علاوه بر اين از اعطاي كارت خبرنگاري بين المللي براي خبرنگاران فعال در اين سامانه نيز خبر داد بود.
هدف از راهاندازي سامانه اينطور عنوان شده است كه اداره كل مطبوعات داخلي با استفاده از تجربيات گذشته و بررسي نقاط ضعف و قوت، سامانه بر خط «سمان» را راه اندازي كرد تا اينكه جامعه خبرنگاران و روزنامه نگاران كشور بتوانند بدون هيچ دغدغهاي در سريع ترين زمان ممكن اطلاعات شخصي و حرفهاي خود را در پرونده مجازي خويش بروز كنند.
اما آيا واقعاً سمان توانست در تحقق اين مهم موفق ظهور كند، آيا خبرنگاران از عملكرد اين سامانه راضي هستند و آيا سياست معاونت مطبوعاتي ارشاد در دولت يازدهم بر آن است كه اين پايگاه اينترنتي فعاليت خود را ادامه دهد.
البته شنيدهها حاكي از آن است كه معاونت مطبوعاتي ارشاد در دولت جديد درصدد است مأموريت اين پايگاه را ديگر تمديد نكند؛ اين امر بيانگر اين است كه مسئولان جديد همواره بايد مدتي را به اصلاح و يا انحلال كارهاي اسلاف خود بگذرانند و سپس طرحي نو در اندازند؛ با اين وجود به گفته متوليان جديد اين حوزه سمان نتوانسته مأموريت خود را به درستي انجام دهد و اهداف پيش بيني شده را به منصه ظهور رساند.
چنانچه اين خبر صحت داشته باشد، تكليف تلاشهاي صورت گرفته براي تكميل پرونده و اطلاعات شخصي خبرنگاران چه خواهد شد؟ چه كسي پاسخگو خواهد بود؟
اين سامانه به چه كاري ميآيد و اهميت عضويت در آن چيست؟ آيا بهجز پرداخت هديه رئيسجمهور، منفعت ديگري براي خبرنگاران داشته است؟ اينها سؤالات متداول و رايج ميان خبرنگاران است.
البته اين سامانه حتي در اعطاي هديه رياست جمهوري به خبرنگاران در سالي كه گذشت نتوانست موفق باشد به طوريكه بسياري از خبرنگاران از دريافت هديه رياست جمهوري جا ماندند.
در اين ميان مسئلهاي كه بسيار جالب به نظر ميرسد اين است كه مشاهده شد اشخاصي در مجموعههاي خبرگزاريها و مطبوعات موفق به دريافت اين هدايا شدند كه هيچگونه سابقه كار خبري نداشتند و صرفاً با ثبت نام و ارائه آثار ديگران در سامانه سمان موفق به دريافت اين هدايا شدند.
از ديگر اشكالات اين سامانه ميتوان به عدم لحاظ شدن جايگاهي ميان خبرنگار، دبير، سردبير و... اشاره كرد كه اگر كسي پستش را عوض كند در كجا بايد آورده شود؟
در اين ميان نيز برخي از خبرنگاران هيچگونه ثبت نامي در اين سامانه نداشتهاند و علت آن را اينطور عنوان ميكنند كه اين سامانه آنقدر مانع بر سر راه خبرنگاران ميگذارد كه بسياري از آنها از ادامهثبت اطلاعات خود منصرف ميشوند.
در مجموع ثبت نام كساني كه خبرنگار نيستند، عدم شفافيت در هدف از راهاندازي اين سامانه، عدم پاسخگويي مديران اين سامانه در ارتباطي آنلاين و موثر با خبرنگاران و مواردي از اين دست را ميتوان از جمله مشكلات سامانه سمان مطرح كرد.
در شرايطي كه پرونده اعطاي وام مسكن خبرنگاران بسته شده است و علي جنتي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي اظهار داشته است كه«فعلاً نميتوانيم درباره وام مسكن خبرنگاران قولي بدهيم، چرا كه صندوق حمايت از نويسندگان، روزنامهنگاران و هنرمندان تعهدات بسيار زيادي از گذشته بر عهده دارد و حتي اين دولت براي پرداخت ديون گذشته اين صندوق دچار مشكل است. اين صندوق حدود 60 هزار خانوار از هنرمندان و نويسندگان را زير پوشش دارد؛ بنابراين با توجه به اينكه وام مسكن تعهد سنگيني است، قطعا نميتوان در شرايط فعلي آن را عملي كرد.» خبرنگاران كه خود افرادي هستند كه مدام در اهتمام تحقق حقوق اقشار مختلف جامعه هستند، از چه دريچهاي بايد مطالبهگر حقوق خود باشند.
گزارش: معصومه قلباربند
انتهاي پيام/
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]