محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842254348
نگاهي به كتاب تأليف نيكيآر. كدي سلاطين قاجار و پهلوي در گرداب فساد و استبداد
واضح آرشیو وب فارسی:ايران: نگاهي به كتاب تأليف نيكيآر. كدي سلاطين قاجار و پهلوي در گرداب فساد و استبداد
نيكي كدي جزو تاريخنگاران و شرق شناسان پركاري است كه ترجمه برخي از آثار او به زبان پارسي منتشر شده است. اخيراً هم چاپ چهارم كتاب به همت نشر ققنوس و با ترجمه مهدي حقيقتخواه منتشر شده است. تمركز كدي بيشتر بر روي تاريخ خاورميانه و ايران است اما در حوزه هاي ديگر مانند تاريخ جهان و تاريخ زنان هم داراي آثار قابل توجهي است. صفحه تاريخ روزنامه ايران در راستاي معرفي آثار تاريخي به معرفي اين كتاب ميپردازد.
نيكي. آر. كدي استاد ممتاز تاريخ دانشگاه لسآنجلس كاليفرنيا و عضو آكادمي علوم و هنرهاي امريكا، تأليفات بسياري دارد كه بيشتر در حوزه تاريخ خاورميانه و ايران است. در سه دهه اخير او تحقيقات گستردهاي درباره تاريخ معاصر ايران داشته كه محل اعتناي بسياري از انديشمندان سياسي و مورخان ايراني بوده است.
كتاب و برآمدن رضاخان> حاصل بازنگري پارهاي از نوشتههاي منتشر نشده خانم كدي درباره دوران قاجار است.
نويسنده در پيشگفتار اين كتاب درمورد هدف اين پژوهش مينويسد: «دوران سلسله قاجار كه با به قدرت رسيدن رضاخان به پايان رسيد. (1304 – 1175 ه .ش) مرحله اصلي گذار جامعه ايراني است. هدف اين كتاب ارائه تاريخ بنيادي اين دوره است كه تنها به اقدامهاي دولت مركزي و فرمانروايان نميپردازد، بلكه اقتصاد، جامعه، روابط خارجي و نقش زنان و اقليت ها را نيز دربرميگيرد.» (ص7) دوران قاجار آغاز مرحله گذار جامعه و فرهنگ ايران پيش مدرن به توسعه ظاهري ايران به شمار ميآيد كه با پيدايش انديشههاي تازه در حوزه سياست، فرهنگ و هنر و جنبشهاي اجتماعي مردمي مشخص ميشود. شناخت دوران قاجار به درك تحولات شگفتانگيز بعدي در تاريخ معاصر ايران كمك ميكند. در دوران قاجار با يك جامعه سنتي و پيش مدرن مواجهيم كه زمينهها و عوامل داخلي و خارجي تغيير ميكند و گذار به يك جامعه مدرن را به تدريج نمودار ميسازد.
پس از صفويه (1101 – 880 هـ – ش) كه مذهب شيعه به عنوان مذهب رسمي در كشورمان اعلام شد، عرصههاي فرهنگي، سياسي، اجتماعي و اقتصادي به دستاوردهاي چشمگيري رسيد، قاجار نخستين سلسلهاي بود كه پس از يك دوره آشفتگي و از هم گسيختگي، ايران را تا حدودي به سمت يكپارچگي رهنمون كردند، اما ناكامي آنها در دستيابي به مرزهاي دولت صفوي، بويژه در ناحيه ثروتخيز قفقاز و شكست در جنگ با روسيه كه به معاهدههاي گلستان (1193) و تركمانچاي (1207) انجاميد، ناكارآمدي نظام حكومتي ايران را آشكار ساخت. مشكل اصلي حكومت قاجار نداشتن ارتش منظم ملي وديوانسالاري مقتدر مركزي بود كه پيش شرط اقتدار مركزي است. عباس ميرزا، وليعهد و حكمران آذربايجان كه فرماندهي نيروهاي ايراني را در جنگ با روسيه برعهده داشت، نخستين مقام حكومتي بود كه نياز مبرم به انجام اصلاحات به سبك اروپايي و ايجاد يك ارتش منظم، مدرن و دائمي را دريافت و با اين هدف، چند دانشجو را براي تحصيل به اروپا اعزام كرد و بسياري از كارشناسان اروپايي را به خدمت گرفت.
