واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: توليد 70 درصد از روغن مورد نياز کشور 10 سال طول ميكشد
در حالي هر كالايي براي خود داراي مافياي قدرتمندي است و در سال جاري شاهد تكانههاي شديد در بازار شكر و روغن بوديم كه معاون برنامهريزي اقتصادي وزير جهاد كشاورزي گفت: تمام قد جلوي انحصار واردات كشاورزي ايستادهايم، مجوز واردات را به توليدكننده محصول و نه افراد خاص ميدهيم.
عبدالمهدی بخشنده معاون وزير جهاد كشاورزي گفت: در توليد شكر نيز به اهداف خود تا حدودي دست پيدا كردهايم. مجموع توليد شكر ما از چغندر قند و نيشكر در سال 92 يك ميليون و 110 هزار تن بود. پيشبيني ما اين است كه امسال توليد شكر ما از مرز يك ميليون و 600 هزار تن عبور كند، در حالي كه سطح زير كشت اصلاً اضافه نشده بلكه عملكرد در هكتار بهبود يافته است و بخشي از توليد چغندر قند با تغيير فصل كشت، از بهاره به پاييزه از 30 تن در هكتار به 50 تن رسيده است.
وي در پاسخ به اين پرسش كه چرا 95 درصد روغن مصرفي، وارداتي است و وزارت جهاد كشاورزي چه برنامهاي براي كاهش واردات روغن دارد؟ گفت : ما برنامهريزي كردهايم كه طي 10 سال آينده 70 درصد روغن خوراكي مورد نياز كشور را خودمان در داخل توليد كنيم و اكنون بيش از 90 درصد روغن مصرفي به صورت روغن خام وارد كشور ميشود كه اين يك فاجعه است و ما اكنون سالانه 4/4 ميليارد دلار روغن خوراكي وارد كشور ميكنيم.
اكنون ميزان توليد چغندر قند در كشور كم نيست، اما متأسفانه با كمبود كارخانه فرآوري چغندر قند روبهرو هستيم و ممكن است، همين اتفاق براي دانههاي روغني نيز بيفتد و باز 10 سال آينده مشكل ما نبود زيرساخت فرآوري دانههاي روغني باشد؟
وي گفت: اولاً سياست وزارت جهاد كشاورزي اين است كه كشت برنج را در سه استان شمالي گلستان، مازندران و گيلان متمركز كند و خيلي موافق توسعه كشت برنج در ساير استانها به دليل آببر بودن نيستيم، اما فكر ميكنيم افزايش عملكرد در واحد سطح سبب ميشود تا هزينههاي توليد كاهش يابد. در كنار آن اگر بتوانيم كشت دوم را توسعه دهيم، باز در كاهش قيمت مؤثر است و طي سالهاي گذشته در 48 هزار هكتار از مزارع برنجكاري، كشت دوم انجام ميشود.
وي افزود: در نهايت، تنظيم كسري منفي تراز تجاري كشور هدف اصلي ماست و تراز تجاري در بخش كشاورزي از منفي 8/8 ميليارد دلار در سال 92به منفي 5 ميليارد دلار در سال 93 رسيده و در سال 94 به منفي 3/4 ميليارد دلار كاهش يافت و مفهوم آن اين است كه طي سالهاي گذشته حدود 5 ميليارد دلار از محل واردات بخش كشاورزي صرفهجويي شده است. ما در يك افق 10 ساله و در جهت اقتصاد مقاومتي متعهد شدهايم تراز تجاري بخش كشاورزي را به صفر برسانيم.
وي گفت: الان بيشترين حجم واردات بخش كشاورزي مربوط به غلات، دانههاي روغني، ذرت و كنجاله و واردات شكر و برنج است.
وي افزود:19 درصد از اشتغال كشور مربوط به بخش كشاورزي است و ما خيلي به دنبال افزايش اشتغال در اين بخش نيستيم بلكه به دنبال تثبيت اشتغال هستيم و دنبال كيفيت اشتغال، مثلاً در توسعه كشت گلخانهاي، عمده نيروي مورد استفاده در اين بخش بايد حداقل كارشناس بخش كشاورزي باشد كه در 12 ماه سال فعاليت ميكند، اما در كشاورزي سنتي، كشاورز شش ماه بيكار است. در بخش آبزيپروري و آبياري نوين نيز حتماً بايد از افراد كارشناس استفاده كنيم.
وي در مورد نابساماني بازار شكر از ماه مبارك رمضان به بعد گفت: «در يك مقطعي يك سكته يك ماهه ايجاد شد. وزارت جهاد كشاورزي يك كار اصولي را در بحث واردات شكر آغاز كرده و ما واردات شكر و روغن را به توليد داخل گره زديم. اكنون فقط مجوز واردات شكر را به اشخاص حقوقي كه خود توليدكننده شكر هستند ميدهيم و با اين سياست، متأسفانه عدهاي مقابله ميكنند، اما ما كوتاه نيامديم. گفتهايم تمام كارخانجات توليدكننده شكر به تناسب سهمشان از توليد، سهمي هم از واردات به آنها داده شود، يعني اگر واردات حاشيه سودي دارد نصيب توليدكننده داخلي كه با مشقت فراوان توليد ميكند بشود.
وي گفت: قبلاً شكر توسط دو سه تاجر مشخص وارد ميشد و سود شيرين آن به جيب اين افراد ميرفت. پيش از اين، كارخانجات شكر چند سال بيكار بودند اما اكنون شكر خام يا شكر زرد را وارد ميكنند و آن را فرآوري ميكنند.
در دانههاي روغني نيز امسال همين كار را كرديم و گفتيم هر كس دانه روغني داخلي را بخرد، در واردات روغن اولويت دارد، در غير اين صورت بايد با تعرفه بالاتري روغن را وارد كند، نتيجه آن شد كه تمام محصولات دانههاي روغني را خود كارخانجات فرآوري دانههاي روغني كه كار واردات را هم انجام ميدهند، خريداري كردند و به هيچ وجه از اين سياست كوتاه نميآييم.
تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۵ - ۲۱:۵۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]