واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: دو روی سکه کارت اعتباری خرید کالا
یک کارشناس اقتصادی گفت: بانک مرکزی صرف نظر از بازار تولیدی حوزه تقاضا را می تواند با ارائه نرخ سود ترجیحی تحریک بخشد تارونق در تولید ملی حاصل شود.
ساسان شاه ویسی کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار داشت:طی 25 سال اخیر در کشور به طرق مختلف کارت های اعتباری مورد استفاده قرار گرفت به طوریکه در شش ماهه گذشته آخرین نوع آن به وسیله بانک مرکزی ابلاغ شد.
وی بابیان اینکه طرح کارت اعتباری کالا،یک سیاست انبساط پولی و مالی است تا از ظرفیت نظام بانکداری در جهت افزایش گردش پولی استفاده شود، گفت: این کارت به سبب سود بالای بانکی و نبود هماهنگی با تولید کنندگان داخلی آن چنان که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفت.
این کارشناس در خصوص طرح کارت اعتباری طلایی،نقره ای و برنزی کالا بیان کرد: در ابتدای امر با ارائه طرح کارت اعتباری 10، 30 و 50 میلیون تومانی ذینفعان احساس رضایت می کنند، اما باید گفت که اگر سیاست گذاری دقیقی در جهت کلان و هدایت منابع مالی به بخش تولید به کار گرفته نشود با چالش های متعددی روبرو خواهیم شد.
شاه ویسی افزایش نرخ تورم را از بارزترین آثار موارد فوق دانست و افزود: به سبب نبود اطلاعات لازم از تعداد واجدین شرایط و بکارگیری منابع در محل های مورد نظر، سیاست گذاری انجام شده با اشکالاتی مواجه خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که این منابع به سمت و سوی خرید کدامیک از کالاها می رود، بیان کرد: از آنجا که براساس اصل اقتصاد مصرف کنندگان به سمت سوی کالای باکیفیت و قیمت مناسب در جهت مرتفع ساختن نیازهای خود می روند باید گفت که کالای ایرانی در بعد قیمت و کیفیت به نسبت کالاهای خارجی با ایرادات و چالش هایی روبرو است.
بانک های خصوصی تن به اجرای طرح کارت خرید کالا نمی دهند
کارشناس اقتصادی با انتقاد از اعتبارسنجی بانک ها برای اخذ کارت های اعتباری به مشتریان اظهار کرد: با توجه به آنکه مسئولان امر در اندازه گیری نرخ تورم بر تک رقمی شدن آن طی یک دوره یکساله اصرار دارند این سوال مطرح است که با چه معیاری تسهیلات با اقساط بالا را در اختیار مشتریان قرار می گیرد.
شاه ویسی با بیان اینکه بانک های خصوصی حاضر به ارائه چنین تسهیلاتی نیستند، افزود: با توجه به آنکه در بازار بانک ها تسهیلات را با سود 22 الی 24 درصد مبادله می کنند بعید است که بانک های خصوصی حاضر به ارائه تسهیلات با نرخ 19.1 درصد باشند.
وی با اشاره به اینکه با گذشت یک ماه از ابلاغ این طرح بسیاری از بانک ها حاضر به اجرای آن نیستند، عنوان کرد: بانک ها به بهانه نبود بخشنامه و منابع لازم در جهت پرداخت این تسهیلات از اجرای این طرح سر باز می زنند.
به گفته شاه ویسی با توجه به ایجاد سرعت گردش پول ارائه تسهیلات به ذی نفعان از مهم ترین نقاط قوت کارت های اعتباری کالا به شمار می رود.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: اولویت اصلی کارت های اعتباری کالا باید مبتنی برسیاست اقتصاد مقاومتی به عنوان یک مدل جدید در متن اقتصاد ملی همراه باشد.
بی تاثیری طرح اعتباری کالا بر اقتصاد تولید
وی با بیان اینکه طرح اعتباری خرید کالا می تواند تاثیر مثبتی در اقتصاد،تولید و رفاه مردم داشته باشد، افزود: گرچه این طرح در قتصاد برخی کشورها فرصت مطلوب تلقی می شود اما اثر گذاری مثبت آن در اقتصاد کشور را نمی توان رصد کرد.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که با شرایط موجود این کارت می توان به رونق اقتصادی دست یافت یا خیر؟ تصریح کرد: مهم ترین سیاست انبساطی که حمایت از تولید ملی است با اجرای این طرح رخ نخواهد داد از این روبانک مرکزی برای یک دوره مشخص بایستی منابع را در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد تا شاهد شکوفایی اقتصاد خواهیم بود.
سود ترجیحی تسهیلات در گرو افزایش تسهیلات
وی با بیان اینکه سود بالای بانکی از مهم ترین بیماری حوزه تسهیلات است، افزود: دراقتصاد جهانی، کارت اعتباری کالا به عنوان یک مزیت در اختیار بازار مصرف قرار می گیرد از این رو بایستی بانک مرکزی صرف نظر از بازار تولیدی حوزه تقاضا را با ارائه نرخ سود ترجیحی تحریک بخشد تا اتفاق مورد نظر در تولید ملی اتفاق بیفتد.
شاه ویسی در پاسخ به این سوال که کدامیک از طرح کارت اعتباری کالا به اهداف رونق اقتصادی نزدیک تر است،بیان کرد: طرح قبلی کارت اعتباری کالا در صورت ارتباط با تولیدکنندگان داخلی و مرتفع شدن چالش های نبود استقبال جامعه به کمک رونق اقتصادی می آمد چرا که این رقم تسهیلات تنها یک مطلوبیت ذهنی در مخاطب ایجاد می کند.
۱۳ آبان ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]