تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 30 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):سنگهاى زیربناى اسلام سه چیز است: نماز، زکات و ولایت که هیچ یک از آنها بدون دیگرى درس...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855041061




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

حجت الاسلام دكتر ياوري، استاد حوزه و دانشگاه در گفت وگو با خراسان مطرح كردسازمان وكالت؛ راهبرد موثر امام كاظم(ع) براي تداوم مكتب اهل بيت (ع)


واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: حجت الاسلام دكتر ياوري، استاد حوزه و دانشگاه در گفت وگو با خراسان مطرح كردسازمان وكالت؛ راهبرد موثر امام كاظم(ع) براي تداوم مكتب اهل بيت (ع)
دوران امامت امام كاظم(ع)، دوراني خاص در تاريخ اسلام است. خلفاي معاصر آن حضرت يعني منصور، مهدي، هادي و هارون عباسي، تمام تلاش خود را براي مقابله با گسترش تشيع به كار بسته بودند و از سوي ديگر، با افزايش جمعيت شيعيان در تمامي سرزمين هاي اسلامي لزوم مديريت و هدايت مؤثر آنها كاملاً احساس مي شد.

در چنين دوره خطيري، امام كاظم(ع) با ايجاد سازمان مهم وكالت و تربيت بيش از 270 شاگرد زبده، توانستند شيعيان را از يك پيچ تاريخي خطرناك عبور دهند.

تدابير و تلاش هاي اين امام بزرگوار سبب شد تا شيعيان با سازمان وكالت به مثابه يك تاكتيك مؤثر در مقابله با جريان هاي معاند در دوره هاي بعد، آشنا شوند و از آن براي حفظ و تداوم مكتب اهل بيت(ع) بهره ببرند.

بررسي تدابير و تلاش هاي امام كاظم(ع) در اين زمينه و شيوه ايجاد سازمان وكالت توسط آن حضرت، موضوع گفت و گوي خراسان با حجت الاسلام دكتر ياوري، استاد حوزه و دانشگاه است كه در پي مي آيد.

چه زمينه هايي موجب شد امام كاظم(ع)، سازمان وكالت را براي اداره جامعه شيعيان ايجاد كنند؟

دوران امامت امام كاظم(ع)، به لحاظ تاريخي، دوره اي خاص براي شيعيان است.

از يك طرف، حاكميت عباسي فراز و فرود خود را براي تصاحب قدرت طي كرده و حالا به عنوان قدرت حاكم، مي كوشد شيعيان را به عنوان دشمنان اصلي خلافت عباسي، از جامعه حذف كند و از طرف ديگر، تشيع گسترش زيادي پيدا كرده است و تقريباً در تمامي سرزمين هاي اسلامي پيروان پرشوري دارد كه خلافت ستم پيشه عباسي را برحق نمي دانند و در برابر آن مقاومت مي كنند.

طبيعي است كه امام(ع) بايد با توجه به رويكردهاي خلفا عليه شيعيان تصميم ها و شيوه هايي را اتخاذ كنند تا بتوانند آنها را از اين بحران ها به سلامت عبور دهند.

واقعيت اين است كه تلاش هاي امام باقر(ع) و امام صادق(ع)، بايد در دوران امامت امام كاظم(ع) به نتيجه برسد و زمينه را براي دوران خاص تشيع در عهد امام رضا(ع)، آماده كند. در نتيجه همين مديريت ويژه و موثر است كه شاهد خروج نسبي شيعيان از وضعيت تقيه، در دوران امام رضا(ع) هستيم.

امام كاظم(ع) علاوه بر بيان مواضع در برابر خلفا و هدايت مسلمانان، براي رسيدن به هدفي كه ذكر كرديم؛ مديريت ويژه شيعيان را از طريق ايجاد سازمان وكالت و توجه به گسترش آن، در دستور كار قرار دادند.

مي دانيم كه دوران خلافت عباسي، به لحاظ سخت گيري بر اهل بيت(ع) و شيعيان، دست كمي از دوران اموي نداشت و خلفايي مانند مهدي و هارون عباسي، بر علويان سخت مي گرفتند. علت اين موضع صريح در ضديت با امامان معصوم(ع)، همان طور كه قبلا هم گفتم، احساس خطري بود كه اين خلفا، نسبت به زير سوال رفتن مشروعيت حكومت شان با بيان حقايق از سوي امامان معصوم(ع) و پيروانشان، داشتند.

