واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: جلسات «ستاد تنظيم بازار» در اوج گرانيها تعطيل شد!
افزايش چند باره پنج گروه كالاي اساسي در سال جاري نشان از تعطيلي كامل جلسات ستاد تنظيم بازار دارد...
نویسنده : بهناز قاسمی
افزايش چند باره پنج گروه كالاي اساسي در سال جاري نشان از تعطيلي كامل جلسات ستاد تنظيم بازار دارد؛ جلساتي كه يك زمان نقش كليدي در كنترل قيمتها داشت، اما اكنون به دليل مشغله رئيس آن ماههاست كه به تعطيلي كشانده شده است، البته اخيراً اين ستاد تعطيل شده مصوبهاي مبني بر ترخيص برنجهاي خارجي از گمركات داشت كه موجب دلخوري فعالان بازار شد.
«آيا مسئولان از وضعيت معيشتي مردم خبر دارند؟» اين سؤالي است كه اين روزها، همزمان با افزايش قيمت انواع كالاهاي مصرفي بين مردم رد و بدل ميشود. براساس آمار بانك مركزي در هفته منتهي به ۳۰ مهرماه، قيمت كالاهاي اساسي در بازار بالا رفته و گراني را تجربه ميكند؛ به نحوي كه قيمت گروه كالايي برنج، ميوههاي تازه، سبزيهاي تازه، گوشت قرمز، چاي و روغن نباتي گران شده است. به گفته صاحبنظران دولت تدبير تمام توجهش را به روابط خارجي معطوف كرده و بازار داخل را به دست فراموشي سپرده است.
در ابتداي شروع بهكار دولت حل تمامي مشكلات اقتصادي مردم به مشكلات خارجي و تحريمها گره خورده بود، اما پس از ماهها تلاشهاي مستمر دولتمردان در راستاي رفع تحريم و برجام و پسابرجام، هنوز كه هنوز است هيچكدام از وعدههاي دولتمردان محقق نشده است. به گفته صاحبنظران به حاشيه كشاندن سازمان حمايت مصرفكنندگان و تعزيرات و پررنگ شدن نقش نظارتي اصناف بر تغيير قيمتها از نوعي عملكرد ضعيف دولت بر بازار حكايت دارد كه يكي از دلايل آن به تعطيلي ستاد تنظيم بازار مربوط ميشود.
خبرهاي رسيده حاكي از آن است كه ستاد تنظيم بازار تقريباً تعطيل شده و جلسات خود را به طور منظم برگزار نميكند، آيا دولت نميتواند شخص ديگري را به عنوان مسئول ستاد تنظيم بازار انتخاب كند كه به اندازه محمد شريعتمداري پرمشغله نباشد؟
در اين بين تقريباً ميتوان گفت خبري از دولت و نهادهاي تصميمگير درباره قيمت كالاهاي اساسي مردم هم نيست. دستگاههاي دولتي از پاسخگويي درباره گراني كالاهاي اساسي مردم طفره ميروند و مدام توپ را به زمين يكديگر مياندازند. ستاد تنظيم بازار به عنوان مهمترين نهادي كه در يك دهه گذشته مسئوليت تنظيم بازار كالاهاي اساسي مورد نياز مردم را بر عهده داشته هم تقريباً تعطيل شده است.
تنظيم بازار؛ بچه سر راهي دولت روحاني!
موضوع تنظيم بازار در دولت تدبير و اميد سرنوشت بسيار غمانگيزي پيدا كرده و تقريباً از متولي مشخصي برخوردار نيست. با آغاز به كار دولت حسن روحاني در شهريورماه 92 دولت تصميم گرفت كه قانون انتزاع وظايف بازرگاني بخش كشاورزي را به اجرا دربياورد كه براساس آن، مقوله تنظيم بازار به دو بخش تقسيم شد. تنظيم بازار كالاهاي صنعتي مورد نياز مردم به وزارت صنعت، معدن و تجارت سپرده شد و تنظيم بازار كالاهاي كشاورزي هم بر عهده محمود حجتي و مديرانش در وزارت جهاد كشاورزي سپرده شد. با اين حال تنظيم بازار نه تنها سر و سامان نگرفت بلكه دود اختلافات زياد محمدرضا نعمتزاده وزير صنعت، معدن و تجارت و محمود حجتي وزير جهاد كشاورزي، با گراني كالاهاي اساسي به چشم مردم رفت. مسئولان وزارت جهاد كشاورزي معتقدند به دليل در اختيار نداشتن اصناف و دستگاههاي نظارتي، مسئوليتي در قبال گراني كالاها ندارند و نعمتزاده و مديرانش هم تأكيد ميكنند كه وظيفه تنظيم بازار بعد از قانون انتزاع از اختيار آنها خارج شده است. شركت بازرگاني دولتي هم در دولت تدبير و اميد از وزارت صنعت، معدن و تجارت گرفته شد و به وزارت جهاد كشاورزي سپرده شد اما تكروي و اقدامات بعضاً متناقض اين شركت با وزارتخانه محمود حجتي به هرج و مرج در بازار دامن زده است.
محرمانه شدن جلسات ستاد تنظيم بازار
با آغاز دولت يازدهم حسنيونس سينكي معاون وزير اسبق بازرگاني در دولت اصلاحات مسئوليت تنظيم بازار را در وزارت صنعت بر عهده گرفت. سينكي كه در ابتداي دولت يازدهم به عنوان معاون نعمتزاده به فعاليت ميپرداخت به دليل اختلاف با وزير صنعت از اين وزارتخانه استعفا كرد و با توصيه محمد شريعتمداري معاون اجرايي رئيسجمهور به وزارت جهاد كشاورزي رفت.
با اجراي قانون انتزاع معاونت جديدي به وزارت جهاد كشاورزي افزوده شد و حسنيونس سينكي مسئوليت آن را بر عهده گرفت. اين معاونت كه به عنوان معاونت بازرگاني فعاليت خود را آغاز كرد، مسئوليت تنظيم بازار را برعهده گرفت اما به دليل مشكلاتي كه با نعمتزاده و مديرانش داشت عملاً وزارت صنعت و مديرانش را از فرآيند تنظيم بازار حذف كرد. جلسات ستاد تنظيم بازار هم به معاونت اجرايي رئيسجمهور منتقل شد و نمايندگان دستگاههاي مختلف هر چند وقت يك بار با حضور سينكي و شريعتمداري تشكيل جلسه ميدادند.
افزايش چندباره ۵گروه كالاي اساسي
مركز آمار نرخ تورم مهرماه را 7/9 درصد و نقطه به نقطه را نيز 6/6 درصد اعلام كرده كه البته افزايش را نشان ميدهد، حال گزارش رسمي بانك مركزي هم نشان ميدهد قيمت پنج گروه كالاي اساسي بالا رفته است. به گزارش مهر، مركز آمار ايران چند روز پيش اعلام كرد تورم مهرماه به 7/9 درصد رسيده است، ضمن اينكه تورم نقطه به نقطه هم با افزايش 0/1 واحد درصدي به 6/6 ارتقا يافته است اما حال گزارش بانك مركزي هم نشان ميدهد در هفته منتهي به ۳۰ مهرماه، قيمت كالاهاي اساسي در بازار بالا رفته و گراني را تجربه ميكند، به نحوي كه قيمت گروه كالايي برنج، ميوههاي تازه، سبزيهاي تازه، گوشت قرمز، چاي و روغن نباتي افزايش را تجربه ميكند. در عين حال قيمت لبنيات و حبوبات ثابت بوده و نرخ تخممرغ، برنج، گوشت مرغ و قند و شكر كاهش را نسبت به هفته قبل تجربه ميكند.
ميزان افزايش قيمت ميوههاي تازه نسبت به هفته قبل 3/8 درصد، سبزيهاي تازه 10/2 درصد، گوشت قرمز 0/9 درصد، چاي 1/1 درصد و روغن نباتي 0/4 درصد افزايش را نسبت به هفته قبل نشان ميدهد اما قيمت برنج، حبوبات، سبزيهاي تازه، گوشت قرمز، چاي و روغن نباتي به ترتيب 0/9 درصد، 0/6 درصد، ۴ درصد، 2/5 درصد، 1/5 درصد و 2/6 درصد افزايش را نسبت به هفته مشابه ماه قبل نشان ميدهد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۳ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]