واضح آرشیو وب فارسی:مهر: «مؤلفههاي فرهنگي گفتمان مقاومت اسلامي در خاورميانه» چاپ شد
كتاب «مؤلفههاي فرهنگي گفتمان مقاومت اسلامي در خاورميانه» نوشته امير دبيري مهر با بررسي 3 مفهوم اسلام سياسي، اعتقاد ديني و هويت ملي در پي آن است كه تحولات اخير و پيش روي خاورميانه را از ديدگاه فرهنگي توسط پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات به چاپ رسيد.
به گزارش خبرگزاري مهر، تاليف اين كتاب به عنوان دستاورد پژوهشي پژوهشكده ارتباطات فرهنگي و بينالملل پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات توسط امير دبيريمهر پژوهشگر و مدرس علوم سياسي انجام شده است و هدف از انجام دادن اين پژوهش، شناسايي مؤلفههاي فرهنگي مقاومت اسلامي در خاورميانه و بنيانهاي ديرپاي آن و محدوده پژوهش شامل ايران، عراق، لبنان و فلسطين است.
كتاب حاضر در پي واكاوي مؤلفههاي فرهنگي است كه گفتمان مقاومت اسلامي بر پايه آنها شكل گرفته است و حضور خود را بهعنوان يك گفتمان از گفتمانهاي رقيب متمايز ميكند. به اين ترتيب پرسش اصلي اين است كه: مؤلفههاي فرهنگي مقاومت اسلامي در خاورميانه كداماند؟ روش مورد استفاده در اين پژوهش مبتني بر تجزيه و تحليل ارتباطي متون است.
مولف كتاب «مولفههاي فرهنگي گفتمان مقاومت اسلامي در خاورميانه» گفت: در اين اثر كوشيدم بيداري اسلامي و تحولات منطقه را گذار از يك شعار ايدئولوژيك به يك نظريه علمي و عيني معرفي كنم و بگويم بيداري اسلامي حقيقتي انكارناپذير است و بين آن با تحقق تمدن نوين اسلامي پيوندهاي مستحكمي برقرار است و اگر ميخواهيم تمدن اسلامي را تحقق ببخشيم بايد بيداري اسلامي را زنده نگه داريم و مقاومت اسلامي را توسعه دهيم و از مباني عقلاني و اسلامي آن دفاع كنيم.
وي افزود: همچنان كه در كتاب گفتهام، نام اين تحولات را هرچه بگذاريم و آن را هرگونه كه بنگريم، بايد بپذيريم كه واقعيتي در منطقه رخداده كه حاصل تقابل و تعارض گفتمان اسلامي و گفتماني ديگر است كه تفكر و انديشهاي واداده و غربزده به شمار ميآيد، تفكري كه اعتقاد دارد سعادت و خوشبختي خاورميانه در گرو حذف شدن در پديدهاي به نام جهانيشدن است!
دبيري مهر در توضيح اين مفاهيم گفت: گفتمان مقاومت اسلامي يك شعار نيست، بلكه گفتماني است كه سه گزاره اساسي ياد شده را در بر دارد. اعتقادات ديني يكي از اين گزارههاست كه بر مسلمان بودن مردم خاورميانه و سابقه هزار و 400 ساله اسلام در اين منطقه تاكيد دارد. كشورهاي اين منطقه هويت ملي دارند و تلاشهايي كه در سده گذشته براي حذف اين هويت در قالب حركتهايي مانند پانعربيسم و پانتركيسم انجام شده، همگي شكست خوردند. در پژوهشهاي اين كتاب كوشيدم گفتمان مقاومت اسلامي را از سطح يك شعار و ايدئولوژي به يك نظريه علمي كه مبتني بر واقعيتهاي تاريخي و عيني است، ارتقاء بدهم.
اين محقق گفت: اعتقاد دارم بايد فضاي بحثها، فضايي روشمند، منطقي و غير جانبدارانه در طرح موضوعات باشند؛ از اين رو اين كتاب به آراي مخالفان مقاومت اسلامي پاسخ ميدهد و يادآور ميشود كه اين مقاومت يك شعار يا ايدئولوژي نيست بلكه اين گفتماني است كه بر اساس سه پايه مستحكم شكل گرفته است.
وي يكي از دلايل ناموفق بودن پروژههاي غرب در خاورميانه به ويژه پروژههاي سياسي، اقتصادي و فرهنگي را ناديده گرفتن مولفههاي فرهنگي گفتمان اسلامي دانست و گفت: آنها به اين مساله توجه نداشتند كه اين گفتمان منحصر به يك جنبش و جريان نظير جنبش حزبالله يا تنها منحصر به لبنان و ايران نيست بلكه گفتماني فراگير است كه بيش از آن كه به يك نظام سياسي مرتبط باشد، به يك اساس يا رويكرد عميق فرهنگي پيوند خورده است.
در مقدمه اين كتاب ميخوانيم:
انقلاب عربي، بهار عربي، بيداري انساني و بيداري اسلامي برخي از عناويني است كه براي تحولات اخير خاورميانه به كار رفته است كه همگي از عمق و فراگيري آن حكايت ميكند. تحولاتي كه از تونس شروع شد و در مصر به اوج خود رسيد و با استمرار در ليبي، يمن، بحرين و سوريه همچنان در اوج است و به نظر ميرسد مسيري برگشتناپذير است و چهره خاورميانه را دگرگون خواهد كرد. اين تحولات يكشبه حادث نشده و محصول و نتيجه سالها انتظار و كنش توأمان است و در ميان عوامل و علل گوناگون مؤثر در آن ميتوان عنصر مقاومت را به طور برجسته مشاهده كرده آن را از دريچه گفتمان و با تأكيد بر مؤلفههاي فرهنگي تحليل كرد. گفتمان مقاومت اسلامي را ميتوان گفتماني دانست كه خود را در برابر گفتمان غرب كه بر زندگي مسلمانان چيره شده بود مطرح ساخت. سه مفهوم كليدي مورد بحث در اين كتاب يعني «اسلام سياسي»، «اعتقاد ديني» و «هويت ملي» بهعنوان عناصر اصلي سازنده گفتمان فرهنگي مقاومت اسلامي در خاورميانه در تحولات اخير بهطور آشكاري ديده ميشوند.
كتاب «مؤلفههاي فرهنگي گفتمان مقاومت اسلامي در خاورميانه» به تازگي توسط انتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و با همكاري پژوهشكده باقرالعلوم(ع) با 286 صفحه، شمارگان هزار نسخه و قيمت 8 هزار و 400 تومان منتشر شده است.
كد خبر: 2194559
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۲ - ۱۳:۱۴
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]