بر اين اساس، تأثيرگذاري امام كاظم(ع) در جامعه براي آنها دلهره آور بود.

ذهبي، دانشمند مشهور اهل سنت، مي نويسد كه در زمان هارون عباسي، مردم، امام كاظم(ع)را به عنوان خليفه بر حق مي شناختند و آن حضرت را سزاوارتر از هارون نسبت به حكومت بر جامعه اسلامي مي دانستند :« كَبيرُ القَدر، جَيِّدُ العِلمِ أولي بِالخِلافَةِ مِن هارون» (سير اعلام النبلاء، ج 13، ص 120) حتي خود هارون هم به اين مسئله اعتراف مي كند و در صحبتش با امام(ع)، با كنايه به ايشان مي گويد: شنيده ام تو هم به عنوان خليفه مسلمانان از مردم ماليات مي گيري؟

طبعاً هارون اين موارد را خطري در برابر اقتدارش مي دانست و به همين دليل، هم او و هم خلفاي بعدي در صدد كنترل اين اقتدار امامان معصوم(ع) از طريق تبعيد يا حبس آن بزرگواران بودند تا ارتباط امام(ع) با مردم را به نحوي قطع كنند. بنابراين امام(ع) مي بايست با ايجاد و گسترش چنين سازماني، مديريت شيعيان را در اين مرحله حساس به نحو مناسبي به انجام برسانند.

طبيعتاً شاگردان امام(ع) به عنوان بازوان اجرايي آن حضرت، نقشي مهم را در اين زمينه بر عهده داشتند. برخي از منابع از 270 يا 274 نفر به عنوان شاگردان امام كاظم(ع) نام برده اند كه ظاهراً 20 نفر از آنها ايراني بودند. افرادي مانند يونس بن عبدالرحمان، صفوان بن يحيي وعبدا... بن مغيره از جمله شاگردان امام(ع) بودند. يكي از مهم ترين كارهاي اين افراد، تبيين اصل امامت بود.

برخي از اين افراد نظير علي بن يقطين هم با حضور در دربار عباسي و مخفي كردن اعتقادات خود، به دستور امام(ع)، زمينه را براي ياري و كمك به شيعيان فراهم مي كردند.

مسئوليت اصلي سازمان وكالت چه بود؟

سازمان وكالت توانست از سوي امام(ع) كارهاي ويژه اي مانند پاسخ به شبهات سياسي، اعتقادي و فقهي شيعيان را برعهده بگيرد و يك سياست همسو، يكسان و موثر را براي مديريت پيروان اهل بيت(ع) نهادينه كند.

اين سازمان ويژه درحقيقت در پي آماده كردن شيعيان براي ورود به دوران غيبت بود. به جز اين كاركرد مهم، امام(ع) براي اعمال ولايت خويش بايد از يك دستگاه و ساختار سياسي متناسب برخوردار مي بودند.

ايجاد سازمان وكالت در واقع تبلور عملي تشكيل يك حكومت ولايي از سوي اهل بيت(ع) بود و وكلاي امام(ع) در واقع استانداران و فرمانداران ايشان محسوب مي شدند.

وكلاي امامان معصوم(ع) داراي چه ويژگي هايي بودند؟

قطعاً عهده دار شدن اين مسئوليت خطير به ويژگي هاي خاصي نياز داشت.

نقلي از پسرعموي نوبختي، نايب امام زمان(عج)، كه مردي پارسا و دانشمند بود، وجود دارد كه وقتي از او پرسيدند: چرا با وجود صفات لازم و مناسب در شما براي نيابت امام(عج)، پسر عمويتان به اين مقام منصوب شد؟ مي گويد: شايد اين صفاتي را كه شما مي گوييد داشته باشم، اما اگر مرا دستگير كنند و بخواهند محل سكونت امام(عج) را با شكنجه از من بشنوند، من تحمل شكنجه را ندارم و نشاني مكان را خواهم گفت، در صورتي كه اگر پسرعمويم را تكه تكه كنند، كلامي به زبان نخواهد آورد.

بنابراين وكيلي كه از سوي امام(ع) تعيين مي شد، بايد چه به لحاظ فردي و اعتقادي و چه به لحاظ اجتماعي و سياسي داراي خصوصيات ويژه اي مي بود.

سه شنبه 19 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خراسان]
[مشاهده در: www.khorasannews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن