محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829460053
8 سوال کلیدی درباره نبرد ارزها
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: فصلنامه همشهری اقتصاد: امروزه تورم غیرقابل کنترل به کابوسی برای اقتصاد جهان تبدیل شده است/ تاریخ ثابت کرده است که تورم بسیار زیاد، می تواند منجر به ناآرامی های اجتماعی شود/ اگر در سال 1999، یورو به جریان نمی افتاد، دلار امروز به پادشاهی بی رقیب و یکه تاز تبدیل شده بود.
جنگ ارزها امروز به مرکز دغدغه های سران و رهبران جهانی تبدیل شده است، اما این پدیده اقتصادی، دقیقا چیست؟ چرا تا این حد اهمیت دارد و به آن پرداخته می شود؟ مزایا و آسیب های آن چیست؟
در این جنگ اثری از خون و خونریزی دیده نمی شود، با این حال از آن با عنوان «جنگ» یاد می کنند. به هر حال، این شکل از منازعه، قرن هاست که در تبادلات بین المللی وجود داشته است. درواقع جنگ ارزها، سلاحی است که با کاهش ارزش پول ملی، رقابت را آسان می کند؛ آن هم به این ترتیب که دولتی که جنگ ارزی را در دستور کار خود قرار می دهد، نسبت به گذشته با سود قابل توجهی رو به رو خواهدشد، اما این اقدام، حمله ای جدی به اقتصاد سایر کشورهاست.
بدترین خطری که در این شرایط، اقتصاد جهانی را تهدید می کند، این است که بقیه کشورها نیز برای مقابله با این شرایط، ارزش پول ملی خود را پایین بیاورند. در این شرایط، تجارت بین الملل به تدریج تعادل خود را از دست می دهد و صدای زنگ تورم بیش از حد بلند خواهدشد. شرایطی که در آن هیچ یک از کشورهای جهان، اعم از توسعه یافته، نوظهور یا در حال توسعه، قادر به تحملش نخواهند بود.
جنگ ارزها به چه معناست؟
عبارت «جنگ پول ها» یا «جنگ ارزها» به معنای نبردی است که از سوی برخی از کشورها برای جلوافتادن در رقابت های تجاری صورت می گیرد. جنگ ارزها از طریق سیاست های اقتصادی به خصوص سیاست های پولی به پیش می رود، سیاست هایی که باعث کاهش سطح پول ملی آن ها نسبت به سایر پول ها می شود. درواقع، این اقدام همان پدیده ای است که با عنوان کاهش ارزش رقابتی نیز از آن یاد می شود.
چرا در این موقعیت از اصطلاح «جنگ» استفاده می شود؟
شاید بتوان برزیل را طی سال های اخیر از پیشگامان جنگ ارزی به شمار آورد. در 27 سپتامبر 2010 بود که «گیدو مانتگا»، وزیر دارایی وقت این کشور از جنگ ارزها سخن گفت. شاید گاهی اوقات درباره کاربرد این عبارت، زیاده روی هایی صورت بگیرد، اما اصطلاح جنگ ارزها با استقبال بین المللی و رسانه ای قابل توجهی رو به رو شد.
در حقیقت، کاهش ارزش پول ملی از چندین قرن قبل وجود داشته و در تاریخ اقتصاد جهان از این سلاح مهم استفاده شده است. می توان بخش عمده ای از موفقیت ها و پیشروی های کشورهای نوظهور اقتصادی از جمله چین و برزیل را در استفاده از همین راهکار دانست که نتایج کوتاه مدت قابل توجهی دارد.
چرا داشتن پول ضعیف، می تواند سودآور باشد؟
در مختصرترین پاسخ به این پرسش می توان گفت، داشتن پول ضعیف به این دلیل سودآور است که داشتن چنین پولی در مقایسه با سایر پول ها، زمینه را برای صادرات محصولات و حتی خدمات هرچه بیشتر فراهم می آورد. از سوی دیگر، با این اقدام، واردات امر بسیار پرهزینه و گرانی خواهدشد، شرایطی که خانوارها را مجبور می کند برای مصارف شان مبالغ بیشتری هزینه کنند (کاهش ارزش پول از اشکال حمایت گرایی «Protections» است).
در نهایت صنایع داخلی تقویت می شود و به دنبال این امر چرخه موثری به وجود می آید که رشد اقتصادی، مصرف، اشتغال و در نهایت رشد درآمدهای عمومی را با خود به دنبال خواهدداشت.
چرا کاهش ارزش پول، منبع درگیری های بین المللی است؟
کشوری که به صورت یک طرفه و با قدرت زیاد ارزش پول خود را کاهش می دهد، اقتصادش را تقویت می کند، اما این قوی شدن باعث آسیب رساندن جدی به وضعیت اشتغال در کشورهای دیگر می شود. این عوامل در کنار هم منجر به تولید عدم تعادل در تجارت جهانی می شود که ممکن است اقدامات مشابه از سوی سایر کشورها به همین ابزار یعنی کاهش ارزش پول متوسل شوند (در این زمان عبارت جنگ را می توان به معنای واقعی به کار برد)، درمرحله اول طبیعی است که شرایط برای همه یکسان خواهدشد و آثار مثبت این اقدام رنگ می بازد، بنابراین تنها آثار سوء و زیان های چنین اقدامی بر جای خواهدماند، تولید حجم گسترده ای از پول و افزایش قیمت ها در ابعاد جهانی، از اصلی ترین زبان هایی است که در این شرایط، اقتصاد را در سطح بین الملل تحت تاثیر قرار می دهد.
این در حالی است که امروزه تورم غیرقابل کنترل به کابوسی برای اقتصاد جهان تبدیل شده است؛ تاریخ ثابت کرده که تورم بسیار زیاد می تواند منجر به ناآرامی های اجتماعی شود (ناآرامی هایی که حتی از اعتراض به بیکاری نیز شدیدتر خواهدبود)، حتی گاهی اوقات بروز جنگ واقعی نیز اجتناب ناپذیر می شود.
کدام کشورها در نظام پولی خود دست برده اند یا مشتاق به انجام چنین کاری هستند؟
برخی از کشورها علی رغم سلامت اقتصادشان، به صورت مصنوعی ارزش پول خود را نسبتا پایین نگه می دارند؛ مانند چین که به صورت مصنوعی ارزش یوان را پایین نگه داشته است تا بتواند شرایط را کنترل کند. وضعیت در سایر کشورهای آسیایی نظیر کره جنوبی و سنگاپور نیز به همین ترتیب است. در این فهرست می توان نام کشورهایی را نیز گنجاند که روی پول هایشان کار می کنند تا بیش از حد قوی نشوند، کشورهای تولیدکننده نفت و گاز نظیر عربستان سعود و روسیه از این جمله هستند، اما سبک دیگری از دخالت در پول ملی وجود دارد؛ مانند فرانک سوییس.
از آن جایی که فرانک سوییس به دلیل امنیت و اطمینان خاطری که درباره آن وجود دارد، درخواست کنندگان بسیار زیادی نیز خواهان آن هستند، بنابراین بدون تردید این کشور هم برای محافظت از اقتصادش، در شرایط پولی دخالت می کند.
در همین شرایط، پول های بسیار قوی نیز ممکن است به ابزارهای تغییر در شرایط پولی پناه ببرند؛ مانند ژاپن (سومین قدرت اقتصادی جهان) که در سال 2013 ارزش ین را به میزان قابل توجه و غیرمنتظره ای کاهش داد تا از «دام نقدینگی» رها شود؛ بیست سال رکود در رشد اقتصادی و تورم منفی مانند یک بمب ثروت هر کشوری را از بین می برد، بنابراین توکیو نیز از این زمان وارد بحث داغ «جنگ ارزی» شد.
ایالات متحده چطور؟
ایالات متحده نیز تا جایی که بتواند در وضعیت پولی خود دخالت می کند. تصمیم گیران امریکایی به شکلی عمل می کنند تا دلار را نیز نسبتا ضعیف نگه دارند (البته نه بسیار ضعیف، زیرا در این صورت احتمال از بین رفتن برتری دلار وجود دارد) و به این ترتیب از رشد اقتصادی شان حمایت کنند.
برای دستیابی به این هدف، فدرال رزرو مانند ژاپن در سال 2013، مقدار بسیار زیادی نقدینگی به اقتصاد تزریق کرد و نرخ بهره بانکی را در حد صفر نگه داشت (نرخی که در ابتدای سال جاری 0.25درصد افزایش پیدا کرد) تا با انجام این اقدامات سرمایه گذاری دائمی، اشتغال و مصرف امریکایی ها تضمین شود. در نتیجه چنین شرایطی است که امریکایی ها می توانند از رفاهی نسبی برخوردار باشند، در حالی که کسری عظیم دولتی و بدهی های عمومی، گریبان این کشور را رها نکرده و می تواند شرایط بسیار خطرناکی را در ادامه با خود به دنبال داشته باشد.
چرا ناحیه یورو تا به حال اقدامی نکرده است؟
در این جنگ، اتحادیه پولی اروپا، استراتژی مسالمت آمیزانه ای را در دستور کارش قرار داده است. درواقع، این اتحادیه انتخاب دیگری ندارد، زیرا بانک مرکزی اروپا، توجه و تمرکز خود را به کسری ها و بدهی های عمومی اش معطوف کرده است. این بانک رشد اقتصادی را به منزله هدف در نظر نگرفته است (برخلاف فدرال رزرو)، در حالی که می تواند از ابزار «یورو» برای دستیابی به این رشد استفاده کند. در نتیجه، یورو نسبت به دلار قوی تر است (در حال حاضر نرخ تبدیل یورو به دلا 1.08 است، در حالی که این میزان در سال 2008 حدود 1.60بوده است).
شاید بتوان این مسیر را روشی برای تنبیه کردن اقتصاد ناحیه یورو دانست که به واسطه بحران صنعتی و اقدامات ریاضتی (برای حفظ دارایی های عمومی) تضعیف شده است. علاوه بر این که بانک مرکزی اروپا در 3 دسامبر 2015 اعلام کرد تصمیم دارد. خرید اوراق قرضه عمومی و خصوصی را به حالت تعلیق درآورد.
برای بهبود روابط پولی بین الملل چه باید کرد؟
برای پاک سازی روابط پولی در سطح بین الملل، پیش از هر چیز باید جنگ ارزها را کنار گذاشت. برای رسیدن به این هدف، پیامی عمومی برای سران کشورهای صنعتی جهان وجود دارد که به این ترتیب ست: «باید از هرگونه کاهش ارزش پول ها برای رقابت جلوگیری کرد»، علاوه بر این باید به تعهدات خود نسبت به «تعیین نرخ ارزها در بازار» پایبند بمانند.
شش سال پیش یعنی در سال 2010 نیز چینی ها اقدام به کاهش شدید ارزش یوان در مقابل دلار امریکا کردند. از آن به بعد، پکن تا مدتی به افزایش تدریجی و امن پول خود رضایت داد، اما به دنبال کاهش رشد اقتصادی در سال های اخیر، بار دیگر مقامات این کشور تصمیم به کاهش ارزش پول ملی خود گرفتند. موضوعی که بار دیگر باعث بروز نگرانی های گسترده ای در ابعاد جهانی شده است.
پس از پایان توافق های «برتون وودز» (از سال 1944 تا 1973)، توافق های «پلازا» (1985) که برای مقابله با افزایش دلار در سال 1985 به تصویب رسید و پس از آن توافق «لوور» (در سال 1987)، فرانسه برای پایان دادن به مداخلات و نوسانات در بازار ارز، سال 2008 در جریان اجلاس گروه بیست، پیشنهاد یک جایگزین برای برتری اغراق آمیز دلار در جهان را مطرح کرد؛ دلاری که از سال 1971 به این سو دیگر قابل تبدیل به طلا نیست.
اگر در سال 1999، یورو به جریان نمی افتاد، دلار امروز به پادشاهی بی رقیب و یکه تاز تبدیل شده بود و به این معناست که ایالات متحده می توانست به بهانه نجات تجارت جهانی، اصول و ضوابط مورد نظر خود را به سایر کشورها دیکته کند.
۲۴ مهر ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]
صفحات پیشنهادی
پاسخ سردار مومنی به سوالی درباره کنسرتها
جانشین فرمانده ناجا گفت برگزاری کنسرتها شرایط خاص خودش را دارد و تغییری در سیاستها ایجاد نشده است به گزارش تسنیم سردار اسکندر مؤمنی در حاشیه مراسم صبحگاه فرماندهی انتظامی تهران بزرگ در خصوص احتمال تغییر سیاستهای نیروی انتظامی در صدور مجوز کنسرتها با توجه به اعتراض تعدادی ازسوال رونالدو از فیلمبردار درباره گل آفسایدش
در صورت پخش نشدن ویدئو بر روی تصویر زیر کلیک کنید لینک ۰۷ مهر ۱۳۹۵ - ۲۳ ۱۸وزیر اقتصاد سوال نمایندگان درباره FATF را پاسخ نداد/ نمایندگان طبق قانون هم شان وزیر هستند
وزیر اقتصاد سوال نمایندگان درباره FATF را پاسخ نداد نمایندگان طبق قانون هم شان وزیر هستند نماینده اسلامآباد غرب گفت طبق قانون نمایندگان و وزرا هم شان بوده اما هیئت رئیسه این شان را بر اساس دقیقهها محاسبهها میکند به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان حشمتسوال رونالدو از فیلمبردار درباره گل آفسایدش به دورتموند+فیلم
سوال رونالدو از فیلمبردار درباره گل آفسایدش به دورتموند فیلم سوال رونالدو از فیلمبردار درباره گل آفسایدش به دورتموند را در فیلم ذیل مشاهده کنید به گزارش گروه فیلم و صوت ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان سوال رونالدو از فیلمبردار درباره گل آفسایدش به دورتموند را در فیلم ذیل مشاهدهشایع ترین سوالات درباره مصرف تخم مرغ
مصرف تخم مرغ بسیار مهم و حائز اهمیت است ارزش تغذیه ای این ماه غذایی بسیار بالاست اما شرایط مناسب برای نگهداری از آن را باید در نظر داشته باشید همچنین با روش طبخ صحیح آن نیز باید اشنایی پیدا کنید درصورتی که تخم مرغ فاسد را مصرف کنید دچار مسمومیت های ناگواری خواهید شدآقای مدیری درباره ازدواج از من سوال نکنید !+عکس
برای حضور در برنامه دورهمی شرط کردم با مهران مدیری که درباره ازدواج از من سوالی نکند آقای مدیری کامران تفتی بازیگر خوب سینما و تلویزیون ایران در تجربه ای متفاوت کنسرتش را روی صحنه تالار ایوان شمس برد تفتی که در این شب دو سانس ویژه را برای مهمانان و طرفدارانش اجرا کرد ترانه هاگزارش کمیسیون اصل ۹۰ و دیوان محاسبات درباره حقوقهای نامتعارف / پاسخگویی ظریف به چند سوال نمایندگان
نشست علنی امروز مجلس آغاز شد گزارش کمیسیون اصل ۹۰ و دیوان محاسبات درباره حقوقهای نامتعارف پاسخگویی ظریف به چند سوال نمایندگان نشست علنی صبح امروز مجلس در حالی از دقایقی پیش و با ارائه گزارش کمیسیون اصل ۹۰ درباره حقوقهای نامتعارف آغاز شد که سوال نمایندگان از وزیر امور خارجه نپاسخ وزیر نیرو به سوالی درباره استیضاح: به آقایان سلام برسانید!
پاسخ وزیر نیرو به سوالی درباره استیضاح به آقایان سلام برسانید وزیر نیرو درباره موضوع استیضاح خودش گفت سلام ما را به آقایان برسانید آفتابنیوز حمید چیتچیان در حاشیه دومین بزرگداشت شهید عباسپور و 500 شهید وزارت نیرو در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که چرا نمایندگانظریف به سوالهای نمایندگان درباره برجام پاسخ میدهد
در نشست علنی فردا ظریف به سوالهای نمایندگان درباره برجام پاسخ میدهد وزیر امور خارجه صبح فردا با حضور در صحن علنی مجلس به سوالهای نمایندگان درباره برجام پاسخ میدهد به گزارش خبرنگار پارلمانی ایلنا محمدجواد ظریف صبح فردا با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به سوالهاینظر رهبری درباره ماموریت کلیدی سپاه پاسداران
سردار سلامی جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت در ملاقات آخر با رهبر انقلاب ایشان بر محرومیتزدایی و فقرزدایی بهعنوان مأموریت کلیدی سپاه تأکید کردند به گزارش خبرگزاری تسنیم سردار حسین سلامی جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی صبح امروز در مراسم افتتاح-
اقتصادی
پربازدیدترینها