در پس اين اقدامات عباس ميرزا، اصلاحگراني چون ميرزا ابوالقاسم قائم مقام و اميركبير در مقام صدارت اعظمي كوشيدند براي كارآمدي بيشتر دستگاه حكومتي، دست به اصلاحات بزنند اما مقاومتها و دسيسههاي درباريان و صاحبمنصبان كه منافع خود را در خطر ميديدند، تلاش آنها را بيثمر كرد و فرايند نوسازي در نيمه راه
متوقف شد.
واگذاري امتيازهاي متعدد اقتصادي و سياسي به قدرتهاي پرنفوذ در ايران، يعني روسيه و انگلستان، گشوده شدن درهاي كشور به روي كالاهاي صنعتي اروپايي و سست شدن بيش از پيش پايههاي اقتصاد ضعيف داخلي، افزايش مالياتها، اجحاف و اخاذي حكمرانان محلي، خوشگذراني و ولخرجي درباريان و شاهزادگان، كشمكش و رقابت بر سر مقام و... زمينههاي ناخشنودي فزاينده اجتماعي را فراهم آورد كه به شكل دادخواستها و اعتراضهاي محلي، شورشها و جداييطلبيها بروز كرد. سفر فزاينده ايرانيان به كشورهاي اروپايي، هندوستان، استانبول و قفقاز براي تحصيل، كار و مسافرت آنها را با شرايط، تحولات و انديشههاي مدرن درباره حكومت و جامعه آشنا كرد و موجب ورود اين انديشهها به ايران شد. بدين ترتيب كتاب فوقالذكر
3 گرايش عمده فكري در ايران سده نوزدهم و بيستم را مطرح ميكند:
1) مليگراها كه عمدتاً «روشنفكران تندرويي بودند كه ميخواستند در حكومت، اصلاحات عمده و نويني بر شالوده شيوههاي عمل ايران پيش از اسلام بنا كنند. آنها افول و زوال ايران را ناشي از قدرت فرمانروايان غالب و... ميدانستند.» ص 18-17
2) اسلامگرايان كه بر دوران اسلامي و تمدن و فرهنگ شكوفاي آن تكيه ميكردند و به درآميزي هويت ملي و اسلامي با گرايش شيعي اعتقاد داشتند.
3) گرايش ماركسيستي كه در دوران قاجار ظهور و نشو و نما يافت و بر عوامل طبقاتي، اجتماعي و اقتصادي بيش از عوامل اسلامي و ملي تكيه داشت.
با ناكامي اصلاحات و آشفتگيهاي فزاينده اقتصادي و اجتماعي و تلاش حكومت براي تأمين هزينههاي گزاف خود از راه واگذاري امتياز به بيگانگان، جنبشهاي اجتماعي و اعتراضي بالا گرفت. از آن جمله ميتوان به جنبش گسترده اجتماعي عليه واگذاري امتياز تنباكو اشاره كرد كه طي آن بازاريان، علما و روشنفكران نقش عمدهاي داشتند. شكست روسيه در جنگ با ژاپن در سال 1905 (1284 شمسي) و از پي آن انقلاب سال 1905 روسيه، به احساسات انقلابيگري در ايران دامن زد و در پيدايش جنبش مشروطيت تأثير گذاشت.
انقلاب مشروطه (1290-1284) كه با جنبش اعتراضي كسبه، بازاريان و همراهي روحانيت آغاز شد، بزودي از درخواست تأسيس عدالتخانه به تشكيل مجلس شوراي ملي و تدوين قانون اساسي گراييد و آزادي مطبوعات و احزاب و انتشار روزنامه هاي گوناگون و انجمن هاي سياسي و مدني را به همراه آورد. انجمن هاي انقلابي در سرتاسر كشور پديدار و در عرصه سياسي كشور تأثيرگذار شدند.
اما معاهده 1907 (1286) انگلستان و روسيه، ايران را به مناطق نفوذ تقسيم كرد و دوباره حكومت استبدادي و ارتجاعي را به كشور بازگرداند. كودتاي محمدعلي شاه در خرداد 1287 شمسي به تعطيلي مجلس و سركوب و اعدام مشروطه خواهان مي انجامد اما جنبش مقاومت كه از تبريز و به رهبري ستارخان آغاز شد، بزودي به نقاط ديگر كشور سرايت كرد و به سقوط استبداد صغير و بازگشت حكومت مشروطه منجر شد. مجلس دوم تشكيل مي شود و احزاب جديدي پا به عرصه سياست گذاشتند. دگرگوني در قانون اساسي، پيامدهاي مثبتي همچون اصلاحات مالي و فعاليت هاي اقتصادي، خاتمه نظام تيول داري، آموزش همگاني، نظام مدني قضايي و تأسيس مجلس مقاوم در برابر دست اندازي هاي بيگانگان را به همراه آورد.
كدي در بخش هاي ديگر اين كتاب ارزشمند انقلاب [مشروطه] را موجب پيدايش و گستردگي اشكال گوناگون مشاركت سياسي همگاني، از جمله ورود احزاب و سازمان هاي سياسي به عرصه اجتماع مي داند. در پي اين دگرگوني سياسي مشكلات شديد مالي حكومت مركزي را آزار داد و مورگان شوستر كارشناس جوان امريكايي همراه يك تيم اقتصادي براي نظارت و اصلاح ماليه به ايران دعوت مي شود اما اين تصميم با مخالفت روسيه مواجه شد كه در مورد اخراج هيأت امريكايي و استخدام خارجيان با نظر و توافق روسيه و انگليس به ايران اولتيماتوم داد.
مجلس زير فشار مردم اولتيماتوم را رد كرد. اما با حركت سربازان روس به سمت تهران، دولت ناصر الملك (نايب السلطنه) در آذر سال 1290 مجلس را منحل كرد، اولتيماتوم را پذيرفت و هيأت امريكايي را اخراج كرد و در برابر روسيه و انگلستان سر تسليم فرود آورد و اين به معناي پايان انقلاب بود. قانون اساسي لغو نشد اما تا سال 1293 هيچ انتخاباتي براي مجلس جديد برگزار نشد و قواي روسيه به اشغال شمال ايران ادامه داد. انجمنها منحل، مطبوعات سانسور و قدرت به يك كابينه محافظه كار زير كنترل روسيه و انگليس واگذار شد. با آنكه ايران از آغاز جنگ جهاني اول، بي طرفي خود را اعلام كرد ولي به صحنه جنگ تبديل شد. روسها از شمال، انگليسيها از جنوب و تركهاي عثماني و آلمان از شمال غربي، ايران را به صحنه عمليات نظامي تبديل كردند. پس از انقلاب اكتبر1917 روسيه، ارتش روس رسماً از خاك ايران عقب نشست. اما دولت طرفدار انگليس- وثوقالدوله- تنها بر پايتخت اشراف داشت، گيلان در دست نيروهاي ميرزا كوچك جنگلي بود، نيروهاي گوناگون محلي بخشهايي از ايران را تحت سلطه داشتند. جنوب ايران هم در اختيار انگليسيها بود و ايالتهاي مركزي در استيلاي حكمرانان مطلقالعنان يا گروههاي چپاولگر قرار داشت، ويراني، هرج و مرج، قحطي و بيماري چهره ايران پس از جنگ را ترسيم ميكرد. قرارداد تحميلي 1919 انگليس به دولت وثوقالدوله كه ايران را عملاً تحتالحمايه انگلستان ميكرد با واكنش ميهندوستان مواجه شد. در اين ميان رضاخان و سيدضياءالدين طباطبايي؛ عاملان كودتاي 1921 (1299 شمسي) بيشترين سود را بردند.
