واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش ميدهدخواب زمستاني لحافدوزي سنتي گيلان
لحافدوزي يك هنر قديمي در گيلان است كه امروزه با توسعه صنعت نساجي و توليد پتوهاي رنگارنگ به خواب زمستاني رفته و در حال فراموشي است.
به گزارش خبرگزاري فارس از رشت، هنوز هنگام عبور از برخي كوچههاي باريك و بلند محلههاي قديمي گيلان به ويژه رشت صداي «بنگبنگ» كمان لحافدوزي به گوش ميرسد كه در حال پنبه زدن پنبههايي به سپيدي موهايش است.
لحافدوزي يك هنر قديمي گيلاني است كه امروزه با توسعه صنعت نساجي و توليد پتوهاي متنوع و رنگارنگ به تدريج درحال فرو رفتن به خواب زمستاني و فراموشي است.
لحافهاي كلفت و گرمي كه مادران و مادربزرگهاي ما همواره با فرارسيدن زمستان به ويژه شب يلدا از ته گنجه بيرون ميآوردند تا به عنوان رختخواب يا لحاف كرسي از آن استفاده كنند و امروز ديگر با آمدن زمستان خبري از آنها نيست.
همه ما ايرانيان بلندترين شب سال يعني شب يلدا را با كرسي گرم و داغ، آجيل شبچره، قصه گويي بزرگترها و فال حافظش ميشناسيم كه البته سالهاست ديگر در شهرها از كرسي خبري نيست.
البته نبايد تاثير وجود انواع بخاريهاي گازي، شومينه و شوفاژ براي گرم نگهداشتن خانههاي امروزي را در از رونق افتادن كرسيها و حرفه لحافدوزي ناديده گرفت.
لحافدوزي كه اغلب با طرحهاي زيبا و چشمنواز اصيل ايراني و شرقي با زحمت دستهاي پينهبسته لحافدوز دوخته ميشد امروزه از رونق و بازار كار افتاده و كمتر كسي براي جهيزيه نوعروس خود به مغازه لحافدوزي ميرود و سفارش ميدهد.
هنر لحافدوزي گوياي فرهنگ اصيل ايراني است كه بايد با حمايت و توجه مسئولان ميراث فرهنگي حفظ شود و صاحبان اين حرفه براي اشتياق بيشتر به كار نيز از لحاظ بيمه و ديگر مزايا مورد حمايت قرار گيرند.
*نسل جديد دنبال حرفه لحافدوزي نيست
يكي از لحافدوزان و هنرمندان قديمي محله ساغريسازان رشت در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار كرد: بيشتر سالهاي عمر خود را در اين حرفه بسر بردهام و اكنون با توسعه لوازم خواب ماشيني ديگر كمتر كسي به سراغ سفارش براي رختخواب دستدوز ميرود.
اكبر دولتآبادي، با بيان اينكه كار سقوط اين هنر تا آنجا پيش رفته كه حتي فرزندان خانواده حاضر به ادامه حرفه پدر لحافدور خود نيستند، افزود: البته كار لحافدوزها تنها دوختن لحاف نيست بلكه تهيه انواع تشك و بالش از كرك، پشم و پنبه و ديگر الياف و مصنوعات طبيعي نيز هست.
اين پير كهنهكار گيلاني، با تصريح بر اينكه هنر لحافدوزي به دليل طراحي هنر ايراني روي لحاف شهرت داشت، ادامه داد: از اينرو اين حرفه به لحافدوزي معروف بود.
به گفته وي، لحافدوزان حتي گاهي لحافهاي كهنه را نيز تعمير كرده و روي آن نقش ميانداختند.
دولتآبادي با اشاره به برخي از مشهورترين طرحهاي لحاف خاطرنشان كرد: چهاربته، عروس و داماد، طاووس، لوزي، دايره، پري دريايي، يك گل و ... از جمله طرحهايي است كه زينت بخش لحافها بود.
*دوخت تشك پشمي و بالش پر هنوز رونق دارد
خانمي كه براي سفارش به مغازه لحافدوزي آمده بود به خبرنگار فارس گفت: براي سفارش چند دست تشك يك نفره و دونفره و شش بالش پر آمدهام.
اكرم پورعلي، با بيان اينكه ديگر كمتر كسي در گيلان از لحاف استفاده ميكند افزود: لحافها معمولاً سنگين هستند و جابهجايي آنها براي نوعروسان سخت است.
وي اظهار كرد: براي سفارش بالش عروس، بالش پر بيشتر مورد پسند است زيرا الياف مصنوعي با چند بار استفاده خواب ميشوند و بالشها از پف لازم افتاده و موجب درد گردن ميشود.
*حمايت از لحافدوزي مانع از رونق افتادن آن است
يك جوان علاقهمند به حرفه لحافدوزي به خبرنگار فارس گفت: حرفه لحافدوزي شغل خوبي است اما از آنجا كه مرجع حمايتگر ندارند به حاشيه افتاده است.
احمد تميزكار، با بيان اينكه كار براي جوان عار نيست، افزود: نبود يك صنف اختصاصي به نام لحافدوزان موجب شده تا اين شغل زير مجموعه شغل خياطان و نخفروشان قرار گيرد.
اين جوان گيلاني، نبود حمايت كافي از لحافدوزي را موجب از رونق افتادن آن دانست و اظهار كرد: در رشت به جز محلههاي قديمي ديگر كسي به اين حرفه مشغول نيست و استادكاران در گوشه و كنار شهر به تنهايي و بدون كمك شاگرد كار ميكنند.
انتهاي پيام/84002/ق40
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]