موارد مطرح شده در كتاب نيكي آر.كدي در شرايط ايران آن دوره يعني در بازه زماني به قدرت رسيدن رضاخان (اسفند1299) محل تأمل گروهي از تاريخپژوهان ايراني است بويژه آنجا كه مدعي ميشود: «نظر عمومي ايرانيان از گذشته تاكنون بر اين بوده است كه كودتاي فوريه (سوم اسفند) را انگليسيها مهندسي كردند...» ولي خانم كدي موضوع ديگري را مطرح ميكند كه در وقت مقتضي قابل بررسي و تأمل است. بخش ششم كتاب به روي كار آمدن رضاخان از كودتا تا تاجگذاري (1304- 1299) ميپردازد به نظر كدي هر چند رضاخان تهديدهاي محلي نسبت به وحدت و يكپارچگي كشور را فرو نشاند و به ارتش سامان بخشيد و قدرت بيچون و چرا را در دست گرفت اما حرص او به گردآوري زمين و پول، خشونت و بيرحمي هميشگياش نسبت به مخالفان و بيحرمتي نسبت به آنها از مواردي است كه مورد بحث قرار گرفته در اين كتاب خواندني است.
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[مشاهده در: www.iran-newspaper.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]
صفحات پیشنهادی
رونمایی کتاب همگامی ادبیات و نقاشی قاجار در خانه هنرمندان
رونمایی کتاب همگامی ادبیات و نقاشی قاجار در خانه هنرمندان کتاب همگامی ادبیات و نقاشی قاجار چهارشنبه 25 دی ماه در خانه هنرمندان ایران رونمایی میشود به گزارش حوزه ادبیات باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی خانه هنرمندان ایران نشست رونمایی نقد و بررسی کتاب همگامی ادبیاتنگاهي به «كوچه نقاشها» و گپي كوتاه با سيد ابوالفضل كاظمي راوي كتاب حكايت مرداني كه خدا خريدارشان بود
نگاهي به كوچه نقاشها و گپي كوتاه با سيد ابوالفضل كاظمي راوي كتاب حكايت مرداني كه خدا خريدارشان بود فاطمه كشاورزي در ميان انبوه كتابهايي كه روايتگر دوران دفاع مقدس و 8 سال رشادت مردان وزنان اين آب وخاك است و توسط انتشاراتيهاي متعدد چاپ شده برخي كتابها تلنگري به انسان ميزندمردها نخوانند... نگاهي به كتاب «بهم مياد» نوشته رنده عبدالفتاح
مردها نخوانند نگاهي به كتاب بهم مياد نوشته رنده عبدالفتاح مادربزرگ پدري مرحومم تا چند سال پيش هر زن بدحجابي را در خيابان ميديد احساس وظيفه ميكرد و با آناليز رفتار طرف مقابلش تذكري ميداد اين تذكر هميشه با دختر گلم حيف نيست موهات رو مرداي غريبه ببينن شروع مي شد و بعديك نمايشگاه كتاب در دوره قاجار +عكس
يك نمايشگاه كتاب در دوره قاجار عكس تصوير بازديد مردم از يك نمايشگاه فروش كتاب در اواخر دوره قاجاريه را اينجا ببينيد به گزارش گروه فرهنگي باشگاه خبرنگاران منبع مركز اسناد انقلاب اسلامي كد مطلب 37411 سه شنبه 26 آذر 1392نگاهي به اسناد فساد در سازمان تأمين اجتماعيتلاش مرتضوي براي پنهان شدن پشت اصولگرايان/ اسناد كمك مالي مرتضوي به
نگاهي به اسناد فساد در سازمان تأمين اجتماعيتلاش مرتضوي براي پنهان شدن پشت اصولگرايان اسناد كمك مالي مرتضوي به متحصنين مجلس ششم هرچند مرتضوي تلاش دارد با بزرگنمايي عملكرد خود در دوران اصلاحات مخالفين فسادهاي امروزش را عده اي اصلاح طلب معرفي كند اما بررسي اسناد فساد تامين اجتماعيسخنگوي سازمان اوقاف و امور خيريه كشور:اوباما هم كتابش را وقف كرد/ آسيب پهلوي به موقوفات با منگولهدار كردن آنه
سخنگوي سازمان اوقاف و امور خيريه كشور اوباما هم كتابش را وقف كرد آسيب پهلوي به موقوفات با منگولهدار كردن آنها سخنگوي سازمان اوقاف و امور خيريه كشور گفت وقف در دوران پهلوي آسيب جدي ديد به طوري كه بسياري از موقوفات كشور در آن زمان داراي سند منگولهدار شدند به گزارش خبرنگار جامنگاهي ديگر به داستان تباني و فساد مالي آنچه عابديني گفت، آنچه عابديني نگفت
نگاهي ديگر به داستان تباني و فساد مالي آنچه عابديني گفت آنچه عابديني نگفت ف گيلكان فاشگويي امير عابديني درباره سرپرست اسبق تيم ملي كه سرپرست تيم داماش در دوره مديريت عابديني هم بوده و فاشگويي امير عابديني درباره دو عضو سازمان ليگ پرونده تازهاي را از فساد مالي تباني و تغيينگاهی به گفتارهای نغز حجتالاسلام و المسلمین شجاعی در کتاب چراغ هدایت
در آستانه اربعین حسینی نگاهی به گفتارهای نغز حجتالاسلام و المسلمین شجاعی در کتاب چراغ هدایت خبرگزاری رسا ـ چاپ سوم کتاب چراغ هدایت مجموعه سخنرانیهای حجت الاسلام و المسلمین محمد شجاعی از سوی انتشارات سروش به انتشار رسید به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از انتشارات سروشنگاهي به كتاب «ثارالله، خون حسين در رگهاي اسلام»مقتل را به روايت يك عالم بخوانيد/ راز جاري شدن خون حسين (ع) د
نگاهي به كتاب ثارالله خون حسين در رگهاي اسلام مقتل را به روايت يك عالم بخوانيد راز جاري شدن خون حسين ع در رگهاي اسلام كتاب ثارالله خون حسين در رگهاي اسلام علاوه بر شخصيت شناسي امام حسين ع مقتلنگاري گزيدههايي از مقتل امام حسين ع و ياران او رثا و سوگواري همراه بنگاهی به کتاب عبور از فتنه + دانلود
به مناسبت 9 دی نگاهی به کتاب عبور از فتنه دانلود خبرگزاری رسا ـ مجموعه سه جلدی کتاب عبور از فتنه با هدف بازخوانی پرونده یک سال نبرد نرم از سوی مرکز مطالعات و پژوهشهای سازمان بسیج دانشجویی منتشر شده است به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا کتاب «عبور از فتنه»نگاهی به کتاب سلوک اخلاقی طرحهای روایی
نگاهی به کتاب سلوک اخلاقی طرحهای روایی خبرگزاری رسا ـ کتاب سلوک اخلاقی طرحهای روایی به قلم امیر غنوی از سوی سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا کتاب سلوک اخلاقی طرحهای روایی به قلم امیر غنوی با ارزیابی علمی آینگاهی به فسادهای بزرگ مالی جهان/ همسر ایرانی خواننده معروف ترکیهای، برنارد مدوف و تام پیترز در صف متخلفان اقت
نگاهی به فسادهای بزرگ مالی جهان همسر ایرانی خواننده معروف ترکیهای برنارد مدوف و تام پیترز در صف متخلفان اقتصادی بزرگ دنیا جدول فساد مالی اخیر در ترکیه بازتاب گسترده ای در فضای اقتصادی جهان به همراه داشته است به گزارش نامه نیوز اقتصاد کشور طی سال های گذشته بارها شاهد تخلف هانگاهی به کتاب آفتاب در مصاف
برگرفته از بیانات رهبر معظم انقلاب درباره عاشورا نگاهی به کتاب آفتاب در مصاف خبرگزاری رسا ـ کتاب آفتاب در مصاف بررسی علل و ابعاد حادثه عاشورا برگرفته از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی از سوی دفتر حفظ و نشر آثار معظم له منتشر شده است به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا کتاب آ-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها